« april 2005 | Main | juni 2005 »

maj 31, 2005

Podcast från Bloggforum 2.0: Sessionen Att Blogga - Vad är poängen?

Mer Bloggforum 2.0. Nu har ljudet (mp3) till den första sessionen "Att Blogga - Vad är poängen?" kommit.

Ett översiktligt tidsschema finns på Mark Comerfords blogg Markmedia: Podcast från bloggforum: Att Blogga - Vad är poängen? Det var alltså denna panel jag satt med i; det är jag som har glasögon och pratar hybridskånska.

Posted by hakank at 05:24 EM Posted to Blogging

maj 30, 2005

Bloggforum 2.0 - lite tankar, mötestrajektorie samt kodat skvaller

Så, hemkommen söndagkvällen från en väldigt trevlig helg kring Bloggforum 2.0 tog det först en massa timmar att gå igenom vad som skrivits om evenemanget, och sedan skriva lite kommentarer hos andra.

Det har redan (se länkarna på Bloggforumsidan) skrivits väldigt många kloka ord om sessionerna, vad som sades om hur bloggandet kommer eller inte kommer att påverka och liknande, så jag tänker inte försöka göra något sådant. Däremot tänker jag bryta mot mina bloggregler och skriva lite mer personligt och privat. Nåja, riktigt så personligt eller privat blir det inte, främst för att det inte är intressant.

Men först ett stor tack till arrangörerna Erik Stattin och Stefan Geens som planerade, ordnade och fixade ihop detta härliga mingel av människor och idéer. Tack!


Några tankar
När jag låg och vilade en stund på hotellrummet på fredagseftermiddagen efter tågresa och långlunch kom följande kanske inte helt seriösa tanke upp (som möjligen säger mer om min då uppnådda hybris än något annat): Tänk om Bloggforum 2.0 är slutet på en väldigt stor och världsomspännande konspiration för att få upp mig och andra personer till Stockholm och blåsa oss på alla våra pengar eller få in oss i en sekt. Jag måste nog säga att jag var rätt trött där på sängen. Och - måste nog snabbt tillskyndas - både Stefan Geens och Erik Stattin skulle själv vara bland de som blev lurade.

En annan tanke dök upp efter en stund senare på Restaurang Pelikan (en liten förträff på fredagskvällen): Det kändes det som den där släktträffen på Öland som jag var på i 15-årsåldern då alla min mormors syskons barn, barnbarn etc samlades. Det var 300-400 personer som samlats, och alla var vänliga och trevliga, troligen just för att vi var släkt och hade en relation med varandra även om vi aldrig träffats för. Det första vi gjorde var att försöka komma fram till hur vi var släkt (kusinbarn, sysslingar, tremänningar etc) och sedan kunde vi prata om allting. Så kändes det: efter att ha listat ut vilken blogg vi skrev (om vi skrev en sådan) så var det bara att prata på.

(Det var f.ö. under denna släktträff då vi, ett gäng kusiner, började använda begreppet "trassling" för att beteckna mer komplicerade släktsamband, något som jag ända fram till för några timmar sedan trott vi hade uppfunnit, men det är tydligen ett äldre ord. Jaha, se där, ännu en barndomsillusion fattigare. Se mer här och här, dvs Victor Örnberg ska ha skapat ordet och han levde mellan 1838-1908.)


Självreferenser
Hela denna helg, inklusive sessionerna, har varit så fylld av referenser till personer och händelser inom den svenska bloggosfären, så jag förstår mycket väl om de som inte följt bloggar så länge tycker att det är en klubb för inbördes beundran som bara refererar till varandra. Men bloggandet är inte så hela tiden, långt ifrån.


Några tankar om detta. Det som skiljer intresset för bloggning från t.ex. modelljärnvägsintresse (för att använda det exempel på Bengt Båvegård brukar ta upp) är att intresse och verktyget för detta intresse är samma. Till skillnad från modelljärnvägsintresse, så använder man inte modelltågen/-järnvägarna för att diskutera om sådana (även om det vore en intressant utmaning). För att fortsätta en bild från forumets första session så kan jag tänka mig att när tryckpressarna var nya skrev man - med tryckpressarna - en hel del som bara handlade om tryckpressarna och de personer som också försökte förstå detta nya hjälpmedium. Någon (Erik Starck?) nämnde att det troligen var så när Fanizines kom.

En liknande verktygssjälvreferens fanns när jag arbetade som teknisk dokumentatör på ett företag som utveckade ett ordbehandlingprogram. Naturligtvis skrevs handböckerna med hjälp av detta ordbehandligsprogram.


Mötestrajektorien
Här nedan kommer trajektorien över de personer som jag träffade under helgen, från fredag morse till söndag eftermiddag, och pratade med mer än några mikrosekunder. Tyvärr har jag säkert glömt bort någon, vilket i så fall bes djupt om ursäkt för.

Troligen är nedanstående lista endast intressant för andra bloggare, om ens det. Den kan ses som det som Stefan Geens pratade lite om, att länkarna är ett sätt att visa att man uppmärksammar varandra. (Han hade mer tekniska följdtankar kring detta, men de tänker jag inte gå in på här.)

Flera var sådana som jag läst, diskuterat och som tillhört min lilla målgrupp under de gågna åren (två år om några veckor), kanske haft mailkommunikation men ännu inte träffat IRL. Det var fantastiskt roligt att nu äntligen träffa dem på riktigt.

För att unvika upprepningar här nedan tänker jag inte skriva "mycket trevlig, underbar och intressant person" eftersom jag faktiskt inte träffade någon otrevlig, ointressant, eller o-underbar person under hela helgen. (Undantaget är möjligen det där paret som bodde i det intilliggande rummet i det lite för lyhörda hotellet, samt kanske någon av taxichaufförerna. En reflektion om det förstnämnda undantaget kommer möjligen senare.)

Så, nu kommer listan.

Erik Starck (som är juni månads värd för den skånska bloggaremiddagen, se vidare Bloggmiddag på Glorias Lounge)
Åsa B. (ej bloggare, men som myntade konceptet blogg-apa istället för "echo chamber")
Stefan Geens. (Min moderator som tog mig väldigt snällt under vingarna inför sessionen. Glöm inte Gödel och hans primtal, Stefan.)
Henrik Torstensson
Steffanie Müller
Richard Gatarski
Erik Stattin (nöjet att diskutera med Erik IRL var precis lika stort, fast större, som jag anat)
Bengt Båvegård
Bengt O. Karlsson (som påverkat mig i min åsikt om bloggning mer än vad han är medveten om)
Erik Hedenström
Åsa Hovrell
Anette Blomqvist

Gående från hotellet till forumet stötte jag på (stötte , inte stötte på, även om hon kanske inte såg det på samma sätt) en kvinna som var väldigt lik en gammal arbetskamrat. Det var det alltså inte. Hon bloggade inte heller.

Martin Bagge
Mark Comerford

Håkan "Hakke" Karlsson (där en av diskussionerna fortsätter i Femti-femti)
Mats Andersson (Stort tack för överknoppningsmöjligheten och diskussionerna, Mats!)
Åsk Wäppling. Hon var jättebra i sin panel.
Åsk kompis (som jag tyvärr glömt namnet på, som inte bloggar själv men har läst Jane Austen)

(Här börjar det bli lite suddigt eftersom jag höll på att förbereda mig inför första paneldiskussionen. Uppmärkhetskonen var väl rätt smal, kan jag tänka.)

Rebecca Crusoe (medpanelist, en äkta populärkulturjunkie! Jag erkände mitt Spice Girls-beroende.)
Emma Holmér, (medpanelist, vars C-betygsuppsats Manipulation och påverkan jag föresatt men inte hade hunnit läsa. Senare på kvällen hann vi prata mycket mer om detta och mycket annat.)

Annica Tiger och nu fick jag faktiskt se hennes beryktade händer. Jag lider med dig, Annica.
Jonas Söderström (Det skulle kräva en hel blogg för att få ned allt vi pratade om.)
Johnny Söderberg (tyvärr bara: "Hej, Johnny. hakank. Kul att ses. Vi får prata mer en annan gång".)
Håkan Jacobsson
En tjej från Vetenskap och allmänheten som var intresserad av bloggar om vetenskap. Jag rekommenderade Gustav Holmberg, som hon naturligtvis redan kände till.
Mattias Durnik
En av Gustavs elever/kolleger som håller på/kommer att forska på vetenskapsbloggar. (Missade tyvärr hennes namn.)
Fredrik Björnsson
Coola Morsan, som faktiskt är cool även om vi inte har riktigt samma musiksmak.
Monica Rolfner (som jag bara handtassande men tycker det räknas eftersom jag läst Monicas blogg hela tiden jag bloggat)
Henrik Ahlén
Erik Stattins arbetskamrat (ej bloggare)
Tommy Sundström (inte på forum utan den trevliga fikan på söndagseftermiddagen)


Matematisk analys?
Av de cirka 180 (?) personer som var på forumet pratade jag lite längre med ovanstående cirka 30 personer, knappt 17%. Om det är mycket eller lite vet jag inte. Ja, det var hela analysen.

Om man skulle göra en graf med hur länge man pratade med respektive person skulle det troligen bli en fin power-law-graf, dvs att det visar sig att man pratar med ett fåtal personer väldigt länge och många under en kortare tid. Tack och lov så klockade jag inte samtalen, och hade inte ens en tanke på det förrän nu.


Skvaller
Till sist lite skvaller som snappades upp, varav några är bara rykten. Eftersom detta faktiskt är en icke-utlämnande blogg kommer det kodat, i en kod utan nyckel:
- A4 B12 och C4 D234 kommer att X1 V32 Y3 Z12. Det ska bli mycket intressant att följa.
- E32 F64 är L43. Men det var ju egentligen ingen nyhet.
- I443 E322 L223 av A332211.
- P386 skrivs av B243 C4664.
- F3332 R32 G3434 Q321 X432?

Posted by hakank at 01:59 EM Posted to Blogging | Comments (16)

maj 26, 2005

Media Culpa: BloggSverige 1.0 - En undersökning av svenska bloggare och bloggläsare

Hans Kullin (på Media Culpa) startade för några veckor en bloggläsar-undersökning. Nu har han analyserat resultatet och skrivit en utförlig rapport. Se vidare BloggSverige 1.0 - så ser den svenska bloggaren ut. Själva rapporten är Bloggsverige 1.0 - En undersökning av svenska bloggare och bloggläsare (PDF).

Mycket intressant. Tack för detta, Hans.

Kort några saker som jag själv blev lite förvånad över:
* Det var så pass många som 600 som besvarade undersökningen. Kul.
* 36 bloggare (av 361 ~ 10%) är 46 år eller äldre. Jag trodde det var färre.
* 16% av bloggarna (11% av samtliga svarande) är vad rapporten kallar för "heavy users", som definierats som att de läser 26 eller fler bloggar dagligen. Trodde att det skulle vara fler. (Kanske det här är en fråga vad det innebär att "läsa en blogg". T.ex. så följer jag inte alltid alla kommentarer på alla bloggar som jag anser mig läsa.)
* Det finns en viss skillnad i hur kvinnliga respektivt manligare bloggare skulle rösta om det var val idag. Kvinnliga bloggare har viss tendens att rösta åt vänster (55.4%), medan manliga röstar borgerligt (57.4%). (60% av bloggarna är män vilket gör att det sammanslaget är en övervikt åt det borgerliga hållet. Vilket inte är så förvånande eftersom det har hävdats i tidigare undersökningar.)

Se mer detaljer om hur undersökningen gjorts och kommentarer till ovanstående i rapporten.


Hans avser att göra en uppföljning av undersökning om några månader. Det ska bli intressant att se om det blivit några förändringar.

Posted by hakank at 06:38 EM Posted to Blogging | Comments (5)

SVT1 om bloggning

I morgonens Godmorron Sverige (SVT1) förklarade Anna Kågedal och Jonas Söderstöm bra vad bloggar är för något och framförallt vad de ska vara bra till. Läs även vad Jonas skrev att han ville ha sagt, och det mesta fick han sagt. Kul Anna och Jonas!

Se själv: djuplänk till reportaget, cirka i mitten. (Hmm, hur persistent är denna länk egentligen?)

Posted by hakank at 08:15 FM Posted to Blogging | Comments (1)

maj 25, 2005

Listuppdraget: Böcker

Från Henrik Sundström kom ett skoj listuppdrag: böcker. Här är mina svar samt några länkar till eventuellt merskrivet. Frågorna står liksom hos Henrik på engelska.


Total number of books owned?
Hmm, har ingen exakt siffra (en tidig tanke på att databasifiera böckerna blev till intet bl.a. eftersom böcker motsvarande minst två bokhyllor saknar ISBN). I bokhyllor räknat är det 18 (egentligen 15 fysiska hyllor fast på tre av dem - hyllorna med de skönlitterära böckerna - står böckerna dubbelt). För ett tag sedan estimerade jag detta till mellan 3000 och 4000 böcker, säg 3500. En annan estimering som ledde till ungefär samma resultat gjordes i kommentarerna till Hur mycket information finns det?.


The last book I bought?
Den senaste beställningen på Bokus innehöll följande böcker (inspirationsvägen till beställning inom parentes):

* Frans Johansson: Medicieffekten (Bokus, ISBN: 9189388240. Se bokens sajt, via bloggen Harbinger, naturligtvis via Jonas Söderström)

* George Lakoff, Mark Johnson: Metaphors we live by (Bokus, ISBN: 0226468011. Inspirationsväg, se t.ex. i slutet på Filosofiska rummet: Hur vet vi vad orden betyder?)

* Gilles Fauconnier: The Way We Think (Bokus, ISBN: 0465087868. Inspirationsväg: Peter Lindberg som för rätt länge sedan undrade om jag kände till conceptual blending/conceptual integration. Det finns forskare som t.ex. studerat humor med denna metodik.)


The last book I read?
Läste faktiskt ut två böcker på samma kväll härom kvällen.

Skönlitteratur: Astrologen av Edward Hyams (1976, Delta förlag, funnen på antikvariat), en mycket satirisk skildning av vad som händer när det upptäcks att en matematiker kan förutsäga framtiden med hjälp av matematiska modeller (å matematikmaskin). Originaltitel "The Astrologer". Det finns inte speciellt mycket skrivet om boken under endera titel. En kortrecension med flera kreativa och invektiviserande neologismer finns här.

Facklitteratur: Torde vara "Blink" av Malcolm Gladwell, som skrevs om i Recension: Malcolm Gladwell 'Blink'.


Five books that mean a lot to me? (AKA books I've read more than 3 times)
Här har jag mestadels filtrerat bort programspråksbiblar och liknande. Sedan skulle jag inte vilja likställa "böcker som betyder mycket för mig" och "läst fler än 3 gånger", av två skäl:
- Man kan läsa om en bok inte så mycket för att den betyder så mycket utan att det är en intressant värld att gå in i, att den är lättläst etc. Men visst, visst, man läser nog inte om fullständigt betydelselösa böcker.
- Vad mera är, en bok kan betyda mycket trots att man inte har läst den 3 gånger, t.ex. en bok man nyligen upptäckt.


Så här är några av de böcker som lästs om flera gånger och har någon form av betydelse.

* Jane Austen: Stolthet och fördom (se vidare Jane Austen - läser du Jane Austen?)

* Mario Puzo: Gudfadern (nämns bl.a. i Metaforer och systemutveckling)

* Isaac Asimov: Stifelsetrilogi eller snarare hela n-ologin. (Introduktionen till Data Mining, Machine Learning etc förklarar lite mer men kort om kopplingen mellan denna bok och nästföljande. Det där med psykohistoria nämns mer i citatet i Sociophysics).

* Ian Witten, Eibe Frank: Data Mining (vilket alltså är undantaget som prövar ovanstående bibelregel)

* Samt de inspirationsmässigt betydande, även om den inte lästs tre gånger ännu (så det kanske inte gälls. Som kompensation för detta är det två böcker). Thomas Schelling två böcker Micromotives and Macrobehavior samt Strategy of Conflict (skrivna om här respektive här).

Kanske skulle Tolkiens "Sagan om ringen" vara med här eftersom det har lästs om nästan lika många gånger som Gudfadern och Stiftelsen, men den betyder inte speciellt mycket för mig längre: det var minst 20 år sedan den senast lästes.

Men vänta, en del av ovanstående har ju redan besvarats här .


Tag 5 people and have them fill this out on their blog

Här taggas följande personer vars boklistor vore intressant att läsa om. Nu får vi se om någon fortsätter listuppdraget.

Emma Holmér
Rebecca Crusoe
Stefan Geens
Zyrenna-Åsa
Åsk Wäppling


En del av dem har nog fullt sjå med förberedelser inför Bloggforum 2.0, så det kan ta ett tag.

Posted by hakank at 07:55 EM Posted to Böcker | Comments (9)

Bloggare Gustav Holmberg i Sydsvenskan

Sydsvenskans artikel På forskarens blogg vidgas världen handlar om en av mina absoluta favoritbloggare, Gustav Holmberg på Det perfekta tomrummet.

Det är en trevlig liten artikel där Gustav bl.a. förklarar sin bloggargärning:

Eftersom jag själv är så ointressant, en gift trebarnsfar som lever ett vanligt liv så har jag ingen anledning att skriva dagbok på nätet, som en stor kategori bloggare gör. Däremot som akademiker så får jag plötsligt chansen att göra min röst hörd, säger han.
Det finns olika kategorier bloggare. Det är dagbokskrivarna, nördarna (som är ute efter ett kunskapsbyte), de politiska eller journalistiska bloggarna.

Han säger naturligtvis fler kloka saker, såsom Det finns ju bloggare som har fångat upp saker som i princip har förändrat världen. Det finns många exempel på att medier plockat upp nyheter från bloggare. Att knäcka en sådan nöt skulle ju kännas ädelt. Men min uppgift är snarare att bidra med en pusselbit där någon saknar lite kunskap, men det får ni läsa själva.

Andra bloggande lundaforskare bloggare med forskningsinriktning lundabloggare nämns, t.ex. Jonas Bergenudd på Nätverkssamhället.

Möjligen åsyftar artikelns sista URL denna blogg (dvs hakank.blogg), med det har smugit in sig några fel och inlägget som då (eventuellt) refereras är något olyckligt vald som exempel på en forskarblogg: Bloggarmiddag i Lund i går i regnet (det saknas ett "k", ett "/" samt "0" och jag bor i Malmö). Bättre exempel vore kanske någon av de länkar som finns i Fredagsfyran v5 -05 Tema: skrivprocesser.

P.S. Det var Gustav som fick mig att blogga, vilket jag nästan alltid är honom evigt tacksam för.

P.S.2 Tack Jens Ågren för peket till artikeln.

Uppdatering
P.S.3 Bör nog komplettera: detta inte är någon forskarblogg i mening att det är en forskare som bloggar; jag tillhör ingen akademisk institution utan arbetar som systemutvecklare. Däremot skrivs rätt mycket om forskare och forskning.

Posted by hakank at 07:59 FM Posted to Blogging | Comments (8)

maj 22, 2005

Filosofiska rummet: Hur vet vi vad orden betyder?

Dagens Filosofiska rummet handlar om semantik och innehåller bland annat en intressant diskussion om metaforer. Om en liten stund läggs programmet upp på antingen denna (ladda ner) eller denna (endast lyssna).


Så här beskrivs dagens program:
Vi människor är något av språkvirtuoser. Ett barn lär sig i snitt tio nya ord om dagen. Ingen annan form av inlärning går så smidigt som inlärandet av ord.

Men hur går det till när vi förstår vad orden betyder? Och vad är betydelse för något när vi pratar om ord? Filosofiska rummet om kognitiv semantik och inlärning.

Gäster: Peter Gärdenfors, kognitionsforskare o filosof, Ingar Brink, filosof och Björn Larsson, författare.

Programledare och producent: Peter Sandberg

Personligen tycker jag att denna typ av diskussioner (fackfilosofiska inom teoretisk filosofi eller kognitionsforskning) är de mest intressanta i Filosofiska rummet-serien, vilket kan bero på att både Peter och Ingar då oftast är med.


Som sagt diskuteras metaforer och man nämner bl.a. klassikern Metaphors we live by (Bokus, ISBN: 0226468011) av George Lakoff och Mark Johnson. Vilket är lite lustigt eftersom:
1. Jag beställde den ånyo i förrgår, inspirerad bl.a. av Doc Searls presentation på Les Blogs
2. Första gången jag köpte (och läste) boken var i början på 80-talet men lånade snart ut den, till just Ingar när hon skrev sin doktorsavhandling. (Det var dock Peter som nämnde boken.)

Posted by hakank at 05:31 EM Posted to Filosofi | Språk | Comments (2)

maj 21, 2005

Skånsk bloggaremiddag: 6 juni

Det är snart dags för ännu en skånsk bloggaremiddag, 6 juni är föreslaget. Denna gång är det Erik Starck på Framtidstanken som är "värd".

I Eriks Bloggmiddag på Nationaldagen står mer detaljer. Jag tycker speciellt om hans historiska kopplingar: likt en trackback genom tiden och rakt in i 1800-talet. Gå dit, läs och anmäl sedan ditt intresse om du är bloggare och befinner dig i Malmötrakten den 6 juni.


Den förra skånska bloggaremiddagen summerades i Sammanfattning av den skånska bloggaremiddagen 8 maj 2005.

Posted by hakank at 10:32 EM Posted to Blogging

Mean Streets: en Malmö-affär med filmklassiker, independent, Hong Kong-filmer och annat

Min kollega Alex tipsade igår om en väldigt trevlig affär här i Malmö: Mean Streets (Djäknegatan 16) som säljer Hong Kong-filmer, andra asiatiska filmer, kulturklassiker, independent och säkert andra former av icke-main stream filmer.

För några år sedan fanns i Malmö en affär som hade mycket Hong Kong-filmer (och utgjorde grunden för min egen filmsamling och egentligen att intresset hölls uppe), men den slutade sedan att sälja sådana filmer. Det har varit en stor saknad efter en fysisk affär med denna inriktning.

Eftersom det endast var Kung Fu-filmer som intresserade mig igår är det bara dem som jag egentligen kan uttala mig om: Fantastiskt urval och en väldigt kunnig ägare.

Jag har alltså en del Hong Kong/Kung Fu-filmer redan (en delmängd finns listade här, nyare inköp inte inknappade), men det är mestadels lättåtkomliga saker som Jet Li, Jackie Chan etc. I affären fanns väldigt få av dessa utan endast sådant som jag letat efter länge. Så i går inhandlades följande klassiska Kung Fu-filmer (region 3-kodade):

Come Drink With Me (1966)
7 Grand Masters (1978)
Returns to the 36th Chamber (1980)
Legendary Weapons of China (1982)
Disciples of the 36th Chamber (1985)


Lite mer om affären och dess ägare, vars namn jag glömde fråga efter med låt oss kalla honom för "Mike" efter den T-shirt han hade på sig (som jag tror är sista delen av titeln på en av mig okänd känd film). Någon får gärna komplettera med korrekt namn på "Mike". Uppdatering: Nu har jag fått reda på att han heter Johan (via ett mailinglistemail som kom nyss). Alla tidigare förekomster av "Mike" har nu ändras till Johan i nedanstående text.

Mean Streets har funnits i ungefär en månad och det är ingen stor lokal med drivor av filmer, snarare känns det som om urvalet gjorts med största omsorg. Johan var väldigt trevlig, tillmötesgående och verkar mycket kunnig. Såvitt jag kunde bedöma har han stenkoll på genren, vilka filmer som är efterföljare till de som jag har, vilka som är klassiker, vilka som är värda att se och varför etc. Perfekt alltså!

Tyvärr finns det inte någon webbsida (borde kanske föreslå en blogg), däremot en mailinglista där nya tillskott kommer att presenteras. Be om att få bli prenumerant.

Jag rekommenderar verkligen ett besök till Mean Streets även om det inte är Hong Kong-filmer ni är ute efter.

P.S. Jag har inte fått någon som helst ersättning (finansiell eller annan, eller något explicit eller implicit löfte om en framtida sådan) för att skriva denna blogganteckning utan tycker helt enkelt att det är väldigt skoj att en sådan affär som Mean Streets finns i centrala Malmö.


När jag gick därifrån (dvs lyckades slita mig) efter nästan en timme funderade jag på några saker.

Detta är urtypen för ett rekommendationsystem: En expert - Johan - som vet väldigt mycket om filmerna, vilka filmer som på olika sätt är lika andra (i en mycket finfördelad och flerdimensionell klassifikation) etc. Det är något som datorbaserade system strävar efter och endast i bästa fall lyckas uppnå. Det som saknas initialt i sådana affärer är kunskapen om kunderna, men om jag nu blir den stamkund som jag hoppas så kanske Johan kommer ihåg mig, min filmsmak och de filmer som inköpts och kan efterhand ge mig mer direkta tips med ledning av vad jag tycker om filmerna. För övrigt är det egentligen samma problem i rekommendationssystemen: Man måste befolka databasen med sina prefereranser, ju fler desto bättre, vilket kan ta rätt lång tid.

Nackdelen med fysiska affärer är naturligtvis att de endast finns på ett ställe och det är bara en kund i taget som kan få rekommendationer (till skillnad mot t.ex. webbaserade system som väldigt många kan utnyttja samtidigt). Även om jag är mycket fascinerad av rekommendationssystem föredrar jag - och betalar eventuellt lite extra för - denna typ manuella rekommendationer.

Man kan bara hoppas att Johan kommer att ha tid att prata med kunderna på detta sätt i fortsättningen också.


Den andra saken är följande. Jag hyser ingen som helst tveksamhet om att "Mike" är mycket kunnig inom sitt område. En principiell fråga är hur man som lekman/amatör inom ett område egentligen kan bedöma om en expert verkligen är en expert? Därav garderingen med "så vitt jag kunde bedöma" ovan. Måste man inte själv vara expert för detta? Speciellt i dessa fall där det inte finns någon information att hämta via webben eller personer vars omdöme man litar på (no offence, Alex!). Det enda man kan gå efter är ju vad man själv vet och har erfarenhet av. Även om jag inte gjorde det så medvetet som det kan låta, så testade jag lite med min ganska ringa (och lite ringrostiga) kunskap i ämnet, och det var inga som helst problem för Johan att besvara frågorna och passningarna.

Posted by hakank at 10:03 EM Posted to Filmer | Rekommendationssystem | Comments (3)

Bloggforum 2.0 - en påminnelse

Nästan exakt på timmen om en vecka startar Bloggforum 2.0 som har flera debattpaneler/sessioner om allt som har med bloggning att göra: för nybörjare, inte fullt så nybörjare samt bara nyfikna på vad det här med bloggning egentligen är.

Detta inträffar alltså lördagen den 28 maj, klockan 13, i Stockholm (JMK). På sajten finns karta, program och allt annat praktiskt. Det är gratis att vara med, men du måste anmäla dig.

Hoppas att vi ses där! (Jag själv ser ut ungefär så här.)


Se även den tidigare påannonseringen Bloggforum 2.0 i Stockholm 28 maj 2005.

Posted by hakank at 12:20 EM Posted to Blogging | Comments (2)

maj 20, 2005

Ny tagline till bloggen: förklaringar och inspirationer

Efter snart 2 års bloggande är det mer än hög tid för en ny tagline (kort beskrivande text om bloggens innehåll som ofta står under bloggens namn). Den gamla En webblogg av Håkan Kjellerstrand som innehåller en del av det som råkar intressera för tillfället är förvisso fortfarande korrekt men beskriver ju ingenting om själva innehållet (och den där "som"-syftningen har alltid stört mig.)

Den nya taglinen är alltså Anteckningar från en PopSci-junkie blandat med egna mundäna försök. Samt annat. Låt oss nu dela upp de ingående elementen i dess inspirationer, ursprung och cred. Ett tack utfärdas härmed till alla som inspirerat.


PopSci-junkie (populärvetenskapsjunkie)
Detta är naturligtvis inspirerat av bloggnamnet som min Bloggforum 2.0-medpanelist Rebecca Crusoe skriver: Mitt liv som populärkulturjunkie. Den kortare och utlandsklingande versionen "PopSci" valdes eftersom den just är kortare och att det inte helt sällan refereras till engelskspråkiga skrifter. Tilläggas kan att det inte är endast populärvetenskapliga skrifter som läses eller skrivs om, utan även mer [vad nu motsatsen till "populär" i denna betydelse kan vara; inte "impopulär", snarare "specialinriktade"] skrifter.


mundäna
"mundäna" är från namnet på tidskriften Journal of Mundane Behavior som gjort flera intressanta undersökningar om vår vardagliga tillvaro (enkel översättning är 'Tidskrift för vardagligt beteende') och som skrevs om i Om vardagligt beteende och rutiner. (Jämför även med den svenska Pink Machine, som skrevs om här). Denna blogg har inte riktigt samma inriktning (och naturligtvis inte av samma kvalitet), men jag känner en starkt sympati för denna form av undersökningar kring det mer vardagsnära.


egna mundäna försök
Detta är en parafras på den tagline som någon (kan det ha varit nea?) beskrev bloggen i dmoz.org:s kategori Top, World, Svenska, Datorer, Internet, WWW, Webbloggar (se Googles version här): "Om vetenskap, speciellt statistik, ofta med egna praktiska försök".


Samt annat
Vilket helt enkelt är en brasklapp för att kunna skriva om allting annat, t.ex. Tai Chi Chuan och trolleri. Även förflugna fånigheter täcks in här.

Not: Ett tag funderades på "Anteckningar från Kjellerstranden" som en försök till en lite vitsig association mellan mitt efternamn och titeln på en känd bok (Bokus, ISBN 9174868179). Men det funkar helt enkelt inte, varken som vits betraktad (vilken strand avses?, vad är kopplingen mellan "-stranden" och "-hålet" samt andra smärre vitstekniska problem) eller som koppling till bloggens innehåll. Det skulle kanske passa bättre om det vore en existentiell blogg kring väder, vind (sic!) sommar och havet? Och för övrigt skulle det vara bättre som ett bloggnamn än som en tagline.

Så, om jag nu vore mer lik min kusin Gun Råberg-Kjellerstrand (layout-chef på Östersunds-Posten, som under åren fått en massa utmärkelser för sitt arbete. Grattis Gun!) skulle detta nu firas med en ny blogglayout, eller om jag vore mer lik min bror Anders skulle det firas med ett nytt parti golf. Nu är jag inte det så det blir inte så.

I stället blir det tittande på någon av de nyinköpta filmerna eller blogganteckningsskrivande eller någon form av kombination av dessa två alternativ.


Se även En liten åter-presentation för en presentation om mitt bloggande.

Posted by hakank at 10:06 EM Posted to Blogging | Personligt | Comments (8)

maj 18, 2005

Musikdelning mellan kolleger: sociala avigsidor och möjligheter

Mer intressanta studier.

New Scientist Digital music-sharing stirs social tensions berättar om en studie kring arbetskollegers delning av musik via nätverk. Jag vet inte om det är så farligt, men det är intressant att man försöker att skapa en "persona" med sin musiksmak.

Sharing a digital music collection with co-workers can be fraught with social perils, a study of US office workers has revealed.
...
Participants confessed to forming judgements about co-workers based on the taste - or lack of taste - revealed by their music collection. Many also admitted to tailoring their own music library to project a particular persona, and some said they deliberately hid particularly embarrassing tracks from others.
...
Participants also took great care selecting the songs included in their collection. For example, one admitted to copying new CDs just to make his personal music library seem more "balanced".


Tydligen så sökte man inte efter ny musik utan låtar man känner igen. Sociologen Mike Ayers (som har bloggen Michael D. Ayers) kommenterar att detta could be compared to scanning someone's CD collection and picking out something you're familiar with.

Om möjligheterna i allt detta kommenterar Ayers med:

Ayers suggests that personal playlists linked to online music stores could eventually prove very popular. "You can create your own iTunes playlist for people to buy," he adds. "I think that's revolutionary, in terms of the technology, public space, capital, and sharing taste."


Studien som refereras är Amy Voida: Listening in: Practices surrounding iTunes music sharing (PDF).

Abstract:
This paper presents a descriptive account of the social practices surrounding the iTunes music sharing of 13 participants in one organizational setting. Specifically, we characterize adoption, critical mass, and privacy; impression management and access control; the musical impressions of others that are created as a result of music sharing; the ways in which participants attempted to make sense of the dynamic system; and implications of the overlaid technical, musical, and corporate topologies. We interleave design implications throughout our results and relate those results to broader themes in a music sharing design space.

Posted by hakank at 07:44 EM Posted to Social Network Analysis/Complex Networks

Komplex-nätverksanalys av röstningar i Eurovision Song Contest

How does Europe 'Make Its Mind Up'? Connections, cliques, and compatibility between countries in the Eurovision Song Contest, av Daniel Fenn, Omer Suleman, Janet Efstathiou, Neil F. Johnson, är en komplex-nätverksanalys av röstbeteendet i Eurovision Song Contest.

Abstract
We investigate the complex relationships between countries in the Eurovision Song Contest, by recasting past voting data in terms of a dynamical network. Despite the British tendency to feel distant from Europe, our analysis shows that the U.K. is remarkably compatible, or 'in tune', with other European countries. Equally surprising is our finding that some other core countries, most notably France, are significantly 'out of tune' with the rest of Europe. In addition, our analysis enables us to confirm a widely-held belief that there are unofficial cliques of countries -- however these cliques are not always the expected ones, nor can their existence be explained solely on the grounds of geographical proximity. The complexity in this system emerges via the group 'self-assessment' process, and in the absence of any central controller. One might therefore speculate that such complexity is representative of many real-world situations in which groups of 'agents' establish their own inter-relationships and hence ultimately decide their own fate. Possible examples include groups of individuals, societies, political groups or even governments.


Introducerande artikel till studien
Plus Magazine-artikeln United Kingdom - twelve points skriver introducerande om studien:

The European Song Contest is a perfect example of what mathematicians call a complex system. This consists of a group of objects (countries) which interact with each other (by giving each other points for their songs), and this interaction can be tracked over time. A statistical analysis of the system can then give some insight in the nature of the interaction. For example, it can show whether certain countries form cliques that always vote similarly, or whether a country's voting is largely "in tune" with that of the whole group.
...
One such test, which the scientists say is new, involves seeing whether voting relationships between countries persists over time. If, for example, country A gives and/or receives points from another country B over a long period of time, then we can deduce that in some way the musical tastes of the two countries are related. Carrying out the same analysis between country A and all other countries in turn will show whether or not country A is "in tune" with the rest of Europe.

Slutsatsen beskrivs på följande sätt:


And the results of the study? [...] [I]t is the UK that seems largely in tune with the rest of Europe, while France stands slightly askew. France's isolation is expressed further by the fact that it does not belong to any of the cliques identified by the study. These include the usual suspects, such as Greece and Cyprus, the UK and Ireland, and the Nordic countries, but also more surprising pairings such as Croatia and Malta, which are not geographically close.


Sverige, då?
Hur är det då med Sverige? T.ex. finns det en - inte speciellt förvånande - stark röstkorrelation mellan Sverige och Danmark; endast Cypern-Grekland har ett starkare band. Sedan klustrar vi med - i ordning - Island, Estland (!), Norge och Finland (se vidare dendogrammet på sid 7, figur 5).


Se även
Memetisk analys av röstningar i Schlagerfestivalen som beskriver en annan undersökning av Eurovision Song Contest utifrån röstningarna.


Uppdatering
Crooked Timber skrivs mer om undersökningen. Isolated social networkers är kritisk till fysiker som uppfinner social nätverksanalys på nytt, och det finns en intressant bild av citeringar av forskningen inom sociala nätverk resp. social nätverksanalys som visar en stor isolering mellan de två områdena. Man hänvisar även till Kieran Healy som gjorde en liknande undersökning kring Eurovison Song Contest för ett år sedan: Torture of a different kind.

Uppdatering 2
Några fler som skrivit om detta.
Philip Ball i Nature: Physicists uncover Eurovision biases
Cosma Shalizi (bloggen Three-Toed Sloth): Networks and Netwars

Posted by hakank at 06:05 EM Posted to Social Network Analysis/Complex Networks

The Crimson Hexagon: Books Borges Never Wrote

Allen Ruch: The Crimson Hexagon: Books Borges Never Wrote (PDF.

The fiction of Borges is filled with references to encyclopedias that do not exist, reviews of imaginary books by fictional authors, and citations from monographs that have as much real existence as does the Necronomicon or the Books of Bokonon. As an intellectual exercise of pure whimsical uselessness, I have catalogued here all these "imaginary" books that I could find in the stories of the "real" Argentine.

(Tack Peter Lindberg för länken till alex wright.)


Se även tidigare anteckningar
Husgudar - Jorge Luis Borges
Kategorierna och Borges
Uppräkningar, Borges och Woody Allen
Mer Borges

Posted by hakank at 07:54 FM Posted to Böcker | Comments (2)

maj 17, 2005

Amerikansk undersökning om bloggar och traditionell media

Lite snabblänkar så här på morgonen. Tack Wille för Reuterns-länken!

Reuters skriver i Blogs haven't displaced media, U.S. study finds:

Web logs, or blogs, may be a powerful new force in U.S. politics but they have not displaced traditional media in terms of information and influence, a study revealed on Monday.

Charting the discussion of issues during the 2004 presidential campaign, the study by the Pew Internet & American Life Project and consultants BuzzMetrics found political blogs -- online opinion and information sites -- played a similar, but not greater role, as did the mainstream media and the candidates' campaigns in creating "buzz."

Pew Internet & American Life Project skriver i Buzz, Blogs, and Beyond:

[Pew Internet & American Life Project] and BuzzMetrics examined the interplay of blogs, online citizen chatter in newsgroups, the mainstream news media and official political spin from the Democrat and Republican election camps. They also conducted a case study of the “Rathergate” scandal involving CBS News and unauthenticated memos about George W. Bush’s record in the National Guard.

BuzzMetrics pressrelease Innovative study suggests where blogs fit into national politics:

Experimental research from the Pew Internet & American Life Project and BuzzMetrics suggests that political bloggers can make an impact on politics, but they often follow the lead of politicians and journalists.

Rapporten som refereras är Michael Cornfield, Jonathan Carson, Alison Kalis, Emily Simon: Buzz, Blogs, and Beyond: The Internet and the National Discourse in the Fall of 2004 (PDF). (Har inte läst den ännu.)


Jag har inte kunnat hitta den Connecticut-studie som nämns senare i Reuters-artikeln, men den refereras (via googlesökning) bl.a. i Editor & Publishers artikeln New Survey Finds Huge Gap Between Press and Public on Many Issues . Där står en hel del om skillnaden mellan journalister och allmänheten.


Se även relaterade nyheter till Reuters-artikeln på news.google .

Posted by hakank at 07:33 FM Posted to Blogging

maj 16, 2005

Bokblänkare: Philip Ball "Critical Mass" (som nyligen fått ett fint pris)

Förra året skrevs om och strax därefter inköptes boken Critical Mass (Bokus, ISBN: 0374281254) skriven av Philip Ball. Som ett led i ett projekt att tugga igenom den alldeles för breda bokstacken ligger denna bok nu nära att påbörjas.

Roligt nog fick den nyligen ett pris, 2005 Aventis Prize for Science Book:

In his book, ‘Critical Mass’, Philip causes us to examine our own behaviour and shows how much we can understand about human behaviour when we cease to try to predict and analyse the behaviour of individuals and instead look to the impact of hundreds, thousands or millions of individual human decisions.

New Scientist Breaking News skriver i en kort notis Critical Mass scoops science book prize:

His winning book Critical Mass considers the use of statistics in the attempt to discover new insights into group behaviour and the functioning of society. The book visits many unexpected corners of politics, economics and sociology, and offers a novel take on the links between the history of political philosophy, Newtonian physics and statistical mechanics. The overarching idea that there may be an emerging physics of society is perhaps not completely persuasive, but the journey is intriguing.

En del av det som behandlas i boken skrevs mycket om tidigare och samlades främst i Agentbaserad modellering.


Den bok som just nu läses beskrivs i James Surowiecki "The Wisdom of Crowds" - kort beskrivning inför en eventuell bokbeställning (Bokuslänk, ISBN: 0349116059). Jag började på den strax efter anteckningen skrevs, men blev så irriterad på den överhajpade början av boken att det inte gick att fortsätta; kanske var jag bara onödligt kittslig ("led av statistisk sensitivitet" låter kanske bättre?). Denna gång gick det i alla fall bättre och efter den förfärliga inledningen verkar den riktigt trevlig, men jag har ännu bara läst ett femtital sidor.

Posted by hakank at 07:59 EM Posted to Agentbaserad modellering | Böcker

maj 15, 2005

Mats Anderssons veckodagsundersökning: Kommentar samt komplettering

I Vad har världen emot tisdagar? tar Mats Andersson åter upp sin fascinerande veckodagsnamnssökning.

Mitt rätt långa svar från i går på hans blogg följer nedan, justerat med länkar, pronomenjusteringar, punktomflyttning och aktuella sökresultat. Detta är dock inget försök att hijacka diskussionen från Mats, så gör eventuella kommentarer hos hos Mats.

Det har hänt saker i siffrorna sedan gårdagen, så de har lagts till (med "Idag:"). Om inte annat så lär detta oss att tillvaron fluktuerar ("man får inte samma sökresultat två dagar i rad"). Se även google som bevis.


3. Både [Mats] och jag har skrivit om detta tidigare. Här är min - vad jag tror då trodde - sista anteckning med länkar tillbaka till våra tidigare anteckningar: Veckodagsnamn på google - återkomsten


1. [Mats] har gjort en universell sökning (egentligen jordisk), men det - och det är här jag framhärdar - bör vara "sökningar på svenska" vid googlingen. Se t.ex. diskussionerna kring en av [hans] tidigare anteckningar (något senare än den [han] länkar till i den aktuella anteckningen).

T.ex. är "Måndag Oy" ett finskt namn. "å":et översätts också till "aa" där det blir en del utomsvenskliga träffar; Fredag är ett namn på en romanfigur etc.


2. Jag gjorde därför om sökningen på google med "sidor på svenska" och fick följande:

Måndag 758000 (3) Idag: 750000 (7)
Tisdag 687000 (4) Idag: 779000 (6)
Onsdag 626000 (7) Idag: 785000 (5)
Torsdag 680000 (5) Idag: 790000 (4)
Fredag 1060000 (1) Idag: 1190000 (1)
Lördag 928000 (2) Idag: 1120000 (2)
Söndag 673000 (6) Idag: 798000 (3)

Siffrorna inom parentes anger rankningen, fredag och lördag ligger alltså bäst till. (Idag: rankningen har förändrats kraftigt förutom för fredag och lördag)

Här ligger tisdag inte så pjåkigt till (Idag: jo, det gör den), vilket däremot onsdag gör. Det går tyvärr inte att jämföra mina äpplen (sökningar på svenska) med [Mats] päron (på alla språk), så vi kan inte direkt siffersätta förändringen...


3. [Flyttades upp.]

4. Diskuterade vi inte tidigare att det kanske finns mer "lördag" och "söndag" eftersom det är helg och bl.a. bloggare skriver fler anteckningar då? Detta är testbar hypotes. Här genom att söka på "blogg" samt veckodagsnamnet (vilket iofs kan kritiseras om det är en bra indikation):

blogg måndag 10100 (3) Idag: 31700! (1)
blogg tisdag 7980 (6) Idag: 7870 (7)
blogg onsdag 8930 (4) Idag: 29000! (2)
blogg torsdag 7550 (7) Idag: 22900! (3)
blogg fredag 13400 (1) Idag: 11900 (4)
blogg lördag 11800 (2) Idag: 11900 (4)
blogg söndag 8370 (5) Idag: 8350 (6)

Här [var det igår] i stort sett samma rankning som ovan, men idag (söndag) ligger tisdag mest pyrt till. Märkligt nog ligger söndag rätt dåligt till, och det stödjer inte helghypotesen.

Man kan f.ö. notera att bloggare står för drygt en procent av dagsnamnen och det skiljer sig inte märkbart över veckodagarna: alla ligger kring 1.3 procent. Här är mer exakta värdena (sökresultatet för "blogg veckodag" delat med antalet sökresultat för "veckodag", där "veckodag" är veckodagesnamnet).

Måndag: 0.013 (Idag: 0.042 !)
Tisdag: 0.012 (Idag: 0.010)
Onsdag: 0.014 (Idag: 0.037 !)
Torsdag: 0.011 (Idag: 0.029 !)
Fredag: 0.013 (Idag: 0.010)
Lördag: 0.013 (Idag: 0.011)
Söndag: 0.012 (Idag: 0.010)

Idag: Här står måndag, onsdag och torsdag ut ordentligt, vilket ännu mindre stöder "helghypotesen".


5. Jag tror att det finns en hel del slump och annan google-galenskap med i spelet.

Posted by hakank at 07:38 EM Posted to Språk | Statistik/data-analys | Sökmotorer | Comments (1)

New York Times: Blogging, as in Slogging

I New York Times-artikeln Blogging, as in Slogging skriver David Greenberg om sina första försök med bloggning:

How hard could blogging be? You roll out of bed, turn on your computer, scan the headlines, think up some clever analysis while brushing your teeth, type it onto your site and you're off.

But as I discovered, blogging is no longer for amateurs or the faint of heart. Blogging - if it's done well - has evolved into an all-consuming art.
...
Serious bloggers, I realized, aggressively report a pet issue, updating their sites throughout the day. They scavenge the Internet for every shard of information on a hot topic, like John R. Bolton's chances of becoming ambassador to the United Nations or Tom DeLay's ethical troubles.
...
I don't know how they'll fare, but I doubt that celebrity will attract readers for long. To succeed in blogging you need to understand it's a craft, with its own tricks of the trade. You need a thick skin. And you must put your life on hold to feed an electronic black hole.


Även om jag tycker att det egentligen är bra råd, så är det han beskriver "proffsbloggare" som har någon form av agenda som de vill driva igenom (och det är kanske det han menar med "serious bloggers"). Det finns dock andra typer av bloggare som inte alls har så stora pretensioner med sitt skrivande, utan de skriver för de tycker det är skoj. Får de många läsare är det extra roligt.

Bloggen är en alldeles utmärkt skrivbordlåda att skriva för.


Å andra sidan bör man komma ihåg Bengts (Frihetens Vingar) råd i Media har fått blogghicka: Det ska vara roligt att skriva sin blogg inte en plåga eller en plikt att uppfylla. Det ska inte heller vara "en blogg ska jag ha eftersom alla har en men inte jag".(För övrigt är detta den första anteckningen från min nya dator, den som tagit upp mitt intresse några dagar. Fin dator är det.)

Posted by hakank at 10:53 FM Posted to Blogging | Comments (3)

maj 14, 2005

Recension: Malcolm Gladwell 'Blink'

Kort recension Recension av Blink (Bokus, ISBN: 0713997273) skriven av Malcolm Gladwell.

Här är några - icke heltäckande - kommentarer till boken. För att summera: Jag tyckte om boken även om den var lite pratig emellanåt. Gladwells The Tipping Point (Bokus, ISBN: 0349113467) var i och för sig nästan lika pratig så det var nog bara att vänta. (För mer om den boken, se t.ex. Recension av Malcolm Gladwell "The Tipping Point".)


Blink handlar om vår oerhörd förmåga att "blinksnabbt" komma fram till beslut genom "thin slicing", ofta utan att veta vad beslutet kommer från eller hur det är taget. [I en rätt lång, men ännu ej avslutad, maildiskussion myntade Peter Lindbergs de svenska översättningarn "tunnskiva"/"tunnskivning". Tesugen verkar nu ha - sedan jag började på denna skrivning för några timmar sedan - vaknat lite efter en längre tids sömn. Hurra, Peter!]

Denna tunnskivning är ofta bra eftersom vår hjärna slipper bli överlastad av detaljer och vi kan reagera instinktivt. Som ett vardagligt exempel (och som kanske inte har så stor evolutionär fördel) tar Gladwell upp vår förmåga att snabbt avgöra en persons personlighet genom att studera dennes rum och sådant bok-/musik-/filmsamling.

Å andra sidan kan detta också innebära att vi instinktivt reagerar på sådant som (undermedvetna) fördomar eller annan okunskap. Det berättas om den amerikanske presidenten Warren Harding som blev nominerad (och sedan vald) till president för sitt utseendes skull: Han såg helt enkelt ut som en president. [Harding] was, most historians agree, one of the worst presidents in American history.

Blink ger flera exempel på båda dessa typer av beslut. De positiva effekterna beskrivs bäst, men jag skulle gärna velat läsa (ännu) mer om de negativa effekterna eftersom de utgör en av bokens huvudpoänger: Våra fördomar förstärks genom just våra blixsnabba omdömen om varandra, t.ex. om kön, hudfärg, längd, yrke och klädsel.

Som exempel på att vi har dessa (omedvetna) fördomar beskrivs online-testen Implicit Association Test (experimenten finns här). Man blir troligen förvånad.

Ett annat kapitel beskriver den risk poliser tar när de bemöter (potentiella) kriminella genom att de i farliga situationer helt enkelt tar för snabba och felaktiga beslut. Här beskrivs den "hjärnfrysning" som kan uppstå när man jagar en brottsling: ju snabbare hjärtat slår desto sämre fungerar hjärnan. Som lösning föreslås bl.a. att poliserna bör vara ensamma när de åker patrullbil eftersom ensamma poliser tar det helt enkelt lugnare och undviker att sätta sig och andra i onödig fara. (Detta förslag låter kontraintuitivt.) En annan åtgärd är att poliserna bör träna sig mer via simulering hur de ska hantera olika typer av situationer som kan uppstå, t.ex. att bli beskjutna med plastkulor.

Sista kapitlet tar upp hur kvinnliga musiker till slut fick tidigare traditionellt "manliga" platser i klassiska orkestrar: Man satte upp en skärm så att juryn inte kunde få reda på något om musikern förutom hur denne spelare. De kunde då bara lyssna utan att förledas av andra saker. (Man hade också ett protokoll för att hantera om musikern harklade sig eller utmärkte sig på andra sätt för att avslöja sin identitet, kön etc.)

(Mer om de negativa aspekterna av vår okonstlade intuition beskrivs i referenserna som nämns i Kognitiva illusioner.)


De flesta (känns det i alla fall, jag har inte räknat) exempel i boken beskriver dock experter, dvs forskare eller yrkesmän som har ägnat många år av sitt liv att förfina sin - fysiska eller intellektuella - känslighet inom ett speciell område, och i flera fall även skapat ett språk (begreppsystem) för ett område. Dessa kapitel var väldigt fascinerande eftersom de beskriver personer som ofta själva skapat ett nytt forskningsområde. Flera av dem (t.ex. Gottman och Ekman, se nedan) har kurser där man kan lära sig "språket", men det går nautrligtvis aldrig att nå deras "expertintuition", som säkerligen är kopplad till inte bara deras stora nyfikenhet och ihärdighet utan även en massiv talang på området. Man blir avundsjuk...


Några exempel:

* två kvinnor som har som yrke att avsmaka mat och är oerhört känsliga för maträtters olika ingredienser. I anslutning till detta beskrivs hur vår smak beror på såväl förpackning och omständigheter, och Pepsi/Cola-kriget ("Pepsi Challenge") nämns också.

* Paul Ekman (och dennes kolleger) som studerat ansiktets olika ofrivilliga rörelser och kategoriserat de cirka 3000 betydelsefulla rörelserna.

Ekman har studerat hur man kan avslöja hur någon ljuger och t.ex. skrivit boken Telling Lies: : Clues to Deceit in the Marketplace, Politics, and Marriage (Bokus, ISBN: 0393321886).

Läs mer om Ekman i Gladwells New Yorker-artikel The Naked Face och t.ex. Science News-artikeln Deception Detection - Psychologists try to learn how to spot a liar.

* som studerat par-relationer och skapat en taxonomi för att kunna analysera parets exakta förhållande.

Se vidare t.ex. Edge: Mathematics of Love. Gottman har bl.a. skrivit boken The Mathematics of Marriage (Bokus, ISBN: 0262572303) som verkar intressant.


Avnittet om "priming" var också intressant, dvs hur man kan bli påverkad att göra saker utan att vara medveten om det. Se t.ex. här.


Fördelen med att läsa denna typ av böcker är naturligtvis att man får en massa bra tips - många fler än ovanstående - om intressant forskning om hur vi fungerar psykologiskt eller socialt. (Nu råkade jag i och för sig känna till både Gottman och Ekman sedan tidigare, men i alla fall.) Ett nytt bokpaket är troligen snart att vänta.

Se även
Gladwells New Yorker-artiklar som hans böcker ofta bygger på.

Posted by hakank at 12:05 FM Posted to Böcker

maj 13, 2005

Chance News Wiki: ChanceWiki

Chance News är en underbar och fritt tillgänglig källa kring statistik som ofta tar upp innumeracy ("innumerati", "sifferblindhet" eller vad det svenska ordet är för vår okunskap eller dåliga intuition kring siffror) i olika former. Sajten presenterades mer i Chance News (och sajt).

Nyhetsbladet har nu blivit en Wiki för att få mer interaktivitet med och aktivitet hos läsarna: ChanceWiki. Första Wiki-numret finns här Chance News (April-May 2005. Se även Arkivet (icke-wikifierat).


Andra sajter:
Sajten innumeracy.com
John Allen Paulos fantastiska bok Innumeracy: Mathematical Illiteracy and Its Consequences (Bokus, ISBN: 0809058405).

Posted by hakank at 08:55 EM Posted to Statistik/data-analys

maj 12, 2005

Svensk bloggläsar-undersökning på Media Culpa

Hans Kullin på Media Culpa skriver om en Svensk bloggläsar-undersökning som han påbörjat:

Det spekuleras mycket om vilka det är som bloggar och vilka som läser bloggar, men ingen vet egentligen säkert. Därför genomför jag nu den första svenska undersökningen av bloggläsare. Mitt mål är att få några hundra svar på enkäten så jag behöver andra bloggares hjälp med att sprida information om undersökningen.

Mycket intressant.

Gå gärna hit och svara på frågorna.

Posted by hakank at 11:52 EM Posted to Blogging | Comments (2)

maj 11, 2005

Taxonomy of Wordplay

Taxonomy of Wordplay innehåller en djupgående hierarki av olika typer av ordlekar och deras rekord; tyvärr endast för det engelska språket.

Mycket intressant, och ger inte så lite inspiration...


Se även Ordligheter - Recreational Linguistics för fler länkar inom detta fascinerande område.


Posted by hakank at 06:13 EM Posted to Språk

"The Long Tail" och "long tail"

Chris Anderson, som myntade den marknadsmässiga/kulturella termen "The Long Tail" (i bestämd form), redogör på sin blogg The Long Tail om upprinnelsen till termskapandet och jämför med det äldre statistiska begreppet "long tail". Det gör han i The origin of "The Long Tail":

To be precise, what I coined was the notion of looking at the tail itself as a new market. The use of the proper noun (including "The") is not incidental, but is intrinsic to the observation that we have historically looked at the market at the head of the curve in isolation, and we can now shift our gaze to the right and see that the tail is another market.

(Mycket "Long Tail" blev det visst...)


Relaterat
Wikipedia-artikeln The Long Tail.

Stefan Waldeck skriver bl.a. om dessa saker på sin blogg State808 (State808 is about the Internet, Digital Media and Marketing.). Se t.ex. anteckningen Search Long Tail. (Ny-bloggtipset kom via Henrik Torstensson.)

Posted by hakank at 05:51 EM Posted to Spelteori och ekonomi | Statistik/data-analys

maj 08, 2005

Sammanfattning av den skånska bloggaremiddagen 8 maj 2005

Sammanfattning av dagens skånska bloggaremiddag.

Deltagare

Erik Starck (Framtidsfabriken Framtidstanken)
Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)
Åsa (Åsas anteckningar)

Tid: Mellan 14.00 -- 17.30 (vilket väl gör det till en av de kortaste?)
Plats: Restaurang Mosaik, Malmö. Andra gången vi var där.


Fastställd agenda
* Nästa träff: Erik kommer att föreslå nästa träff, troligen i början av juni, och han kommer att skriva något om detta inom kort.

* Notifiering av träffarna. Det beslöts (eller i alla fall tycktes) att det var bra om notifiering etc skrivs på den vanliga bloggen; en speciell bloggaremiddagblogg föreslogs men röstades snabbt ned.

* Bloggforumet Bloggliv. Vi kom rätt snabbt fram till att mer reklam för forumet behövs.


Fri diskussion
Så till de mer friare diskussionerna som denna gång mycket handlade om bloggning och olika aspekter av förtroende/tillit/anseende.

[Tyvärr raderades cirka en sjundedel av första versionen av denna sammanställning p.g.a. en hjärnsläppsliknande förväxling med andra grafiska systems tangentkombinationer. Flera fantastiska formuleringar har därmed sjunkit till allsjöns botten, och varken det därefter inledande tekniska eller mnemotekniska muddringsarbetet lyckades till fullo med återställandet. Vilket troligen är lika bra det. Man skulle kunna hävda att det var ett led i en medveten kill-your-darlingsstrategi; så var alltså icke fallet.]

* Kommer bloggarna påverka det kommande valet, och i så fall hur?

Bloggar har möjlighet att skriva om saker som media av olika anledningar inte vill, kan eller har resurser till (däribland expertkunskap), och framför allt kritisk granska medias bevakning.

En annan stor fördel är att en blogg kan detaljstudera en speciell fråga ur expertvinkel, eller presentera valet (eller partier) utifrån en mindre grupps synvinkel.

Bloggarnas skriverier kommer kanske inte att underlätta för läsarna att avgöra vilket parti de ska rösta på, eftersom bloggaren kanske inte är så intresserad av den direkta partipolitiken. Ett - möjligen orealistiskt - förslag som kom upp för att underlätta för läsarna var att bloggaren har en "valtermometer" där det beskrivs sina partitendenser/-sympatier.

* Vissa spådomar om valet gjordes, t.ex. att det troligen att bli fler partier i riksdagen, inklusive fler "enfrågepartier".

* I sedvanlig lättsam ordning föreslogs därför att de svenska bloggarna skulle skapa ett enfrågeparti där den enda frågan som diskuterades är vilken fråga som ska drivas.

* De Sicas film Cykeltjuven diskuterades (från 1948, den gick på SVT2 i går kväll under temat "Far och son"). Det är en stillsam, smärtsam och gripande skildring av en far som efter längre tids arbetslöshet får ett arbete på villkor att han skaffar en cykel. En sådan hämtas tillbaka från pantbanken genom att istället pantsätta familjens lakan. Första dagen på arbetet blir cykeln stulen och resten av filmen handlar om faderns och sonens gemensamma jakt på cykeln och cykeltjuven. Utvecklingen av relationen mellan far och son i denna jakt är fantastisk att skåda. Sonen spelades underbart.

En av mötesdeltagarna hade den som en av sina favoritfilmer, en annan håller fortfarande på att smälta den efter gårdagen (men/och har vissa av de Sicas andra filmer som favoriter), och en tredje har inte sett den. De som hade sett den diskuterade olika tolkningar t.ex. sociala, samhälleliga respektive mer individualmoraliska. Tyvärr diskuterades det aldrig färdigt när fadern på allvar började att fundera på att själv stjäla en cykel.

* Några andra filmer diskuterades, i anslutning till Åsas Såsom i Himmelen. De två andra deltagarna hade inte sett filmen och kom fram till att det var lättare att kritisera den då.

* Det hade inte setts några zombie-filmer sedan förra träffen. Däremot hade någon (äntligen) sett Bloodsport, men det hade inte de andra.

* Övervakning i olika former diskuterades också, speciellt med anknytning till Eriks Montera ned Storebrorsstaten - Bygg förtroendeverktyg och Åsas Övervakning igen båda kopplade till Infontology-Pers anteckning Övervakning och livets värde.

Är detta ett tekniskt problem eller ett socialt problem? Storstadsövervakningen jämfördes med den "sociala bevakningen" som finns t.ex. i mindre samhällen. Är de att jämföra med varandra, och i så fall vilket är att föredrag?

Det är ett samhällsproblem om övervakning finns men ingen övervakare reagerar på eventuella övergrepp (det övervakningen säges övervaka), vilket gör att man som individ helt förlorar tryggheten (som är det argument som samhället ger för övervakningsteknikerna) och därmed tilltron till dessa system.

"Övervakning" är ett laddat ord. Finns det något bättre?

* Det diskuterades problemet att kommentera (och i förlängningen läsa) inlägg på en blogg som ingår i en större helhet. Man ska inte behöva länka till alla tidigare anteckningar som gjorts i samma ämne.

* Eriks anteckning om sökfrågor på sin sajt Att fråga ett orakel nämndes.

En annan teori (än den i anteckningen föreslagna) var att användarna kanske var förvirrade av begreppet search query, vilket ju antyder att det är en fråga som ska ställas. En annan - och naivt förhoppningsfull - hypotes var att sökarna hoppas att komma till en FAQ med just denna fråga.

(Någon av deltagarna berättade att denne utnyttjat en sådan formulering för att "tränga undan" andra sidor i en vanlig fråga. Den moraliska aspekten i ett sådant förfarande togs inte upp.)

* Det rätt korkade i att google ger en blogg som första eller andra förslag för en fras som endast nämns en gång i blogganteckningen. (Börjar man bli irriterad på google?)

* Flera bloggare har på sistone skrivit sina sista bloggord. En kontemplation kring detta gjordes.

* Det avslöjades att boken Freakonomics (som en av deltagarna både läst och recenserat) var understödd av en stor "blogg-kupp" (kanske ett lite väl starkt ord). Detta beskrivs mer i The Book Standards artikel Getting a Buzz On: How Publishers Are Turning Online to Market Books.

Den deltagare som recenserat boken hävdar med bestämdhet (och denne sammanfattare kan gå i god för det) att det inte var något lurt med detta utan boken inköptes själv och självmant till (i stort sett) normalpris.

Denna typ av kampanjer kan urholka trovärdigheten hos bloggare och andra deltagare som går på tåget. T.ex. finns Silicon Valley 100 som är en samling av bl.a. bloggare med stort inflytande. (Läs mer i Newweek-artikeln The Connected Get More Connected från januari i år.) Hur mycket kan man egentliga lita på dessa personer när man vet att de är sponsrade på ett eller annat sätt? Urholkar de sina egna stenar?

Naturligtvis diskuterades i samband med detta googles PageRank (som av någon anledning alltid kommer upp i de mest skilda sammanhang), samt Technrorati som till viss del förklarades poängen med.

* En av deltagarna har studerat beteendet hos besökarna vid "större omnämnanden". De flesta besökarna tittar endast på första sidan och går sedan sin väg (möjligen med all rätt), vilket fick denne att fundera lite:

Hur får man egentligen en uppfattning om en blogg första gången man läser den? Hur många gånger/hur mycket ska man behöva läsa på en blogg för att få en uppfattning om den är något för mig eller inte. Räcker det verkligen med att bara läsa första sidans senaste anteckningar?

Samt: Hur lång tid har en bloggare på sig att skapa ett förtroende med en ny läsare? (Det har säkert skrivits om detta tidigare, men exakta lokationen koms inte håg.)

* Ett förslag till förtroendeskapande åtgärd är att man har en "åsiktstermometer" för att visa sina allmänna, t.ex. musiksmak, litteratursmak, övriga intressen etc (detta var prototypen för den "valtermometer" som föreslogs ovan).

* Påverkas man i sitt skrivande om man vet att denna anteckning kommer att publiceras (eller bloggen länkas till) i DN nästa dag? Troligen men förhoppningsvis inte. Borde man påverkas?

* Återigen påpekades Bloglines eminenta funktion att kunna bevaka sökningar i RSS-flödena.

* Varför skriver man inte om alla sina intressen (om det är en sådan blogg) fastän de inte är för personliga eller utelämnande? En förklaring kan vara att man helt enkelt vill låta några saker i tillvaron vara "bloggfria" för att de ska vara ett andningshål även från bloggningen.

Inriktning på bloggar togs härvid också upp, både egna och andras. Det kan vara svårt att beskriva en sådan inriktning.

* Kommentars-/Trackbacksspam. Några har varit helt förskonade från sådant vilka de andra var synnerligen avsjuka på. En av deltagarna kommer om några veckor få en ny dator, varvid denne kommer att göra kraftfulla åtgärder för att inte släppa i dessa internethuliganer till sajten.

* Vådan av att det nu är så många svenska bloggar och med likartade namn. Och ännu värre är det när man läser dem via RSS-bevakare eftersom man inte då inte har bloggens grafiska utformning som hjälp för att skilja ut dem.

Det noterades (i efterhand och för första gången) att det var inte helt sällan som åtminstone en av deltagarna (inte samma varje gång) inte kände till bloggar som nämndes. [Hmm, för många negationer här. Skriv om: Oftare än tidigare nämndes bloggare som åtminstone någon inte kände till speciellt väl.]

* Kommentarsfunktioner i bloggar: Varför är det viktigt att de är publika. Räcker det inte att man kan kommunicera med bloggaren via email? Någon tyckte att kommentarerna ofta är roligare att läsa än huvudinläggen.

* I samband med att en iPod hade inköpts sedan förra träffen diskuterades det affärsmodeller för (fullständigt laglig) nedladdning av musik och filmer. En modell som verkade vara vettig är en prenumerationstjänst där man får ladda ner obehindrat från ett visst utbud.

Musiksmak dryftades på ett vänskapligt och abstrakt plan vari definitionen av begreppet "allätare" fördes kring notans betalande och disko-musikens pulserande (dock inte fullständigt i takt med varandra).

* Annat.

Posted by hakank at 09:45 EM Posted to Blogging | Comments (18)

Om bloggningens utveckling i Sverige - en uppföljning

För mer än ett och ett halvt år sedan (oktober 2003, 560 dagar sedan) skrevs en rundfråga till svenska bloggare om hur de såg på utvecklingen av bloggandet i Sverige: Söndagstrean - om bloggningens utveckling i Sverige.


De gamla frågorna
De frågor som var utgångspunkten var följande:


Det kom många intressanta synpunkter som är samlade i den rätt långa Sammanställning av 'Söndagstrean - om bloggningens utveckling i Sverige' (blogganteckningen som presenterade den är här).


Nya frågor - uppföljningen
Så här inför Bloggforum 2.0 tänkte jag det kunde vara spännande att s.a.s. höra hur det har gått: Blev det som man trodde, som man befarade eller hoppades? Här är några frågor som gärna får vara utgångspunkt på svaren:

Skriv gärna svaret på din egen blogg (om du själv bloggar) och meddela mig (*) så får vi förhoppningsvis en bra samling tankar kring detta. Skriv gärna inom de närmsta veckorna. Jag har sedan för avsikt att samla svaren i någon form av sammanställning.

(*) Notera: Av spamskäl har jag slagit av TrackBack-funktionen, så du får gärna skriva in länken i kommentaren till denna anteckning eller maila mig.


Egna tankar
Några spridda tankar kring detta (utan att följa ovanstående frågor det minsta).

När rundfrågan skrevs bestod den svenska bloggosfären (som väl bäst förklaras som de som ping-notifierade den saligen avsomnade weblogs.se) av cirka 350 bloggar som var en ganska homogen grupp: Många läste i stort sett samma bloggar och skrev mycket om samma saker fast med olika utgångspunkt, attityd och rytm. Det var få rena politiska (eller politicerande) bloggar.

Just denna homogenitet var det flera av de svarande som tyckte var begränsande för utvecklingen. Det som saknades var (förutom fler som bloggade) fler olika typer av bloggare, och speciellt de politiska och samhällskritiska.

Under denna tid, och framförallt det senaste halvåret har det kommit många nya bloggare, och framförallt många fler rent politiska bloggar. Både av det myckna antalet bloggar samt spridningen i ämnen är det nu en betydligt större heterogenitet, kanske av det enkla skälet att det är det inte går att hålla sig ajour med alla som skriver. Bloggosfären har ganska tydligt delats upp i flera delsfärer (hur många och vilka dessa sfärer är vore intressant att undersöka).

Ett (teknisk) önskemål var att det skulle bli lättare att blogga, dvs själva publicerandet. I stort sett har det inte förändrats speciellt mycket, även om det kommit en hel hel nya bloggportaler, t.ex. Bloggi. Men fortfarande tycker jag att det känns lite krångligt. Borde det inte vara enklare?

I och för sig har det blivit enklare att bevaka/läsa bloggar via RSS-bevakare som väl fick sitt genombrott hösten 2003 (t.ex. Bloglines), men eftersom det är så lätt att lägga till en ny blogg/flöde i dessa program har det kanske inte underlättat så mycket för fokuseringen. Ett annat problem är att det är lätt att förlora individen bakon en blogg genom att endast läsa via RSS-bevakandet (i stället för att gå till bloggen). Hur har RSS-bevakarna egentligen påverkat bloggskrivandet/-läsningen?

Agendan för bloggandet har - som jag uppfattat det - alltid varit otydligt (dvs vad är det egentligen som man vill när man vill att fler ska blogga), men några saker framfördes som speciellt viktiga:

Alla som bloggar har dock inte en sådan gemensam bloggagenda, utan har en egen agenda (t.ex. politisk) eller skriver helt enkelt för att det är roligt att skriva och kanske främst för sina vänner.

Posted by hakank at 11:12 FM Posted to Blogging | Comments (1)

Sällskapsspel, strategier och spelteori

BBC News-artikeln Scissors, paper, stone - a strategic game beskrivs inledningsvis en lite märklig historia där två auktionsfirmor tävlade om en kunds kontrakt genom att spela sten-sax-och-påse.

You probably thought scissors, paper, stone was a game of chance not strategy. But you'd be wrong. Christie's auction house won a £10.5m contract by playing the game tactically - so is there more to such games than meets the eye?

En intressant sak här är vilka experter som (vinnaren) Christie hade frågat. Har ett storföretag verkligen inte har någon annan expert att fråga (eller så är det en frisering för att söta till en historia).

...but Christie's asked the experts, Flora and Alice, 11-year-old daughters of the company's director of Impressionist and modern art, and aficionados of the game.

They explained their strategy:

1. Stone is the one that "feels" the strongest
2. Therefore a novice will expect their opponent to go for stone, and will go for paper to beat stone
3. Therefore go for scissors first

Sure enough, the novices at Sotheby's went for paper, and Christie's scissors got them an enormously lucrative cut.

Derren Brown har i sina shower visat stor förmåga att förutse/påverka sina motståndare i detta spel och använder troligen en något mer avancerad variant än ovanstående. Varför frågade de inte honom?


Sedan nämns översiktligt studier om strategier för olika spel (där man felstavat några namn). Här är några nedslag till referenser:

* Rock, Paper, Scissors (Sten, sax och påse)
Se wikipediaartikeln Rock, Paper, Scissors.

Några introduktioner kring spelteori som nämner spelet:
A Brief Introduction to Game Theory
Games, Dilemmas, and Traps


* Monopoly
(den engelskspråkiga varianten av Monopol).

Troligen är det Neil Thompson (inte Thomson) man avser i artikeln, i alla fall har en sådan skrivit Monopoly Statistics and Strategy som innehåller strategier och statistik för spelet.

Två andra sajter:
Durango Bill's Monopoly Probabilities.

Truman Collings har skrivit om sannolikheterna för det amerikanska Monopoly: Probabilities in the Game of Monopoly (som också innehåller ett C-program för simuleringen).

(Colling har gjort andra roliga saker, t.ex. både en solver och en generator för alphametics-problem, dvs problem såsom SEND + MORE + MONEY, där man ska ersätta bokstäverna med siffror så att additionen blir korrekt.)


* Connect Four
Han som skrev sin doktorsavhandling om Connect Four heter Victor Allis (inte Allen): A Knowledge-based Approach of Connect-Four The Game is Solved: White Wins (CiteSeer).

Fler referenser om spelet finns hos MathWorld Connect-Four.


* Samlingssajter
Slutligen två sajter som har helt olika inriktningar:

Combinatorial Game Theory är en länksamling för matematisk forskning om bl.a. sällskapsspel.


En annan intressant sajt och som jag ofta besökte för några år sedan är Machine Learning in Games. index of games har en listning över de olika spelen. Sajten har dock inte uppdaterats sedan 2002.

Posted by hakank at 08:45 FM Posted to Machine learning/data mining | Spelteori och ekonomi | Statistik/data-analys

maj 07, 2005

Economist om the long tail och rekommendationssystem

Economist om the long tail: Profiting from obscurity. Så här skrivs om kopplingen till rekommendationssystem (collaborative filtering):

But how can people find content they want when it is buried far down the tail? Already, a number of mechanisms have emerged, based around user recommendations. Perhaps the best known is “collaborative filtering”, in which purchase histories are analysed to work out what else is likely to interest the buyer of a particular product (“Customers who bought this item also bought...”, as Amazon puts it). This approach allows users to navigate from hits that they know they like to more obscure titles further down the tail. “You need not just variety, but information about variety,” says Mr Anderson. “A long tail without good filters is just noise.” Many people find even the amount of choice on supermarket shelves overwhelming—in large part because there is so little information on which to base a rational choice. But a mere 27 flavours of jam is nothing compared with millions of music tracks or thousands of movies, so providing filters to help people find what they want is vital.


Posted by hakank at 07:21 EM Posted to Rekommendationssystem | Spelteori och ekonomi

maj 06, 2005

Trender fungerar som magneter?

I New Scientist News-artikeln One law rules dedicated followers of fashion skriver Mark Buchanan om två forskare som studerat sociala trender genom att jämföra dem med hur magneter fungerar. De fenomen som studerats var Europeiska födelsetal i slutet på 1900-talet, mobiltelefoners snabba spridning samt applåder.

Fads, fashions and dramatic shifts in public opinion all appear to follow a physical law: one of the laws of magnetism.

Quentin Michard of the School of Industrial Physics and Chemistry in Paris and Jean-Philippe Bouchaud of the Atomic Energy Commission in Saclay, France, were trying to explain three social trends: plummeting European birth rates in the late 20th century, the rapid adoption of cellphones in Europe in the 1990s and the way people clapping at a concert suddenly stop doing so. In each case, they theorised, individuals not only have their own preferences, but also tend to imitate others.
...
To model the consequences of imitation, the researchers turned to the physics of magnets. An applied magnetic field will coerce the spins of atoms in a magnetic material to point in a certain direction. And often an atom's spin direction pushes the spins of neighbouring atoms to point in a similar direction. And even if an applied field changes direction slowly, the spins sometimes flip all together and quite abruptly.


Vad jag kan se är det följande (ganska tekniska) paper som refereras:
Quentin Michard, Jean-Philippe Bouchaud: Theory of collective opinion shifts: from smooth trends to abrupt swings (PDF)


Bland referenserna till studien fanns Collective Intelligence: the invisible revolution, en wiki för en kommande bok som verkar intressant.

Från dess sammanfattning: The aim of this paper is to provide the key concepts underlying collective intelligence and to explore how modern organizations and individuals can concretely learn how to increase their collective intelligence, i.e. their capability to collectively invent the future and reach it in complex contexts. This will draw the guidelines of a universal governance, provide an outline of the next democracies and help us forecast an economy in which competition and collaboration as well as values and value are reconciled.


Se även
Wikipedia Ising model
Artikelförfattaren Mark Buchanan har bl.a. skrivit Nexus, en trevlig bok om forskning kring denna typ av fenomen. Den och andra böcker inom samma område beskrivs på Social Network Analysis och Complex Networks - En liten introduktion

I kategorierna Agentbaserad modellering och Komplixitet/emergens finns liknande anteckningar, t.ex. Applåder och panik.


Uppdatering
Några andra svenska bloggare har uppmärksammat detta:
Erik Stattin: [Hitta på rubrik om barnafödande, mobiltelefoner och konsertapplåder]
Malin Sandström: Jag skulle egentligen ha blivit teoretisk fysiker...

Ett annat tips är att kolla in det relativt nya interdiciplinära forskningsområdet Econophysics (en.wikipedia) som bl.a. studerar liknande fenomen. T.ex. följande sajter som har flera trevliga undersektioner:
Econophysics (www.unifr.ch/econophysics/)
Econophysics.org.


Relaterat: Liggande i bokhögen har jag My Life As A Quant - Reflections on Physics and Finance (Bokus, ISBN: 0471394203) av Emanuel Derman, som verkar vara mycket intressant. Ett kanske sent tack till Ulf R. för tipset: Tack Ulf för tipset!

Posted by hakank at 09:51 FM Posted to Komplexitet/emergens

maj 05, 2005

Intervju med Thomas Schelling

Thomas Schelling intervjuas i en lång artikel i Federal Reserve Bank of Richmond Region Focus Sprint 2005.


Schelling berättar - ofta personligt - om flera av sina studier och erfarenheter, bl.a. om sin segregationsmodell och focal points (även kallades Schelling points till hans ära). Så här beskriver han de senare:

RF: One of the more famous bargaining situations that you propose in The Strategy of Conflict involves a problem in which communication is incomplete or impossible – the game where two strangers are told to meet in New York City but have not communicated with each other about the meeting place. What does this game tell us about bargaining? And what, if any, are the policy implications?

Schelling: That little exercise, which I designed to determine if people could coordinate without any communication, became fairly famous and now I am usually identified as the originator of the idea of "focal points." My argument was that in overt negotiations something is required to get people to arrive at a common expectation of an outcome. And the ability to reach such a conclusion without communication suggested to me that there was a psychological phenomenon, even in explicit negotiations, which may work to focus bargainers eventually on that commonly expected outcome. By understanding that, I thought, we may be able to more easily facilitate policy negotiations over such matters as what would be an appropriate division of the spoils, an appropriate division of labor, and so forth.

RF: What were the responses when you originally posed this question to people?

Schelling: When I first asked that question, way back in the 1950s, I was teaching at Yale. A lot of the people to whom I sent the questionnaire were students, and a large share of them responded: under the clock at the information desk at Grand Central Station. That was because in the 1950s most of the male students in New England were at men's colleges and most of the female students were at women's colleges. So if you had a date, you needed a place to meet, and instead of meeting in, say, New Haven, you would meet in New York. And, of course, all trains went to Grand Central Station, so you would meet at the information desk. Now when I try it on students, they almost never give that response.

Some cities have more obvious focal points than others. For instance, if I asked people where would you meet in Paris, they probably would have no trouble. Most would go to the Eiffel Tower. But in other cities, it's not so clear.

Sedan kommer en skoj förklaring till hur han kom på detta fenomen under en rundresa i USA.Se även tidigare skrivningar om Schelling
Recension: Thomas Schelling "The Strategy of Conflict"
Matematiska och statistiska "självklarheter"

Posted by hakank at 07:04 EM Posted to Husgudar | Spelteori och ekonomi

Ny blogg: Dom kallar oss nycinefiler (Ola Torstensson)

Jag har härmed glädjen att presentera Dom kallar oss nycinefiler skriven av min vän och före detta kollega Ola Torstensson.

Ola är nog den (f.d.) kollega som jag arbetade med mest och hade mest kontakt med både i och utanför de gemensamma projekten. Tidigt visade han öppet och oförväget sitt kulturella intresse och sin rika kunskap vad gällde musik, litteratur och film.

"Seriös" ger ingen bra association eftersom han är en av de mest ödmjuka person jag känner och samtidigt en av de mest "kreativt galna" med en ständigt osinande ström av skoj projekt eller affärsidéer (de sistnämnda verkar dock endast samlas på hög i hans byrålådor). Detta ger inte heller rätt associationer, men ni förstår kanske vad jag menar.

Det var t.ex. Ola som fick mig intresserad av Oulipo (eller var det ett nyuppväckt intresse?) och andra litterära experiment; det var Ola som åter tog upp tisdagarnas Filmklubb och det var till honom man gick för att få reda på tips och fakta kring film, musik eller litteratur. Alltid bra tips, mer sällan tid att genomföra.

Med tanke på vad han hittills skrivit om tillsammans med bloggens titel verkar det som om det kommer att koncentreras kring film. Vi kan bara hoppas att han även kommer att skriva om sina andra intressen inklusive scrabble, nyfunna algoritmer och kanske även förklarar bloggtiteln.

Läs gärna Ola. Han har en härlig och personlig stil, och med de där inskjutna bisatserna - och de detaljerade förklaringarna - blir det en extra stilpoäng.Kul med ännu en gammal kollega som börjat blogga. De andra är
Svante Pettersson (Svantlog)
Lars Olofsson (Lars Olofssons Teknikblogg samt Lars utblick från filmsoffan)
Andreas Andersson (Ravens Webblogg)

Posted by hakank at 10:21 FM Posted to Blogging

maj 04, 2005

Estimering av antalet trogna besökare på en blogg: En skiss

Av lite olika skäl (mestadels förflugna kommentarer via mail) har jag försökt att komma på en modell för hur många trogna läsare det finns på min blogg (och mer generellt på bloggar överhuvudtaget), dvs läsare som läser den regelbundet och inte "bara" råkar komma in på den av misstag via sökmotorer eller länkar.

Jag vill inte använda webbstatistiken av skäl som beskrivs nedan, utan försöker komma fram till en annan modell.

Vad är en "trogen läsare"?
Egentligen vill jag inte göra en formell definition av detta begrepp, men enkelt kan man väl säga att en trogen läsare är en som återkommande läser eller åtminstone skummar igenom allting som skrivs på bloggen. En prenumerant på en papperstidning är en trogen läsare om denne åtminstone bläddrar igenom tidningen dagligen och läser mer noga här och där.

Man kan notera att jag här nedan försöker att skapa en operationell (mätbar) definition av en trogna läsare. Sådana kan vara mer eller mindre intuitionsvidriga, ju mindre desto bättre.

Har ni - mina mer eller mindre trogna läsare - några bättre intuitioner?


Antal läsare via RSS-system och liknande
Fler och fler läser bloggar via RSS-system. Själv använder jag bloglines och läser oftast samtliga blogganteckningen via detta system och går alltså rätt sällan till bloggen. Detta utgör ett mörkertal om man endast studerar webbstatistiken, och det är anledningen till att jag inte vill använda denna typ av statistik för analysen.

Ett rimligt antagande är att om någon prenumererar via RSS-system så är det en trogen läsare.

Här är prenumerationstalen för RSS-bevakare och andra för min egen blogg:

* bloglines-prenumerationer: Det finns just nu 29 + 41 + 4 (minus mina egna 3 självbevakningar) = 71 prenumeranter. Det är säkert många som inte använder systemet längre. Om vi antar att 30 har slutat med bloglines, innebär det 71 - 30 = 41 läsare.

* cirka 20 via andra RSS-läsare. Jag har här försökt ta bort de som klart är inte är privatpersoner (t.ex. bloglines).

* ett 10-tal via nyligen.se / intressant.se . Jag gör nu ett antagande att flera av besökarna härifrån är trogna.

Det skulle innebära att det finns cirka 40 + 20 + 10 = 70 trogna läsare. Det låter ju trevligt!


Antal kommentarer
Ett annat sätt att se detta, och för att göra en rimlighetsbedömning om antalet, är att studera antalet som skrivit kommentarer, och sedan försöker att arbeta baklänges för att lista ut hur många av dessa som är trogna läsare, och även att jämföra med ovanstående estimering.

Totalt antalet kommentarer från juni 2003 är 1499, varav jag själv är orsak till 597 av dem (dvs cirka 40%). Antalet personer som kommenterat här någon gång här är 214. (Oj, är det så många?)

Men många av kommentatarerna har varit frågor efter gmail-konton och kommit hit via sökmotorer och kan därför inte räknas till de trogna. Så jag har valt att endast räkna med antalet personer som kommenterat 2 eller fler gånger, vilket för tillfället är 83. (Det innebär att det är 214-83 = 131 "enpinnare".)

Men det är inte rimligt att alla (mer än alla eftersom 83 trogna kommentatorer / 70 trogna läsare enligt beräkningarna ovan ~ 1.18!) som läser bloggen kommenterar den, så något är konstigt. I stället vore det väl rimligare att - säg - var 6:e läsare kommenterar. Detta skulle innebära att det är 83 * 6 = 498 mer eller mindre trogna läsare.

Vilket i sin tur innebär att cirka halva den svenska bloggosfären skulle läsa denna blogg, vilket inte heller låter rimligt. (Antalet i den svenska bloggosfären definierat som antal som pingar eller pingat nyligen.se: för närvarande 1124 stycken, även om en del av dessa inte är aktiva längre).

Man kan här jämföra med bloggare som har betydligt fler Bloglinesprenumeranter än jag, säg Erik Stattin med sina åtminstone 140+ prenumerationer, vilket i denna modell skulle ge åtminstone 140 * 6 = 840 trogna läsare, något som jag i och för sig tycker verkar fullt rimligt.

Men: Antalet kommentarer är från dag 1 i bloggens liv (alltså juni 2003). Alla tidigare trogna läsare är säkert inte trogna läsare längre. Då skulle man kunna tänka sig följande: Över en period på här nästan två år är det stor chans att nästan alla trogna läsare har kommenterat 2 eller flera gånger. Vilket gör att 1 på 6 är alldeles för optimistiskt som estimat. I stället kanske det skulle vara 1 på 2, dvs att varannan trogen läsare kommenterar. Detta skulle innebära 83 * 2 = 166 trogna läsare, eller snarare: 166 personer som är eller har varit en trogen besökare.

Detta tangerar den fråga som jag ville undvika: Vad är egentligen en trogen besökare? (En person som säger upp sin tidningsprenumeration är inte trogen längre.) Svaret på den frågan får nog anstå till en annan gång.


Icke-bloggande trogna läsare
Nu bör man komma ihåg att det är fler än de med egna bloggar som läser bloggarna och som kan vara trogna läsare. Frågan är hur många. Jag försökte ge mig på en liknande modell häromveckan i Internetworlds bloggomröstning. Tack, ni 8!, men lyckades inte så bra. Och gör inget nytt försök nu heller.

Min egen erfarenhet är att flera av de tidigare icke-bloggande trogna läsarna sedan har själv startat en blogg, eller håller på att göra det, så detta värde är nog komplicerat att beräkna.

Det förblir sålunda fortfarande ett mörkertal.


Lite mer om antal kommentarer per besökare
När det gäller antal kommentarer per besökare skiljer det sig säkerligen mellan olika bloggar beroende på olika faktorer. Här är några tänkbara sådana:

* vilket typ av blogg det är, t.ex. vilka ämnen som behandlas. En fackblogg har kanske färre besökare men kanske fler av dem kommenterar? Mer allmänna ämnen eller mer allmänt hållna ämnen tenderar nog att skapa fler kommentarer.

* den allmänna stilen/attityden på bloggen, t.ex. om det är "inbjudande" att kommentera.

* vilket typ av bloggare det är, t.ex. hur ofta eller hur bra denne
bemöter kommentarer hos sig. Om denne inte svarar på kommentarer (via kommentarer eller i blogganteckning) tenderar nog många besökare att tröttna på att kommentera efter hand. Man kan också fråga sig om denna faktor även påverkar antalet trogna besökare.

* kanske även språket: en engelskspråkig blogg har nog både fler trogna läsare och fler som kommenterar genom att de når ut till en större målgrupp. Frågan är om engelskspråkiga bloggar genererar ett bättre kommentar/besökare-förhållande än svenska? Finns det något i kynnet hos svenska bloggbesökare som skulle göra att vi tenderar att kommentera mindre eller mer?

* eventuellt även hur mycket bloggaren kommenterar hos och länkar till andra bloggare. Det har påpekats flera gånger att bloggosfären är ett enda ryggdunkande och det ligger lite i det. Kommentarer är ett utmärkt sätt att dunka ryggar: om du kommenterar hos (eller länkar till) mig så kommenterar jag hos dig. Detta är troligen en stor drivkraft till bloggandet eftersom man på detta sätt bygger upp sitt nätverk av kontakter, och större nätverk är oftast bra.

Det skulle vara roligt att sätta någon form av vikt till dessa faktorer, men det är väl hart när omöjligt. Ännu, ska man nog tillägga; någon kanske skapar fina modeller om detta så småningom.

Posted by hakank at 11:36 EM Posted to Blogging | Statistik/data-analys | Comments (9)

Påminnelse: Skånsk bloggaremiddag nu på söndag (8 maj)

Nu på söndag 8 maj kl. 14.00 är det dags för nästa skånska bloggaremiddag. Det är på restaurang Mosaik, Stortorget, Malmö. Läs mer detaljer här, där det även står vem som tänker komma.

Tyvärr visade det sig att Daniel och Linnea inte kan komma, men Daniel administrerar dock fortfarande anmälningarna. Vi kommer att sakna er, Daniel och Linnea!


I efterdyningarna till förra träffen föreslog Åsa i en kommentar att vi borde ha en liten inledande agenda för att ta upp saker av allmänt eller särskilt intresse kring bloggande (vi kallar det ju faktiskt för bloggare-middag).

Här är ett initialt förslag till en sådan agenda:
* väldigt kort presentation av deltagarna, t.ex. namn, blogg och principiell inriktning på bloggen. Ingenting fancy om man inte vill brodera ut. (Det kanske borde finnas en maxtid för detta? :-)

* Förslag till datum för nästa bloggaremiddag och/eller bestämmande om vem som ska "värd" för nästa middag. Värd innebär i stort sett att synka dag för middagen, synka anmälningar, vara sammankallande samt boka middagen.


Om ni som kommer har några andra saker, aktuella eller tidslösa, att ta upp är det bara att kommentera här eller maila mig på hakank@bonetmail.com. Förresten, detta borde väl också gälla för er som inte kommer. Endast seriösa förslag beaktas dock.


Väl mött!


En semantisk not: Skånsk i Skånsk bloggaremiddag betyder bara att middagen är i Skåne (hittills i Malmö eller Lund), men man måste självklart inte vara skånsk bloggare för att deltaga. Skånsk styr här alltså termen middag och inte bloggare.


Uppdatering
Sagde Daniel Olovsson (vars blogg minmening.com nu lever igen; Hurra!) är initiativtagar och administratör till Bloggliv (diskussionsforum för svenska bloggar) föreslog följande till agendan:
* diskutera Bloggliv och se om det finns något att förbättra/förändra som kan göra den sajten bättre.

Bra förslag Daniel!

Posted by hakank at 07:21 FM Posted to Blogging

maj 03, 2005

Bloggforum 2.0 i Stockholm 28 maj 2005

Bloggforum 2.0!

Forumet kommer att hållas i Stockholm lördagen den 28 maj 2005. Alla partikulärer finns på sajten så studera den noga. Där finns också en anmälningssida att fylla i för den intresserade.

Det blir många namnkunniga bloggare samlade där i Stockholm, i flera (1 + 3 + 3 + 1 = 8) spännande sessioner varav några sessioner är parallella. Ojoj, det kan bli svårt att välja.

* Att Blogga - Vad är poängen?
Varför bloggar man egentligen? Vad motiverar bloggare?

* Workshop — Bloggning för nybörjare:
Hur börjar man att blogga själv?

* Workshop — Avancerad bloggning:
Podcasting, moblogging, social software, spam...

* Bloggarna och valet 2006:
Kommer bloggarna att påverka valet 2006? Varför eller varför inte?

* Bloggar för företag och marknadsföring:
Bloggar i företagens tjänst?

* Bloggar och media:
Hur kommer svenska medier att sambo med svenska bloggar?

* Hur man läser och skriver bloggar:
Bloggar som kultur och litteratur.

* Att skapa förtroende genom att blogga:
Kan bloggar fungerar som instrument för att övertyga?


Tillsammanas med Rebecca Crusoe (Mitt liv som populärkultursjunkie), Emma Holmér (Mine) har jag (hakank.blogg) fått äran att delta i panelen för den inledande sessionen "Att Blogga - Vad är poängen?". Sessionen är modererad av Stefan Geens (stefangeens.com). Det ska bli skoj.

Minst lika skoj blir det att få träffa många av de personer som jag de senaste åren endast läst och ibland även mailat kring allting mellan bloggning och icke-bloggning (inklusive bloggning och icke-bloggning).

Posted by hakank at 08:30 FM Posted to Blogging

maj 02, 2005

En liten åter-presentation

I kommentaren till Aprilpyssel - lösning, villospår och ledtrådar skriver Henrik Sundström följande (för att kunna lösa gåtan som presenterades tidigare): det vore till stor hjälp att vara bekant med sinnelaget hos skaparen av de egenartade "ledtrådarna".

Här kan man osökt att tänka på Mats Anderssons kommentar då jag råkade lösa hans svåra matematiska gåta: Du har kanske inte 230 i IQ, men väl 230 i FohMt <- Förståelse om hur Mats tänker. :)

Som jag svarade Henrik finns alla "ledtrådar" om det principiella sinnelaget här på bloggen eller på andra ställen på hakank.org. Det är i och för sig är sant men ledtrådarna är kanske svåra att hitta, speciellt de på bloggen.

Reflexion
Detta föranledde en mer generell reflexion kring bloggning, nämligen att dess ledande princip med de senaste anteckningarna överst kan innebära att de tidigare anteckningarna snabbt göms och tyvärr ofta glöms någonstans i ett arkiv. Bloggning tenderar alltså att betona det (dags)aktuella och nedbetona det som skrivits tidigare. Förmodligen passar denna princip bra i många fall, t.ex. när man kommenterar (dags)aktuella händelser, men i andra fall kan det vara begränsande och göra informationsinhämtande svårnavigerat, t.ex. om man skriver längre mer "tidslösa" texter.


Därför kommer här en åter-presentation om denna bloggs författare, i stora delar fullständigt rippat från presentationenBloggliv (ett bra forum för svenska bloggare).


Presentation
hakank.blogg är en spretig och eklektisk icke-tematisk blogg där teman avlöser varandra allteftersom nyfikenhetens lynniga ögon hittar nya saker att studera, nya böcker att läsa eller nya problem att studera; eller för den delen gå djupare i tidigare intressen. Det tenderar att handla om saker med viss vetenskaplig anknytning, emellanåt kopplat till dataanalys, språk, modeller av verkligheten eller varför man gör på detta viset. Det kan också handla om program som löser oerhört viktiga problem, gärna kopplade till språk eller matematik. Tycker att gåtor är fascinerande.

Började blogga 18 juni 2003 och skrev mer då än nu.

En del av mina åsikter om bloggning finns på Pierre Anderssons frågor om bloggning. För ett tag sedan skrev en anteckning som innehåller ett antal länkar till sådant som på ett eller annat sätt är representativt: Fredagsfyran v5 -05 Tema: skrivprocesser.

Väldigt sällan skrivs det privat personligt, privat politiskt eller rent jobbrelaterat, bl.a. av sökmotorskäl. Här ges en översikt av vissa fakta:

* Född 1957 i Kalmar.
* Bor i Malmö sedan mycket små barnbyxor.
* Har på universitet studerat statsvetenskap, filosofi och datalogi, men under denna tid och senare självmant studerat ("kikat på") andra ämnen. Bloggen kan emellanåt ses som en reseskildring över denna kunskapens resa.
* Har i cirka 10 år arbetat som systemutvecklare, tidigare som tekniskt dokumentatör/support. Ytterligare tidigare arbetat med annat, till stor del datarelaterat.
* Är fascinerad över hur och varför vi människor hittar mönster och samband i tillvaron, och försöker själva att hitta sådana mönster vilket för närvarande inkluderar bl.a. webbserverloggar och annat webbrelaterat.
* Är faktiskt både mer och mindre seriös än vad bloggen förmedlar.
* Har länge haft drömmen att skapa ett program som skapar vitsar, eller i alla fall själva "vits-ordet" samt ett program som analyserar hur roligt ett sådant "vits-ord" är. Har sedan tonåren varit intresserad av ordvitsar och ser kopplingar till vitsens tekniker i många olika fenomen.
* Några tidigare drömmar: trollkonstnär, vitsmakare, poet, novellist, utredare, filosofisk konsult, professionell musiker (elbas modell jazz/funk) samt systemutvecklare. Den sistnämnda drömmen har alltså gått i uppfyllelse.
* Tränar Tai Chi Chuan, men skriver sällan om detta (av skäl som det eventuellt kommer att skrivas om).
* Läser gärna böcker, lyssnar gärna på musik och ser gärna på filmer (DVD).

Se även sajten www.hakank.org, varav bloggen är en delmängd, där det numera sällan görs något utan att det notifieras i bloggen.

Posted by hakank at 08:47 EM Posted to Blogging

En annoterad s.k. vits

Det följande är ett sammandrag av samt annoterande kommentarer på en fullständigt verklighetsbaserad händelse från ett firande av en god väns erhållande av stipendiepengar avseende filosofiska studier utomlands samt den då i stunden mycket nära förestående efterföljande stipendieresan till samma utland.

Inledningsvis beskrives själva s.m.s. settingen som egentligen inte har med själva den s.k. vitsen att göra utan mer för att beskriva den situation vari den nedan omtalade vitsen uppstod mer eller mindre naturligt. Låt oss kalla detta för "atmosfär" eftersom det utspelar i ett kök någonstans i Sverige i en vackert och kreativt möblerad femma på övre våningen.

Tänk ett kök. Tänk J1 som står och förbereder middagen (en stek), tänk J2 som står lite till vänster och gör likadant. De gör således middagen tillsammans. H kommer avslappnat in i köket och frågar hur det står till. Efter detta artiga och vänliga ämne är avklarat vidtar bl.a. en diskussion om precisionen hos digitala stektermometrar jämfört med analoga, liksom vilken precision som recepten egentligen avser. Är det 80 grader plus-minus 2 grader? Eller kanske endast mer eller mindre 2 grader, fast mindre än 80 grader?


(1)Nu(2) kommer vi(3) till den i rubriken ovan utlovade annoterade vitsen (4):
H: Jag har kommit på orsaken(5) till kriminaliteten(6) i samhället.
J1: Jaså! Vilken orsak(7) är det(8) då?
H: Indexikalie(9)-sjuka!
J1: Hur menar(10) du(9) då? (11)
H: Det är då man inte kan skilja(12) på mitt(13) och ditt(13).

Noter:
1) Siffrorna inom (parentes) avser notnumren.

Här borde först bes om ursäkt för en trivialisering av ett allvarligt och svårt och även allvarligt ämne. Dock har det nästan bevisats (eller borde i alla fall ha bevisats) vetenskapligt att humor - vilket detta tydligen ska vara ett exempel på - kan i vissa situationer underlätta om inte annat umgänget genom att s.a.s. lätta upp stämmningen (vilket (inom parentes) dock inte behövdes i detta fall eftersom stämningen alltid är hög vid denna typ av träffar, speciellt efter några glas champagne, men även utan dessa glas champagne).

2) "Nu" är f.ö. också en sådan där (9), liksom f.ö. "där"(9)

3) "vi" används här mestadels för att skapa en känsla av vi-het och göra samtliga läsare delaktiga i det fullständiga skedet, som vore de personligen deltagande i det skedda skeendet. "vi" (9) är tillika även en sådan "där" (9).

4) "vitsen": hela denna återberättelse är alltså ett exempel på en s.k. sådan. Det har skrivits mer om sådana och vidare källreferenser kan erhållas mot beskrivning av det saknade.

5) orsak: det (explanans) som i en teori avser att förklara något annat (explanandum), t.ex. "A orsakar B" eller "B orsakas av A", där både A och B rimligen bör ersättas med en något mer fylligare och bättre, t.ex. A537 respektive B735.

6) "kriminalitet": I ärlighetens namn är det osäkert exakt vilket uttryck som användes just i det specifika fallet den där specifika dagen i det specifika köket i det specifika Sverige. Det finns andra typer av kriminalitet än att det som senare avses, men troligen täcks tillräckligt många fall av kriminalitet in här för att det ska framgå med önskvärd tydlighet.

7) Jaså. Det troddes att man hade klarat av detta begrepp redan. Men OK, då: "orsak": det (explanans) som i en teori avser att förklara något annat (explanandum), t.ex. "A537 orsakar B735" eller "B735 orsakas av A537", där både A537 och B735 rimligen bör ersättas med en något mer passande beskrivning, t.ex. X resp. Y.

8) Också ett exempel på en (9).

9) Indexikalie: Då en (detta borde vara ett citat) "meningsbärande enhet har mer än en betydelse beroende på dess kontext" (slut på det som borde vara ett citat). Vanligen sådana ord "denna", "detta", "jag", "du", "vi", "denna där" vilket alltså beror på det sammanhang vari det uttalas ("pekar ut").

Notläsaren bör här notera att exakt på vilket sätt detta har samband med kriminaliteten avslöjas inte förrän i en senare not (13) eftersom det är själva fundamentet på vilket denna s.k. vits bygger på och, följande vitsen överraskande princip, vill inte för mycket avslöjas redan.

(Som förklarande not hänvisas till Nationalencyklopedin som skriver som följer:
indexika´l (av index), term använd om tecken vars relation till det betecknade bygger på en närhet; termen kan också användas liktydigt med deiktisk, se deixis.

och om man sedan, småleende småsmuttande på en kopp te i högra handen och tangentbordet i den andra, studerar ordet deixis faller följande blad ned från kunskapsträdet skapande precis de saknade frön som naturen saknat så länge:

deixis [d3´jksis] (grek. dei´xis 'utpekande'), språkvetenskaplig term. Deiktiska uttryck hänvisar till någon eller något i den situation där yttrandet eller texten kommer till. De kan avse platsen (här) eller tidpunkten (nu, i dag) för den kommunikativa handlingen, kommunikationens aktörer (jag, du), andra företeelser som kan identifieras i situationen (där, den [där] skjortan, hon med håret). Det deiktiska uttrycket kan också ange om det åsyftade är nära den talande eller ej (här, där, den här, den där).

Det står mycket mer där, men inte här.

Någonstans har denne annoterande författare hört ordet "pekord" ("pek-ord") för denna typ av ord, men det är tyvärr inte allmänt belagt vare sig på nätet, i de röda randiga anteckningsböckerna eller i de gröna rutiga anteckningsböckerna så det ha möjligen uppstått i en vacker dröm.

10) "menar": Tyvärr är kommentaren inte läsbar här. Eventuellt utbristes det i en kollektiv undran vad som egentligen avsågs med detta.

11) Avsikten med denna fråga är väl ändå ganska klar. Den skulle kunna omformuleras i den något mer succinkta formen "Eh?" eller den något mer populära alternativformen "Va?".

12) "skilja": här avses alltså urskiljande mellan två olika begrepp (t.ex. mellan begreppet B1 och begreppet B2 eller mellan begreppet P och begreppet Q) som tidigare var subjektivt oskiljaktiga men nu objektivt klargörande frilagda, liksom Per och Pål innan de var tvugna att dela upp äpplena. (Denna historieförfattare förtäljer av princip icke om det var Per som fick 4 äpplen och Pål 5 eller om det var tvärtom om. Tyvärr, måste man möjligen utbrista för att överrösta trafiken.)

13) "mitt" och "ditt": Detta är själva poängen! Här är själva nexus: Det är då man inte kan skilja på mitt och ditt. Här samtidigt visas och upplöses det motsatsförhållande mellan två indexikalier (9) som legat och lurat i den semantiska vassen. Det finnes här också en aning om en psykologisk trovärdighet, något som tenderar att känneteckna riktigt bra ordvitsar.

[En föreslagen tänkbar men senare övergiven tolkning kunde vara att tolka "mitt" som "centrum", dvs i motsats till "perifi", men i denna tolkning förlorar den s.k. vitsen fullständigt sin poäng, liksom den förnäma damen sin hatt den där stormiga dagen, eftersom det inte finns något motsatsförhållande mellan "centrum" och "ditt", såtillvida vi inte även omtolkar "ditt", vilket förefaller en aning omständigt för tillfället. Noteras bör att den förnäma damen lyckligen en stund senare hittade sin hatt.]


Återigen bordes det bes om ursäkt för trivialiseringen av ett allvarligt ämne. Tyvärr kan det inte skyllas på för mycket champagne eftersom det hade då endast gått åt ett endaste ynka glas; de övriga kom senare efter det att händelsen hade händelsat. Dessa senare glas skulle - kunde man anföra - i princip ha skapat en anticipatorisk effekt bakåt i tiden, men det låter väl ändå lite väl märkligt som vetenskaplig teori betraktad, eller hur?

Slutligen måste erkännas att även om indexikalieteorin för brottsligthet låter förledande intressant vid första betraktandet skapar det inte så mycket utrymme för en vidare lösning på problemet. Det verkar helt enkelt inte trovärdigt att vi kan lösa detta problemkomplex genom att ge brottslingar (eller brottslingar-wannabees) en introduktionskurs i semantik.

Posted by hakank at 07:40 EM Posted to Diverse

maj 01, 2005

Aprilpyssel - lösning, villospår och ledtrådar

Inledning
I Aprilpyssel frågades det var detta var och varför. "Detta" börjar så här för enkel referens (men utan färger):

skkhkahaaahanhakahakk rank9nhakn fhha7knaknk uhaakhkhnhakhnkknann uhhhk1nnnnhh8nnnajanh1annkkha1yaknakhanknk th7nh9hhnh9aahhkhann haaknkkqknkkkahhhkahha
nxaak5nknhhha1anhkh5hk7hwahn3hna vnkkkannn1hnhsnahhhjnahkahak snkannanaunnh bhnkkk paanh2knk0a7hhahkk0hanhhkn6hhha3hk4ht9anhakhkk dhnknanhan saahkakaghkaanhaahna jkkhnhkkkkanhnu7ah9hnhhhhknk0nnhahkahkaxh9 khhna1kaahhakaqhn6khhh nkankkanaahnknan jw0omkaahkanan bhkhjkhrhaa0ahhhkahnnk7nk
rh1ahnf shnhk

April har nu gått över till maj och aprilpysslet ska nu läggas upp i fullt solljus.


Svaret
Svaret är att det - naturligtvis - är en krypterad text. Dess klartext och tillika kodningens princip är:

this puzzle is solved by counting the number of letters - disregarding numbers - and replace the count with letters: 2=a, 3=b etc.


Vinnare
Det var en som kom på vad det stod. Och det är min två gånger före detta kollega Markus Borbely. Stort grattis Markus, jag bjuder dig på en öl eller glass nästa gång vi ses.

Det mest fantastiska i detta är nog att han använt Excel och Word för att lösa problemet (även om Excel enligt uppgift lurade honom några gånger). Det är jag riktigt imponerad av och gör att jag måste kolla in Excel och dess kloner lite mer. Själv skulle jag använt något helt annat verktyg för detta. Men jag borde inte vara förvånad: Han löste "googleproblemet" galant via Excel.

Hakke (tidigare här) meddelade att han hittat grundprincipen (invariansen) i att långa grundord gav längre kodtexter via detta program, men nådde inte riktigt längre fram. Markus hade redan kommit in med lösningen när Hakke skrev sin glada kommentar, men jag kommer i alla fall att bjuda Hakke på en öl/glass när vi träffas IRL (i alla fall första gången vi träffas IRL; jag hoppas att det blir många gånger).


Avkodningen
Avkodningen görs genom följande:

* ta bort alla siffror från texten

* räkna antalet tecken i respektive ord

* avkodar längden till en bokstav (se den fullständiga listan nedan)

Den något arbiträra kodningen (speciellt placeringen av siffrorna) är enligt följande lista där den n:te positionen i motsvarar en längd på n+1 tecken (dvs "a"=2, "b"=3 osv). <SPACE> betecknar mellanslagets position.

abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäéöàü.!,=<SPACE>0123456789:-{}/\$_;+()


Villospår
Det som tog längst tid att skapa och som var roligast var villospåren. Här beskrivs det som inte var relevanta utan fanns endast med för att göra det lite svårare.

* färgen på bokstäverna (dess HTML-kodning) var helt slumpade.

* radbrytningarna spelar ingen roll; de slumpades med en 19-procentig sannolikhet efter en sträng.

* bokstäverna som användes spelar ingen roll. De olika bokstäverna slumpades från en tabell där bokstäverna "h", "a", "k", samt "n" hade 100 gånger större chans att väljas än de övriga för att antyda att det var något med bokstäverna i "hakank" (som i alla fall i detta pyssel är ett villospår).

* första bokstaven i ordet har en annan fördelning än resten av ordet: alla bokstäver i intervallet a-z har samma sannolikhet att väljas som första bokstav. Detta gjordes för att antyda någon form av kodning där förstabokstaven skulle vara någon form av kod för resten av ordet. (Jämför med kodningen där första tecknet i en sträng anger dess längd.)

* siffrorna var helt redundanta, och var troligen det som förvillade mest eftersom de gjorde att längden på strängarna förändras för varje gång. En siffra lades till i strängen med 9% sannolikhet efter det att första tecknet valts.


Ledtrådarna
Några kommentarer om ledtrådarna som gavs fortlöpande i Aprilpyssel.

Ledtråd 4:
Dikten skulle antyda att det fanns något slumpmässigt men ändå beständigt i skapandet av texten. Markus verkade också haft nytta av denna antydan.

Finns det något som är beständigt?
Något som alltid ändras?
Är det det beständiga som är relevant eller
det som alltid förändras?
Är det hela handen som pekar,
eller pekfingret som gör själva peket och de
andra fingrarna håller endast med
genom sina ekon av pekfingrets monolog?

Den sista delen med "peket" var ett villospår för att antyda t.ex. en "förstabokstavskodning".

Ledtråd 5 och 6:
Programmet som avsågs i dessa ledtrådar var 5f.cgi och lades ut redan då (och länkades till fullt ut flera veckor senare). 5f var beteckningen på den skolklass när jag gick i femte klass.

Ledtråd 7
Denna ledtråd förvillade kanske mer än hjälpte. Det skulle dock antyda att det var något med längden. För den intresserade är klartexten följande Perl-snutt som är en del i den kod som räknar ut en klartext.

s/\d+//g;my$len=length($_)-1;my$c=$num_letter{$len};

Här med programkoden radbruten och med kommentarer (efter #-tecknet):


s/\d+//g; # ta bort siffrorna i texten
my $len = length($_)-1; # räkna ut längden av strängen, minska med 1
my $c = $num_letter{$len}; # slå upp tecknet i en hash-tabell


Originalidé
Just det, min första tanke var att aprilpysslet skulle vara detta men det verkar lite väl enkelt för att räcka en hel månad.


Slutord
Ja, det var väl det. Återigen ett stort grattis till Markus!

Posted by hakank at 12:04 EM Posted to Diverse | Comments (7)

The long tail of programming languages

Charles Simonyis (Intentional Software) skriver i The long tail of programming languages om att användningen av programspråk förhåller sig till varandra som en long tail (cf power laws). Man har använt statistiken från TIOBE Programming Community Index for April 2005 (se kommentar nedan).

Vilka slutsatser drar man så av denna långa svans?
* Generella programspråk tenderar av användas mest eftersom de är generella (vilket ju verkar rimligt)

* Det finns språk som ofta är bättre än generella att lösa problem i en specifik domän (nischen), t.ex. Prolog för logikprogrammering.

* Det är svårt för nya programspråk att lyckas slå igenom ordentligt eftersom det krävs bra miljöer för professionell utveckling.


Här är några reflexioner angående detta.

Förutom dessa mer rationella skäl finns det andra saker som gör att användningen fluktuerar. T.ex. Ruby:s Ruby on rails har gjort att fler har fått upp ögonen för Ruby; Pugs som är en trevlig Perl 6-implementation skriven i Haskell - som redan efter några månaders utveckling fungerar förvånansvärt bra - har gjort att Perl-användare blivit intresserade av Haskell och säkerligen också föranlett ett nyuppväckt intresse för Perl. Hmm, kan det vara detta som är orsaken till Perls ökning?

När det gäller TIOBE-jämförelsen av programspråk bör man notera att man studerar hur ofta ett språk nämns. Från sajten: The popular search engines Google, MSN, and Yahoo! are used to calculate the ratings. Observe that the TPC index is not about the best programming language or the language in which most lines of code have been written.

Med denna stora brasklapp i A4-format på skrivbordet kan man notera att omnämningen (användningen?) av C++ och Java har minskat jämfört med förra året. Lennart Frantzell kommenterade i Är Java-språket på fallrepet?, såvitt jag kan se utan referens till denna undersökning (varken direkt eller indirekt). Så här får han lite mer vatten på sin kvarn.

[Det skulle f.ö. vara intressant med en undersökning som studerar hur förändringar i omnämnande av ett programspråk är kopplat till förändringar av dess användningen. Troligen är det här skillnad i förändringsstruktur mellan "professionellt" användande och "privat" användande där förändringar i "professionellt" användande har dels större tröghet och dels andra krav på ett programspråk än privat utveckling. Gränsen mellan dessa två håller dock på att försvinna mer och mer i och med open source-projekten.]


En sista kommentar. I artikeln står det Many developers who must use Java or C# at work during the day go home to use Ruby or Python on their personal projects at night.

Man kan nu börja hoppas på att programspråksmoneteismen ("jag tror på ett enda programspråk och det är min gud") håller på att försvinna och att vi till slut inser att olika programspråk har olika fördelar i olika situationer/domäner.

Det är inte meningen att här starta något religionskrig om programspråk, speciellt eftersom jag numera är programspråksagnostiker (eller möjligen programspråkstaoist). Av bl.a. historiska och repositoriska skäl har jag naturligtvis ett par favoriter men kollar gärna in både nya och gamla programspråk. I går hittades t.ex. en referens till ett språk som heter Fornax (från 1994) som verkar intressant eftersom det kombinerar flera av mina favoritsyntaktiska socker; tyvärr hittades inte någon implementation.

Ingången till denna anteckning var Lambda the Ultimate:s The long tail of programming languages, vilken också bör läsas.

Posted by hakank at 10:05 FM Posted to Komplexitet/emergens | Statistik/data-analys | Systemutveckling