« Musikdelning mellan kolleger: sociala avigsidor och möjligheter | Main | Bloggforum 2.0 - en påminnelse »

maj 20, 2005

Ny tagline till bloggen: förklaringar och inspirationer

Efter snart 2 års bloggande är det mer än hög tid för en ny tagline (kort beskrivande text om bloggens innehåll som ofta står under bloggens namn). Den gamla En webblogg av Håkan Kjellerstrand som innehåller en del av det som råkar intressera för tillfället är förvisso fortfarande korrekt men beskriver ju ingenting om själva innehållet (och den där "som"-syftningen har alltid stört mig.)

Den nya taglinen är alltså Anteckningar från en PopSci-junkie blandat med egna mundäna försök. Samt annat. Låt oss nu dela upp de ingående elementen i dess inspirationer, ursprung och cred. Ett tack utfärdas härmed till alla som inspirerat.


PopSci-junkie (populärvetenskapsjunkie)
Detta är naturligtvis inspirerat av bloggnamnet som min Bloggforum 2.0-medpanelist Rebecca Crusoe skriver: Mitt liv som populärkulturjunkie. Den kortare och utlandsklingande versionen "PopSci" valdes eftersom den just är kortare och att det inte helt sällan refereras till engelskspråkiga skrifter. Tilläggas kan att det inte är endast populärvetenskapliga skrifter som läses eller skrivs om, utan även mer [vad nu motsatsen till "populär" i denna betydelse kan vara; inte "impopulär", snarare "specialinriktade"] skrifter.


mundäna
"mundäna" är från namnet på tidskriften Journal of Mundane Behavior som gjort flera intressanta undersökningar om vår vardagliga tillvaro (enkel översättning är 'Tidskrift för vardagligt beteende') och som skrevs om i Om vardagligt beteende och rutiner. (Jämför även med den svenska Pink Machine, som skrevs om här). Denna blogg har inte riktigt samma inriktning (och naturligtvis inte av samma kvalitet), men jag känner en starkt sympati för denna form av undersökningar kring det mer vardagsnära.


egna mundäna försök
Detta är en parafras på den tagline som någon (kan det ha varit nea?) beskrev bloggen i dmoz.org:s kategori Top, World, Svenska, Datorer, Internet, WWW, Webbloggar (se Googles version här): "Om vetenskap, speciellt statistik, ofta med egna praktiska försök".


Samt annat
Vilket helt enkelt är en brasklapp för att kunna skriva om allting annat, t.ex. Tai Chi Chuan och trolleri. Även förflugna fånigheter täcks in här.

Not: Ett tag funderades på "Anteckningar från Kjellerstranden" som en försök till en lite vitsig association mellan mitt efternamn och titeln på en känd bok (Bokus, ISBN 9174868179). Men det funkar helt enkelt inte, varken som vits betraktad (vilken strand avses?, vad är kopplingen mellan "-stranden" och "-hålet" samt andra smärre vitstekniska problem) eller som koppling till bloggens innehåll. Det skulle kanske passa bättre om det vore en existentiell blogg kring väder, vind (sic!) sommar och havet? Och för övrigt skulle det vara bättre som ett bloggnamn än som en tagline.

Så, om jag nu vore mer lik min kusin Gun Råberg-Kjellerstrand (layout-chef på Östersunds-Posten, som under åren fått en massa utmärkelser för sitt arbete. Grattis Gun!) skulle detta nu firas med en ny blogglayout, eller om jag vore mer lik min bror Anders skulle det firas med ett nytt parti golf. Nu är jag inte det så det blir inte så.

I stället blir det tittande på någon av de nyinköpta filmerna eller blogganteckningsskrivande eller någon form av kombination av dessa två alternativ.


Se även En liten åter-presentation för en presentation om mitt bloggande.

Posted by hakank at maj 20, 2005 10:06 EM Posted to Blogging | Personligt

Comments

Är det "pop-si" eller "pop-saj"? :)

Posted by: Erik Starck at maj 20, 2005 10:52 EM

Erik: Förmodligen pop-saj (rimmar på sci-faj). Fast egentligen så vet jag inte eftersom jag har slutat att ljuda när jag läser och skriver. :-)

Du har ju en poäng, det ska vara PopSci. Vilket nu ändras.

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at maj 20, 2005 11:17 EM

Somt föll på kjellerberget och solen brände och det vissnade. Annat föll i källarhålet där det förtvinade i brist på ljus. Men ytterligare annat föll på den fruktbara Kjellerstranden där det frodades och växte tiofalt, ja hundrafalt, tills det fyllde en hel blogg! Det är jag glad för :)

Posted by: Håkan (hakke) at maj 21, 2005 01:30 FM

Underbart och elegant, Håkan! Tack!

Posted by: Håkan Kjellerstrand at maj 21, 2005 03:31 FM

Heter/stavas det inte "mondän"?

Posted by: Henrik Sundström at maj 21, 2005 12:37 EM

Henrik: Nja, fast det är inte riktigt detta jag menar.

Enligt NE betyder 'mondän' följande (och min egen lite negativa intuition kring ordet beskrivs i betydelsenyansen):

"""
förnämt elegant med prägel av stora världen: en ~ badort; ~a villaförorter
BET.NYANS: ofta med bibetydelse av snobbighet, ytlighet o.d.
HIST.: sedan 1896; av fra. mondain med samma bet., till monde 'värld'; jfr mondial
"""

Kanske mina undersökningar uppfattas som snobbiga och ytliga, men det är inte alls avsikten, tvärtom. "Elegant med prägel från stora världen" låter iofs lite bättre. :)

När jag hör "mondän" tänker jag på de franska aristokraterna i klassiska filmer med fransskjortor (eller vad det heter), förnämt snusande ("nys-snus"?) och som pratar överlägset till alla andra.

Snarare är "mundän" en försvengsling (sic!) av det engelska "mundane": världslig; vardaglig (också enligt NE).

Söknot: Än så länge finns det bara en Googleförekomst (med "sidor på svenska språket") med denna betydelse.

Du sätter ett bra finger på en punkt här: Det är lite trist att ha en förklaring (tagline) som kräver sin egen förklaring. Får fundera lite på detta...

Tack för ditt finger, Henrik!

Posted by: Håkan Kjellerstrand at maj 21, 2005 01:03 EM

Vad roligt med ännu en uttalad junkie i bloggosfären ;)

Posted by: Reblo at maj 23, 2005 10:45 EM

Reblo: Det var ju du som gjorde att jag insåg mig vara en junkie. Stort tack för det.

Vi kommer att träffas på lördag; då kan vi göra vad nu junkies gör när de gör.

En liten språkundran kring detta. Finns det något verb för det junkies gör? Fast det är kanske lika konstigt som att fråga vad det som hippies gör heter. Åh, varför har vi inte den enkla regeln att en X X:ar, t.ex. poliser polisar, piloter pilotar, musiker musikar och programmerare programmerar (ja, visst ja, det är ju precis vad de gör).

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at maj 24, 2005 07:21 FM