februari 19, 2007

Den som ändå bodde kring Uppsala: 1 mars pratar Persi Diaconis om matematik och trolleri

Den 1 mars 2007 är det Celsius-Linneföreläsning å Uppsala Universitet. Celsius-föreläsningen är Persi Diaconis som föreläser om Mathematics and magic tricks

bulletin.se-notisen Trollkonster och empatiska djur på årets Celsius-Linnéföreläsningar beskriver ner:


Celsiusföreläsningen hålls av Persi Diaconis, professor i statistik och matematik vid Stanford University. Diaconis har använt matematiken för att utveckla magiska trick, och är bland annat känd för att ha bevisat att en vanlig kortlek måste blandas sju gånger för att vara ordentligt blandad. Sättet på vilket magiska trick fungerar är minst lika fascinerande som tricken själva, menar han, och kommer att visa detta bland annat genom att demonstrera några trick.

Är det någon besökare som vill ta anteckningar och publikt (eller privat) delge dem?


(Det finns fler Linnéevenemang.)

Posted by hakank at 05:57 EM Posted to Husgudar | Matematik | Trolleri, magi etc | Comments (4)

oktober 22, 2006

Shade på Danmark TV 2 klockan 21 ikväll

Danmark TV 2 klockan 21:05 ikväll (+/- det vanliga danska tidsgemytet) sänds en av mina moderna favoritfilmer: Shade som handlar om ett gäng bondfångare (con men) och framförallt falskspelare på glada - och kanske inte fullt så glada - äventyr.

Se även:
* mitt lilla (och ofullständiga) filmtipsetpaket Con men etc.
* kommentarerna i Om vardagligt beteende och rutiner

Posted by hakank at 07:10 EM Posted to Filmer | Trolleri, magi etc

oktober 19, 2005

Illusionens psykologi

BBC-artikeln Watch my hands deceive you skriver om psykologin bakom magikers illusioner.

Vad är det som gör att vi "går på" sådana illusioner? Det är inte bara att handen är snabbare än ögat - om det är den typen av trolleri - utan att vi mer (funda)mentalt luras till att tro att saker inte är vad de ser ut att vara. En god trollkarl är expert på att få oss att tro att på en verklighet som inte är riktigt sann. Samt är alltid ett par tre steg före i tankeprocessen.

Richard Wiseman som nämns i artikeln är förutom trollkarl även en känd psykolog vars mest kända publikation troligen är The Luck Factor (vars svenska översättning Tur eller otur jag har men inte läst).

Wiseman har tillsammans med en annan trollkarl, Peter Lamont, skrivit en trevlig och relativt populärt hållen bok om de psykologiska mekanismerna bakom trolleri: Magic In Theory (Bokus, ISBN: 0900458933). Notera att det är väldigt få magiska trick som avslöjas, det finns mycket bättre böcker för sådant.

Wiseman har även redigerat och författat några essäer i boken Deception and Self-deception: Investigating Psychics som handlar om hur man undersöka personer med (påstått) paranormala förmågor. Har dock inte läst denna bok, men den har lagts in i önskelistan. Han har också skrivit andra böcker inom samma område.

Richard Wiseman är f.ö. känd som en av dem som sökte till Lunda-professuren i "psykologi inkluderande parapsykologi och hypnologi". Se t.ex. Föreningen Vetenskap och Folkbildning.


En annan bok som behandlar illusionernas psykologi är Abracadabra! - Secrets Methods Magicians and Others Use to Deceive Their Audience, tyvärr emellanåt lite för pratig och handlar inte enbart om psykologin bakom utan innehåller även tips och liknande saker.


Se även
Richard Wiseman The psychology of magic (som är en del av Deception, magic and lying)
Bursting the magic bubble


Min egen Derren Brown och "den moderna mentalismen".

För övrigt köpte jag tillsammans med Magic in Theory-boken den nyutkomna boken The Magician and the Cardsharp: The Search for America's Greatest Sleight-Of-Hand Artist som handlar om Dai Vernon och dennes sök efter den ultimata kortmanipulatören.

Posted by hakank at 09:48 EM Posted to Kognitiva illusioner | Skepticism, parapsykologi etc | Trolleri, magi etc

februari 24, 2005

Do you mind? En svensk blogg om mentalism och föredrag

Häromveckan undrade jag om det fanns några svenskar som bloggade om trolleri (eller bloggare som trollade). För en stund sedan hittade jag (via nyligen) Do you mind?, med den spännande taggen "mentalism och föredrag".

Håkan Fleischer heter författaren. Hans bloggpresentation: Ny bloggare. Mer info finns på hans hemsida. Han håller bl.a. en "mentalistisk show". Tillåt mig citera: Showen visar att hjärnan kan så mycket mer än man tror! Jag demonstrerar tankeläsning, förutsägelser, påverkar åskådarnas fria vilja, visar häpnadsväckande minnesteknik på ett underhållande och humoristiskt sätt. Ditt nästa event blir till en upplevelse utöver det vanliga!

Hoppas att bloggen också blir en upplevelse utöver det vanliga.

Posted by hakank at 11:44 EM Posted to Blogging | Trolleri, magi etc | Comments (1)

februari 16, 2005

Derren Brown och "den moderna mentalismen"

När jag trollade för länge sedan sysslade jag mycket lite med mentalism ("tankeläsning" och liknande) som jag nu tar igen, åtminstone teoretiskt. Och det är vad jag har hållt på med att kolla in de senaste veckorna.

Det hela började med att jag läste Niklas på Enkelriktat miniserie om manipulation av tankar: Manipulation av tankar , Fortsättning om manipulation. Niklas gör där bland annat ett psykologiskt experiment som är tankeväckande.

Niklas nämner där Derren Brown, en brittisk magiker/mentalist som blivit mycket omskriven i Storbritannien p.g.a. sina TV-shower där han trollar, påverkar, lurar och vilseleder både sina "offer" och tittarna. Varpå jag spann vidare att kolla in lite mer om de tekniker som Brown använder: traditionell magi, mentalism, NLP ("Neuro Linguistic Programming"), hypnos etc.

Här följer några länkar kring en del av detta.

Derren Brown:s egen sajt

BBC Channel 4:s sajt om Derren Brown TV-program Mind Contro och Trick of the Mind rekommenderas att titta på. Där finns flera utdrag ur programmen samt Browns förklaringar på hur han gör. Se t.ex. videoklippen, Trick of the Mind. På underlänken Mind Control finns en länk till några experiment.

På en av Browns fansajter finns en länklista med flera skoj referenser, speciellt boktipsen till Steve Banachek, Kenton Knepper och Luke Jermay. Dessa tre är magiker som också specialiserat sig på mentalism med psykologisk touch.

Se även Browns egen länklista.

Ett intressant och långt samtal mellan Brown och Jamy Ian Swiss (en annan magiker) finns här. Där antyder Brown bl.a. att hans shower inte innehåller så mycket NLP/psykologisk manipulation som han låter ge sken av.

Simon Singh (of Code Book och Fermat's Theorem fame) skrev 2003 en kritisk artikel om Browns TV-shower: Spectacular Psychology or Silly Psycho-babble? vilken också är läsvärd. I Derren FAQ's bemöter Singh några frågor om artikeln.


NLP har jag bara börjat kolla in. En skoj nyhetsgrupp som emellanåt diskuterar Brown och andra mentalister sett ur NLP-perspektiv är alt.psychology.nlp. Jag har ännu inte bildat mig någon riktig uppfattning om NLP, men hur som helst är det fascinerande. Andra NLP-länkar finns att via länksidan på Brown-fansajten nämnd ovan.


Just det, den där "moderna mentalismen" som finns i rubriken är nog ingen vedertagen beteckning, men jag tyckte det lät rätt klatchigt...

Posted by hakank at 11:05 EM Posted to Kognitiva illusioner | Trolleri, magi etc | Comments (4)

juni 20, 2003

Husgudar - John Scarne

I mitten av tonåren började jag bli intresserad av kortspel. Mina bästisar, min bror (Anders) och jag tillbringade många timmar i brorsans rum genom att spela kort, främst poker, 21, Blackjack, Skitgubbe och Amerikansk Femhundra, men vi lärde oss och spelade samtliga kortspel från boken Kortoxen (Forums förlag). Förutom Bridge.

Steget var inte så långt till att börja manipulera med korten och försöka lära mig "allt" om detta. Det som mest fascinerade mig var inte så mycket trolleri-delen - att uppträda med en underhållande show för publik - som själva manipulationerna av korten, dvs teknikerna i falskspel såsom att o-kupera en kortlek, ge andra kortet i stället för det översta (second dealing) etc. Jag tillbringade flera timmar om dagen att lära mig dessa saker och blev faktiskt rätt flyhänt. Det var då jag läste min (överhuvudtaget) första fackbok på engelska: Royal Road to Card Magic, fortfarande en av biblarna i ämnet. Jag köpte en massa andra böcker i ämnet men fick vänta i flera månader på leveranserna från Amerika. Bokus har gjort mitt liv mycket enklare.

I ett anfall av stark hybris började jag då skriva på bok i ämnet falskspel och bedrägeri i spel eftersom det då inte fanns - och fortfarande inte finns vad jag förstår - en svensk bok i ämnet. Men det blev naturligtivis inget av med det.

När man börjar läsa om falskspel (cheating) stöter man mycket snabbt på namnet John Scarne. Han var en beryktad magiker med manipulationer som specialitet, och blev under andra världskriget känd som en kämpe mot det falskspeleri som hade frodat sig i både privata och offentliga sammanhang, t.ex. kasinon. Han skrev en mycket läst bok Scarne on Cards om hur man spelar olika kortspel, bästa strategier för dessa och hur man upptäcker falskspel i dem, liksom böcker om andra typer av spel, en bok specifikt om tärningsspel och om kortmagi.

Hans självbiografi The Amazing World of John Scarne var mycket inspirativ för en tonåring som också ville bli magiker och expert på (falsk)spel. Stilen i boken är lite väl självförhärligande och man bör ta en hel del med en nypa salt.. I boken beskrivs förutom sina tirader mot falskspeleri, även hur han - liksom Harry Houdini ett par sekel tidigare - avslöjade falska medier. Jag läste om boken för några år sedan när jag hade ett recidiv i ämnet; den är fortfarande läsvärd.

De enda rörliga bilderna jag någonsin sett av John Scarne är när han dubblerar Paul Newmans händer i The Sting (Blåsningen, fortfarande en film av se om) när Henry Gondorff (Newmans roll) sitter på tåget och väntar på att spela poker med Lonnegan, och då tränar upp sina händer genom att blanda falsk, second dealing och lite annat. Scarne var även teknisk rådgivare för filmen. Filmen bidrog starkt till mitt intresse för dessa saker.

De olika spel och rackartyg som görs i filmen, liksom de olika termerna som används, är i mångt och mycket tagna från boken The Big Con. Även skaparna av The Mission Impossible lär har varit inspirerade av denna bok. En annan läsvärd bok om "confidence men" är The Con Game and 'Yellow Kid' Weil, en självbiografi.

Uppdatering
Jag ser i mina webbserverloggar att flera besökare kommer till denna sida när de söker på kortspel skitgubbe. En engelsk förklaring på spelet finns här. Spelet kallas även Mjölnarmatte och Mas. Se en svensk förklaring under det senare namnet här.

Posted by hakank at 08:02 FM Posted to Böcker | Filmer | Husgudar | Trolleri, magi etc