« Inf@Vis: Visualising Music | Main | Internetworld: "Rösta fram Sveriges bästa blogg" »

februari 16, 2005

Derren Brown och "den moderna mentalismen"

När jag trollade för länge sedan sysslade jag mycket lite med mentalism ("tankeläsning" och liknande) som jag nu tar igen, åtminstone teoretiskt. Och det är vad jag har hållt på med att kolla in de senaste veckorna.

Det hela började med att jag läste Niklas på Enkelriktat miniserie om manipulation av tankar: Manipulation av tankar , Fortsättning om manipulation. Niklas gör där bland annat ett psykologiskt experiment som är tankeväckande.

Niklas nämner där Derren Brown, en brittisk magiker/mentalist som blivit mycket omskriven i Storbritannien p.g.a. sina TV-shower där han trollar, påverkar, lurar och vilseleder både sina "offer" och tittarna. Varpå jag spann vidare att kolla in lite mer om de tekniker som Brown använder: traditionell magi, mentalism, NLP ("Neuro Linguistic Programming"), hypnos etc.

Här följer några länkar kring en del av detta.

Derren Brown:s egen sajt

BBC Channel 4:s sajt om Derren Brown TV-program Mind Contro och Trick of the Mind rekommenderas att titta på. Där finns flera utdrag ur programmen samt Browns förklaringar på hur han gör. Se t.ex. videoklippen, Trick of the Mind. På underlänken Mind Control finns en länk till några experiment.

På en av Browns fansajter finns en länklista med flera skoj referenser, speciellt boktipsen till Steve Banachek, Kenton Knepper och Luke Jermay. Dessa tre är magiker som också specialiserat sig på mentalism med psykologisk touch.

Se även Browns egen länklista.

Ett intressant och långt samtal mellan Brown och Jamy Ian Swiss (en annan magiker) finns här. Där antyder Brown bl.a. att hans shower inte innehåller så mycket NLP/psykologisk manipulation som han låter ge sken av.

Simon Singh (of Code Book och Fermat's Theorem fame) skrev 2003 en kritisk artikel om Browns TV-shower: Spectacular Psychology or Silly Psycho-babble? vilken också är läsvärd. I Derren FAQ's bemöter Singh några frågor om artikeln.


NLP har jag bara börjat kolla in. En skoj nyhetsgrupp som emellanåt diskuterar Brown och andra mentalister sett ur NLP-perspektiv är alt.psychology.nlp. Jag har ännu inte bildat mig någon riktig uppfattning om NLP, men hur som helst är det fascinerande. Andra NLP-länkar finns att via länksidan på Brown-fansajten nämnd ovan.


Just det, den där "moderna mentalismen" som finns i rubriken är nog ingen vedertagen beteckning, men jag tyckte det lät rätt klatchigt...

Posted by hakank at februari 16, 2005 11:05 EM Posted to Kognitiva illusioner | Trolleri, magi etc

Comments

Och "klatchighet" går alltid före "beteckningar".
Annars skulle vi aldrig driva språket framåt! :)

Ha en fin dag
wille

Posted by: wille at februari 17, 2005 11:27 FM

Wille: Helt rätt.

Å andra sidan var det tydligen inte en nykonstruktion. Rubriken på en artikel om Derren Brown är nämligen "The Modern Mentalist"
http://www.forteantimes.com/articles/185_derren1.shtml

Tror dock inte att enbart en ismning av ett substantiv ger så hög krea-kredd. :-)

Posted by: Håkan Kjellerstrand at februari 17, 2005 12:22 EM

Kan vara så. :)

Grattis till nomineringen föresten!
http://internetworld.idg.se/ArticlePages/200502/17/20050217123544_IW885/20050217123544_IW885.dbp.asp

Som om världen behövde en tävling till...
Hoppas du vinner i vilket fall! :)

Posted by: wille at februari 17, 2005 01:46 EM

Wille: Tack för ditt hopp! Men jag hyser inte särskilt mycket eller snarare inte alls. :)

Det kommer att bli intressant att jämföra denna omröstning med andra listor, t.ex. de på http://intressant.se , men framförallt med vår intuition. Oavsett vem som kommer först blir det ljud i källan.


Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at februari 17, 2005 02:04 EM