november 30, 2012

Byte av epostadress, samt annat

Äntligen - säger kanske någon - så kommer det något livstecken från Håkan. Den som säger så har i så fall missat följande livstecken:

Men - "tyvärr" kanske någon säger, eventuellt samma någon som ovan nämnda någon - så är denna blogpost endast (fast nästan) för att meddela den viktiga information att jag numera helt gått över till en annan epostadress, nämligen hakank@gmail.com. Detta eftersom Bredbandsbolaget helt och hållet stänger trotjänaren bonetmailen-adressen som varit med i nästan exakt 10 år (tack för denna tid, för övrigt).

Dock, för att ni inte ska gå helt tomhänta härifrån så kan meddelas följande - till viss del helt orelaterade - saker, fast ändå inte eftersom sak numro 2 är väldigt relaterad, på vissa sätt och vis i alla fall:

Språkligheter

Följande ord innehåller vokalerna a,e,i,o,u,y i ordning:

Detta ord innehåller vokalerna a,e,i,o,u,y,å,ä,ö i ordning:

Och ordet tryckutjämningsbehållare är det ord (från den ordlista som be-sökts)
som innehåller flest olika bokstäver (20 stycken). Här är deras fördelning:

Och följande ord är de som innehåller flest distinkta bokstäver, exakt en förekomst alltså (16 unika bokstäver)
utifrån densamma ordlista:

Se nedan under "Senare not" för en senare not om detta.

Byte av mailadressen

Men - kanske någon kunde säga om just denne någon är bevandrad i data(sv)engelska -: Men hördudu Håkan, byte har ju en engelsk betydelse också, har du tänkt på det?. Varpå jag i så fall kunde svara: Ah, kul du tänkte på det! Det tänker man ju inte på om man bara säger ordet högt., och skulle då därefter kunna beskriva en algoritm för just denna betydelse av "byte av mailadress", nämligen transformeringen av hakank@gmail.com till en byte: Byt (sic!) ut varje bokstav till dess ASCII-värde, summera dess värden tillsammans och på denna summa gör man sedan en fin modulo 255 256. För min nya gmail-adress blir det 37. 43 (så nära!).

Varpå man skulle kunna implementera algoritmen i programspråket K (om man hade den inklinationen och det har man ju ibland, eller hur?):

 (+/{_ic x}'"hakank@gmail.com")!255
43

 (+/{_ic x}'"hakank@gmail.com")!256
37

(K är - för övrigt och som eventuellt kan ses med ovanstående kodexempel - ett väldigt uttrycksfullt "array language" som gör att man mycket kärnfullt kan uttrycka sina innersta tankar kring vissa saker i tillvaron, t.ex. saker såsom saker av ovanstående problemstruktur. Språket är en del i APL-familjen och typ en kusin till programspråket J. Hittills har K varit mer favoritspråk än J, men det är möjligt att detta ändras vad det lider.)

Senare not:
Samma person som påpekade (i ett mail som tyvärr - synnerligen felaktigt - ansetts av Google som spam) att det ska vara modulo 256 istället för 255, gav även förslaget "mödoutvecklingsbar" som ett längre ord med unika bokstäver än ovanstående. Även densamma person ansåg att det föreslagna ordet är "lite krystad, kanske" och påpekade att ordet inte fanns i Googles sökmotor; och det måste vi ju ändra på.
Slut senare not

Posted by hakank at 08:59 EM Posted to Diverse | Personligt | Program | Pyssel | Språk

augusti 19, 2008

Digital grusväg 1/2008 ute!

Via ett personligt epost-meddelande erhölls den glädjande nyheten att Digital Grusväg (Aperiodisk tidskrift) numro 1 anno 2008 är officiell. För att citera (delar av relevanta) delar av mailet:


I detta nummer...Vad är det i mjölken? Har sista bussen gått?

Samtidigt kan passas på att tipsas om Nerdlunchers (kreativitetens högborg på nätet, som lyckats lokalisera tillståndet av total förvirring, vilket dock måste sägas inte råder å nämnda nätplats), speciellt Wikin där Hr. Grusväg emellanåt och från tid till annan smular sitt oefterlikneliga grus.

Tidigare här på bloggen diskussioner diskuterar sådant som namnets ("Digital Grusväg"s) tillkommande (ehuru länkar är - som vanligt i denna av regn småningom fyllda spindelvävsvärld - inaktuella) .

Posted by hakank at 07:32 EM Posted to Diverse

augusti 16, 2008

En vecka med Asus Eee Pc 900

För en vecka sedan (lördags lite i 12:00) inköptes en Asus Eee PC 900. Det gjordes efter att ha följt Tommy k Johansson och hans eminenta rapportering kring dessa modeller. (Jag hade sett lillebror 700 av en slump för en månad sedan och började därför kolla in dessa modeller.)

I och för sig skulle jag hellre vilja ha en 901:a - som framförallt har bättre batteritid än 900 - men de inköpsställen i Malmö som besöktes svarade följande på frågan när modellen skulle komma in och vad den skulle kosta:
* slutet på september och kommer att kosta 4000
* vi vet inte
* har ingen aning

Så, tillbaka till 900:an som med anledning av ovanstående således inköptes.

Det är en trevlig lite sak på knappt kilot inklusive batteri. Förvånansvärt mycket går in på den lilla skärmen så det är inga problem att kolla vad som händer i *sfären på Bloglines eller vilka TV-program som går nu, eller läsa mail. Det är ju så jobbigt att gå de drygt 10 metrarna till "stordatorn"

Men det egentliga skälet till inköpet är att jag länge önskat mig en liten "programmeringsdator" där jag kan fortsätta mina (programmerings)skov under reklamavbrott, på bussen eller annorstädes i naturen (där i naturen inberäknas sovrummet). 16 gigg (varav 12 är ledigt) är väldigt mycket eftersom jag inte planerar att dra ner kilovis med filmer eller musik på maskinen.

Efter att ha läst igenom manualen och samtidigt laddat batteriet (och samtidigt tittat på Sverige-matchen i damfotboll) gjordes första surfandet. Nätverket funkade helt enkelt genom att bara sätta i nätverkskabeln vilket överraskade posititvt.

Men efter några minuters surfande och lekande med filmkameran och patiensspelande (en alldeles utmärkt träning för att lära sig musplattan) och OpenOfficande var det: "OK, ge mig nu en prompt.. Det är i ju Linux vi pratar om." Skalet finns via Filhanteraren, /bin/bash (tyvärr finns inte zsh installerad default). ssh:ade in till huvuddator utan problem och packade ihop det som skulle kopieras.

Några spridda kommentarer kring detta:
- användarkontot är /home/users
- "|" (pipe-tecknet) finns via shift + Alt Gr + Z
- CTRL-ALT-t ger en terminal (det finns dock ingen fin ikon) med där får man inte skalet varmed man kan kopiera text med.

De flesta program som testades att kopiera rakt av från Mandriva-distributionen funkade rakt av, t.ex. Java, MiniZinc och lite annat. Men inte Haskells Hugs 98, där jag får "Aritmetiskt räknefel" vid start av hugs. Tyvärr finns ingen gcc installerad för att kompilera källkoden och jag vågar ännu inte att installera det eftersom det har antytts i forum etc att sådant kan bli problem (och Hugs-paketen vågar jag inte heller att installera av samma skäl). Fast det är naturligtvis Emacs som ska installeras först;; vim finns men det blir endast konstiga tecken när man i insert-läge trycker på piltangenterna (ja, det är så jag navigerar och det är möjligen en konsekvens av att vim körs i bash).

Det finns alltså en hel del att göra och lära sig. Och sådant är alltid roligt.

Några andra kommentarer:
- kul med musplattan: Man scrollar genom att föra två fingrar upp/ned, och man zoomar in/ut genom att placera två fingrar i mitten på plattan och sära dem (och vice versa).
- jag är alltså mycket nöjd med maskinen
- batteriet blir varmt så om man - tvärtemot varningen som finns i manualen - vill ha datorn i knät bör man ha en extra skiva som skydd för kläder (eller skinn nu på sommaren).
- ett kilo dator känns faktiskt mer än ett kilo socker i ryggsäcken.

Se även
Här är några sajter som har en viss myckethet av information om Asusarna:

Tommy j Johanssons skriverier
IDG Allt om Asus Eee PC
All about Asus EEE PC…
Eee User forum
Asus Eee News, Mods, and Hacks

Posted by hakank at 09:59 FM Posted to Diverse | Comments (8)

november 06, 2007

Markus Arvidson: Den fabricerande människan - Om bedrägeri som vardaglig interaktionsform

När detta skrivs (tisdag 6 november 2007, lite över 19) intervjuas sociologen Markus Arvidson i Vetenskapsradion - Forum om bedragare. Det relevanta avsnittet presenteras på följande sätt:


Är du socialt intelligent? Har du förmåga att tolka det sociala spelet, har du lätt för att smälta in i olika sociala miljöer och har du kanske rent av lite skådespelartalang? Grattis, då passar du utmärkt som bedragare! I alla fall enligt sociologen Markus Arvidson vid Karlstad universitet, som nyligen disputerade på en avhandling om just bedragare och bedrägerier som socialt fenomen.

Arvidson har skrivit doktorsavhandlingen Den fabricerande människan - Om bedrägeri som vardaglig interaktionsform (PDF).
Verkar mycket intressant.

Se även
* avhandlingspresentationen Den fabricerande människan (Karlstads Universitet)
* Dalarnas Tidningar: Han är expert på bedrägeri.
* polisen.se: Hur lätt blir du lurad?

* En viss förklaring till min fascination kring detta ämne förklaras bl.a. i kommentarerna i Om vardagligt beteende och rutiner

Posted by hakank at 07:11 EM Posted to Diverse

februari 02, 2007

Meddelanden från ledningen (nej, det är inte att jag tar bort kommenteringsmöjligheterna igen, utan andra saker)

Några saker om bloggfunktionerna här.

1) Jag har tagit bort möjligheten till "Subscribe to this Comment" eftersom det ändå inte funkade. Det var en gammal och härkesfull sak som jag helt glömt bort att komma ihåg att ta bort.

2) Under några dagar så fick jag inte mail om inkomna kommentarer , så kommentarer som skrevs häromdagen har inte upptäckts förrän för en stund sedan. Troligen har denna incident ett samband med punkt 1).

En ursäkt är på sin plats, nämligen just här: Ursäkta.

3) En gammal sak som också har fixats: Förhandsvisningen (preview) av kommentarerna visades i stort sett som en enda lång sträng. Nu är den bättre formaterad.

Posted by hakank at 09:18 EM Posted to Diverse

januari 30, 2007

Problem med telefonen ("den fasta", "snigeltelefonen")

Till dem som berörs: Det är nu problem att nå mig på min vanliga (fasta, "akustiska", "snigel-") telefon. Ring mig på mobilen istället, för den funkar som den ska. Eller skicka mail.

För övrigt är det också temporära skvättar strul med internet också, så sajten kan vara seg, långsam eller onåbar. Möjligen, men troligen inte, är problemen relaterade.

2007-02-19: Uppdatering
Ovanstående gäller inte längre. Telefonen funkar igen.

Posted by hakank at 07:58 EM Posted to Diverse | Comments (1)

januari 27, 2007

Påminnelse: Bloggareträff i morgon (söndag 28 januari 2006)

Bara en påminnelse alltså.

Läs mer i Bloggareträff i Malmö söndagen 28 januari 13:00: På Kin Long naturligtvis där partikulärerna står, liksom vem som kommer och inte kommer.

Om du är intresserad att komma - och inte tidigare anmält detta ditt intresse till just denna specifika bloggarträff i morgon söndagen 28 januari 2007 klockan 13:00 och några timmar framåt på restaurangen Kin Long i Malmö som ligger i västerskuggan av Det Stora Hotellet vid Triangeln eftersom det var där som det bestämdes att denna träff skulle vara - är du välkommen att kommentera här (dvs här) eller där (dvs där bloggträffen presenterades förra gången).

Eller om du inte orkade läsa igenom sista delen av förra meningen eller av andra skäl som jag inte tänker bry mig om att fråga fast är nyfiken på ändå utan att för den delen ligga sömnlös över det inte vill kommentera här eller där så maila mig detta ditt intresse för denna bloggträff.


Ja, det var alltså den korta påminnelsen som blev några stavelser längre än nödvändigt eftersom jag ville ha med ett speciellt ord eller fras på maximalt två ord som man skulle kunna tänka sig ha en tävling om att gissa på för de som var så beskaffade (dvs de tävlingsbefuntade), men inga priser förutom äran av att ha gissat rätt skulle i så fall ha utfärdats, och om det verkligen skulle vara en tävling skulle en ledtråd ha varit given i det ovanstående. Till detta skulle man då också kunna ha en tävling i att gissa om det är

(Så. Nu finns det i denna anteckning mer än endast en länk och en kort kommentar kring länken, så pingning till olika bloggportaler kan göras med relativt gott samvete. Hmm, textmassan finns alltså, men var finns det för den stora allmänheten intresse? Det är en bra fråga.)

Posted by hakank at 09:25 FM Posted to Bloggmiddagar | Diverse

januari 17, 2007

Två saker att påminnas om: blodgivning och organdonation

OK, jag har själv slarvat. Det behövs en påminnelse eller två...

Ge blod: Geblod.nu. (Jag gav blod fram till för några år sedan, men har sedan uteblivit p.g.a. för mycket "administration". Svepskäl...)

Donera organ (anmäl ditt ställningstagande till donationer): Donationsrådet. Registrera via webben: Anmälan till donationsregistret (bekräftelse skickas till bokföringsadressen). Detta är nu gjort i alla fall.

Posted by hakank at 07:17 EM Posted to Diverse

januari 14, 2007

Catalog Card Generator

Catalog Card Generator. Via Good Math, Bad Math.(Handskriften - scribble - klarar tyvärr inte av de nationella tecknen, såsom å. ä respektive ö.)

Posted by hakank at 06:19 EM Posted to Diverse | Comments (1)

FYI: Kommentarerna är påslagna igen

För information kan nämnas att man nu kan kommentera här igen. Fortfarande görs moderering innan publikation.

Bakgrunden till att kommentarsfunktionen temporärt togs bort finns i Några nyheter från ledningen.

Posted by hakank at 02:07 EM Posted to Diverse | Comments (2)

oktober 28, 2006

Dagslänkar 2006-10-28

Wired Very Short Stories


Mer om den gångna veckans numb3rs
Randomness, part I
Randomness, part II


Google Talk:
Mitchel Resnick: Sowing the Seeds for a more Creative Society


Sam Loyd's Cyclopedia of 5000 Puzzles, Tricks, and Conundrums (With Answers)
Ed Pegg Jr. (Math Games, January 3, 2005) The Sam Loyd Cyclopedia of Puzzles

Kwang-Il Goh, Albert-Laszlo Barabasi: Burstiness and Memory in Complex Systems
The dynamics of a wide range of real systems, from email patterns to earthquakes, display a bursty, intermittent nature, characterized by short timeframes of intensive activity followed by long times of no or reduced activity. The understanding of the origin of such bursty patterns is hindered by the lack of tools to compare different systems using a common framework. We introduce two measures to distinguish the mechanisms responsible for the bursty nature of real signals, changes in the interevent times and memory. We find that while the burstiness of natural phenomena is rooted in both the interevent time distribution and memory, for human dynamics memory is weak, and the bursty character is due to changes in the interevent time distribution. Finally, we show that current models lack in their ability to reproduce the activity pattern observed in real systems, opening up new avenues for future work.The Skeptic's Guide To The Universe.
Archive, RSS-fil för podcasterna.


BBC News More or Less
More or Less is devoted to the powerful, sometimes beautiful, often abused but ever ubiquitous world of numbers.


Två boklistor (via Marginal Revolution)
"1001 Books You Must Read Before You Die"
The Well-Read Economist
Cf: Crooked Timber Basic economics bleg


Firefox 2.0:
Webbsnack: Förbättra Firefox 2 ytterligare
(via Beta Alfa 2.0)
Se även Lars Olofsson: Firefox 2.0
Mina två stora favoritfinesser i 2.0:an är:
1) Tar mindre mindre. Eller snarare: man behöver inte starta om programmet så ofta för att det slukar för mycket minne efter ett tag.
2) Den svenska stavningskontrollen.
Om svensk sådan saknas: högerklicka i ett textfält och välj Languages, Add dictionaries och installera det svenska. Vill man ha svenska som standardval så väljs det också via högerklick-menyn.


Posted by hakank at 08:20 FM Posted to Diverse

oktober 25, 2006

Nyhet från Malmö: Kin Long har öppnat igen!

Malmörestaurangen - och tillika min favorit - Kin Long har efter flera månaders renovering äntligen öppnat.

Det blir allt att göra ett besök snarast...

Posted by hakank at 08:55 EM Posted to Diverse

Dagslänkar 2006-10-25

Film att se: The Queen. Enligt Marginal Revolution One of the few must-see movies of the year. In addition to its dramatic virtues and superb acting (read Matt's review), it offers economics, public choice, and political philosophy. The moviemakers appear to understand Thomas Schelling on focal points and convention, "showing that you care" theories of signaling, David Hume on public opinion, and Michael Oakeshott on tradition, among many other ideas.
Filmens sajt. För mer spelteori i filmer: Game theory in film.


Fredrik Andersson på Informatören och grannen i 2.0 skriver i Kevin Bacon, Einstein och hur du får nytt jobb om sociala nätverk och nämner bl.a. en avhandling av Martin Rosvall betitlad Information horizons in a complex world.
Cf: Hur svårt är det att hitta i städer?.

Till viss del för titelns skull:
Arvind Ayyer, Doron Zeilberger
The Number of [Old-Time] Basketball games with Final Score n:n where the Home Team was never losing but also never ahead by more than w Points
Men så har Doron Zeilberger inte sällan skoj titlar på sina alster. Se även hans personal journal (och även Mapleprogram).


Böcker som just läses/lästs och rekommenderas:
Spyros Makridakis, Steven C. Wheelwright, Rob Hyndman: Forecasting - Methods and Applications (ISBN: 0471532339). Bokens sajt
och R-paket (som naturligtvis även finns på CRAN - The Comprehensive R Archive Network).

Mario Puzo: The Godfather (ISBN: 0099429284). Denna bok läste jag minst en gång om året mellan cirka 15 års ålder och 30, och nu senast i går. Förnumstigheten (de stillsamma sammanfattningarna av vad som hänt) är underbar, liksom den undertryckta kritiken av maffians effekter på samhället. Så nu ska jag se filmerna igen.

Mer litterärt: Pride and Prejudice Rap (YouTube). Via AustenBlog.


R. F. Hartl, A. Mehlmann, A. Novak: Cycles of Frear: Periodic Bloodsucking Rates for Vampires. Via Mahalanobis.


Gunslinger ("Gunslinger is an action roleplaying game engine"): en ny blogg om utvecklandet av spelet med samma namn. Skapad av min dubbelt före detta kollega Markus.

Posted by hakank at 07:20 EM Posted to Diverse

oktober 23, 2006

Dagslänkar 2006-10-23

Kommande bok
Mark F. Hornick, Erik Marcadé, Sunil Venkayala: Java Data Mining: Strategy, Standard, And Practice - A Practical Guide for Architecture, Design, and Implementation (ISBN: 0123704529)

Via KDnuggets som också tipsade om R You Ready for Open Source Statistics? samt UK Berkeley on Google Video (videoföreläsningar, alltså), t.ex. en gästföreläsning av Sergey Brin Search Engines: Technology, Society, and Business. Cf Berkleys webcast/podcasts.


Sara Kjellbergs lista över svenska vetenskapsbloggar.
Via MiljöBloggAktuellt via Erik Stattin
Relaterat: Malin Sandström (vetenskapsnytt): "Ljum debatt" på svenska vetenskapsbloggar.


Wikipedia: List of cognitive biases
Cf: Kognitiva illusioner.


Library Thing blog: Six degrees of vampire smut
Se gärna min egen katalog på Library Thing. Allt är inte inlagt där på rätt långa håll.


Google Talks
Marshall Van Alstyne: An Economic Response To Unsolicited Communication
Alex Martelli: Better, faster, smarter: Python yesterday, today ... and tomorrow

Posted by hakank at 07:41 EM Posted to Diverse

oktober 18, 2006

Dagslänkar 2006-10-18 (del II: Senare den dagen)

Henrik Sunström: Bloggträff Malmö 20061105
Meddela gärna Henrik om du kommer. Kontaktinformation och ett fint fotografi på honom finns väl synbart för eventuell ansiktsigenkänning för nya bekantskaper.

John Allen Paulos i ABC News: Who's Counting: Hacking Diebold Voting Machines - Mathematician John Allen Paulos Examines the Questions Raised About Some Voting Systems

Mind Hacks: The psychology of rumours: om boken Rumor Psychology (ISBN: 1591474264 . Torde snart bli beställningsbar så¨det är bara att bevaka den).


Greg Linden: Progress on Netflix recommendations contest om Netflix Contest.
Hoppas att han fortlöpande berättar hur det går.


Mean Streets (DVD-affär med import och annat skoj) har en blogg och lite annat som recensioner och Bäst just nu
Cf: Mean Streets: en Malmö-affär med filmklassiker, independent, Hong Kong-filmer och annat
För övrigt är det betydligt närmre dit nu från hemmiljön, säkert flera hundra meter. Det är nog dags för ett besök igen.

Posted by hakank at 07:18 EM Posted to Diverse

oktober 11, 2006

Mailen krånglar

Sedan i förmiddags har mailet krånglat, och det mycket längre än tidigare transient krångel.

Man kan nå mig via hakank@gmail.com.

Uppdatering
Nu har det släppt igen. Förhoppningsvis har alla hitaddresserade mail kommit fram nu.

Uppdatering 2 (torsdagen)
Problem igen...

Posted by hakank at 10:18 EM Posted to Diverse

juli 05, 2006

Bloglines-test

Detta är endast en test för att claima min blogg/flöden (se avsnittet om PublisherTools) på Bloglines

Uppdatering
Poängen med detta anspråksgörande är att kunna byta webb-adress men fortfarande anses av Bloglines vara samma blogg som den gamla. Så här skriver man i sitt nyhetsbrev (länken ovan):


Early last week, Jeremy Zawodny posted about moving his blog and disappointment with how aggregators handle 301 (permanent) HTTP redirects. In fact, there have been a number of high profile bloggers who have recently felt the pain of moving their feed including Robert Scoble and ResourceShelf by our Ask.com colleague Gary Price.

Bloglines has always tried to ease the pain of moving your blog. If you set up a 301 redirect, Bloglines will automagically set that feed as a duplicate to the new feed after a week or two. Our customer support team has also responded to requests to mark feeds as duplicates. But we knew publishers needed a smoother process.


Det var lite småtrixigt att få det att funka, speciellt kommentarsflödet (men där ändrade jag direkt i filen). Vi får väl se om detta hack ställer till något problem...


Andra bloggar om: .

Posted by hakank at 06:07 EM Posted to Diverse | Comments (2)

juni 12, 2006

Åsk har en blogg! (*)

Åsk Wäppling är troligen mest känd för bloggen AdLand där reklamvärlden nagelfars med skarpa Argusögon. (Cf. möjligen Jag ger mig: Du har rätt Åsk, AdLand är en blogg.)

Hon har även haft en bloggliknande sak (påpassligt kallad "ascii log") där mer personnära saker skrivits. Tyvärr saknade den RSS-flöde (**) vilket gjorde den svårbevakad för en inbiten Blogliner som undertecknad. Denna tyvärrhet är nu över eftersom - och glädjande nog - har denna bloggliknande sak gått och blivit en riktig blogg (*)! Se alldeles själv på ascii log. Det finns även en photolog, likaledes den med RSS-flöde (**).

I The ascii log is dead, long live the ascii log skriver Åsk om transitionen mellan log och blog.

Kul!

(***)


Noter
(*)
Av det ovan skrivna skulle en läsare möjligen kunna få uppfattningen att undertecknads definition av blogg är att den måste ha ett RSS-flöde, och saker som inte har RSS-flöden (**) inte är bloggar (*). Lite trist då att undertecknad inte längre har någon definition av vad en blogg är eller inte är. Däremot är RSS-flöden (**) himla käcka saker.

Mer korrekt skulle rubriken vara "Åsk har nu blivit med RSS-flöde" (**) eftersom det är det som är den stora nyheten. Andra konstruktioner i löptexten skulle behövas justeras på motsvarande sätt, men eftersom klatchigt går före korrekthet låter vi det vara så här.


(**)
RSS-flöde (**) borde egentligen inte heta RSS-flöde (**) utan "RSS/Atom/etc-flöde" eftersom RSS endast är ett av flera format för bevakning av denna typ av publikationer, eller kanske endast "flöde" eller något liknande, men RSS-flöde (**) har nu blivit en inarbetad språklig konstruktion, så vi låter även detta vara som det är.


(***)
Det är även mycket ärofullt att tillhöra Åsks bloggs bloggrulle.


Andra bloggar om: .

Posted by hakank at 06:25 EM Posted to Blogging | Diverse | Comments (2)

februari 12, 2006

Lite mer om den nya telefonen inklusive länk till Flickr-sida

Efter nästan en vecka med den nya telefonen (Sony Ericsson W800i) kommer här några kommentarer:

Kameran är en av de roligaste delarna eftersom det inte har innehafts någon sådan på cirka 30 år. Det har alltså tagits bilder varav en del fiins på min Flickr-sida (som nu äntligen kommer till användning). Det är inte speciellt många bilder ännu, men de blir förhoppningsvis fler efter hand. För närstående släktingar kan nämnas att några bilder inkluderar faderskapets intarsia-tavlor.

Den gamla telefonen var en Ericsson modell gammal där det var omöjligt eller förfärligt tråkigt att göra vissa saker, t.ex. att skriva SMS. Ni som smsat mig tidigare har nu större chans att få svar.

Några saker som befunnits mycket trevliga med den nya telefonen:
* Det har även ringts flera samtal på riktigt och bara några få gånger blev det ryggradsfeltryckningar.
* det är mycket bra att T9 (ordlistan + lite intelligens) är mer intelligent och expanderbar än förra mobilen, även om inte "blogg" eller "hakank" fanns med från början.
* det är skoj att surfa mobilt på webben (och inte bara på WAP-sidor), kunna ta bilder, filmer lyssna på musik och liknande saker.
* Opera mini är väldigt trevlig. Den klarar till och med av Bloglines samt att visa bloggen min.
* På GetJar.com kan man ladda ner både fritidsbetonade och mindre fritidsbetonade applikationer på ett smidigt sätt.
* ShoZu för att direktFlickra bilder från telefonen.


Hittlls har följande saker har befunnits mindre trevliga eller något suboptimalt dokumenterade:
* Jag hittade inte i manualen hur man låser tangentbordet. När man väl vet det är det ju enkelt: * + "höger enter" eller vad denna knapp nu heter formellt. Låssymbolen på *-knappen är väldigt liten.
* Timeouten för skärmsläckaren är lite väl snålt tilltagen
* Det är lätt att spela in filmer (30-sekunders sekvenser) men jag har ännu inte hittat hur man spelar in enbart ljud. En sådan funktion borde väl vara självklar i en sådan här multimedial maskin?
* Det har inte lyckats att "mobila" ett gmail-konto. Googlegissning Antingen är det strul med certifikatet eller så klarar inte telefonen andra portar än 110 respektive 25.
* I går var jag ute för att ta lite naturbilder (=stadsbilder), men det var alldeles för kallt om fingrarna (och fingervantarna var inte kameravänliga). När kommer en mobiltelefon med inbyggd fingervärmare?


Se även
Sony Ericssons sida för utveckare.
Kurs: Mobiltelefonapplikationer med J2ME

Kattbloggning utan katt men med blogg och med tid samt kort kommentar kring gårdagens bloggträff däribland två avslöjanden görs
Mobile Words, ett gammalt program som lekts med den senaste tiden. Möjligen kommer det en utökning av detta.

Posted by hakank at 09:41 FM Posted to Diverse | Comments (9)

februari 06, 2006

Kattbloggning utan katt men med blogg och med tid samt kort kommentar kring gårdagens bloggträff däribland två avslöjanden görs

Lika bra att säga det från början: Detta tillhör avdelningen för mer privata/personliga meddelanden, gränsandes till testinlägg.

Köpte idag en fin Sony Ericsson-telefon ("W800i Walkman"), med kamera, musik, radio och förmodlingen någon form av telefonifunktion däribland. Riktigt trevlig är den.

Av tradition ska den första publicerade kamerabilden vara på sin katt, men eftersom hushållet inte har någon katt blir det i stället på den plats där katten skulle suttit i detta då (dvs det då innevarande nuet) skulle slik katt innehas. Så här ser den synnerligen väl utvalda kattplatsen ut.

.

Fast personligen skulle nog föredragas en mer tidstypisk studie såsom första bildvis:

.

Bloggträffskommentar
För övrigt var det bloggträff i går, där vi bl.a. pratade om telefoner och när dessas "slavkontrakt" går ut. Det visade sig att det gick ut re'n 2004, vilket - i kombination till långsamt gående förbi Teliabutiken p.g.a. snöfall - gjorde att ovan nämnda telefon införskaffades (detta visste vi dock inte i går).

Not 1 till Åsas rapport: Det var faktiskt jag. Bildbevis: , men det är tydligen ännu inte officiellt .
Not 2 till samma Åsas rapport: Det var också jag.


P.S. Jag lovar (relativt dyrt) att inte förpesta internettet med mer än nödvändigt antal onödiga spamfoton. Eller i alla fall be om ursäkt skulle så ske igen. Eventuellt.

Posted by hakank at 10:09 EM Posted to Diverse

december 27, 2005

God fortsättning!

En synnerligen god fortsättning önskas till er alla!

Jag misstänker att åtminstone någon undrat varför det varit så tyst (tomt?, vitt?) här den senaste tiden. Det har varit olika skäl, orsaker samt anledningar. Här nedan är ledtrådar till några av anledningarna; inte nödvändigtvis direkt kopplade till varandra, men inte heller nödvändigtvis okopplade till varandra heller.

Illusionens psykologi
Derren Brown och "den moderna mentalismen"
William Simon: Mathematical Magic (bok ISBN: 0486275930)
My Weka Page
Bloggforum 3 - Några tankar samt Isobels och Lisas pizzeriabordsproblem

Två saker kan noteras:
* för att kunna höra tydligt det som sägs krävs även tystnad
* det tar nästan lika mycket energi att inte blogga som att blogga.

Posted by hakank at 09:40 FM Posted to Diverse | Comments (17)

september 26, 2005

Tebax eller Till min dagbok om detta vore någon

Nu är sajten och mailen upp igen. Det är skönt.

Om nu detta skulle vara en sådan där "dagbok på nätet" skulle det kunna stå ungefär följande (propert censurerad):

Fredag: ... 14.23 Sista webbserverloggloggningen. Både internetkoppling och mail har slutat att fungera. Nätverket är igång men lite långsammare för vissa operationer.

Lite senare Drog i lite trådar. Ringde till support. Drog i en tråd för mycket. Support hade då gått hem. Jaha.


Lördag
Förmiddagen Ringde en expert för att prata lite och fick reda på en skoj sak som händer snart och som inte alls har med internet att göra. Försökte sedan ringa till support igen och fick då ett direktnummer där det tutade upptaget hela tiden. Beslöt då att det är bättre att sitta i en telefonkö där en röst påminner om att det är snällt av mig att fortfarande vänta än att behöva tänka på att återuppringa själv. Det rekommenderas att sitta med en bra bok som är lättläst med en hand, i alla fall om hands-free-snöret till mobilen är bortsupen. Tyvärr är enhandsprogrammering fortfarande svårt att få effektiv; det är dock en konst att öva vidare på.

Kring lunchtid Besökte någon nära geografisk och läste webbmailen som fungerade, men blir lätt slagen av standardklienten (speciellt filtreringen av mailinglistemail). Många mail har det blivit, tack och lov var det en massa spam.

Senare på eftermiddagen
Såg en trevlig dramabiografi över H. C. Andersen (Hans Christian Andersen: My Life as a Fairy Tale), väldigt dramatiserad men intressant. Blev sugen på att läsa dennes sagor igen. Äsch, kan ju inte kolla på nätet vad som står om HCA. Det är bra att man har den akustiska NE som kan användas för sådant här.

En annan tidpunkt
Använde den akustiska NE en gång till under lördagen. Det var det bredvidstående bandet.


Söndag
Förmiddagen
Fick tag i en relevant supportperson. De SMS:ar när det är klart. Hann läsa flera sidor i den inte tillräckligt enhandslättlästa boken (glömde bort att lyssna på mitt eget råd, eller så glömde jag bort att säga det högt tre gånger när göken galer i väst).

Lunch
Besökte någon geografisk nära, och trixade lite med mail, webb och annan omvärldsbevakning. Svarade på ett mail. Åt lite mat. Köpte en liten sak (eller snarare två identiska saker) eftersom den behövdes (eftersom de behövdes) till viss del internetrelaterad.

Kväll: Kvällen kom precis som väntat. Hann göra en del saker som annars eventuellt inte skulle gjorts, fast inte så många som man skulle kunna tänka sig.


Måndag
Någon gång på förmiddagen. Det funkar! Och allt är nu förlåtet, men ännu ej läst. Så många mail att läsa var det faktiskt inte.


Men det är det inte, så det gör det inte.


(Se eventuellt den gamla Till en dagbok om jag hade någon för andra fataburiseringar med vissa anknytningar till de verkliga liven.)

Posted by hakank at 04:36 EM Posted to Diverse | Comments (3)

augusti 30, 2005

Nu även med Skype

Till dem det berör:

Häromdagen inköpte jag en mikrofon för att kunna leka med Google Talk, och nu är jag även med Skype.

Kontaktinformation:
Skypenamn: hakankj
Google Talk: hakank@gmail.com

Så nu vet ni det.

(Hopplöst ute att starta med vissa saker, men inte full så hopplöst ute med andra...)


Uppdatering
Av lite olika skäl handlar kommentarerna i denna blogganteckning om John Ioannidis forskning kring vetenskapliga studier Why Most Published Research Findings Are False.

Posted by hakank at 07:13 EM Posted to Diverse | Comments (4)

juni 10, 2005

:Bloggosfärmen

(Denna anteckning är - förutom parentesen - utan någon text.)

Posted by hakank at 11:54 EM Posted to Diverse | Comments (1)

juni 08, 2005

Murphy's law of 15 minutes of fame

Följande "lag" finns troligen redan namngiven, och jag söker i så fall efter det officiella namnet på den. Tills vidare kallar jag den alltså för

Murphy's law of 15 minutes of fame: När någon väl skriver en tidningsartikel om en själv så finns det åtminstone ett fel i artikeln.

Korollarium: Det är störst sannolikhet att det blir fel i namn, URL eller andra viktiga detaljer som gör att det inte går att identifiera vem artikeln handlar om.


Som alla liknande lagar presenteras den utan någon form av bevis för sin sanning. Vilket möjligen skulle täckas av följande

Meta-lag om Murphy-lagar: Om man kommer på en Murphy-lag är den antingen felaktig eller ofullständig. Eller redan upptäckt.


Se även
Murphy's Laws (Ovanstående lagar finns kanske där, men har inte hittat den, vilket säkert också är enligt någon lag.)

Posted by hakank at 07:24 EM Posted to Diverse | Comments (8)

maj 02, 2005

En annoterad s.k. vits

Det följande är ett sammandrag av samt annoterande kommentarer på en fullständigt verklighetsbaserad händelse från ett firande av en god väns erhållande av stipendiepengar avseende filosofiska studier utomlands samt den då i stunden mycket nära förestående efterföljande stipendieresan till samma utland.

Inledningsvis beskrives själva s.m.s. settingen som egentligen inte har med själva den s.k. vitsen att göra utan mer för att beskriva den situation vari den nedan omtalade vitsen uppstod mer eller mindre naturligt. Låt oss kalla detta för "atmosfär" eftersom det utspelar i ett kök någonstans i Sverige i en vackert och kreativt möblerad femma på övre våningen.

Tänk ett kök. Tänk J1 som står och förbereder middagen (en stek), tänk J2 som står lite till vänster och gör likadant. De gör således middagen tillsammans. H kommer avslappnat in i köket och frågar hur det står till. Efter detta artiga och vänliga ämne är avklarat vidtar bl.a. en diskussion om precisionen hos digitala stektermometrar jämfört med analoga, liksom vilken precision som recepten egentligen avser. Är det 80 grader plus-minus 2 grader? Eller kanske endast mer eller mindre 2 grader, fast mindre än 80 grader?


(1)Nu(2) kommer vi(3) till den i rubriken ovan utlovade annoterade vitsen (4):
H: Jag har kommit på orsaken(5) till kriminaliteten(6) i samhället.
J1: Jaså! Vilken orsak(7) är det(8) då?
H: Indexikalie(9)-sjuka!
J1: Hur menar(10) du(9) då? (11)
H: Det är då man inte kan skilja(12) på mitt(13) och ditt(13).

Noter:
1) Siffrorna inom (parentes) avser notnumren.

Här borde först bes om ursäkt för en trivialisering av ett allvarligt och svårt och även allvarligt ämne. Dock har det nästan bevisats (eller borde i alla fall ha bevisats) vetenskapligt att humor - vilket detta tydligen ska vara ett exempel på - kan i vissa situationer underlätta om inte annat umgänget genom att s.a.s. lätta upp stämmningen (vilket (inom parentes) dock inte behövdes i detta fall eftersom stämningen alltid är hög vid denna typ av träffar, speciellt efter några glas champagne, men även utan dessa glas champagne).

2) "Nu" är f.ö. också en sådan där (9), liksom f.ö. "där"(9)

3) "vi" används här mestadels för att skapa en känsla av vi-het och göra samtliga läsare delaktiga i det fullständiga skedet, som vore de personligen deltagande i det skedda skeendet. "vi" (9) är tillika även en sådan "där" (9).

4) "vitsen": hela denna återberättelse är alltså ett exempel på en s.k. sådan. Det har skrivits mer om sådana och vidare källreferenser kan erhållas mot beskrivning av det saknade.

5) orsak: det (explanans) som i en teori avser att förklara något annat (explanandum), t.ex. "A orsakar B" eller "B orsakas av A", där både A och B rimligen bör ersättas med en något mer fylligare och bättre, t.ex. A537 respektive B735.

6) "kriminalitet": I ärlighetens namn är det osäkert exakt vilket uttryck som användes just i det specifika fallet den där specifika dagen i det specifika köket i det specifika Sverige. Det finns andra typer av kriminalitet än att det som senare avses, men troligen täcks tillräckligt många fall av kriminalitet in här för att det ska framgå med önskvärd tydlighet.

7) Jaså. Det troddes att man hade klarat av detta begrepp redan. Men OK, då: "orsak": det (explanans) som i en teori avser att förklara något annat (explanandum), t.ex. "A537 orsakar B735" eller "B735 orsakas av A537", där både A537 och B735 rimligen bör ersättas med en något mer passande beskrivning, t.ex. X resp. Y.

8) Också ett exempel på en (9).

9) Indexikalie: Då en (detta borde vara ett citat) "meningsbärande enhet har mer än en betydelse beroende på dess kontext" (slut på det som borde vara ett citat). Vanligen sådana ord "denna", "detta", "jag", "du", "vi", "denna där" vilket alltså beror på det sammanhang vari det uttalas ("pekar ut").

Notläsaren bör här notera att exakt på vilket sätt detta har samband med kriminaliteten avslöjas inte förrän i en senare not (13) eftersom det är själva fundamentet på vilket denna s.k. vits bygger på och, följande vitsen överraskande princip, vill inte för mycket avslöjas redan.

(Som förklarande not hänvisas till Nationalencyklopedin som skriver som följer:
indexika´l (av index), term använd om tecken vars relation till det betecknade bygger på en närhet; termen kan också användas liktydigt med deiktisk, se deixis.

och om man sedan, småleende småsmuttande på en kopp te i högra handen och tangentbordet i den andra, studerar ordet deixis faller följande blad ned från kunskapsträdet skapande precis de saknade frön som naturen saknat så länge:

deixis [d3´jksis] (grek. dei´xis 'utpekande'), språkvetenskaplig term. Deiktiska uttryck hänvisar till någon eller något i den situation där yttrandet eller texten kommer till. De kan avse platsen (här) eller tidpunkten (nu, i dag) för den kommunikativa handlingen, kommunikationens aktörer (jag, du), andra företeelser som kan identifieras i situationen (där, den [där] skjortan, hon med håret). Det deiktiska uttrycket kan också ange om det åsyftade är nära den talande eller ej (här, där, den här, den där).

Det står mycket mer där, men inte här.

Någonstans har denne annoterande författare hört ordet "pekord" ("pek-ord") för denna typ av ord, men det är tyvärr inte allmänt belagt vare sig på nätet, i de röda randiga anteckningsböckerna eller i de gröna rutiga anteckningsböckerna så det ha möjligen uppstått i en vacker dröm.

10) "menar": Tyvärr är kommentaren inte läsbar här. Eventuellt utbristes det i en kollektiv undran vad som egentligen avsågs med detta.

11) Avsikten med denna fråga är väl ändå ganska klar. Den skulle kunna omformuleras i den något mer succinkta formen "Eh?" eller den något mer populära alternativformen "Va?".

12) "skilja": här avses alltså urskiljande mellan två olika begrepp (t.ex. mellan begreppet B1 och begreppet B2 eller mellan begreppet P och begreppet Q) som tidigare var subjektivt oskiljaktiga men nu objektivt klargörande frilagda, liksom Per och Pål innan de var tvugna att dela upp äpplena. (Denna historieförfattare förtäljer av princip icke om det var Per som fick 4 äpplen och Pål 5 eller om det var tvärtom om. Tyvärr, måste man möjligen utbrista för att överrösta trafiken.)

13) "mitt" och "ditt": Detta är själva poängen! Här är själva nexus: Det är då man inte kan skilja på mitt och ditt. Här samtidigt visas och upplöses det motsatsförhållande mellan två indexikalier (9) som legat och lurat i den semantiska vassen. Det finnes här också en aning om en psykologisk trovärdighet, något som tenderar att känneteckna riktigt bra ordvitsar.

[En föreslagen tänkbar men senare övergiven tolkning kunde vara att tolka "mitt" som "centrum", dvs i motsats till "perifi", men i denna tolkning förlorar den s.k. vitsen fullständigt sin poäng, liksom den förnäma damen sin hatt den där stormiga dagen, eftersom det inte finns något motsatsförhållande mellan "centrum" och "ditt", såtillvida vi inte även omtolkar "ditt", vilket förefaller en aning omständigt för tillfället. Noteras bör att den förnäma damen lyckligen en stund senare hittade sin hatt.]


Återigen bordes det bes om ursäkt för trivialiseringen av ett allvarligt ämne. Tyvärr kan det inte skyllas på för mycket champagne eftersom det hade då endast gått åt ett endaste ynka glas; de övriga kom senare efter det att händelsen hade händelsat. Dessa senare glas skulle - kunde man anföra - i princip ha skapat en anticipatorisk effekt bakåt i tiden, men det låter väl ändå lite väl märkligt som vetenskaplig teori betraktad, eller hur?

Slutligen måste erkännas att även om indexikalieteorin för brottsligthet låter förledande intressant vid första betraktandet skapar det inte så mycket utrymme för en vidare lösning på problemet. Det verkar helt enkelt inte trovärdigt att vi kan lösa detta problemkomplex genom att ge brottslingar (eller brottslingar-wannabees) en introduktionskurs i semantik.

Posted by hakank at 07:40 EM Posted to Diverse

maj 01, 2005

Aprilpyssel - lösning, villospår och ledtrådar

Inledning
I Aprilpyssel frågades det var detta var och varför. "Detta" börjar så här för enkel referens (men utan färger):

skkhkahaaahanhakahakk rank9nhakn fhha7knaknk uhaakhkhnhakhnkknann uhhhk1nnnnhh8nnnajanh1annkkha1yaknakhanknk th7nh9hhnh9aahhkhann haaknkkqknkkkahhhkahha
nxaak5nknhhha1anhkh5hk7hwahn3hna vnkkkannn1hnhsnahhhjnahkahak snkannanaunnh bhnkkk paanh2knk0a7hhahkk0hanhhkn6hhha3hk4ht9anhakhkk dhnknanhan saahkakaghkaanhaahna jkkhnhkkkkanhnu7ah9hnhhhhknk0nnhahkahkaxh9 khhna1kaahhakaqhn6khhh nkankkanaahnknan jw0omkaahkanan bhkhjkhrhaa0ahhhkahnnk7nk
rh1ahnf shnhk

April har nu gått över till maj och aprilpysslet ska nu läggas upp i fullt solljus.


Svaret
Svaret är att det - naturligtvis - är en krypterad text. Dess klartext och tillika kodningens princip är:

this puzzle is solved by counting the number of letters - disregarding numbers - and replace the count with letters: 2=a, 3=b etc.


Vinnare
Det var en som kom på vad det stod. Och det är min två gånger före detta kollega Markus Borbely. Stort grattis Markus, jag bjuder dig på en öl eller glass nästa gång vi ses.

Det mest fantastiska i detta är nog att han använt Excel och Word för att lösa problemet (även om Excel enligt uppgift lurade honom några gånger). Det är jag riktigt imponerad av och gör att jag måste kolla in Excel och dess kloner lite mer. Själv skulle jag använt något helt annat verktyg för detta. Men jag borde inte vara förvånad: Han löste "googleproblemet" galant via Excel.

Hakke (tidigare här) meddelade att han hittat grundprincipen (invariansen) i att långa grundord gav längre kodtexter via detta program, men nådde inte riktigt längre fram. Markus hade redan kommit in med lösningen när Hakke skrev sin glada kommentar, men jag kommer i alla fall att bjuda Hakke på en öl/glass när vi träffas IRL (i alla fall första gången vi träffas IRL; jag hoppas att det blir många gånger).


Avkodningen
Avkodningen görs genom följande:

* ta bort alla siffror från texten

* räkna antalet tecken i respektive ord

* avkodar längden till en bokstav (se den fullständiga listan nedan)

Den något arbiträra kodningen (speciellt placeringen av siffrorna) är enligt följande lista där den n:te positionen i motsvarar en längd på n+1 tecken (dvs "a"=2, "b"=3 osv). <SPACE> betecknar mellanslagets position.

abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäéöàü.!,=<SPACE>0123456789:-{}/\$_;+()


Villospår
Det som tog längst tid att skapa och som var roligast var villospåren. Här beskrivs det som inte var relevanta utan fanns endast med för att göra det lite svårare.

* färgen på bokstäverna (dess HTML-kodning) var helt slumpade.

* radbrytningarna spelar ingen roll; de slumpades med en 19-procentig sannolikhet efter en sträng.

* bokstäverna som användes spelar ingen roll. De olika bokstäverna slumpades från en tabell där bokstäverna "h", "a", "k", samt "n" hade 100 gånger större chans att väljas än de övriga för att antyda att det var något med bokstäverna i "hakank" (som i alla fall i detta pyssel är ett villospår).

* första bokstaven i ordet har en annan fördelning än resten av ordet: alla bokstäver i intervallet a-z har samma sannolikhet att väljas som första bokstav. Detta gjordes för att antyda någon form av kodning där förstabokstaven skulle vara någon form av kod för resten av ordet. (Jämför med kodningen där första tecknet i en sträng anger dess längd.)

* siffrorna var helt redundanta, och var troligen det som förvillade mest eftersom de gjorde att längden på strängarna förändras för varje gång. En siffra lades till i strängen med 9% sannolikhet efter det att första tecknet valts.


Ledtrådarna
Några kommentarer om ledtrådarna som gavs fortlöpande i Aprilpyssel.

Ledtråd 4:
Dikten skulle antyda att det fanns något slumpmässigt men ändå beständigt i skapandet av texten. Markus verkade också haft nytta av denna antydan.

Finns det något som är beständigt?
Något som alltid ändras?
Är det det beständiga som är relevant eller
det som alltid förändras?
Är det hela handen som pekar,
eller pekfingret som gör själva peket och de
andra fingrarna håller endast med
genom sina ekon av pekfingrets monolog?

Den sista delen med "peket" var ett villospår för att antyda t.ex. en "förstabokstavskodning".

Ledtråd 5 och 6:
Programmet som avsågs i dessa ledtrådar var 5f.cgi och lades ut redan då (och länkades till fullt ut flera veckor senare). 5f var beteckningen på den skolklass när jag gick i femte klass.

Ledtråd 7
Denna ledtråd förvillade kanske mer än hjälpte. Det skulle dock antyda att det var något med längden. För den intresserade är klartexten följande Perl-snutt som är en del i den kod som räknar ut en klartext.

s/\d+//g;my$len=length($_)-1;my$c=$num_letter{$len};

Här med programkoden radbruten och med kommentarer (efter #-tecknet):


s/\d+//g; # ta bort siffrorna i texten
my $len = length($_)-1; # räkna ut längden av strängen, minska med 1
my $c = $num_letter{$len}; # slå upp tecknet i en hash-tabell


Originalidé
Just det, min första tanke var att aprilpysslet skulle vara detta men det verkar lite väl enkelt för att räcka en hel månad.


Slutord
Ja, det var väl det. Återigen ett stort grattis till Markus!

Posted by hakank at 12:04 EM Posted to Diverse | Comments (7)

april 28, 2005

Mailen konstig

Till dem som berörs: Sedan middagstid har mailen strulat lite (både in och ut). Vet inte när den funkar tipp-topp igen.

Peter: Tack för länken. :)

Uppdatering
Nu funkar mailen igen. Tyvärr lite väl bra...

Posted by hakank at 04:36 EM Posted to Diverse | Comments (3)

Sista ledtråden i Aprilpyssel-gåtan

Aprilpyssel närmar sig sig slut. På söndag (1:e maj) kommer jag att avslöja vad alla ledtrådar betyder och vad de inte betyder samt ge det "korrekta" svaret (dvs det jag tänkt mig; det finns måhända alternativa tolkningar).

Här är sålunda den sista ledtråden. (URL:en för detta program efter några körningar är möjligen ytterligare en ledtråd.)

Posted by hakank at 06:58 FM Posted to Diverse

mars 31, 2005

Aprilpyssel

Aprilpyssel. Frågan är helt enkelt: Vad står där. Och varför?

Ledtråd 1 (2005-04-02): Det är inget aprilskämt.

Ledtråd 2 (2005-04-03): Detta är samma text förändrad med samma metod.

Ledtråd 3 (2005-04-04): Liksom detta.

Ledtråd 4 (2005-04-05): Program för att skapa (i princip) unika varianter, alla omformulerande samma text.
Kanske hjälper följande genom sin blotta närvaro, varvaro och hurvaro, kanske inte:

Finns det något som är beständigt?
Något som alltid ändras?
Är det det beständiga som är relevant eller
det som alltid förändras?
Är det hela handen som pekar,
eller pekfingret som gör själva peket och de
andra fingrarna håller endast med
genom sina ekon av pekfingrets monolog?

Ledtråd 5 (2005-04-06): Det finns ett annat program som gör det mycket enklare att komma på metoden. Programmet finns någonstans här på sajten. Ledtråd för placering och namn på detta program: klassidentifikation. Not: I programnamnet utnyttjas endast ett ondtyckligt urval av tecknen a-z, A-Z, "_" (understrykningstecknet), "." (punkten) samt de 9 vanligaste siffrorna.

Prosaisk dagsvers (dagsmynt?), som som vanligt möjligen hjälper eller inte:

Gör det enkelt och det rätta
Gör det inte så svårt.
Tänk på att hjärnan mätta
Så går det fint i denna sport.

Vägen till målet framför dig ligger
Tänk på alfabetets hide and seek:
en bokstav kan vara en annan lik
Så lossar du gåtans trigger.


Ledtråd 6 (2005-04-07): Tänk på att "klass" kan betyda olika saker (lånat från Svensk synonymordbok)

1 grupp, avdelning, kategori, fack, slag, sort, typ, rang, släkte; hög standard, standard, kvalitet, stil, nivå, grad, ordning, division
2 skolklass, årskurs
3 samhällsklass, socialgrupp, stånd, skikt, kast
4 servicekategori

En av ovanstående betydelsenyanser ger korrekt association. Kvar är då att fundera på vad "identifikation" kan beteckna i sammanhanget. Och hur dessa två ska kombineras.

För övrigt kan upplysas om att texten som laboreras med är på engelska språket men är inte från någon av Shakespeare mindre kända lätta förväxlingskomedier eller någon av dennes mindre lätta kända förväxlingskomedier.

Det görs härmed en stark rekommendation att bearbeta texterna med datorstöd eller motsvarande elektronisk utrustning (radio hjälper tyvärr inte så mycket), vilket möjliggör jämförelser i det stora och det lilla.


Ledtråd 7 (2005-04-08): Idag tar vi rast från klassidentifikationsproblemet och ägnar oss helt åt huvudgåtan.

Dagens primära ledtråd kan vara viktig om man hittar rätt nål att träda den på: Det rekommenderas att man gör en gemensam och samtidig analys av c:a 10 olika omkodningar av texten.

Igår undrade hakke (se kommentarerna i denna anteckning) om siffersumma var relevant. Jag skulle vilja uttrycka det så här: Nej, siffersummor är inte en nyckel till problemet, snarare tvärtom.

Så dagens sista ledtråd: Klartexten av denna omvandling motsvarar hela eller en central del av algoritmen eller koden för att göra omvandlingen, och är - eller inte - exakt samma kod som används för att generera denna specifika omvandling, som i sig är samma kod - eller inte - som använts för att generera den första omvandlingstexten, ehuru det är - naturligtvis - samma omvandlingsmetod som hela tiden används.

Exakt(a) beskrivningsprogramspråk/programspråk som används är alltså tillsvidare förborgad(e) som i en liten men blågrön ask som gömdes i den nedre byrålådans innersta under ett häftigt, populärt och välbesökt åskväder och som sedan fick dåliga recensioner vari det även anklages för att ha snott fler än fyra taker från en tidigare ledande men nu mindre offentlig molnkonstellation.

Man skulle nu möjligen börja kunna dra vissa slutsatsen om huvudtextens beskaffenhet.


Ledtråd 8 (2005-04-12): Efter en liten paus i letrådandet återkommer här några ändar:
* färgen i texten har ingen betydelise
* inte heller färgkodningen

De var bara några av de förvillelser som skapades enkom för att skapa förvillelser. Fler väderstreck på felstegskartan är att vänta.

"Klass" i klassidentifikationsledtråden är skolklass. Mer konkret: det var beteckningen på den klass jag gick i vid cirka 12 års ålder, på Husieskolan i Malmö (lilla baracken om minnet inte sviker helt nu). Det kan ha varit det sista året som vi gick i skolan på lördagarna (slöjd, inget annat).

Ledtråd 9 (2005-04-28): Sista ledtråden
(Skrivet dagen före 1:a april:)
För övrigt kommer jag inte att skriva något aprilskämt i morgon. (Min tidzon är den svenska modifierad för sommartid, precis som väntat.)

Posted by hakank at 08:19 EM Posted to Diverse | Comments (6)

mars 23, 2005

Förslag till nytt ord: SMSter

Förslag till nytt ord att införliva i det svenska språket: SMSter.

Så här skulle det kunna se ut i Nationalencyklopedin:


SMSter: (från "SMS" och "semester", uttalas "ess-em-ess-ter", nykonstruktion 2005-03-22) för att beteckna då en arbetatagare under sin ledighet kommunicerar med sina arbetskamrater kring arbetsrelaterade spörsmål via mobiltelefoners SMS-tjänst, e-post eller andra elektroniska hjälpmedel.

Begreppet är en förtätning (ihopslagning) av de två orden SMS ("Short Message Service", korta meddelanden som skickas via t.ex. mobiltelefon) och semester (lagstadgad ledighet från arbetet).

En korrekt användning av ordet kräver inte att arbetstagaren är ledig på just semester, utan det kan även vara frågan om sådan kommunikation under helger (då många tjänstemän är utan arbetsplikt), flextid (flexibel arbetstid) eller annan typ av ledighet eller bortavaro från arbetet då arbetstagaren är utan arbetsplikt.

Uttalsförtätningen sker på följande sätt:
"SMS" uttalas ess-em-ess
"semester" utalas sem-esster
varvid de två termerna slås ihop till
ess-em-essterJämför med tidigare nykonstruktioner:
sammansvärmning
hängmattematik/hängmatte

Posted by hakank at 07:12 FM Posted to Diverse | Comments (4)

februari 27, 2005

Bokstavskex tillbaka!

Det berömda Bokstavskex-projektet skapades 1997 av Magnus Bodin och Petter Duvander för att lista ut hur mycket den så samlade informationen på Internet motsvarade i bokstavskex.

Tyvärr har projektsidan varit nedlagd ett tag, men Petter skriver glädjande nog i Favorit i repris att sajten nu finns uppe igen: bokstavskex.framtid.nu.

Gå dit och njut!


Projektet nämns f.ö. också i kommentarerna till Hur mycket information finns det?.

Posted by hakank at 08:38 FM Posted to Diverse | Humor | Språk

januari 05, 2005

Program för att skapa stickmönster och intarsia-raster från en bild

knitPro har en webbapplikation för att skapa ett stickmönster eller intarsia-raster från en bild. Notera att bilden inte får vara större än 1 MB.

Via Erik Stattin, närmare bestämt här.

Till mor och far: Jag vet inte riktigt hur användbart det är till stickning eller intarsia, men är ni intresserad kan jag visa hur det funkar vid nästa besök. Det ligger ju helt i linje med den där andra saken vi ska ta upp.

Uppdatering
Jag försökte liksom Erik att göra en fin bild att lägga upp, men det lyckades inte i Firefox version 1.0, där man endast kunde spara som en HTML-sida (med en embedded-länk); samma resultat i Mozilla. Däremot fungerade det i både Internet Explorer och Opera 8.0 att spara som en PDF-fil. Sedan går det säkerligen att konvertera från PDF till något bildformat med de rätta verktygen. (Originalbilden som användes i experimentet finns här och den resulterade PDF-filen här.)

Posted by hakank at 07:52 EM Posted to Diverse | Comments (4)

december 30, 2004

Hjälp andra hjälpa

Hjälp Asien NU! finns länkar till organisationer som förmedlar bidrag, flera med elektronisk betalning via SMS, Visakort eller enkel direktbetalning hos svenska banker.

(Länk via brother/Martin Bagge.)

Se även denna Aftonbladetartikel.

Posted by hakank at 05:52 EM Posted to Diverse

december 24, 2004

God Jul alla!

En God Jul tillönskas härmed alla, speciellt till de trogna läsarna.

Så har det äntligen - efter en lång höst som startade redan i maj - blivit jul och med detta två veckors (citat "välförtjänst" slut citat) ledighet. Det ska bli skönt.

Ett planerat projekt är att läsa en bok eller två.
Bo Rothstein: Sociala fällor och tillitens problem (recension)
Robert D. Putnam Bowling Alone : The Collapse and Revival of American Community (sajt som bl.a. innehåller data från Putnams undersökningar).

Ett annat projekt är att kika lite mer på Go-spelet. När det spelades för många år sedan var det mest oteoretiskt och intuitivt, som i och för sig räckte rätt långt i vänskapskretsen. Får se om de där dataprogrammen kan ge en ny kick. (Till alla som spelar detta anrika spel tillönskas naturligtvis en Go Jul.)


Sist en liten julreflexion: I går, under det den årliga julbordet julmiddagen framkom det att tomten verkar vara ute och kommer att ersättas med änglar (not: det är än så länge ett obekräftat rykte). Det är i så fall lite trist eftersom tomten är en av de sista föredömena som inte har en perfekt krobbsbyggnad. Som tröst kan man här minnas Ally McBeal-avsnittet Saving Santa (säsong 3).

Posted by hakank at 10:51 FM Posted to Diverse | Comments (6)

december 16, 2004

En test av något. Sorry.

Detta är egentligen bara en test av något av teknisk karaktär.
Det står alltså inget viktigt.

Inte heller här står något viktigt.

Posted by hakank at 06:33 EM Posted to Diverse | Comments (4)

november 29, 2004

"Besöksrekord" - Grattis på mig

Jag vet inte om denna dag varit en Spammens dag, men idag har hakank.blogg fått över 6300 webbloggsträffar, jämfört med normala cirka 3000. De 3000 extra kom nästan alla mellan 20 och 23. Tack och lov verkar det har lugnat ner sig nu (liksom jag själv).

Något mer än hälften av "besöken" har varit anrop till kommentarprogrammet för bloggen; troligen är lejonparten av dessa spamförsök (faktiskt har bara ett spam kommit igenom nålsögat under dagen). Och av dessa var över 1000 från ett och samma IP-nummer, som nu är förpassad till glömskans evigt brinnande helvetesöar.

Se det var väl ett rekord att minnas.

Posted by hakank at 11:30 EM Posted to Diverse | Comments (5)

november 23, 2004

Julrim, Lou Reed och Chadie

Chadie hade en liten rimtävling härförleden, där det gällde att skriva rim till ett antal förvalda julklappar eller efter eget gottfinnande. I Lou Reed, julrim och Hakank skriver hon vem som fick prisboken (-böckerna). Härmed tackas för dessa böcker som förhoppningsvis kommer att läsas lagom till jul.

Den fullständiga listan på de rim som skickades in kommer nedan. Det är naturligtvis tillåtet att fritt använda dem till jul eller annan festivitet såvida källan angives åtminstone i en bisats.

Digitalbox
Om du vill vara ortodox
bör du inte öppna detta paket
För om du är som jag - något som jag vet -
så är du väldigt sugen på en digitalbox.

Lou Reed-biljetter I
Se detta som en av mina inviter
att du sitter med där bredvid,
när jag ser på en av mina favoriter
Det störste av dem alla: Lou Reed

Lou Reed-biljetter II
Om du är trött på all ny musiktrend
och vill se en riktig rocklegend
visa upp dessa nästa weekend.

T-shirt
Här är något att sätta på kroppen
och som du måste dra över knoppen.

Kalsong I
(Kanske inte helt rumsren :-)
Här är något att sätta på kroppen
och som du måste dra över snoppen.

Kalsong II
När du skakar på denna kartong
och känner att det är mjukt
vet du att de andra väntar svartsjukt,
men ingen anar att det bara är en kalsong.

Anime/Manga
Detta kulturpaket har anrika anor
som ger dig helt nya vanor.
Bort från biljakter och kavaj,
kanske du ser en och annan samuraj.

Strumpor (om det är till din [dvs Chadies] matematiskt lagda son)
Här är något att sätta på foten
samtidigt som du ur ett tal kan dra ut roten.

Spel till playstation 2
Detta vet du redan att du ska få.
och är vad du drömt om i en vecka
Ja, det är till din Spelstation två.
kanske detta enda paket skulle räcka?

Boken "Da Vinci koden"
Boken som alla om pratar
och de flesta högt ratar
(och hoppas att det kommer bättre böcker som kan klå den)
men i hemlighetens kammare gillar
eftersom den i gåtlösningstarmen killar.
Nå, nu är det du som ska få den,
det är naturligtvis "Da Vinci koden".

Nyöversättningen av Boken "Sagan om ringen"
Nu efter många långa år med Ohlmarks -
som känts lite som dennes egen lekparks
gungor för att främja egna ord och idéer -
kommer en mer trogen variant, med riktiga féer
och där personerna och tingen har sina sanna namn,
vi får väl se om den kommer fram i rätt hamn.
Så läs nu och frödja under många vinternätter
och du sedan i bokhyllan fint sätter.

Filmen "I, Robot"
En film som bygger på noveller av Isaac Asimov
och förvandlats till biljakter och show.
Någonstans finns där en historia om en robot.
Om Asimov sett denna film på bioduken.
han troligen hjärtstopp skulle fått
och skickats med ambulans till akuten.
Men som underhållning en timma eller två
är den skoj, och det ska du nu få.


För den som till äventyrs fortfarande skulle vara intresserad av fler litterära verk av samme författare (skrivna 80- och tidigt 90-tal) kan rekommenderas ett besök till Alster. Det är en både salig och osalig blandning texter av varierande kvalitet, syfte och stil.

Posted by hakank at 07:12 EM Posted to Diverse | Comments (2)

november 01, 2004

Lite väl häftig spamregel

Det har varit förvånansvärt lugnt och skönt på spamförsökfronten de senaste veckorna. Inte ett endaste spam att radera. Nu har jag fått förklaringen:

Mats Andersson meddelande mailledes att det inte gick att kommentera den förra blogganteckningen. Efter en kort undersökning visade det sig bero på att en av de skapade mailspamreglerna var lite väl häftigt tilltagen så att det i princip var omöjligt att kommentera. Regeln är självklart borta nu.

Det bers om ursäkt för all eventuell olägenhet detta har inneburit.

Posted by hakank at 07:18 EM Posted to Diverse | Comments (2)

Yes! 2

För cirka ett halvår sedan skrevs den något kryptiska anteckninen Yes!. Det är nu dags för ett mer permanent Yes!

Ledtrådar: Halvår, permanent. [Nej, Mats. Det är inte felstavat för alvhår.]

Posted by hakank at 05:39 EM Posted to Diverse | Comments (2)

juli 30, 2004

Hur unikt är vårt solsystem?

Nature-artikeln Earth-like planets may be more rare than thought skriver om forskare som studerat hur unikt vårt solsystem är.

Martin Beer of the University of Leicester, UK, and co-workers argue that our Solar System may be highly unusual, compared with the planetary systems of other stars. In a preprint published on Arxiv, they point out that the alien planets we have seen so far could have been formed by a completely different process from the one that formed ours. If that is so, says Beer, "there won't necessarily be lots of other Earths up there".

Papret som refereras är
M.E. Beer, A.R. King, M. Livio (2), J.E. Pringle
How special is the Solar System? (arXiv).
Abstract:
Most mechanisms proposed for the formation of planets are modified versions of the mechanism proposed for the solar system. Here we argue that, in terms of those planetary systems which have been observed, the case for the solar system being a typical planetary system has yet to be established. We consider the possibility that most observed planetary systems have been formed in some quite different way. If so, it may be that none of the observed planetary systems is likely to harbour an earth-like planet.


Se även
Martin Beer

Posted by hakank at 09:37 EM Posted to Diverse

Fredagsfyran. Tema: studerande

Fredagsfyran Tema: studerande.

1. Har du studerat något efter grundskolan/ gymnasiet?
En universitetslinje (det heter väl program nu?) innehållande bl.a. statsvetenskap, statistik, nationalekonomi, socialpsykologi, juridik, rättssociologi, utredningteknik. En mycket bra allmänbildande linje alltså. Efter det filosofi och senast datalogi.

2. Om du skulle börja studera nu, vad skulle det bli?
Troligen datalogi, statistik eller matte. Eller varför inte matematisk sociologi eller något liknande. Är annars välvilligt autodidakt.

3. Vilket är/ var ditt favoritämne?
Gymnasiet: de humanistiska ämnena speciellt religion (som var det ämne som låg närmast filosofi) och svenska/engelska.
Universitetet: I stort sett det mesta. Det var nämligen då jag upptäckte hur fantastisk det är att studera och lära sig saker, speciellt när man kan hänge sig åt ett enda ämne i taget och inte smådutta flera ämnen parallellt som det dåvarande gymnasiet.

4. Var du/ är du duktig i skolan?
Gymnasiet: Nja, 4-årig teknisk linje var inte riktigt min bag, i alla fall inte bygg-grenen och i alla fall inte då. Jag hade egentligen andra drömmar...
Universitetet: Det blev en hel del spets, bl.a. för att jag var intresserad, ambitiös, diskuterade gärna - något som ansågs vara viktigt. Hade även lätt att skriva "prat-tentor" (dvs när man kan orera lite längre kring frågorna) och sådana var det många av.

Posted by hakank at 07:58 EM Posted to Diverse | Comments (4)

Konversationsterrorism

Conversational Terrorism…or Conversational Cheap Shots? är en samling tekniker för att förstöra samtal, eller alternativt utnyttja för att få övertag i en diskussion

One-upmanship (gogleref.) hette sådant en gång i tiden; och gör det väl fortfarande. För många år sedan - vi pratar säkert 70-talet - läste jag med stort nöje och förundran Stepen Potters böcker om detta, t.ex de svenska översättningarna av Gamesmanship, Lifemanship och One-upmanship. De finns i en samlingsvolym.

1960 gjordes en tidstypisk komedi som bygger på böckerna: School for Scoundrels med bl.a. Terry-Thomas och Alastair Sim.

Lite mer om Stephen Potter finns på här.


1978 gav Tönis Tönisson ut boken "Makt som Hobby - Konsten att flyta ovanpå" (Askild & Kärnekull förlag, ISBN 9170089434) med samma tema. Första delen av baksidestexten är:

Omvärlden är pålitligt fantasilös. Därför kan Du med några beprövade och förbluffade effektiva psykologiska knep få den nära nog vart Du vill - träna en smula och flyt ovanpå!
Detta är en djupt allvarlig bok. Allt Du får lära dig fungerar i praktiken. Tonen är bara tillkämpad lättsam för att skingra dystra tankar på den verklighet som ligger bakom - mer kärnkraft och atombomber, mer makt åt den som redan har övernog.

[Samme Tönisson skrev också kioskvältaren Högre matematik för poeter och andra matematiska oskulder som förklarar matematik på ett lättsammare sätt.]

(Conversational Terrorism-länken via Online Business Networks.)

Posted by hakank at 06:27 EM Posted to Diverse | Comments (5)

juli 29, 2004

Storytellingbloggar

Mer om berättande.

Häromdagen såg jag på en svensk blogg (som helt har fallit ur minnet, och sökmotorerna hjälper inte. Tack i alla fall! Uppdatering: Det var sidea.se/emanuel/.) länkar till åtminstone en av följande bloggar som handlar om story telling i syfte att vara vägledande för problemlösning, kretativitet eller inspiration i allmänhet.

Story Blog av Jon Strande, som också skriver på Business Evolutionist.

Leader's Guide to Storytelling
Den senare är av Steve Denning som skrivit lite böcker om detta ämne. Bloggen innehåller några kapitel ur hans senaste bok.

Posted by hakank at 11:34 EM Posted to Diverse

juli 17, 2004

Piprensning i länkrören I

Samtligt är från arXiv.org.

The Complexity of Agreement
Building a linguistic corpus from bee dance data
Alchemistry of the P versus NP question
A tutorial introduction to the minimum description length principle
The shortest path to complex networks
Advanced exploitation of buffer overflow
The Collatz 3n+1 Conjecture is Unprovable
The Physics of 'Now'
Physics of Skiing: The Ideal-Carving Equation and Its Applications
Cinema as a tool for science literacy
Physics in Films: A New Approach to Teaching Science
From "Not Wrong" to (Maybe) Right

Posted by hakank at 08:23 FM Posted to Diverse

juni 24, 2004

Gmail Hype Ending?

Från Blogoscoped:
I think the point arrived there are more people offering out Gmail than those wanting Gmail.
...
If Google wants to keep the hype going they better open Gmail to the public within the next days.

Posted by hakank at 07:24 FM Posted to Diverse | Comments (1)

juni 19, 2004

Spam på Gmail - mycket enkelt men misslyckat spamtest

I Första spammet på Gmail diskuterades lite hur bra Gmails spamfilter är. Idag beslöts att göra ett enkelt och brutalt empirisk test av detta. Tyvärr gick det inte helt enligt planerna.

Ursprunglig design av experimentet
Tanken med detta första försök var att dunka upp samtliga spam som identifierats för det vanliga mailkontot ("hemmakontot") i tre olika omgångar. Varje omgång skulle avslutas med att rapportera mailen som spam (med "Report Spam").

Det skulle skickas 3829 spam tre omgångar à cirka 1200 per omgång, där ordningen skulle vara i samma ordning som de inkommit till hemmakontot (i.e. datumordning). Lejonparten av dessa mail hade identifierats som spam av SpamAssasin och hade SpamAssassins spam-headers intakta, vilket eventuellt gör det enklare att identifiera dem skulle Gmail bry sig om slika ting.

Testet var således endast på huruvida Gmail kunde identifiera spam såsom spam eller inte. Det omvända testades alltså inte, dvs huruvida Gmail kunde identifiera icke-spam såsom icke-spam. Ett fullständigt test ska naturligtvis testa båda varianterna.

Det beslöts också att avbryta så fort det blev något strul, antingen med Gmail elller med mailskickandet. Samt att rapportera resultatet ändå, såvida det inte var löljigt lite mail som hade skickats iväg (där "löjligt lite" inte definierades före experimentet).


Faktiskt försök
För själva uppdunkandet användes mailläsaren pine, där spammen enkelt märktes och sedan bouncades till gmailkontot.
.
Tyvärr blev det en timeout i mailskickandet redan efter 529 ivägskickade spam. Därefter avbröts försöket. Av dessa till Gmail inkomna mail identifierade Gmail 417 såsom spam och 112 som icke-spam, dvs en spamidentifiering på cirka 78% (417/529).


Sammanfattning
Det var alltså ett misslyckat försök som möjligen berodde på dålig design, dålig teknik och/eller helt enkelt otur.

Vad gäller resultatet kan man - om man är positivt lagd - säga att resultatet 78% korrekt identfierade spam är bättre än de 50-60% som nämndes i kommentarerna till ovan nämnda blogganteckning. Men det imponerar fortfarande inte.

Experimentet har trots allt bidragit till erfarenheter om hur man inte bör göra försök av denna typ. Möjligen görs testet om en annan regnig dag, i så fall med bättre design och teknik. Och tur.

Posted by hakank at 07:34 FM Posted to Diverse

juni 17, 2004

Första spammet på Gmail

För ganska exakt en timme sedan kom första spammet till mitt Gmail-konto. Det tog en hel vecka efter det publika publicerandet av mailadressen. Jag trodde att det skulle gå snabbare än så.

Intressant nog var det ett svenskt spam för något som jag redan har glömt..

Posted by hakank at 06:54 FM Posted to Diverse | Comments (6)

juni 16, 2004

Gmail-inbjudningar

OK, nu har kommit ännu fler Gmail-konton att dela ut.

Är det någon som känner mig (såväl vänner som bekanta - inklusive bloggkompisar och mailinglistekompisar) och som vill ha en invitation är det bara att maila mig privat till hakank@bonetmail.com eller hakank@gmail.com. Berätta gärna varför du vill Gmaila.

Se även den tidigare anteckningen Gmail.

Posted by hakank at 05:54 FM Posted to Diverse | Comments (14)

juni 13, 2004

SR Minnen

SR Minnen är en ganska ny radiokanal (startade i maj) och sänder gamla radioklassiker. Både via webben och DAB. En aningens mer info om programmet finns på sidan Om SR Minnen. (Djuplänk för RealPlayer för personligt bruk.)

Idag, söndag 13 juni 2004, sänds t.ex. första avsnittet av Dickie Dick Dickens, en mycket uppskattad favorit i barndomen, Torsten Ehrenmarks "Om fotboll" från 1978 samt Jacob Dahlin Galaxen med gästande Alla Pugatjova (1980),

Senare i kväll, kl. 19.10, är det Partipolitisk diskussion från 16 september 1948 med bl.a. Tage Erlander och Bertil Ohlin (23 minuter), en diskussion som blivit berömd (och det är väl därför det sänds i SR Minnen). Tydligen sänds programmet även måndag morgon 01.10, så om man hellre vill se på fotboll i kväll kan man göra det.


SR Minnen är alltså en radiokanal, men det skulle vara underbart att få tillgång till SR:s hela arkiv via nätet. Då kunde man t.ex. få höra alla "Hemma hos"-programmen (dvs med Kjell Alinge och Janne Forssell). Transkriptioner av några av deras mest kända skapelser finns här och lite ljudsnuttar finns här.

(SR Minnen: Via min mor.)

Posted by hakank at 03:18 EM Posted to Diverse | Comments (6)

juni 10, 2004

Gmail

För några veckor sedan blev jag med Gmail via en snäll person med fina kontakter (läs google). Mitt Gmailkonto är (inte helt förvånande) hakank@gmail.com.

I morse noterades att jag fått möjlighet att erbjuda Gmail-konton till några av mina vänner. Obs! Alla dessa konton är nu bortskänkta.

Det har ju varit riktigt hysteriskt den senaste tiden med de som tar till alla knep för att få tag på konton (t.ex. spam på Orkut och andra ofog). Det verkar nu som om google släppt en hel del nya konton, så det blir troligen lättare att få tag på dem. Wired skriver lite mer i artikeln Gmail Invitation Prices Crash. Bloggen Google blogoscoped har haft skoj tävlingar för att skänka bort Gmail-konton.

Lite tyckande om Gmail:
Visst, det är ju skoj, speciellt trådningen och sådant, men tyvärr kan man ännu inte poppa mailen vilket är en klar nackdel. Se t.ex. Does Gmail support automatic forwarding and POP3 access? där svaret (i läsande stund) är: Not at the moment, but Google believes in helping people access information whenever and however they want to do so. In the future you will be able to access Gmail messages from non-Gmail accounts for free or at a nominal fee..

Än så länge har jag inte blivit tvingad att använda filterfunktionen och andra avancerade saker, men det lär väl behövas nu när mailadressen gått publik (som ett led i ett litet experiment).

Posted by hakank at 08:12 EM Posted to Diverse | Comments (4)

juni 09, 2004

Forskning i frisparkar (fotboll)

Ny Teknik-artikeln Hur skruva den som Beckham? berättar om ett team som forskar i hur man bäst lägger frisparkar i fotboll och har nu patenterat en metod för detta.

Från pressreleasen Loughborough innovators capture football’s magic free kick formula:
To kick the perfect free kick, the ball must travel with sufficient speed and elevation to clear any defensive wall, whilst spinning fast enough to swerve away from the goalkeeper and into the goal. Until now it has not been possible to simultaneously record all of this vital information. But thanks to unique patented technology developed at Loughborough, footballers will know within seconds the minute detail of the ball’s flight characteristics.

Se även
Forskningsledaren Roy Jones
Loughborough University, Sports Technology Research Group, Current Research

Det enda jag hittade om patentet är detta.

Posted by hakank at 07:33 EM Posted to Diverse | Comments (2)

juni 08, 2004

First Monday

Senaste First Monday innehåller som vanligt flera artiklar som verkar vara intressanta, t.ex. följande:

David Huffaker: The educated blogger: Using Weblogs to promote literacy in the classroom
Abstract: This paper explores the role of weblogs or "blogs" in classroom settings. Blogs, which resemble personal journals or diaries and provide an online venue where self–expression and creativity is encouraged and online communities are built, provide an excellent opportunity for educators to advance literacy through storytelling and dialogue. This paper explores the importance of literacy and storytelling in learning, and then juxtaposes these concepts with the features of blogs. The paper also reviews examples of blogs in practice.

Ilkka Tuomi: Evolution of the Linux Credits file: Methodological challenges and reference data for Open Source research
Abstract: This paper presents time–series data that can be extracted from the Linux Credits files and discusses methodological challenges of automatic extraction of research data from open source files. The extracted data is used to describe the geographical expansion of the core Linux developer community. The paper also comments on attempts to use the Linux Credits data to derive policy recommendations for open source software.

Ronald Rousseau, Mike Thelwall: Escher Staircases on the World Wide Web

Brian Martin, Brian Yecies: Disney through the Web looking glass

Posted by hakank at 07:04 EM Posted to Diverse

maj 26, 2004

InfoViz: Syntactic Knowledge and Visual Knowledge

InfoViz: Syntactic Knowledge and Visual Knowledge.

The traditional way of interacting with a computer needed what Ben Shneiderman calls “syntactic” knowledge. The graphical user interface has substituted syntactic for visual knowledge. Each one has its own advantages and drawbacks.

Posted by hakank at 06:14 FM Posted to Diverse

maj 19, 2004

"Yes!" betyder "Ja!"

I förra veckan skrevs den möjligen något kryptiska anteckningen Yes!. Det är nu dags att lätta på förlåten.

Flera gissade korrekt att det var ett glädjeuttryck över ett jobberbjudande hos ett intressant företag. Idag skrevs de nödvändiga pappren under och var tillika den första arbetsdagen. Som var mycket bra arrangerad: en väl anpassad introduktion i företagets produkter och system samt mer praktiska saker såsom besök på restauranten (helt OK panerad fisk med tartarsås), var sockerskålen brukar stå och vilken skrivare man ska använda.

I morgon är det vilodag vilket passar utmärkt för att smälta intryck och databasrelationer. På fredag fortsätter så introduktionen i mer intrikata detaljer.

Kul!

Posted by hakank at 07:09 EM Posted to Diverse | Comments (12)

maj 16, 2004

DOUOSVAVVM

Apropå dekryptering som har skrivits lite om den senaste tiden.

Slashdottråden Cryptic Code Stumps Experts diskuterar CBS News-artikeln Cryptic Code Stumps Experts som handlar om ett ganska gammalt problem av kryptologiska karaktär, nämligen vad D.O.U.O.S.V.A.V.V.M. betyder.


En möjlig - ehuru månne icke helt akademiskt adekvat - lösning vore att använda program för att skapa akronymer (initialförkortningar) såsom De-acronymize som kan skapa förslag såsom:

Deallocate Outliving Unwilling Officials Saltiest Violating Archaically Victoriously Vanities Manner
Dissidents Opposite Unambiguous Opals Syntactical Vacuum Appear Valid Visitation Marvels
Disjunct Outlived Unionized Observable Supplementary Vultures Alerts Vehicular Vans Mindful

Eller svenska:

Dominikan Oj Urkälla Oral Snål Vatikanen Alkali Verifiera Varsel Mendelism
Dissonera Obeslutsam Underjäsning Ostmask Självrisk Världsomfattande Amalgamplomb Vågkrön Varmluft Molekyl
Drottningbonde Ovärderlig Uppmärksam Outtömlig Styvsyskon Vägkant Avsaltning Vädd Venetian Mikrovågsteknik


För övrigt förevisas här några förslag till lösningar på Mats Anderssons 'FOJKÖNWÅCWNOSQ'-gåta (se t.ex. Mats Anderssons två kryptogåtor, lösningar, programkod samt lite kringtänk):

Filmjölkspaket Ompröva Jalusiskåp Kroppspulsåder Nasalitet Wienerkorv Cykelstyre Walesare Nere Omslagen Skönhetsideal Quiltfoder
Farsotsartad Oförställd Julspel Kromosomskada Nyrekrytera Workshop Center Whippet Nödlidande Operativprogram Smälta Quisling
Formgiva Odräglighet Jättekul Kampeschträd Nästan Whistspelare Caterpillartraktor Weekendstuga Nöjespark Ordföljd Sponsorskap Qatarisk

Posted by hakank at 10:01 FM Posted to Diverse | Comments (2)

maj 14, 2004

Anteckning #666

Äsch, jag glömde bort att kommentera anteckning nummer 666. Det var alltså den förra anteckningen. Så nu vet ni det.

Se även anteckning nummer 613: Statistisk data snooping - att leta efter sammanträffanden där bland annat det magiska talet 666 behandlas. Och varför inte programmet Devil's word som kontrollerar om ett namn eller ord blir 666.

Posted by hakank at 10:37 EM Posted to Diverse | Comments (3)

Mats Anderssons två kryptogåtor, lösningar, programkod samt lite kringtänk

För ett tag sedan skrev Mats Andersson två kryptogåtor: Kod samt Nytt krypto. Eftersom han faktiskt inte beskrivit de korrekta lösningarna tänkte jag göra det här, inklusive programkod samt lite tänk bakom lösningarna.

Uppdatering: Lustigt nog publicerade Mats lösningarna på sina gåtor några minuter senare än - och tydligen helt oberoende av - denna anteckning. Läs mer i hans Dekryptering.

Lösningarna koms på ungefär med lika delar tur, intuition och brute force. Samt en viss kännedom om hur Mats Andersson tänker; han är nästan lika fascinerad av heltalssekvenser som jag och har tidigare skrivit andra matte/sekvens-problem som jag löst antingen snabbt eller ... mindre snabbt. Se nedan.

Hans första kryptogåta var vad detta betyder:

21 35 39 57 58 76 91 104 118 145 152 167 181 193 222 241 246 264 268 273 293 313 314

Det var ganska enkelt att lösa eftersom det snabbt observerades att det är en sekvens tal som hela tiden ökar, och där differensen håller sig till tal mellan 0 och 29, dvs antalet svenska bokstäver. Differenssekvensen är:

[14, 4, 18, 1, 18, 15, 13, 14, 27, 7, 15, 14, 12, 29, 19, 5, 18, 4, 5, 20, 20, 1]

Sedan var det enkelt att skriva Python-koden nedan. Huvudprincipen är att göra om bokstäverna till siffror där "A" = 1, "B" = 2, osv och sedan tillbaka på motsvarande sätt, dvs 1="A", 2="B" osv. (I ett tidigare program/problem, PageRank-profetia, använde Mats ASCII-värdet för bokstäverna, men här leder en sådan konvertering till lustiga resultat för "Å", "Ä" och "Ö".)

# skapa differenssekvens
def diff(L):
     return [L[l]-L[l-1] for l in range(1, len(L))]

alfa = "ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ"
# koden
str = "21 35 39 57 58 76 91 104 118 145 152 167 181 193 222 241 246 264 268 273 293 313 314"
# skapa lista av tal
L = [int(l) for l in str.split(" ")]

# skapa differenslista, konvertera tillbaka till bokstäver, lägg till första
# elementet manuellt
print "".join([alfa[i-1] for i in [L[0]] + diff(L)])

Vilket ger som resultat:

UNDRAROMNÅGONLÖSERDETTA

dvs "Undrar om någon löser detta".


Den andra kryptogåtan var något knepigare, dvs vad står här:

F O J K Ö N W Å C W N O S Q

Den - egentligen ogrundade - ingångsintuitionen var att problemet skulle vara en variant av föregående problem, möjligen kombinerat med någon ceasar-kod, dvs rot(N) (se t.ex. Introduction To Codes, Ciphers, & Codebreaking).

Det som ledde mig på avigvägar här var att differensen i sekvensen är negativ. Konvertering från bokstäver till tal är (variabeln s2 i Python-koden nedan) är

[5, 14, 9, 10, 28, 13, 22, 26, 2, 22, 13, 14, 18, 16]

där differensen (variabeln dd) är sålunda

[9, -5, 1, 18, -15, 9, 4, -24, 20, -9, 1, 4, -2]

Detta justerades först med absolutvärdet, men det gav inget intressant resultat. (Här testades f.ö. även med en reverse av strängen. Cf Magnus Bodins rot-13 palindrom som han vänligt nog mailade mig som en gåta att lösa innan han publicerade den på sin sajt).

Varpå substitutionschiffer började dyka upp som en alternativ - med felaktig - lösning, och ledde till skapandet av programmet Isomorphic Words, där egentligen bara "exakta isomorfiska ord" kan vara en lösning på problemet. Se vidare blogganteckningen Isomorfa ord (Isomorphic Words).

När jag några dagar senare tog tag i gåtan igen, insågs med viss plötslighet att modulo-operatorn justerar för negativa tal. Sedan var det bara en fråga om brute force för att testa alla modulo-möjligheter (1..28) där 28 (== -1) är den korrekta.

Här är Python-koden för programmet:

# kodordet
s = "FOJKÖNWÅCWNOSQ"
alfa = "ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ"
alfa_len = len(alfa)

# skapa översättningstabell
alfa_hash = {}
i = 0
for a in alfa:
     alfa_hash[a] = i
     i += 1

# gör om till tal
s2 = [alfa_hash[i] for i in s]

# gör differanssekvens
dd = [s2[l] - s2[l-1] for l in range(1, len(s2))]

# konvertera tillbaka till bokstäver, lägg till första bokstaven ("F") manuellt
x = [s[0]] + [alfa[(i-1) % alfa_len] for i in dd]

# skriv ut
print "".join(x)

Programmet skriver ut svaret

FIXARNIDETTADÅ

dvs "Fixar ni detta då".


Mats har gjort andra skoj matematiska gåtor. Den som var svårast att lösa beskrivs i Mats Anderssons matematiska gåta.


Se även blogganteckningen Rekreationell matematik ocn annat tankegodis där relevant literatur kring heltalssekvenser och annat beskrivs.

Posted by hakank at 09:03 EM Posted to Diverse | Comments (1)

maj 12, 2004

InfoVis: The Plastic Number and the Divine Proportion

InfoVis: The Plastic Number and the Divine Proportion:

Scale and proportion are key concepts of visual representations. The divine proportion during centuries and, more recently, Van der Laaan’s plastic number have been proposed as aesthetic choices for proportion. Nevertheless it’s not clear whether they really simplify understanding or aesthetics nor whether they are connected to our nature or not.

Posted by hakank at 08:16 FM Posted to Diverse

maj 11, 2004

Yes!

Yes!

Posted by hakank at 10:00 FM Posted to Diverse | Comments (10)

maj 06, 2004

Orkut DNS-problem igen

Tydligen har Orkut problem med DNS:en igen. Det märktes i min webbserverlog där väldigt många sökt på saker som orkut dns (googlesökning).

Som skrevs i Orkut DNS-problem kan man komma in på Orkut genom att använda IP-adressen http://66.28.250.19/ i stället

Ytterligare tips kan man få om man läser denna tråd från förra gången det var problem.

Posted by hakank at 08:52 EM Posted to Diverse | Comments (1)

maj 02, 2004

Captology Notebook

Captology Notebook - Stanford University, med tagline Insights from the Persuasive Technology Lab, är en ny blogg om Captology: the study of computers as persuasive technologies. This includes the design, research, and analysis of interactive computing products created for the purpose of changing people's attitudes or behaviors..

Ordet "captology" kommer från de första bokstäverna i Computers As Persuasive Technologies.


Se andra referenser i blogganteckningen Persuasiv teknologi - Captology.

(Via Many2Many.)

Posted by hakank at 08:59 FM Posted to Diverse

april 06, 2004

Argumentation mapping

Mer "kartor": Argumentation mapping.

Mapping Great Debates: Can Computers Think? visar relationerna i debatten huruvida datorer kan tänka. Det är intressant både för själva ämnets skull, men även för metoden.

För mer om Argumentation Mapping och liknande se
Background Paper
MacroVU (som är de som gjort ovanstående)
Robert E Horn
Jeff Yoshimi On the Logic of Debate (PDF)
Visualizing Argumentation (companion-site till boken med samma namn)


(Via kottke.org remaindered links .)

Posted by hakank at 09:45 EM Posted to Diverse

april 01, 2004

Nature: Day lost to stronger trade winds

Nature: Day lost to stronger trade winds.

Astronomers modelling minuscule changes in the Earth's orbital wobble have concluded that today should be 2 April, not 1 April, they announced this week at the Royal Astrological Society meeting in Milton Keynes, UK.

Chiste Inocente and Prima Mentira, both at the Centre for Spin Studies at the University of Barcelona, have modelled the effects of climate on our planet's rotation. Their work shows that a tiny increase in the trade winds is pushing the planet into a faster spin. Over the last century, this has shortened the length of the day by an average of 3.67 seconds daily, they say.

Se även
Greenwich Observatory, London.
Emmett Brown
William Hartnell
Reg Chronotis

Posted by hakank at 04:04 EM Posted to Diverse

mars 31, 2004

Flash mob Computing

New Scientist: Flash mob to attempt supercomputing feat:

On Saturday 3 April, over 1000 laptop owners will converge on the university gym in an attempt to build a "flash mob" supercomputer. The project's organisers hope that FlashMob will run fast enough to beat supercomputers in the list of the world's top 500 supercomputers.
...
Because nothing like FlashMob has ever been attempted, it is not clear how the project will fare.

Se vidare
FlashMobComputing.org
Jack Dongarra

Posted by hakank at 10:46 FM Posted to Diverse

mars 23, 2004

Cranks och crackpots

Av olika skäl tycker jag att vissa typer av cranks (crackpots) inom vetenskaperna är fascinerande. Troligen har denna fascination att göra med de personer som fanns, och fortfarande finns, på olika Usenetgrupper som följts noga vid olika tidpunkter, t.ex. sci.math, sci.physics, och sci.skeptic. En av mina riktigt stora Usenet-"favoriter" var Archimedes Plutonium som frekventerade de flesta Usenetgrupper under '90-talet. Varning: det finns risk att man blir beroende av detta läsande.

(Språkligt not: Själv används mestadels det engelska ordet crank för att beskriva dessa personer. De svenska orden knäppgök, galenpanna, tokskalle, udda person eller original känns inte lika bra. Varmpanna, av osäkert etymologiskt ursprung, syftar enligt min språkkänsla enbart på de med synnerligen stark religiös övertygelse. google ger för övrigt endast en träff just nu.)


Anledningen till denna anteckning var att jag häromdagen läste en sak som fick mig att tänka på John Baez The Crackpot Index som innehåller kriterier hur man kan avgöra om en person/teori är cranky. Den lämpar sig främst för personer/teorier inom fysiken, men där finns flera allmängiltiga indikatorer.

Man startar med -5 poäng och ger sedan olika pluspoäng för varje kriterium som stämmer överens. Ju högre poäng desto större chans är det för crankyness ("knäppgökighet"?).

Några exempel:

1 point for every statement that is widely agreed on to be false.
5 points for each mention of "Einstien", "Hawkins" or "Feynmann".
10 points for pointing out that you have gone to school, as if this were evidence of sanity.
10 points for offering prize money to anyone who proves and/or finds any flaws in your theory.
10 points for claiming that your work is on the cutting edge of a "paradigm shift".
20 points for emailing me and complaining about the crackpot index, e.g. saying that it "suppresses original thinkers" or saying that I misspelled "Einstein" in item 8.
30 points for claiming that your theories were developed by an extraterrestrial civilization (without good evidence).
40 points for claiming that the "scientific establishment" is engaged in a "conspiracy" to prevent your work from gaining its well-deserved fame, or suchlike.
50 points for claiming you have a revolutionary theory but giving no concrete testable predictions.

För säkerhets skull bör sägas att ovanstående inte är helt humorbefriat.

(Besök gärna författarens sajt länkad ovan. Där finns många intressanta saker inom matematik, fysik och annat. Baez är inte en crank.)


En av de bästa sajterna i ämnet är Crank Dot Net. Där finns inte bara länkar och korta kommentarer till cranks inom matematik och fysik utan även inom datavetenskap, evolution och konspirationsteori.

För många (cirka 10) år sedan läste jag en fascinerande bok som berättar om många matematiska cranks: Mathematical Cranks skriven av Dudley Underwood. Likande böcker finns på Crank Dot Net:s boksida.

Posted by hakank at 01:25 EM Posted to Diverse | Comments (2)

mars 19, 2004

Formel för klackhöjd

I avdelningen vardagsfysik/-matematik kan vi i “Sex and the City stars stay upright because h = Q.[12+(3s/8)]” say scientists läsa allt om hur hög en skoklack kan vara utan att man snubblar eller lider. Det framgår inte med all önskvärd tydlighet om detta endast gäller kvinnoskor eller om formeln även är tillämpbar på mansskor, ehuru anspelningar, val av måttenheter samt exempel tyder på det förra.

As Sex and the City's Carrie finally wanders off the UK's television screens, physicists at the Institute of Physics (London, UK) have devised a formula that high-heel fans can use to work out just how high they can go. Based on your shoe size, the formula tells you the maximum height of heel you can wear without toppling over or suffering agonies.

h = Q•(12+3s /8)

h is the maximum height of the heel (in cm)
Q is a sociological factor and has a value between 0 and 1 (see below to work this out)
S is the shoe size (UK ladies sizes). This factor makes sure that the base of support is just good enough for an experienced and sober, high-heel wearer not to fall over.

Den exakta formeln för den sociologiska komponenten Q är något mer komplicerad men finns att läsa i artikeln. Parametrarna för Q är bland annat antal års vana att gå i högklackade skor, kostnad för skorna, antal månader sedan liknande skor var moderna samt mängd alkohol som planeras intagas under perioden skorna ska bäras.

Se även andra pressreleaser från Institute of Physics.


Via Eureka Alert, där artikeln Scientists calculate how high heels can go visar formlerna något annorlunda än i ovanstående.

Posted by hakank at 09:10 EM Posted to Diverse

Multi-agent technology samt lite om ontologier och annat

Artikeln Multi-agent technology: removing the 'artificial' from AI beskriver en av de grenar som bygger system kring agenter (se nedan för en begreppslig not).


AI technologies have been around for years, but they don't always work as well as we'd like. Anyone who has used speech-recognition technologies in a business context will know that the result can be, at best, laughable. And, should your voice be changed by something like a cold, the whole thing falls apart.

But technology has advanced since AI was first developed. Magenta Technology is one company that is developing a new type of technology that uses multi-agent systems to make informed decisions based on the resources that are available. Agents are small software programs that communicate with each other, acting behaviorally to interact and respond, matching available resources to demand.


Det förklaras kort även om relationen mellan dessa Multi-Agent System och ontologier.


These agents are able to perform in this way owing to their ability to communicate with a database based on ontology. Based on principles first described by Aristotle, ontology is that part of metaphysics that deals with the nature and essence of being or existence. In the context of multi-agent systems, ontology is a computer-readable description of knowledge about the resources in an enterprise's network. It relates attributes to different classes of objects, such as available business resources, projects, customer orders or plans, to enable knowledge of available resources to be built up in ontology. The software agents become intelligent because they can make use of the knowledge contained in ontology to use in the process of negotiation and decision-making.
...
At present, most work being done in the world of multi-agent technology is focused on logistics applications, but it also holds promise for the development of predictive systems in the financial services market as well as in the development of next-generation intelligent computer games. In an era where all companies are looking to increase their visibility into the workings of their supply and value chains, multi-agent technology holds enormous promise for making intelligent business decisions in real time in complex environments.

Via Agents Portal.


Notera att det finns en viss koppling mellan sådana "agenter" man talar om i denna Multi Agent Technology och agenter t.ex. i agentbaserad modellering som tidigare skrivits om här, men de bör inte förväxlas. En skillnad är att man i de senare inte inte talar så mycket om ontologier. Begreppet "agent" används för att beteckna många olika med snarlika saker (som nog alla har en familjelikhet för att prata Wittgensteinska).


Se även
Magenta Technology (uppdaterad länk)
UMBC AgentWeb
Ontology Development 101: A Guide to Creating Your First Ontology
John F Sowa: Ontology och Agent.
Recension: Michael Crichton 'Prey'.


En liten sidestep
Jag hittade även en sajt om och med Bishop John Wilkins An Essay Toward a Real Character and a Philosophical Language som bl. a. Umberto Eco kommenterat (se sidan för länkar). Jorge Luis Borges kritiserade boken i sin The Analytical Language of John Wilkins, och som det står på sajten: apparently done without having read it.

Se även Kategorierna och Borges.

Posted by hakank at 10:02 FM Posted to Diverse

mars 14, 2004

Engelska nyheter i skrift och tal

Följande fråga spordes mig av en nära anförvant.

Är det någon som känner till någon bra engelskspråkig nyhetssajt som har samma nyheter både i skrift och tal? Dvs som Ekot fast på engelska; amerikansk eller brittisk variant spelar ingen roll.

Uppdatering
En sådan har hittats. Se Engelska nyheter i skrift och tal: Voice of America.

Posted by hakank at 01:35 EM Posted to Diverse | Comments (2)

Råd till unga forskare

William Tozier (Notional Slurry) skriver i A brief and hopefully helpful (but certainly cathartic) note to those submitting manuscripts for presentations at technical conferences on agent-based systems, evolutionary algorithms, complex systems or artificial life några råd kring forskning inom, ja, de nämnda områdena och troligen annan forskning.


Via Cosma Shalizi (Three-Toed Sloth), vars fantastiska Notebooks nu fått RSS-flöde.

Posted by hakank at 08:05 FM Posted to Diverse

mars 10, 2004

Orkut DNS-problem

Till mina Orkut-vänner

Det verkar som om Orkut just nu har problem med DNS:en. Det funkar dock att komma in via IP-nummret direkt http://66.28.250.19/Home.aspx.

Det finns en liten diskussion om detta problem i samfälligheten Orkut Design.

Uppdatering
Sorry, mitt första förslag var inte riktigt korrekt och är nu ändrat till en variant som verkar funka bättre.


Uppdatering 2
Nu fungerar det igen som vanligt.

Posted by hakank at 12:56 EM Posted to Diverse

februari 29, 2004

The Magic Story Cube

I New Scientist-artikeln Magic cube conjures virtual reality kid's tales berättas om ett nytt sätt att berätta (barn)historier: "The Magic Story Cube".

A novel interactive way to relate children's stories has been developed by researchers in Singapore. The Magic Story Cube uses augmented reality technology, in which computer graphics are superimposed on the real world, to overlay an animated version of a story on top of a child's traditional "magic cube".
...
In early lab tests, users said they enjoyed the Magic Story Cube more than a picture book. "You need to take account of the fact that people are physical creatures, and these cubes are a very tangible, direct way of interacting with information," [Adrian] Cheok says.

In addition to stories, the NUS team is planning educational cubes that involve puzzle solving, or perhaps something to educate a child about the laws of physics or chemistry.


3D Magic Story Cube (MPG-fil, 12 långsamma Mb!) är en video som visar Noaks ark-historien.

Se även
Mixed Reality Lab, National University of Singapore. Finns även med tung grafisk presentation.
MR Labs People
Zhou Zhiying Reseach
MR Lab_media med fler av forskningsgruppens videos.

Posted by hakank at 07:15 EM Posted to Diverse

februari 23, 2004

Den sociala offentligheten

Radioprogrammet Föräldrarna som nyss avlyssnades handlade om personliga familjesidor på webben.

Ett av inslagen var en intervju med medieforskaren Johanna Parikka Altenstedt där hon beskriver sin forskning kring familjesidor på nätet.

Från sammanfattningen av hennes licenciate thesis Den sociala offentligheten – En mediepedagogisk studie av den reflexiva familjen och Internet:

Syftet med avhandling är att på ett övergripande plan studera modernismens förändringspotentialer utifrån ett familjeperspektiv. På den teoretiska nivån är syftet att studera familjen som en mediepedagogisk kontext utifrån ett senmodernistiskt förändringsperspektiv. På en mer specifik nivå studeras familjen empiriskt som en domän för medierade relationer och medierad kommunikation beträffande familjens inre dynamik, samt familjens egen konstruktion av sin representation i förhållande till andra aktörer i samhället via hemsidor på internet.
...
Dessa empiriska forskningsfrågor tillsammans med den teoretiska basen försöker att hjälpa oss att förstå en del av modernismens förändringsprocesser. En slutsats är att familjer har blivit reflexiva processer och bör studeras som sådana, medan internet och de nya medierna skapar ett relationsteknologiskt landskap som jag benämner i denna studie "den sociala offentligheten" för att betona skillnaden till Habermas "borgerlig offentlighet" eller den senare synlighetsbaserade offentligheten.

Se även Internet - samhällets kollektiva minne.

Posted by hakank at 11:44 FM Posted to Diverse | Comments (2)

Hur mycket information finns det?

Simon Winter på Infontology gör i Hur ska man förstå informationsmängd? det lättare för oss att förstå hur mycket information som finns.

Han tar till det utmärkta pedagogiska knepet att relatera till pengar, och kommer till slutsatsen: [l]agringskostnad 2 miljarder kronor -- för allting som finns på papper i hela världen . Läs anteckningen för att se hur han kommer fram till detta värde.

2 miljarder kronor! Själv brukar jag försöka översätta stora penningsummor i antal böcker för att få en uppfattning om hur mycket pengar det är frågan om. Om vi antar att en bok i genomsnitt kostar 250 kronor skulle det innebära att man skulle kunna köpa 8 000 000 (åtta miljoner) böcker. Oj!

Posted by hakank at 10:13 FM Posted to Diverse | Comments (8)

februari 15, 2004

Talking to bacteria

Nature: Talking to bacteria:
Scientists have genetically engineered bacteria to 'talk' to each other in a new language. The achievement brings us one step closer to turning cells into tiny robots that we can control by flooding them with chemicals.

Se även Roland Piquepaille's Technology Trends: Talking To Bacteria.

Posted by hakank at 07:54 EM Posted to Diverse

Image::ThousandWords

Perl-modulen Image::ThousandWords (skriven av Henning Michael Møller-Nielsen och Lee Goddard) gör det möjligt att konvertera en bild till en HTML-sida med en valfri text. Kodexempel, dependenser, inspirationsbilder etc finns i PM-filen.

Ett exempel finns här (> 220kB!) som är en tusenordifierad sida av denna bild, händelsevis av mig.

Man kan notera att det inte behöver vara tusen olika ord.:-)

Posted by hakank at 09:31 FM Posted to Diverse

februari 13, 2004

Digital Grusväg 1/2004

Det rykande färska (PDF) numret av Digital Grusväg har nyss kommit från pressarna. I detta nummer behandlas bl.a följande:

Manisk minimalism, där experimenten med musikaliska uppfinningar fortsätter från förra numret.

Rubriken och tillika påståendet "Kvinnor har fler bröder än män med samma genetiska bakgrund" förklaras.

Sedan finns det en massa skoj simuleringar: öar, kartor (småvägar och hus samt tunnelbanekartor) samt datorgenererad bildkonst. Naturligtvis har författaren använt systemet R för sitt konstverkande. Tillhörande källkod för lejonparten av projekten är appendicerade.

Förutom all denna digitala konst finnes även exempel på fint analogt konstnärsskap.

För en kort diskussion om förklaringen till namnet "Digital Grusväg" - som även innehåller en kommentar från publikationens författare! - se denna anteckning.

Posted by hakank at 11:47 FM Posted to Diverse

februari 10, 2004

First Monday (Feb 2004)

Senaste First Friday Monday innehåller bland annat följande papers:

Sean Ebare: Digital music and subculture: Sharing files, sharing styles

David G. Glance, Jeremy Kerr, Alex Reid: Factors affecting the use of open source software in tertiary education institutions by

Hao Xiaoming, Chow Seet Kay: Factors affecting Internet development: An Asian survey

Posted by hakank at 12:34 FM Posted to Diverse | Comments (2)

februari 09, 2004

Hur gjorde han?

Mats Andersson gjorde en prognos för flera månader sedan (den 26 oktober 2003) att jag skulle skriva anteckning nummer 512 den 9 februari 2004. Denna anteckning har nummer 512 och i dag är det 9 februari 2004. Märkligt!

Läs mer om Mats fascinerande - kanske till och med revolutionerande? - metod att prognostisera framtiden i kommentarerna till Har Amazon rättigheter till sin megasök i böcker?.

Jag erkänner härmed officiellt att min prognosmetod var alldeles uppåt väggarna fel.

Vi får nu se om anteckning 1024 infaller i morgon eller den 2 oktober senare i år.

Posted by hakank at 10:33 FM Posted to Diverse | Comments (3)

Demotivators ®

The Demotivators® Collection är en trevlig samling sentenser att fundera på. Företaget som tillverkar dessa heter naturligtivs Despair, Inc.

Några exempel:
Change: It's a short trip from riding the waves to change to being torn apart by the jaws of defeat
Mediocrity: It takes a lot less time and most people won't notice the difference until it's too late
Mistakes: It could be that the purpose of your life is only to serve as a warning of others.

För fler exempel, se t.ex. ThinkGeek: 'New' 2004 Calendar Features These Despair, Inc. Demotivators.

(Tack Lars för länken!)

Posted by hakank at 09:30 FM Posted to Diverse | Comments (1)

februari 04, 2004

Smart Mobs: The Net, the Dean campaign, and Technological Determinism

Smart Mobs: The Net, the Dean campaign, and Technological Determinism skriver en påminnare:

We reify things when we assign a name to a phenomenon or abstraction that really isn't a thing. Like "nature" or "history." Or "The Internet."

The Internet is not a thing that can be suspected as the cause of positive or negative change. It is a communication medium that affords certain ranges of action to humans; the Internet can and does interconnect devices, but we wouldn't be talking about it (or blogging, for that matter), if the Internet was not used for social communication.
...
We need to examine the way we use technologies, and that certainly includes understanding what kinds of actions technologies afford, amplify, disguise, prevent. We should ask "how are the ways people using the Internet changing political campaigns?" It's a far more important question than "how is the Internet changing political campaigns?

Posted by hakank at 11:51 FM Posted to Diverse

januari 31, 2004

epost-strul avslutat

Det är inte längre något strul att skicka och emotta mail.

Posted by hakank at 12:39 EM Posted to Diverse | Comments (3)

januari 30, 2004

Ontology Review

Virtual Travelog kommer att skriva en serie om olika ontologier och dess öden: This is the first of an occasional series of reviews I intend to write to illustrate some important general traits of ontologies. In each review I will dissect an ontology and examine why it succeeded or failed.

Första artikeln är Ontology Review 1. The NHS Common Basic Specification. Why top level Ontologies don't work..

Det rekommenderas att även titta på de övriga avdelningarna på bloggen, t.ex. Complexity , System Design samt projektet The Evolution of the Modern Computer.

Posted by hakank at 12:30 EM Posted to Diverse

januari 29, 2004

Epost-strul

Till dem det berör:

Det är för närvarande strul med eposthanteringen: jag kan inte skicka eller ta emot några mail. Enligt leverantören ska det lösa sig under dagen.

Posted by hakank at 11:24 FM Posted to Diverse

januari 21, 2004

Det fungerar att sova på ett problem

Nature-artikeln Sleep boosts lateral thinking vet att berätta att det ligger mycket i påståendet att man ska sova på ett problem.

"Sleep on it" is standard advice to anyone agonizing over a tricky puzzle. A study of mathematical problem-solving has now shown that a good night's rest really does give you a fresh perspective.

The discovery lends credence to the popular maxim that sleep stimulates lateral thinking, says Jan Born of the University of Lübeck, Germany, who led the project.
...
Born and his colleagues presented subjects with a series of numbers. They gave participants a simple rule with which to generate a second string of numbers from the first, and asked them to deduce the final digit in this sequence. However, they didn't tell them about a hidden shortcut that allowed the final digit to be calculated almost immediately.

Artikeln avslutas med lite sömntips:

A 30-minute 'power nap' would be enough to give workers the benefits of REM sleep, says Ribeiro. Such an allowance could combat stress and boost workplace performance.

"You would expect a power nap to help you be more creative," agrees Born. "But as long as you get around eight hours' sleep at night you should be fine."


(För övrigt har Mats Andersson skrivit om sina erfarenheter av detta.)

Posted by hakank at 08:20 EM Posted to Diverse

Findory.com

Findory.com är en personaliserad (se nedan) nyhetssamlare. Man kan, men behöver inte, registrera sig för att det ska fungera, vilket är bra. Det finns en "What have I read?"-lista, där man kan se vilka artiklar man läst. En bra finess är att det går att ta bort artiklar från listan som man inte vill ska vara med i personaliseringen.


Från About:
What is Findory Personalized News?

Findory News is a newspaper built just for you. Other web news sites show the same news to everyone, but not everyone is the same. Findory News shows you articles that you want to see. It adapts to your reading habits and emphasizes news articles from around the world that are most likely to be interesting to you.

Från FAQ:n:
What does "personalized" mean? What is the difference between personalization and customization?

A personalized website adapts to your individual interests, showing you what you want to see. Just by using a site, with no effort on your part, the site should learn what you are like and don't like, and help you find what you want. Personalization is different from customization. With a customized website, the site only changes if you explicitly tell it to. For example, many news sites allow you to say what categories of news you like and how the news page should be organized. That is customization. Personalization is when a news site learns what you want just by paying attention to what you seem to be interested in.


Via Smart Mobs.

Posted by hakank at 08:23 FM Posted to Diverse

januari 15, 2004

Snopes Urban Legends Reference Pages

Snopes.com Urban Legends Reference Pages har fått RSS-flöden. Flödet What's new rekommenderas, men även Top searches kan vara av intresse.

Via Reflective Reality.

Uppdatering: Se även Mytlänkar hos Skrönor & Myter.

Posted by hakank at 07:17 EM Posted to Diverse

januari 14, 2004

Information Visualisation Magazine

InfoViz.net (Inf@Vis!) är en sajt för informationsvisualisering (Information Visualisation).

Från About-sidan:
InfoVis.net is a project devoted to Information Visualisation, seen as the process of incorporation of knowledge through the perception of information, mainly (but not only) in visual form.

Sometimes it is confused with Information Design. Info Design is part of InfoVis.

Why:
* In order to contribute to the definition of this emerging specialty.
* To build a technical and social reference of the same.
* To be used by both the English and Spanish speaking communities. Bilingual! (Note that the English translation is done by the author, so, please, excuse the imperfections).
* To build, in a collaborative way, a "State of the Art" around InfoVis .


Den senaste artikeln är Graphs.

Några tidigare artiklar:
Social Networks
Ambient Visualisation
PowerPoint: anathema or boon?
Visualising Social Interaction

Posted by hakank at 12:08 EM Posted to Diverse

Mapping Cyberspace

Mapping Cyberspace av Martin Dodge och Rob Kitchin:
What Does Cyberspace Look Like?
How Is Cyberspace Changing Social Relations?
Will Cyberspace Make Geography Obsolete?

bok (Amazon), mailinglista.

Posted by hakank at 11:54 FM Posted to Diverse

januari 08, 2004

First Monday January 2004

Senaste First Monday innehåller bland annat följande:

Boris Galitsky and Mark Levene: On the economy of Web links: Simulating the exchange process
In the modern Web economy, hyperlinks have already attained monetary value as incoming links to a Web site can increase its visibility on major search engines. Thus links can be viewed as investment instruments that can be the subject of an exchange process. In this study we build a simple model performed by rational agents, whereby links can be bought and sold. Through simulation we achieve consistent economic behaviour of the artificial Web community and provide analysis of its micro– and macro–level parameters. In our simulations we take the link economy to its extreme, where a significant number of links are exchanged, concluding that it will lead to a winner take all situation.

Susan L. Gerhart: Do Web search engines suppress controversy?

Web behavior depends upon three interlocking communities: (1) authors whose Web pages link to other pages; (2) search engines indexing and ranking those pages; and (3) information seekers whose queries and surfing reward authors and support search engines. Systematic suppression of controversial topics would indicate a flaw in the Web’s ideology of openness and informativeness. This paper explores search engines’ bias by asking: Is a specific well–known controversy revealed in a simple search? Experimental topics include: distance learning, Albert Einstein, St. John’s Wort, female astronauts, and Belize. The experiments suggest simple queries tend to overly present the "sunny side" of these topics, with minimal controversy. A more "Objective Web" is analyzed where: (a) Web page authors adopt research citation practices; (b) search engines balance organizational and analytic content; and, (c) searchers practice more wary multi–searching.

Posted by hakank at 06:19 EM Posted to Diverse

januari 05, 2004

Eurosport: "Fight Club"

För den som till skillnad från Chadie, Erik och mig inte är så intresserad av Kommissarie Lynley i kväll (SVT 1, 22.15), men däremot är intresserad av kampsport kan jag rekommedera ett kik på Eurosport klockan 22.00. Då visas nämligen det nyligen startade kampsportsprogrammet Fight club [Nej, jag tyckte inte om filmen med detta namn.].

En puff för första (förra) avsnittet av programmet:
Måndagen den 22 december är det dags för tidig julklappsutdelning för alla kampsportfans. Då lanserar Eurosport det nya magasinprogrammet Fight Club. Fight Club kommer att sändas varannan vecka och innehåller det bästa från kampsportsvärlden som thaiboxning, karate och kickboxning. Programmet kommer att innehålla både matcher, nyheter och reportage.

Premiären kunde inte bli bättre då den innehåller den för Europa exklusiva sändningen från K1 World Grand Prix finalen som avgörs på . Åtta finalister gör upp om vem som är bäst i världen inför 70 000 åskådare på plats i Tokyo, Japan. Svenske Martin Holm är reserv i finalen och kan få vara med och kämpa om de 4 miljoner kronor som går till segraren.

Programmets innehåll idag (enligt dagens tvprogram.nu):
kvällens Fight Club sätter vi fokus på "Super Fight" matcherna i den stora K-1 finalen som hölls i början av december förra året. Bland mathcerna fanns bland annat den mellan svensken Martin Holm och sydafrikanen Jan "the Giant" Nortje. Dessutom innehåller programmet ett porträtt av holländaren Remy Bonjasky som vann K-1 World GP 2003. Dessutom senaste nytt från kampsportvärlden.

Av en händelse råkade jag se flera av de K 1-program som Eurosport visade innan jul och blev rätt fascinerad av sporten, och speciellt imponerad av Remy Bonjasky, Cyril Abidi samt Alexey Ignashov.

För mer om K-1 se t.ex.
K1 Official Website
K-1 Scandinavia
K-1 USA

Posted by hakank at 12:10 EM Posted to Diverse | Comments (5)

januari 03, 2004

Förslag på lösning av julpyssel

I God Jul! Och ett litet julpyssel presenterades ett litet julpyssel: Stora virtuella guldstjärnor utgår till den som kan skapa en fullständig (och på något sätt förståelig) mening av samtliga och endast orden i [nedanstående] lista:

du, duo, glo, go, god, gud, gul, guld, jo, jod, judo, jul, ljud, ljug, lo, lod, loj, oj, oljud, uj

Mats Andersson har uppenbarligen gjort några försökt, men kom inte på något godtagbart förslag.

Här är ett förslag på pysslet som använder en teknik som inte uttryckligen förbjöds enligt reglerna:

Låt oss göra följande översättningslista:

du: G
duo: O
glo: D
go: " "
god: J
gud: U
gul: L
guld: " "
jo: G
jod: O
judo: T
jul: T
ljud: " "
ljug: N
lo: Y
lod: T
loj: T
oj: " "
oljud: Å
uj: R

Meningen du duo glo go god gud gul guld jo jod judo jul ljud ljug lo lod loj oj oljud uj blir således "God Jul Gott Nytt År".

Fler förslag som i övrigt är godkända och inte använder denna teknik?

Posted by hakank at 11:12 FM Posted to Diverse

januari 02, 2004

Teknisk/teknologisk determinism

Hittade zephorias kommentar technological determinism... on being read and labeled out of context till Technological Determinism.

zephoria skriver bland annat:
From where i stand, there are some amazing tools for social scientists to use to study technology, but rarely are they used to help create technology. This is foolish. Technology creators are not idiots. Their work is certainly affected by the social environment. Yet, their creations also do affect the social culture. It is a bi-directional, non-deterministic process. Unfortunately, i feel as though too many science studies folks just wait to see what will be created before studying it, rather than helping the creators think through the environment in which they are creating.


Att kolla in mer vid tillfälle:
Technological or Media Determinism
Computer-Mediated Communication Magazine (Special focus on technological determinism)
Social constructionism vs. technological determinism (blogg att kolla på: infosophy: socio-technological rendering of information)

google:
"technological determinism"
("teknisk determinism" OR "teknologisk determinism")

Posted by hakank at 01:07 EM Posted to Diverse

januari 01, 2004

DN/Temo-undersökning: Vad förväntar sig svenskarna av år 2004?

Under rubriken Svenskar tror på bättre kärleksliv 2004 presenterasTemo-undersökningen "Vad förväntar sig svenskarna av år 2004?" (finns att ladda ner som PDF-fil).

Nästan varannan svensk befarar med [sic!] att Sverige blir ett sämre land att leva och växa upp i nästa år. Däremot tror de flesta av oss att kärlekslivet och till en viss del även privatekonomin blir bättre 2004. Det visar en stor undersökning om det svenska folkets förväntningar på 2004 som Temo gjort på uppdrag av Dagens Nyheter.

När det gäller sådana förändringar så vet man ju inte hur bra eller dåligt de tillfrågade tyckte det var tidigare. Så, för att ta rubrikfrågan: Var kärlekslivet så dåligt förra året att all förändring är till det bättre, eller var det riktigt bra och man tror det ska bli ännu bättre, eller något mittemellan?

Det är tråkigt att så många anser att många saker blir sämre nästa år, t.ex. att Sverige blir ett sämre land att leva i, det blir fler terrorattacker och ökad sjukskrivning. Är de pessimister eller realister?

Posted by hakank at 07:08 EM Posted to Diverse

God Fortsättning!

Det blir inget nyårslöfte inför det nya året, inte ens något blogglöfte. Jag lovar.

Däremot blir det säkerligen andra löften, såsom
(ju(l|n)|a*((ugust|(jan|febr)uar)i|pril)|ma(j|rs)| (septem|okto|(nov|dec)em)ber)-löften.

Posted by hakank at 11:25 FM Posted to Diverse

december 29, 2003

Senaste Complexity Digest

Senaste Complexity Digest innehåller bland annat (länkar till) följande:

Stephan P. Swinnen and Nicole Wenderoth: Two hands, one brain: cognitive neuroscience of bimanual skill
Dan Sperber and Lawrence A. Hirschfeld: The cognitive foundations of cultural stability and diversity
Andrea Rinaldi: The costs of specialization
Erica Klarreich: Bookish Math

Posted by hakank at 08:44 FM Posted to Diverse

december 26, 2003

Scream!

Yes! Nu har jag fått Bostreams Scream (eller snarare en ersatz-version några månader, se nedan).

Eftersom jag inte riktigt visste när bytet av IP-nummer och allt skulle ske, låg sajten (och bloggen) nere en stund under eftermiddagen och kvällen. Men nu är den alltså uppe igen. Skoj!

Tyvärr verkar det just nu vara något strul med mailen, men "teknikerna håller på att försöka avhjälpa felet".

De teoretiska värdena för min internettjänst är 8Mbps upp/ned fram till februari då det kommer att bli 13 Mpbs (u/n). Jag gjorde några tester med TPTEST som visade följande resultat från två olika testservrar:


Best TCP Send Rate: 818.78 kbit/s
Best TCP Recv Rate: 6.99 Mbit/s
Best UDP Send Rate: 840.68 kbit/s
Best UDP Recv Rate: 5.52 Mbit/s


Best TCP Send Rate: 828.75 kbit/s
Best TCP Recv Rate: 6.99 Mbit/s
Best UDP Send Rate: 840.72 kbit/s
Best UDP Recv Rate: 5.25 Mbit/s

Jag hoppas att ni, mina kära läsare, får lite bättre performance än tidigare och att det nu går ganska blixsnabbt att ladda ner sidan (modulo tiden det tar för webbläsaren att parsra och hålla på). Märker ni någon skillnad?

Så nu kan jag fortsätta med mitt spännande och "revolutionerande" projekt som förhoppningsvis kommer att förevisas inom kort. Det har något med något att göra. :-)

Posted by hakank at 11:10 EM Posted to Diverse

december 18, 2003

BBC: The Emerging Mind

BBC:s Reith 2003 föreläsningsserie The Emerging Mind innehåller följande föreläsningar:

Phantoms in the Brain
Synapses and the Self
The Artful Brain
Purple Numbers and Sharp Cheese (om Synesthaesia)
Neuroscience - the New Philosophy

Till höger på respektive sida finns bl.a. transkriptioner av föreläsningen.

Se även
Mind Games
Lecturer, om föreläsaren Vilayanur S Ramachandran
V.S. Ramachandran's Illusions
Publications

(Via Kuro5hin)

Posted by hakank at 09:06 FM Posted to Diverse

december 04, 2003

Jokes activates same brain region as cocaine

Jokes activates same brain region as cocaine.

Humour tickles drug centre that gives hedonistic high

There's truth in the maxim 'laughter is a drug'. A comic cartoon fired up the same brain centre as a shot of cocaine, researchers are reporting.

A team at Stanford University in California asked lab mates, spouses and friends to select the wittiest newspaper cartoons from a portfolio. They showed the winning array to 16 volunteers while peering inside their heads by functional magnetic resonance imaging (fMRI).

The cartoons activated the same reward circuits in the brain that are tickled by cocaine, money or a pretty face, the neuroscientists found.
...
[Allan] Reiss hopes that the finding could help to diagnose the early stages of depression - or show whether antidepressants are taking effect - during which people's appreciation of humour is altered. "That would be a terrific way to use this type of work," he says.

Se vidare:
Artikeln som refereras: Humor Modulates the Mesolimbic Reward Centers (tidskriften Neuron)

Allan L. Reiss
William H (Bill) Kelley

Posted by hakank at 08:59 FM Posted to Diverse

december 03, 2003

Mjukvara omskriver meningar

Software paraphrases sentences

We paraphrase all the time, often without thinking about it. Try to give a computer the means to reword a sentence, however, and it becomes apparent that figuring out how to say it differently is complicated.

Researchers at Cornell University have tapped a pair of unlike sources -- on-line journalism and computational biology -- to make it possible to automatically paraphrase whole sentences. The researchers used gene comparison techniques to identify word patterns from different news sources that described the same event.

The method could eventually allow computers to more easily process natural language, produce paraphrases that could be used in machine translation, and help people who have trouble reading certain types of sentences.

Se vidare:
Regina Barzilay
Lillian Lee.

Posted by hakank at 07:02 EM Posted to Diverse

november 29, 2003

Neuromarketing

Financial Times-artikeln A probe inside the mind of the shopper berättar om neuromarketing som använder MRI-scanning av hjärnan t.ex. för att lista ut vad som händer med oss när vi ser olika typer av produkter.

What does go through your mind as your eyes flick across the supermarket shelves before you reach out for one packet of soap powder rather than another? What is your brain doing as you leaf through a catalogue, pondering this jacket or those strappy boots?
...
Now a technique known as neuromarketing promises to provide snapshot images of brain activity at crucial moments of retail choice. Scientists have been putting volunteers into MRI (magnetic resonance imaging) scanners to find out what goes on in their brains when they look at pictures of consumer goods.
...
MRI scanners were used this year for an investigation of amodern marketing conundrum: why Coca-Cola outsells Pepsi, even though blind tasting frequently shows more people prefer the taste of Pepsi. When Read Montague of Baylor College of Medicine in Houston, Texas, re-created the Pepsi Challenge blind tasting campaign of years ago, he found those who preferred Pepsi showed a five times stronger response in one of the brain's reward centres (the ventral putamen) than those who liked Coke. Then he ran the scans again but this time the volunteers knew which drink they were tasting.

"The result was remarkable," says Dr Montague. Not only did the subjects nearly all say they preferred Coke but another area at the front of the brain, the medial prefrontal cortex, which is linked with thinking and judging, lit up as well as the ventral putamen. "This showed that subjects were allowing their memories and other impressions of the drink - in other words its brand image - to shape their preferences." A strong brand, it seems, can override our taste buds.

The conclusion was that if you find what stimulates the medial prefrontal cortex you may have the basis of a successful advertising campaign.
...
But the promise of neuromarketing is alluring and, rightly or wrongly, we may yet see political focus groups swept away as volunteers are herded into scanners to see which politicians tickle their medial prefrontal cortexes.


Se även:
Read Montague (hemsida)
BrightHouse Neurostrategies Institute
The New York Times-artikeln There's a Sucker Born in Every Medial Prefrontal Cortex (from 26 oktober 2003)
In Search of the Buy Button
The science of shopping
Neuromarketing to Your Mind

Posted by hakank at 09:16 FM Posted to Diverse

november 28, 2003

Naturen som inspiration för skydd mot datorattacker

Taking Cues From Mother Nature To Foil Cyber Attacks

Taking their cues from Mother Nature and biodiversity, computer scientists at Carnegie Mellon University and the University of New Mexico are collaborating on a National Science Foundation (NSF)-supported project to study "cyber-diversity" for computer systems as a way to fend off malicious viruses, worms and other cyber attacks.

In nature, diseases are most devastating when an infection-causing organism encounters a "monoculture," a vast swath of genetically similar individuals, each susceptible to the organism's method of attack. In the same vein, computer viruses and worms exploit the same flaw on every computer running the same software.
....
"We are looking at computers the way a physician would look at genetically related patients, each susceptible to the same disorder,'' said Mike Reiter, a professor of electrical and computer engineering and computer science at Carnegie Mellon and associate director of CyLab, a Carnegie Mellon initiative focused on advancing cybersecurity technology and education. "In a more diverse population, one member may fall victim to a pathogen or disorder, while another might not have the same vulnerability."

Länkar:
Mike Reiter
CyLab.

Jämför även med anteckningen Information Immune System.

Posted by hakank at 01:04 EM Posted to Diverse

Avslöja bedrägerier med röstanalys

Insurer taps voice analysis tech to detect fraud.


Online insurer Esure is to use technology that recognises when a speaker is under stress in a bid to detect fraud.
...
The company is keen to emphasise that the technology is a "stress detector" not a lie detector.

When a speaker experiences stress when answering a question or recounting an exaggerated or false statement, the frequency of their voice changes, according to studies originally conducted in Israel. It is this factor that VRA registers and assesses. The system compares responses to particular questions with baseline responses, answers to simple questions that can only be answered truthfully.
...
[Gordon Hannah, Esure's Head of Claims:] "This system is not intrusive. Claimants will be told clearly that their call is being recorded and analysed. We believe the honest majority is fed up with funding the cost of fraud so it is essential that esure works to identify and act against potential fraud".

Posted by hakank at 12:35 EM Posted to Diverse

november 26, 2003

Forskning och framsteg: Tema rytmer

Det senaste numret av Forskning & Framsteg innehåller ett antal artiklar om rytmer, de biologiska klockorna. (Klicka på "Senaste numret" i vänsterspalten för att se en innehållsförteckning över artiklarna.)

De flesta av artiklarna finns online. Dessa tema-artiklar finns dock endast i avkortade versioner:
Klockan i ögat. Speciella celler i ögat styr vår kroppsklocka så att dygnsrytmen stämmer överens med jordens rotation.

Ensam om att gå i takt. Bland de högre djuren är människan ensam om att gå i takt. Varför?

Naturens rytmorkester. Årliga rytmer, månatliga rytmer, dygnsrytmer och rytmer som bygger på tiotals år eller bråkdelar av sekunder. Alla varianter finns hos levande varelser.

Ett urval av de artiklar som inte är avkortade:
Dummare på engelska. Vi är sämre än vi tror när vi inte använder vårt modersmål. Något vi bör ta lärdom av, så som man gjorde på 1700-talet.

Sveriges statsministrar rankade. Forskare i statsvetenskap har betygsatt svenska statsministrar. I toppen hamnar folkhemsbyggarna.

Uatn porbelm?. En rolig språklighet kom till redaktionen via e-post för en tid sedan. (Som vi ju känner igen sedan tidigare, se t.ex. Läsning av förvanskade ord.)

Det finns även beskrivningar av 2003 års Nobelpris i fysik, kemi, medicin och ekonomi. Och mycket annat trevligt.

Posted by hakank at 07:16 EM Posted to Diverse | Comments (2)

november 19, 2003

Prata och gå samtidigt kan vara dåligt för ryggen

BBC News-artikeln Why mobile phones may hurt backs berättar om en studie som visar att det kan vara dåligt för ryggen att prata samtidigt som man går (och vice versa). Det beror på att andningen störs när man gör båda aktiviteterna samtidigt.

[P]eople who use mobile phones while walking may be particularly at risk, not least because they are likely to spend more time doing it.
...
Speaking at a Society for Neuroscience conference in New Orleans, the scientists said problems occurred because of the way the brain prioritises activities.

"Muscles often perform multiple functions at the same time and the brain prioritises these tasks according to their relative importance, which means that the accuracy of joint stability often comes second and places the person at greater risk of injury," said Dr Hodges.

Posted by hakank at 08:48 FM Posted to Diverse

november 14, 2003

Fredagsfyran

Dagens Fredagsfyra, om utomjordingar.

1. Tror du det finns intelligent liv i Universum? (Jorden inkluderad)

Självklart. Frågan är bara var.

2. I vilken form tror du eventuella utomjordningar skulle uppenbara sig på vår hemplanet?

Kommer de inte som Kimsan kan de lika väl stanna hemma.

3. Vad skulle du bjuda dem på om de knackade på din dörr och var hungriga?

Hamburgare eller mig själv.

4. Vilken fras tror du att de skulle ha mest nytta av?

Det vet jag inte.

Posted by hakank at 11:37 EM Posted to Diverse

november 11, 2003

Sajtåtkomster

I Why Blacklisting Spammers Is A Bad Idea berättas om ytterligare en orsak att man inte kommer åt en sajt: en ISP (godtyckligt?) anser att sajten är en spam-sajt. Symptomen i artikeln är att det kommer "Error 404 ", dvs felmeddelandet att webbsidan saknas.

När jag får liknande åtkomstproblem är jag glad för mitt reservkonto hos en annan ISP, där jag kan kolla om felet är "universellt".

(Via smartmobs.com, som var den sajt som svartlistades.)

Posted by hakank at 09:53 FM Posted to Diverse

november 10, 2003

trendwatching.com

trendwatching.com är en intressant sajt där man försöker att hitta trender (och myntar nya begrepp, vilket ju alltid är roligt). Läs det senaste nyhetsbrevet.

Här är några exempel, varav några är från arkivet. Länkarna pekar vidare på längre artiklar.

PLANNED SPONTANEITY: Making spontaneous decisions to go somewhere or do something is becoming the norm; often the only thing consumers are willing to plan is to be... spontaneous! Dating and low fare airlines are just two pieces of the ever expanding puzzle.

MASSCLUSIVITY: VIP living room cinemas; VIP cinema tickets; and VIP coffee. All ready and waiting to give you that certain sense of exclusivity.

COUNTER-GOOGLING: You can find anything on anyone online these days: so why not 'Google' your first-time customers and offer them personalized services from day one of your '1:1 relationship'?

PULSE PUBLICATIONS: If 'mobloggers' host their first international conference in Tokyo, you know an emerging business trend like PULSE PUBLICATIONS is about to go mainstream.
I artikeln står följande som inledning: Take SWARM SIGHTING tools and combine them with 500,000 bloggers and GARAGE INFLUENTIALS, and you get PULSE PUBLICATIONS. Soon, every phenomenon and every trend will not only have its own dedicated website, but will be reported on in such a way as to give you a real-time finger on the global pulse, whether you're in a Buenos Aires 1BR or your ski hut in the Swiss Alps.


Jag har prenumererat ett tag på deras nyhetsbrev, och än så länge har jag inte fått några konstiga mail som kan härledas till denna sajt. Förutom då själva nyhetsbrevet som är ett 100K stort HTML-dokument, men det kan jag leva med.

Posted by hakank at 11:18 EM Posted to Diverse

november 04, 2003

Uppdatering av Spamassassin - findings

Efter någon veckors tid med lite för mycket spam i min inbox uppdaterade jag
min SpamAssassin till version 2.60. En av anledningarna var att jag ville testa hur deras Bayes-modul är, eftersom min tidigare version inte hade denna funktionalitet. Installationen gjordes på Linux Red Hat.


Mina findings hittills finns i dokumentet Uppdatering av Spamassassin - findings.

Posted by hakank at 10:22 EM Posted to Diverse

"Ölunderläggskastning"

I Beer mat flipping 'perfected' rapporteras om forskare som studerat den ädla bar-sporten att kasta upp ('flippa') och fånga så många ölunderlägg som möjligt [se bilden i artikeln]. Efter två månaders studie av olika typer av ölunderlägg kom de fram till en optiminal design för bästa prestation.

Frågor på detta: Vad kallas egentligen "beer mat flipping" på svenska? Kasta, flippa, singla, snäppa ölunderlägg?

(För länge sedan tränade jag detta med spelkort, och skulle nog fortfarande - efter lite träning/öl - kunna "flippa" några kortlekar.)

Posted by hakank at 08:59 FM Posted to Diverse

oktober 28, 2003

George Lakoff om det politiska språket

I Framing the issues: UC Berkeley professor George Lakoff tells how conservatives use language to dominate politics intervjuas George Lakoff (of Metaphors we live by-fame) om bland annat det politiska språket.

In a long conversation over coffee at the Free Speech Movement Café, he told the NewsCenter's Bonnie Azab Powell why the Democrats "just don't get it," why Schwarzenegger won the recall election, and why conservatives will continue to define the issues up for debate for the foreseeable future.

Posted by hakank at 10:51 EM Posted to Diverse

De svenska myntens talsystem

I Svaret är ungefär 41 - Mynten igen, alltså berättas om en (idealiserad) fördelning av mynten man får tillbaka vid köp.

Här är ett annat sätt att se fördelningen av antalet 10-or, 5-or, 1-kronor samt 50-öringar. Detta sätt utgår från kombinatoriken snarare än simulering.

Man kan se myntens möjliga fördelning som ett eget lustigt talsystem ("de svenska myntens talsystem"), där vi har följande möjliga grundvärden
 10, 5, 1, 0.5
Jämför med 1, 10, 100, 1000, etc i det decimala talsystemet eller 1, 2, 4, 8, 16 etc i det binära.

I detta mynt-system räknar man lite annorlunda än vanliga talsystem eftersom man här, i en viss (idealiserad) pengar-tillbaka-situation, endast kan få tillbaka ingen (0) eller en (1) 10-krona, 5-kronor respektive 50-öring, medan man kan få tillbaka ingen (0) eller upp till fyra (4) 1-kronor.

Enklast att se detta är att göra en tabell över hur mynten fördelas sig över de 40 möjliga värdena (från 0 till 19.50 i steg om 50-öre).

Kolummnerna är
Pengar-tillbaka-värdet, antal 10-kr, antal 5-kr, antal 1-kr, antal 50-öre
> cbind((0:39)/2, t(sapply((0:39)/2, function(x) return.change(x))))
   [,1] [,2] [,3] [,4] [,5]
 [1,] 0.0  0  0  0  0
 [2,] 0.5  0  0  0  1
 [3,] 1.0  0  0  1  0
 [4,] 1.5  0  0  1  1
 [5,] 2.0  0  0  2  0
 [6,] 2.5  0  0  2  1
 [7,] 3.0  0  0  3  0
 [8,] 3.5  0  0  3  1
 [9,] 4.0  0  0  4  0
[10,] 4.5  0  0  4  1
[11,] 5.0  0  1  0  0
[12,] 5.5  0  1  0  1
[13,] 6.0  0  1  1  0
[14,] 6.5  0  1  1  1
[15,] 7.0  0  1  2  0
[16,] 7.5  0  1  2  1
[17,] 8.0  0  1  3  0
[18,] 8.5  0  1  3  1
[19,] 9.0  0  1  4  0
[20,] 9.5  0  1  4  1
[21,] 10.0  1  0  0  0
[22,] 10.5  1  0  0  1
[23,] 11.0  1  0  1  0
[24,] 11.5  1  0  1  1
[25,] 12.0  1  0  2  0
[26,] 12.5  1  0  2  1
[27,] 13.0  1  0  3  0
[28,] 13.5  1  0  3  1
[29,] 14.0  1  0  4  0
[30,] 14.5  1  0  4  1
[31,] 15.0  1  1  0  0
[32,] 15.5  1  1  0  1
[33,] 16.0  1  1  1  0
[34,] 16.5  1  1  1  1
[35,] 17.0  1  1  2  0
[36,] 17.5  1  1  2  1
[37,] 18.0  1  1  3  0
[38,] 18.5  1  1  3  1
[39,] 19.0  1  1  4  0
[40,] 19.5  1  1  4  1
En summering av kolumnerna ger:
> apply(t(sapply((0:39)/2, function(x) return.change(x))),2,sum)
[1] 20 20 80 20
Av de 40 olika möjliga fallen, finns det 20 sätt (20/40 = 1/2) att få tillbaka respektive en 10-krona, en 5-krona samt en 50-öring, men 80 sätt (80/40 = 2) att få tillbaka åtminstone en 1-krona. Här har vi alltså den fördelning som tidigare simulerats fram:
  c(1/2, 1/2, 2, 1/2)
Om vi normaliserar så att summan blir 1 erhåller man motsvarande sannolikheter att få tillbaka ett speciellt mynt.
> xx<-c(1/2,1/2,2,1/2)
> xx/sum(xx)
[1] 0.1428571 0.1428571 0.5714286 0.1428571

Antal mynt
Hur många mynt kan vi förvänta oss att få tillbaka? Vi lägger till en sjätte e kolumn med antal mynt som motsvarar en viss summa. Kolumnerna är
Pengar-tillbaka-värdet, antal 10-kr, antal 5-kr, antal 1-kr, antal 50-öre, antal mynt
> xx<-t(sapply((0:39)/2, function(x) return.change(x)))
> cbind((0:39)/2,xx,apply(xx,1,sum))
   [,1] [,2] [,3] [,4] [,5] [,6]
 [1,] 0.0  0  0  0  0  0
 [2,] 0.5  0  0  0  1  1
 [3,] 1.0  0  0  1  0  1
 [4,] 1.5  0  0  1  1  2
 [5,] 2.0  0  0  2  0  2
 [6,] 2.5  0  0  2  1  3
 [7,] 3.0  0  0  3  0  3
 [8,] 3.5  0  0  3  1  4
 [9,] 4.0  0  0  4  0  4
[10,] 4.5  0  0  4  1  5
[11,] 5.0  0  1  0  0  1
[12,] 5.5  0  1  0  1  2
[13,] 6.0  0  1  1  0  2
[14,] 6.5  0  1  1  1  3
[15,] 7.0  0  1  2  0  3
[16,] 7.5  0  1  2  1  4
[17,] 8.0  0  1  3  0  4
[18,] 8.5  0  1  3  1  5
[19,] 9.0  0  1  4  0  5
[20,] 9.5  0  1  4  1  6
[21,] 10.0  1  0  0  0  1
[22,] 10.5  1  0  0  1  2
[23,] 11.0  1  0  1  0  2
[24,] 11.5  1  0  1  1  3
[25,] 12.0  1  0  2  0  3
[26,] 12.5  1  0  2  1  4
[27,] 13.0  1  0  3  0  4
[28,] 13.5  1  0  3  1  5
[29,] 14.0  1  0  4  0  5
[30,] 14.5  1  0  4  1  6
[31,] 15.0  1  1  0  0  2
[32,] 15.5  1  1  0  1  3
[33,] 16.0  1  1  1  0  3
[34,] 16.5  1  1  1  1  4
[35,] 17.0  1  1  2  0  4
[36,] 17.5  1  1  2  1  5
[37,] 18.0  1  1  3  0  5
[38,] 18.5  1  1  3  1  6
[39,] 19.0  1  1  4  0  6
[40,] 19.5  1  1  4  1  7
Medelvärdet av antal mynt är
> mean(apply(xx,1,sum))
[1] 3.5
I genomsnitt får vi alltså tillbaka 3.5 mynt tillbaka.

Och så här fördelas frekvensen av antal mynt.
> table(apply(xx,1,sum))

0 1 2 3 4 5 6 7 
1 4 7 8 8 7 4 1 
Dvs det finns 8 möjligheter att få tillbaka 3 mynt, 1 möjlighet att få inga eller 7 mynt osv.


Generaliseringar
Jag kan tyvärr inte garantera att detta var den sista anteckningen om mynts fördelning, eftersom det finns ett antal generaliseringar som kan göras.

Posted by hakank at 01:12 EM Posted to Diverse | Matematik | Comments (3)

Svaret är ungefär 41 - Mynten igen, alltså

Frågan som ger svaret ~41 är lite komplicerad, men den förklaras här nedan.

I Myntfördelningen - en gåta mindre (under Uppdatering) fick vi fram medelvärdet av antal mynt man får tillbaka vid ett köp: I en pengar-tillbaka-situation får man tilbaka, genomsnittligt, 0.5 stycken 10-kronor, 0.5 stycken 5-kronor, 2 stycken 1-kronor samt 0.5 50-öringar. Skrivet i den vanliga fördelningsordningen (10-or, 5-or, 1 kr, 50 öre)
 (1/2, 1/2, 2,1/2)
Vi vet också att 1 kilo svenska mynt är värda cirka 400 SEK (se Nya rön om mynt-estimering, Håkans viktformel för mynt)

Vi försöker nu få en enkel matematisk formel för att räkna ut totalsumman av värdet samt hur mynten fördelar sig. Problemet kan lösas t..ex. med hjälp av ett symboliskt matematikprogram (obs! här har R inte använts):
> solve(x*10/2 + x*5/2 + x*1*2 + x*0.5/2 = 400);
                   41.02564103
Dvs svaret är ungefär 41.

Denna konstant, 41.02564103, använder vi sedan för att räkna ut fördelningen samt totalsumman (som ska bli 400 annars har vi gjort fel).

Per kilo får vi alltså följande antal mynt (något avrundat).
> 41.02564103 * (1/2,1/2, 2,1/2); 
    (20.513, 20.513, 82.051, 20.513)
Värdet av mynten (något avrundat):
> 41.02564103 * (10*1/2,5*1/2,1*2,0.5*1/2);
                (205.123, 102.564, 82.051, 10.256)
Summan av dessa tal blir ~ 400 SEK. Så det stämmer alltså.

Tittar vi på 10 kilo mynt multiplicerar vi helt enkel med 10 och får antalet mynt:
> 10 * 41.02564103 * (1/2,1/2,2,1/2);
                (205.128, 205.128, 820.513, 205.128)
Och värdet:
> 10 * 41.02564103 * (10*1/2,5*1/2,1*2,0.5*1/2);
                (2051.283,1025.641, 820.513, 102.564)
Kontroll: Summan blir cirka 4000SEK.

Nu fick vi tag i fördelningen: ~ (205, 205, 820, 205)

Vilket ska jämföras med den empiriska fördelningen:
(171, 265, 849, 202)

Exempel
Låt oss nu avsluta med ett fiktivt exempel. Tänk om vi vore i den lyckliga belägenheten att vi har 23 kilo mynt. Hur mycket är detta värt och hur många olika mynt har vi?

> 23 * 41.02564103 * (10*1/2,5*1/2,1*2,0.5*1/2);       
         4717.948718, 2358.974359, 1887.179487, 235.8974359
> 4717.948718+2358.974359+1887.179487+235.8974359;
                   9200.000000
Det är alltså värt 9200 SEK och fördelningen av mynten (antal) är, avrundat till heltal (472, 472, 1887, 472) .

Posted by hakank at 12:54 FM Posted to Diverse | Matematik | Comments (1)

oktober 27, 2003

Myntfördelningen - en gåta mindre

I Nya rön om mynt-estimering skrevs bland annat om hur mina växelmynt fördelades empiriskt:
MyntAntalVärde(SEK)
10kr1711710
5kr2651325
1 kr849849
50 öre202101

En liten fråga ställdes om vad denna fördelning beror på. Speciellt noterades att det fanns så många 1-kronor jämfört med övriga myntslag. För att citera: Studiet av myntfördelning måste alltså anses vara ett senare forskningsprojekt..

Sedan är nu!

Vi gör en simulering av olika värden av pengar tillbaka vid ett köp, från 0 till 19.50 SEK. Anledningen till att större värden än 19.50 inte tas med är att vi antar att de i så fall returneras i sedlar, dvs 20-kronors sedlar etc (som, tyvärr, inte är studieobjekt för tillfället).

Följande förutsättningar görs:
- Kassören har tillräckligt med mynt för att kunna göra en "optimal" växel, dvs med så få mynt som möjligt.
- Vi antar att alla olika växelvärden är lika sannolika, dvs det är lika stor chans att få tillbaka 19.50 som 2.00.
- All betalning görs endast med sedlar och vi använder alltså aldrig några mynt för betalning (ny!)

Logiken i simuleringen är följande:

För varje pengar-tillbaka-situation:
1. Simulera pengar-tillbaka-värde, från 0.0 .. 19.50 SEK.
Dessa kan endast vara jämna kronor eller 50-öringar.

2. Från detta värde undersök hur många 10-, 5-, 1-kronor, samt 50-öringar vi får (vid en optimal växel).

Om man simulerar flera olika sådana pengar-tillbaka-körningar, får vi även en summa av det totala värdet av växelmynten.

Här är R-koden som simulerar detta. (Systemet R finns som vanligt på www.r-project.org.)

Generering av växel (0 - 19.50)
> (0:39)/2
 [1] 0.0 0.5 1.0 1.5 2.0 2.5 3.0 3.5 4.0 4.5 5.0 5.5 6.0 6.5 7.0
[16] 7.5 8.0 8.5 9.0 9.5 10.0 10.5 11.0 11.5 12.0 12.5 13.0 13.5 14.0 14.5
[31] 15.0 15.5 16.0 16.5 17.0 17.5 18.0 18.5 19.0 19.5


Funktionen return.change returnerar hur många 10-, 5-, 1-kronor resp 50-öringar som krävs för en "optimal växling", dvs med målet att det ska bli så få mynt som möjligt. Funktionen returnerar:
antal 10-kronor,5-kronor,1-kronor,50-öringar

return.change <- function(money=19.50) {
  coins <- c(10, 5, 1, 0.5)
  dist <- c(0,0,0,0)
  for (i in 1:4) {
   if (money > 0) {
    while (money >= coins[i]) {
     dist[i] <- dist[i] + 1
     money <- money - coins[i]
    } 
   }
  }
  dist
}
# return.change()
Funktionen change.simulate gör själva simuleringen, med parametern n som är antalet pengar-tillbaka-situationer.

Returvärdet är:
dist : antal 10-kronor,5-kronor,1-kronor,50-öringar
dist.sum : totalsumman

Här kan vi alltså både jämföra med fördelningen av antalet myntslag och den empiriska totalsumman (som var 3985 SEK).

change.simulate <- function(n=10) {
  dist <- c(0,0,0,0)
  for (i in 1:n) {
   ss <- sample( (0:39)/2, 1, replace=T)
   dist <- dist + return.change(ss)
  }
  coins <- c(10, 5, 1, 0.5)
  # total value of money
  dist.sum <- sum(dist * coins)
  list(dist=dist, dist.sum=dist.sum)
}
# change.simulate(100)

Så körs vi!

Ett mål är att komma så nära den empiriska fördelningen och totalsumman som möjligt, dvs
 dist:   171 265 849 202
 dist.sum: 3985
Några exempelkörningar.

Först kör vi med 100 växlingar:
> change.simulate(100)
$dist
[1] 49 39 180 53

$dist.sum
[1] 891.5
Sedan med 1000 körningar:
> change.simulate(1000)
$dist
[1] 494 514 2017 495

$dist.sum
[1] 9774.5
500 körningar. Vi börjar närma oss.
> change.simulate(500)
$dist
[1] 260 249 953 248

$dist.sum
[1] 4922
Följande är ganska likt den fördelning som jag faktiskt fick. Cirka 800 1-kronor, samt övriga kring 200 stycken.
$dist
[1] 179 215 852 208

$dist.sum
[1] 3821
Låt oss nu se om medelvärdet av totalsumman för 100 sådana körningar motsvarar det empiriska 3985.
> mean(replicate(100, change.simulate(400)$dist.sum) )
[1] 3932.04

Medelvärdet 3932 får nog anses vara tillräckligt bra.

Varför n=400?
Hur ska vi nu förklara värdet n=400? Det är alltså antal pengar-tillbaka-situationer som görs i simuleringen. Om vi nu gör en liten efterkonstruktion så innebär det att under de cirka 2 år som jag sparat växelmynten, har jag fått växelpengar ungefär varannan dag. Faktiskt inte helt orealistiskt.

Detta skulle t.ex. innebära att under ett års sparande (med n=200) skulle det blir följande fördelning och totalsumma:
> change.simulate(200)     
$dist
[1] 109 106 383 105

$dist.sum
[1] 2055.5

Återstoden
Det krävs naturligtvis mer empirisk data för att testa modellen, så nästa undersökning kan göras ungefär oktober 2005. Eftersom simuleringen verkar visa på en rätt realistisk modell, återstår att göra en mer formell analys av fenomenet. Vi får se när detta sker...

Koppling till vikt/volym: Naturligtvis borde de respektive myntsorterna ha vägts, men så gjordes inte. Sådant är dock ganska enkelt att göra närhest vid behov.

Uppdatering
Det skulle nog även vara bra med en medelvärdeskörning för själva fördelningen med n=400, och inte bara på totalsumman.:
> ss <- apply(replicate(100,change.simulate(400)$dist),1,mean)
> ss
[1] 199.69 202.17 802.75 199.31

> sum(ss*c(10,5,1,.5))
[1] 3910.155
Dvs cirka 800 1-kronor, och cirka 200 övriga mynt-sorter.

En medelvärdeskörning för n=1, dvs ett enda pengar-tillbaka-tillfälle är enligt följande, där vi kan köra 10000 sådana simuleringar eftersom det inte tar så lång tid:
> ss <- apply(replicate(10000,change.simulate(1)$dist),1,mean)
> ss
[1] 0.4961 0.5022 2.0037 0.5012

> sum(ss*c(10,5,1,.5))
[1] 9.7263

Dvs i medelvärde cirka 2 stycken 1-kronor, och respektive 0.5 övriga myntsorter. Medelvärdet för totalsumman är cirka 9.73 SEK.

Egentligen skulle vi ju bara behövs ha dessa värden, resten kan man projicera fram. Låt oss gå baklänges:

Vi har 849 stycken 1 kronor, vilket n-värde får vi och hur ser den övriga fördelningen ut. Eftersom vi vet att vi får igenom snitt 2 1-kronor per pengar-tillbala-situation blir n = 849/2 = 424.5 ~ 425.

De övriga mynten ska fördela sig med 1/4 av antalet 1-kronor, vilket innebär: 212.25 stycken 10-or, 5-or respektive 50-öringar.

Låt oss nu testa detta mot simuleringen
> ss<-apply(replicate(100,change.simulate(425)$dist),1,mean)
> ss
[1] 214.18 212.06 853.00 211.35
> sum(ss*c(10,5,1,.5))
[1] 4160.775
Tja, det är en bra utgångspunkt i alla fall.

Posted by hakank at 04:36 EM Posted to Diverse | Comments (2)

Nya rön om mynt-estimering

I Hur mycket väger pengar? och Hur mycket väger pengar? - Nu även med lite granularitetsforskning diskuterades hur mycket 10 kilo svenska mynt är värda. Det efterfrågades någon form av approximeringsmetod för att avgöra sådana problem.

Den formel som främst användes (den s.k. Marcus volymformel ) innebär följande approximation:

1 liter SEK-mynt = 1850 SEK

Notera att det är myntens volym som mätes.

Eftersom den förevarande undersökningen mätte cirka 2.5 liter mynt gav det ett estimatcirka 4600 SEK

Resultat
Nu är pengarna räknade. De fördelade sig på följande sätt:

MyntAntalVärde(SEK)
10kr1711710
5kr2651325
1 kr849849
50 öre202101

Summan blir alltså:

1710 + 1325SEK + 849 + 101 = 3985 SEK

Jämfört med Marcus volymformel slår det på 4600 - 3985 = 615 SEK, vilket trots allt kan anses som relativt bra.

Marcus-Håkan volymformel
Det känns dock tvunget att justera för den uppkomna avvikelsen. Här lanseras alltså den nya Marcus-Håkan volymformel för mynt som innebär en avvägning av de två uppkomna mätvärdena, dvs

1 liter SEK mynt =
(Marcus-värdet + Håkan-värdet)/2 =
(1850SEK + 1594SEK) / 2 =
1722SEK

Vilket sedan avrundas till 1720SEK.

Den nya Marcus-Håkan volymformel för approximering av svenska mynt från volym, är sålunda:
1 liter SEK-mynt = 1720 SEK

Håkans viktformeln för svenska mynt
Här lanseras även Håkans viktformel för svenska mynt (via 10 kg mynt = 3985 SEK ~ 4000 SEK):

1 kg mynt = 400 SEK

Myntens fördelning
Man kan även fundera på varför det är så många 1 kronor (849 stycken) jämfört med övriga mynt (cirka 200 stycken vardera).

Tid och resurser medger för närvarande inte en fullständig analys av detta fenomen. Det kan dock med viss (möjligen stor) sannolikhet antas att fördelningen beror på värden av de existerande sedlarna som även returneras tillsammans med mynten vid en köpprocedur.

Speciellt 20-kronorssedeln måste anses vara viktig för den uppkomna mynt-fördelningen. Detta eftersom just 20 SEK är det minsta värdet för svenska sedlar, vilket är gränsvärdet för penga-tillbaka-returer som kan hanteras i sedlar. Resterande pengar-tillbaka-värden måste alltså returneras i mynt (vilket för oss till den uppkomna myntfördelningen).

Studiet av myntfördelning måste alltså anses vara ett senare forskningsprojekt.

Posted by hakank at 11:13 FM Posted to Diverse | Matematik

oktober 25, 2003

Mobilt jam

En sån här skulle jag kunna tänka mig.

Cellphone software allows a musical jam:

After texting, photomessaging, and web surfing, the latest cellphone talent is set to be enabling people to "jam" together to improvise music, say software engineers in London, UK.

The idea is the brainchild of computer interactivity expert Nick Bryan-Kinns and his colleagues at Queen Mary College. They have developed software that let will groups of people phone into a mobile number and work together to improvise short, looping tunes.

The QMC team hope people will be able to engage with their friends in the same way jazz musicians appear to "mentally connect" when jamming.

Se Daisyphone - A Group Music Interaction Tool. Det finns lite mer info.


Testa själv! Dra med musen på lite olika ställen. Klickar man på någon av de yttersta ringarna går "musikpendeln" dit. Man ska även kunna spela tillsammans med andra, men det har jag inte fått att funka.

Not (sic!): Dessa applikationer kräver Java 1.4.1 .

Tänk på att i musiken är det tystnaden som är viktigast.

Posted by hakank at 09:52 FM Posted to Diverse | Comments (3)

oktober 22, 2003

Memory Morphing (minnesförvrängning)

I Selling you a new past berättas om "memory morphing" (minnesförvrängning) som är ett otäckt knep att lura oss att i efterhand tycka bra om produkter vi egentligen tyckte illa om. (Länken via kottke.org remaindered links.)


Is your memory playing tricks on you, or did you find shopping at your
over-priced supermarket last week a wonderful experience? Did you have a great time on that lacklustre package holiday a couple of years ago? And are you quite sure whether you enjoyed that cold, tasteless meal the other day?

Advertisers have found a new way to mess with your mind.

A group of US marketing researchers claim that brand owners can make their customers believe they had a better experience of a product or service than they really did by bombarding them with positive messages after the event. Advocates of the technique, known as "memory morphing", claim it can be used to improve customers' perceptions of products and encourage them to repeat their purchases and recommend brands to friends.

Sedan kommer en blänkare för en bok skriven av Jerry Zaltman: How Customers Think: Essential Insights into the Mind of the Market, som skriver om tekniken. (Jag har inte läst denna bok.)

Zaltman's extraordinary claims are based on experiments carried out by memory researchers in the US, most notably the work carried out by Elizabeth Loftus, a former professor of psychology at the University of Washington. She singled out a campaign by Disney - "Remember the magic" - which, she claimed, was used to invoke real or imaginary childhood memories in consumers.

Några av Loftus artiklar: Creating False Memories (Scientific American 1997). Aha, det var ju Loftus som skrev de där artiklarna om falska minnen i Skeptical Inquirer: Who Abused Jane Doe? och Creating False Memories.


I en bok som jag bläddrade i för en stund sedan beskrivs liknande tekniker och fenomen: The Seven Sins of Memory (med underrubriken "How the Mind Forgets and Remebers"), skriven av Daniel Schacter.Loftus finns med på några sidor.

Uppdatering
Jonas skriver också om "Selling you a new past"-artikeln.

Posted by hakank at 07:30 EM Posted to Diverse | Comments (1)

"Hörselhicka"

I artikeln Professor studies 'playlist from hell' pratas om "hörselhicka", dvs när vi repetitativt, envetet och opåkallat får en låt i huvudet som går om och om igen, utan att vi kan göra något åt det.

Ordet "earworms" används i artikeln för att beteckna fenomenet. Finns det något vedertaget svenskt ord för det? "Öronmask" låter helt fel, "slagdänga" betyder något annat. Kanske "örondänga"? Min nuvarande favorit är "hörselhicka". (Fenomenet kan liknas med när man "smakar om" mat man ätit för mycket av, så "öron-rap" vore månne bättre. Men kanske ändå inte, det låter inte speciellt bra.)

Under min tid som musiker (mestadels jazz och funk) var detta fenomen mycket vanligt. Det kunde vara låtar som vi spelade eller andra låtar, och det var alltid lite pinsamt när det var "mindre bra" musik (ja, jag var en musiksnobb).

Numera är det sällan musik, utan ord som ger mig hörselhicka. Det är antingen mer ovanliga ord (t.ex. "opåkallat") eller helt nya begrepp/namn som jag stött på (Diaconis var ett sådant). Jag har sett denna "ordhicka" som ett sätt för mig att bearbeta ordet, som ett sätt att träna hjärnan för lättare åtkomst när det är påkallat. Eller kanske helt enkelt för att smaka på det eftersom det är så gott. Jag kanske ska vara tacksam att det sällan är programkod som hickas.

Å andra sidan, kommer det en riktigt bra slagdänga som Robyns "O Baby" ...


Se även Songs Stick in Everyone's Head.

Posted by hakank at 11:21 FM Posted to Diverse

oktober 21, 2003

Att hålla reda på busstider

Enligt Text messages aim to cut bus delays kommer vissa bussbolag i London att skicka textmeddelanden till chaufförerna att snabba på eller att ta det lite lugnare i trafiken. Detta för att undvika "klustringar" av bussarna.

Jag vet inte om det är så bra om chaufförerna nu också ska fibbla med sin mobil för att läsa hur fort de ska köra. Kanske jag har missat något...

(Via SmartMobs.)

Posted by hakank at 12:42 FM Posted to Diverse

oktober 09, 2003

Hur mycket väger pengar? - Nu även med lite granularitetsforskning

I min förra anteckning Hur mycket väger pengar? frågade jag om värdet på 10 kilo ihopsamlande svenska mynt. Efter några intressanta och inspirerande kommentarer försöker jag här konkretisera mina egna tankar. Tack Marcus och Bengt!

Mätande av SEK-mynt i liter
Marcus skrev 2 liter SEK-mynt motsvarar 3700 SEK.

Jag mätte mina mynt till cirka 2.5 liter, så det blir cirka SEK 4600 enligt formeln:

1 liter SEK-mynt = 1850 SEK

Så det besvarar kanske min fråga, dvs 10 kilo SEK-mynt är värda cirka 4600 SEK.

Bengt skrev två saker:
Det första var att 15 kilo (SEK?) blev 2.200 €. Han gjorde sedan ett antagande att 1 liter SEK-mynt = 1 kilo SEK-mynt.
Dock verkar det som om hans antagande

1 liter SEK-mynt = 1 kilo SEK-mynt

behövas justeras lite. Mätt via en vanlig kroppsvåg vägde mina mynt till 10 kilo SEK-mynt. Dvs omvandlingsformeln blir snarare

2.5 liter SEK-mynt = 10 kilo SEK-mynt
dvs
1 liter SEK-mynt = 4 kilo SEK-mynt


Granularitetsforskning
Ett problem att räkna ut via litermått är att det troligen även beror på hur mynten har samlats, skakas eller blandats i den uppsamlande behållaren, vilket i sig kanske beror på fördelning, hur ofta man lägger i mynten etc.
(Mått via kilo är mer konstant vad gäller sådant.)

Vilket får mig att tänka på den "granularitets"-forskningen som jag läste lite om i Nature idag: Think outside the sandbox, skriven av Marc Buchanan, som handlar om forskning kring sands beteende.
One grain of sand is a solid. But a lot of grains together can behave like a solid or a liquid. By probing this dual personality, physicists hope to understand a host of real-world systems, says Mark Buchanan.

Heinrich Jaeger knows what it's like, literally and metaphorically, to watch the sand slipping through the hourglass.
...
A decade ago, Jaeger and his colleagues at the University of Chicago were busy studying what happened when they poured sand into a container and tapped the box repeatedly. They expected the grains to bed down fairly quickly — but, as the team eventually reported in 1995, the sand kept shifting into ever more compact configurations. "Granular systems look deceptively simple," says Jaeger. "But the closer we look, we find so many complexities."

Such puzzles show why granular materials hold a special fascination for physicists interested in the fundamental properties of matter. A pile of sand, flour or mustard seed can stand tall and fixed like a solid, defying the tug of gravity that would bring water sloshing to the floor. Yet sand pours through an hourglass as though it were a liquid.

En annan webbsida om denna forskning är skriven Nathan Bell. Se även program och bilder via projektfilerna (jag har ännu inte fått programmet att kompilera).

Där står det dock inte hur mynt beter sig...


Om "slumpmässig fördelning"
Bengt slog även rask ned på mitt slarviga användande av "slumpmässig fördelning".

Vad jag avsåg var att det inte var någon avsevärd skevhet i mina inköp, såsom att jag skulle använt alla en- och femkronor till parkeringsautomater, eller endast köper kvällstidningen kontant etc.

Snarare menade jag "slumpmässig enligt "växel-tillbaka-fördelningen", som väl i pratform kan beskrivas i stil med "växel fördelat enligt de summor som erhålles efter normala hushållsinköp utan några större avvikelser för en person motsvarande den avsedda demografiska och livsstilmässiga tillhörigheten".

Jag tror alltså det är en speciell fördelning av mynten som, bland annat, beror på följande faktorer:
- vad man köper och hur mycket, dvs mixen av varor. Även vilken typ av hushåll som köper borde vara en påverkande faktor.
- i vilken typ av affär man köper (lågpris, närbutik, specialpriser)
- hur ofta man köper
- hur ofta man betalar med kreditkort
- vilken summa man betalar med (vilket i sig beror på andra saker)
- etc.

Ingen som vill gå vidare med detta och eventuellt få Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne år 2063? :-)

Posted by hakank at 08:48 EM Posted to Diverse | Matematik | Comments (4)

Hur mycket väger pengar?

Jag såg på nuisance value en referens till mycket en viss summa pengar motsvarar.

Det fick mig att tänka på följande: Om man har X (säg 10) kilo svenska mynt, ungefär hur mycket är de värda?

Det (10 kilo) råkar nämligen vara så mycket som jag har lagt undan efter jag fått tillbaka från olika butiker, låt oss säga under ett år. Det är alltså växel från "vanliga köp", dvs hushållsinköp såsom inköp av mat, tidningar etc.

Man kan alltså anta att det är slumpmässigt fördelat - vad det nu innebär här. Den intressanta frågan är just hur de olika mynten fördelas i normal handel under en viss tidsperiod.

Någon som känner till en fin formel för detta?

Posted by hakank at 03:01 EM Posted to Diverse | Matematik | Comments (3)

En vestenkalpig unsdernöking gjord .... - igen.

Äntligen har Mats Andersson (och hans bror) fått internationell cred för att vara tidigt ute (2 veckor innan det stora utbrottet) med Hur läser vi?.

Detta, och mycket mer, kan läsas i sammanställningen Aoccdrnig to a rscheearch at... skriven av Matt Davis.

Unlguailbch! är en tysk översiktsartikel med tonvikt på den tyska varianten, publicerad den 24 september.

Posted by hakank at 02:12 EM Posted to Diverse | Comments (2)

oktober 07, 2003

Historiska dokument i datavetenskap

Den som är intresserad av historiska dokument i datavetenskap bör kika på Historic Documents in Computer Science .

Samt Al Kossow's manual collection som innehåller en massa manualer för äldre system/språk/etc. Det finns en liten innehållsförteckning över dokumenten.


Via Lambda the Ultimate.

Posted by hakank at 10:41 EM Posted to Diverse

First Monday

Senaste First Monday har kommit.

Innehållsförteckning:

Factors of regional/national success in information society developments: Information society strategies for candidate countries
by Marc Bogdanowicz, Jean-Claude Burgelman, Clara Centeno, Elisaveta Gourova, and Gérard Carat

Copyright and authors
by John Ewing

Democratizing software: Open source, the hacker ethic, and beyond
by Brent K. Jesiek

Where am I and who are 'we'?: Self-representation and the intersection of gender and ethnicity on the Web
by Linda Leung

Using the Internet to enable developing country universities to meet the challenges of globalization through collaborative virtual programmes
by Derek W. Keats, Maria Beebe, and Gunnar Kullenberg

Studying special collections and the Web: An analysis of practice
by Lorriane Normore

Victims of cyberstalking: An exploratory study of harassment perpetrated via the Internet
by Paul Bocij

Posted by hakank at 09:37 FM Posted to Diverse

oktober 04, 2003

Veckans fredagsfyra

En lite försenad fredagsfyra.

1. Vilken skiva tror du att du lyssnat mest på?
Endera Jaco Pastorius "Word of Mouth", Weather Report "Heavy Weather", Eberhard Weber "Later That Evening" eller Miles Davis "Sketches of Spain".

2. Vilken bok läser du gärna om?
Här är några stycken som jag läser om (nästan) varje år:
Isaac Asimov: 'Stiftelsetrilogin', 'Hari Seldon och Stiftelsen', 'Preludium till Stiftelsen'
Jorge Luis Borges: Främst "Biblioteket i Babel"
Frank Herbert: "Dune"
Milan Kundera: "Varats olidliga lätthet" (kanske inte varje år)
Mario Puzo: "Gudfadern"
Clayton Rawson: Rubbet
Robert Heinlein: Bland annat "AB Magi" (Magic Inc), "Revolt mot jorden" ("Moon is a hash mistress")
Mary Stewart: Merlin-trilogin
Ursula LeGuin: Övärlden-trilogin

Tidigare var även "Sagan om ringen" med på listan, men jag har inte läst den på 15-20 år.

3. Vilken film skulle du se på bio flera gånger?
En av de få filmer jag sett om på bio är Ettore Scolas "Familjen", men då gjorde jag det dagen efter första besöket.

Numera går jag sällan på bio. Vad gäller VHS och DVD ser jag gärna om ett flertal filmer. Ett litet urval:
"Tai Chi Master", "Shaolin Soccer", "Pride and Prejudice" (BBC:s TV-version), "Groundhog Day".


4. Vilken maträtt kan du äta hela veckan?
Egentligen ingen. Jag skulle bli trött på att äta kinesmat varje dag (även om den är från Kin Long).

Skulle jag vara tvungen att välja en enda maträtt skulle det nog bli sillamackor. :-)

Posted by hakank at 11:58 FM Posted to Diverse

oktober 03, 2003

Efterlysning: Diaconis coincidence-papers

Detta är en upprepning av min efterlysning av några papers som jag försöker få tag på:

Jag letar efter följande riktigt citerade Diaconis-artiklar. Finns de (publikt) elektroniskt tillgängliga någonstans?

Persi Diaconis: "Statistical Problems in ESP Research." Science (July 14, 1978), 201(4351):131-136
Tydligen finns detta paper på JStor men tyvärr har jag inte åtkomst.

Persi Diaconis och Frederick Mosteller: "Methods for studying coincidences", Jour. Amer. Statist. Ann., vol. 84, 853-861 (1989).
Uppdatering: Detta mycket intressanta paper har jag nu fått.


Den urspungliga efterlysningen finns i kommentarerna till Att förutsäga framtiden i efterhand - hindsight bias/creeping determinism.

Posted by hakank at 01:14 EM Posted to Diverse | Comments (2)

SAOL på nätet

Upptäckte precis att SAOL (Svenska Akademiens Ordlista) finns på nätet, gratis året ut. Kräver enkel registrering.

Från Om SAOL: Nätversionen motsvarar den senaste (12:e) upplagan av den tryckta boken som utkom 1998.

I inställningarna finns valet "Använd fonetik", men kräver "Explorer 4.0 eller senare". Trist att det inte funkar under Netscape/Mozilla-derivaten.

Liten not: Applikationen kräver att webbläsaren tillåter popups. (Jag tillåter normalt inte detta.)

Posted by hakank at 09:34 FM Posted to Diverse | Comments (3)

oktober 01, 2003

Cyberkulturella studier

Resource Center for Cyberculture Studies (RSSS):

The Resource Center for Cyberculture Studies is an online, not-for-profit organization whose purpose is to research, teach, support, and create diverse and dynamic elements of cyberculture.

Har bland annat ett stort antal bokrecensioner i ämnet.

Posted by hakank at 07:55 FM Posted to Diverse

september 26, 2003

Lek: Hitta gömt ord

Som ett delprojekt i något annat har jag skapat en liten lek: Hitta ett gömt ord i en slumpsträng. Programmet kallas Find hidden words.

Principen bakom programmet är enkel: slumpa fram ett ord från en ordlista, skapa sedan en sträng med "meningslösa" bokstäver och göm det korrekta ordet i denna sträng.

Hur lätt/svårt är det att hitta det gömda ordet?

Naturligtvis finns det en koppling mellan detta och de nyliga projekt som beskrivits i Förvanskade ord - liten empirisk undersökning, Läsning av förvanskade ord samt Skapa stavfel.

Det intressanta med programmet är att det använder en n-gram-fördelning för att generera de meningslösa bokstäverna. Detta innebär att ju högre n-värde (n som i n-gram) desto större är chansen att delsträngar i texten liknar riktiga delsträngar. Generering av text med Markov-kedjor bygger på samma princip (se nedan).
Man kan leka med olika värden för n för att se om/hur det påverkar hur lätt/svårt det är att hitta det gömda ordet.

N-gramfördelningen har jag tagit genom att gå analysera mina ordlistor, vilket säkert inte är helt optimalt. Man borde nog använda en stor fet korpus av "vanliga" texter.


Lite andra program som använder n-gram (Markov-kedjor) för att skapa slumpmässiga texter:

Posted by hakank at 01:29 EM Posted to Diverse | Comments (5)

september 23, 2003

Länkdump efter restaurangbesök

Detta är en länkdump, mestadels riktad till en god vän efter ett kort men trevligt besök på favoritrestaurangen Kin Long i Malmö (karta). Där finns nämligen riktig kinesmat. Rekommenderas!


Språkligheter
Uncle Jazzbeau's Gallimaufrey "Linguistics, philosophy, and politics" av Jim Bisso. Han har skrivit mycket om de berömda förvanskade texterna. Till och med denne bloggskribent har refererats.

Det var Bisso som nämndes i slashdot-artikeln häromdagen. Se även 50-millisecond segments för historik etc samt David Harris Salon-artikel My meme experiment där Harris "avslöjar allt".


Bonus: En liten undersökning om Särskrivningar (PDF).

F.ö. ser jag gärna att svenskan fick mer av sär skrivningar eftersom det då vore mycket enklare att automat parsa texter. :-)


"Skickliggöra"
Blind Höna gör Jonas Söderström och Mikael Parkvall ännu en intressant språklig resa när de försöker spåra ordet skickliggöra.

Jag är tämligen säker på att ha läst detta ord tidigare, men inte i religiös text, utan antingen i byråkrat-/juristtexter (kanske den underbare lagmannen Petrén?) eller hos någon äldre svensk filosof (Hans Larsson ligger nära till hands). Tyvärr har jag inga belägg.

En riktig byråkrat skulle nog i stället skriva "skickliggörande" (google-sök).


Artificiella språk
Det var konstspråket Lojban jag tänkte på, och inget annat.

Lite länkar, bland annat via http://www.bisso.com/links.html.

Constructed Human Languages

artificiallanguages2 : Artificial Languages - Esperanto, Klingon, Quenya, Folkspraak, Dlatci...

langmaker2: This mailing list is a companion to the LangMaker Model Languages web site (http://www.langmaker.com).

Yahoo-kategorin Constructed Languages (men den är säkert redan bekant).


Agentbaserat (naturligtvis)
Lite NetLogo-simuleringar:

Party. är ett exempel på en igenkännbar segregering.
This program models a cocktail party. The party is made up of groups of both men and women. The partygoers have a TOLERANCE that defines their comfort level with a group that has members of the opposite sex. If they are in a group that has a higher percentage of people of the opposite sex than their TOLERANCE allows, then they are considered "uncomfortable", and they leave that group to find another group. This action continues until everyone at the party is "comfortable" within their group.

This model is based on the work of the pioneering economist Thomas Schelling.

Denna simulering är f.ö. ett tidigt exempel i NetLogo-manualen.

Segregation är ett annat exempel som Thomas Schelling utvecklat, bland annat i boken Micromotives and Macrobehavior.

Det är otroligt vad svårt det är med korrekt intuition kring dessa typer av (emergenta) fenomen.

Fler skojiga NetLogo-modeller av olika slag finns här och här.

Jag upptäckte precis lite nya exempel: Agent-based Queuing Models. Notera att den första länken (Simple single-line Queue) inte är korrekt, det ska vara till en html-sida, men för närvarande är så icke fallet.

Se även referenser i Agent-baserad modellering - simuleringar av emergenta fenomen. Sökning på agent på bloggen min ger andra anteckningar.

Posted by hakank at 10:24 EM Posted to Diverse | Memetik | Comments (1)

september 21, 2003

Länkdump efter en fest

Här är lite spridda länkar med anledning av en liten och äkta delmängd av diskussionerna på gårdagens trevliga födelsedagsfest. Tack Ingar!

Jag vill även passa på att tacka Helene och Johan för namngivningsfesten tillägnad Vendela i rökstugan vid Svaneholmssjön. Underbart!


Fu Manchu-böcker
Tips gavs om en "mysterieförfattare": Sax Rohmer som jag inte känt till tidigare. En massa onlineböcker av Rohmer finns här.
En översikt av Rohmers verk finns på Sax Rohmer Bibliography.

Det som gjorde mig speciellt intresserad var att det sades att hans böcker inspirerade till den utomordentliga Marvel-serietidningen "Shang Chi's Händer - Mästaren på karate" (jaja, all kampkonst sådant kallades för karate i mitten på 70-talet). Originaltiteln var Master of Kung Fu
På föregående länk står det tydligt angående Marvels olika figurer: Among [the licensed characters] was Sax Rohmer's classic Asian villain, Fu Manchu.

Jag köpte nog alla nummer av "Shang Chi's Händer" ('74/'75) men lånade ut dem "för evigt". För några år sedan fick jag tag på ett gäng nummer igen och det blev ett härligt nostaliskt möte. Om man skulle behöva en värderingslista för tidningarna finns en sådan här.

The Precursors of Dr. Fu Manchu nämns, förutom Sax Rohmer, även Guy Boothby nämns. Det finns också några online-böcker av Boothby.

"Nobelpriset" i ekonomi
Efter en liten diskussion om Daniel Kahneman, som fick Nobelpriset i ekonomi 2002 (mer formellt: "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2002", se även nedan) pratades det om ekonomipriset 2001 som bland annat gick till George Akerlof för hans modell om marknader med asymmetrisk information, t.ex. begagnade bilar ("lemons").

Kort beskrivning:
George Akerlof demonstrated how a market where sellers have more information than buyers about product quality can contract into an adverse selection of low-quality products. He also pointed out that informational problems are commonplace and important. Akerlof's pioneering contribution thus showed how asymmetric information of borrowers and lenders may explain skyrocketing borrowing rates on local Third World markets; but it also dealt with the difficulties for the elderly to find individual medical insurance and with labour-market discrimination of minorities.

Hans nobelföreläsning finns här.

För den som vill leka själv finns en liten NetLogo-simulering av Akerlofs teori.

Jag kan åter rekommendera (se kommentaren) Daniel Kahnemans Nobelföreläsning Maps of Bounded Rationality.

Agentbaserad nationalekonomi
Kort därefter blev jag tillfrågad om jag visste någon bra referens till agentbaserad modellering nationalekonomi. Den bok jag snabbt rekommenderade var Thomas Schellings
Micromotives and Macrobehavior av, som innehåller några sidor om Akerlof. När jag läste avsnittet om Akerlofs lemons försökte jag hitta hans 'Market of 'Lemons'" men lyckades inte. (Hint! :-)

Se även Matematiska och statistiska "självklarheter" och Growing Artificial Societies - recension.

Agent-Based Computational Economics (ACE): Growing Economies from the Bottom Up av Leigh Tesfatsion finns mycket skoj saker.


Design av olika saker
Efter lite prat med en bildkonstnär om hur man designar cockpitar i flygplan kom vi även in på design av hemsidor och hur man kunde göra dem bättre och mer logiska. Ett av problemen är ju att de ska vara användbara av både en nybörjare och en "power user".

Några referenser jag i hastigheten kom på var Donald Norman's Design of everyday things (alldeles inspirativ bok om konsten att göra saker enkla att använda. Och svåra.) samt Jacob Nielsen skrifter.

Tidigare på dagen hade jag sett (via Mats Andersson) att internetworld i Sveriges sämsta sajter korade SAS-sajten till den värsta. Det hölls med om att den är lite väl plottrig och svårnavigerad.
Citat när SAS-sajten nämndes: "Det är tur att man kan ringa sin resebyrå för att få den information man behöver".

Posted by hakank at 07:05 EM Posted to Agentbaserad modellering | Diverse | Comments (4)

september 19, 2003

Fredagsfyran -Tema hobbies

OK, här är min fredagsfyra.


1. Har du någon hobby?
Många. De poppar upp lite då och då med mellanrum. En hel del av dem skrivs om på bloggen; vissa har inte poppat upp tillräckligt mycket för att märkas så tydligt där.

Eller är de kanske intressen? Se nedan för en liten utvikning.

2. Har du någonsin samlat på något?
Oja. Gamla synder: Frimärken, samlarbilder (ishockey-/fotbollsspelare, flaggor, bilar, etc), vitsar, frimärken, mynt, serietidningar är några som koms på.

Lite nyare:
Filmer: främst kungfu och intelligenta brittiska romantiska komedier samt bra SF.

Det är lite svårare med böcker. Det finns vissa områden där jag försöker få tag på det mesta som givits ut, men är det att "samla på"?
Inom skönlitteraturen finns det t.ex. vissa författare som jag försöker få tag på allt av (såsom Clayton Rawson, Ellery Queen, Asimov, m.fl.).

3. Finns det någon hobby du skulle vilja dra igång med?
Det finns ju alltid det jag sagt/"lovat" i minst 10 år: att lära mig spela piano så bra att jag vackert och obehindrat kan spela Bachs "Musikalische Opfer" och/eller Rachmaninovs "Rhapsody on a Theme of Paganini, Op 43" (inspirerad av Groundhog Day) innan jag fyllt femtio.

Jag skulle också vilja kunna måla (naturligtvis surrealistiska) tavlor. Mina tidigare försök var inte så lyckade så det kommer i så fall ta mycket lång tid att komma dit. Till pensionen kanske...

4. Är inte hobbies ett slöseri med bra slappartid?
Tvärtom! Slappartid är ett slöseri med bra hobbytid. :-)


Vad är egentligen skillnaden mellan hobby och intresse? Frågan går till NE. Som förklarar hobby så här:
aktiv verksamhet som man regelbundet och av renodlat intresse ägnar sig åt på fritiden ofta med inslag av skapande e.d. (sällan t.ex. om läsning) {eintresse 3}: hobbyarbete; hobbyrum; hans ~ är modellflygplan; måleriet var bara en ~, inte ett levebröd
HIST.: sedan 1916; av eng. hobby med samma bet., trol. bildat till en smeknamnsform av Robert

intresse beskrivs på följande sätt (det är 3:an som är mest relevant):

1 (knappast plur.) spontan och lustbetonad inriktning av uppmärksamhet på ngt ämne, ngn företeelse e.d. {eengagemang 1, uppmärksamhet 1}: han lyssnade med spänt ~; frågan har väckt ~; ~t koncentrerades nu på vem som skulle bli den avgångne ministerns efterträdare
BET.NYANS: lust att fortlöpande ägna uppmärksamhet åt ngt: han har ett levande ~ för människor; hysa ~ för språk
KONSTR.: ~ (för ngn el. ngt)
HIST.: sedan 1783; jfr fornsv. interesse 'fördel; ränta'; av ty. Interesse 'intresse'; till lat. interesse 'vara av vikt; angå', eg. 'vara emellan'

2 (knappast plur.) inneboende förmåga att fånga och hålla kvar uppmärksamhet särsk. hos ämne, företeelse e.d.: frågan saknar allmänt ~
KONSTR.: (vara av) ~
HIST.: sedan 1795; se intresse 1

3 ngt som man har naturlig lust att syssla med utanför arbetet e.d. {ehobby}: bowling är hennes stora ~; de har många gemensamma ~n
HIST.: sedan 1868; se intresse 1

4 (ofta plur.) engagemang i ngt som man hoppas vinna fördelar av spec. i pol. sammanhang {se engagemang 2} {esatsning}: intressekonflikt; gruppintresse; riksintresse; stormakterna bevakar sina ~n i Afrika
BET.NYANSER: a) spec. äv. i affärssammanhang om ekon. satsning e.d.: ägarintresse; gruppen har stora ~n i bilföretaget b) utvidgat, utan ekon. aspekt (utsikt att vinna) fördel: hon har inget ~ av att skada honom; det ligger i ditt eget ~
KONSTR.: (i ngns) ~, ~ (av ngt), ~ (i ngt)
HIST.: sedan 1625; se intresse 1

Jag är fortfarande lite osäker på skillnaden. Det verkar alltså som om man måste skapa något för att det ska vara en hobby. Så, om jag läser om Z eftersom det är ett av mina intressen, och sedan skriver om det på min blogg, blir det då en hobby?


Vad gäller regelbundenheter krävs det nog inte att man gör det nästan varje dag. T.ex. borde man kunna ha som hobby att göra jultomtemasker vid juletid eller kanske skriva dikter på skottdagen.

Och ska jag straffas bara för att en av mina hobbies är det jag råkar jobba med (nämligen programmering)?

:-)

Posted by hakank at 11:59 EM Posted to Diverse | Comments (2)

september 18, 2003

Förvanskade ord - liten empirisk undersökning

Lite mer om Läsning av förvanskade ord. Jag kunde alltså inte riktigt släppa det...


Niklas Johansson skriver i en kommentar till Skapa stavfel att han tycker sig förstå texten mindre om de icke-fixa bokstäverna är sorterade i stället för att vara slumpvis oordnade. Jag tycker han har en bra poäng.

Till viss del även inspirerad detta, samt av en kommentar från av mina vänner, har jag nu kollat in vilka ord (från de ordlistor jag har) som bildar samma sträng när man sorterar de icke-fixa bokstäverna i ordet. T.ex. för fixering av de två första och två sista bokstäverna blir orden upplivad och uppvilad samma sträng, nämligen upilpvad.


Här är en summering av hur många ord som har denna typ av likhet. Det länkas även till filerna för språk och respektive antal fixa bokstäver i början (X=0,1,2) och i slutet (Y=0,1,2). Notera att när X=Y=0 så är det frågan om (fullständiga) anagram.
Förklaring till innehållet i filerna: en rad innehåller först den gemensamma strängen, sedan de ord som bildar denna sträng.

Svenska
(cirka 115000 ord i ordlistan)
X=0, Y=0 (anagram): 7347 ord (c:a 6.3 %)
X=1, Y=1: 1000 ord (c:a 0.9 %)
X=2, Y=2. 230 ord (c:a 0.2 %)

Engelska
(cirka 45000 ord i ordlistan)
X=0, Y=0 (anagram): 5629 ord (c:a 12.4 %)
X=1, Y=1: 761 ord (c:a 1.7 %)
X=2, Y=2: 94 ord (c:a 0.2 %)

Jag vet inte riktigt vilken slutsats man kan dra av detta. Dock noterar jag att jag ibland var tvungen att läsa vissa ordpar flera gånger innan jag upptäckte den exakta skillnaden mellan de listade orden. Avsaknaden av språkligt sammanhang är möjligen signifikant. Testa gärna själv.

För övrigt skulle jag vilja kalla denna typ av ord med X,Y > 0 för *nagram*, i brist på något bättre.

Det är intressant att engelskan verkar ha något fler *nagram* än svenskan, men skillnaden kan beror på hur ordlistorna är uppbyggda och hur många ord det är i respektive lista. Medellängden för orden är cirka 8.1 för den engelska ordlistan och 10.1 för den svenska.


Egen-*nagram*
Det finns vissa ord som (redan) är sorterade med X=Y>0. Låt oss kalla dessa ord för egen-*nagram*. Några exempel på sådana ord (för X=Y=2): angostura, arabiska, dubbelmoral, grabbnäve.

Jag kollade antalet sådana ord för respektive språk och X=Y-värden.

Svenska
X=Y=0: 259 (0.23%), längsta ord: access, chintz etc
X=Y=1: 3351 (2.91%), längsta ord: badflotte
X=Y=2: 10809 (9.40), längsta ord: dubbelmoral, kvinnopräst, licenstvång etc)

Engelska
X=Y=0 : 323 (0.72%), längsta ord: effort, access etc
X=Y=1: 2876 (6.39), längsta ord: fillmore, bacillus
X=Y=2: 9043 (20.10), längsta ord: diagnostic

Det går säkert att hitta mycket längre sådana ord...


En aside:
För den som vill gissa korrekt ord efter en slumpartad permutation av samtliga bokstäver, kan leka med
Word build (endast 8-bokstavsord) respektive AnaGuess (svenska ord av olika längd).

Posted by hakank at 11:37 EM Posted to Diverse | Comments (3)

september 14, 2003

Dagens folkomröstning

Nu har jag utnyttjat min medborgerliga rättighet och röstat.

Även om jag inte är 100 procent säker på mitt val är det viktigt att ta till vara på de möjligheter som finns att demokratiskt påverka Sveriges och kanske även andra länders framtid.

Se även Steffanies mer vältaliga uppmaning.

Gå och rösta!

Posted by hakank at 11:03 FM Posted to Diverse

september 08, 2003

Om vardagligt beteende och rutiner

"Vardagligt beteende". Kan det vara intressant att studera? Det tycker man i Journal of Mundane Behavior, en akademisk skrift som funnits sedan 2000.

Det finns något i ansatsen som tilltalar mig mycket i studier av vardagsfenomen, i alla fall som komplement till forskningen om mer sällsynta eller extrema händelser som t.ex. krig. Vi tillbringar så mycket tid i den vanliga vardagen att det är väl värt forskning.

Introduktionsartikeln Introduction: To Mundanity and Beyond... förklarar syftet med tidskriften:
In this time of visual excess, information overload, and mass media blitzkriegs upon our senses, then, it seems strange that a journal devoted to studying “the mundane” would be established. This, too, is part of the reason for the establishment of Journal of Mundane Behavior: Most of us don't live Jerry Springer lives. We get up at some ungodly hour, commute an insane distance to work, live in a 6-by-6-foot cubicle for 8 or more hours, reverse the insane commute, and go home to “our lives.” This amounts to probably 60% or more of our lives, and the editors here think that this vast amount of energy, effort, and in some cases sheer drudgery deserves some attention. But this is not the only part of our lives we consider “mundane”; in actuality (and this is not to be “post-modern” about it in any sense of the word) we're not exactly sure what constitutes “the mundane.” A good thesaurus says that “mundane” doesn't simply refer to the ordinary or everyday, but also the secular, the earthly, the worldly things in our lives, making it the opposite of “sacred.” How droll. The editors of Journal of Mundane Behavior believe that the everyday, the earthly, the worldly represents a part of what is sacred about our lives; and yet, as I've said before, all we get is the outlandish, the extraordinary, the distinguished.

Se även tidskriftens Mission Statement.

ABCNews skrev en presentationsartikel Research of the Ordinary när första numret kommit ut.


Några exempel:

Remarks on the social organisation of space and place.

Bathroom English: Utilizing Private Mundanity to Maximize Second Language Acquisition

The Ubiquity, Functions, And Contexts Of Bullshitting.

"I'm sick of shaving every morning": or, The Cultural Implications of "Male" Facial Presentation.


Om rutiner
Häromdagen skrev nj.com en artikel You can't spell routine without R-U-T om bland annat Scott Schaffer som är grundare till Journal of Mundane Behavior. Denna artikel skriver lite om vardagsrutinernas betydelse, både dess fördelar och faror.

Posted by hakank at 09:33 FM Posted to Diverse | Comments (8)

september 05, 2003

Digital Grusväg

Senaste numret av Digital Grusväg är nu ute.

Detta nummer domineras av lite olika smaker av datorgenererad musik.

Posted by hakank at 07:39 EM Posted to Diverse | Comments (4)

september 03, 2003

Senaste First Monday

Septembernumret av First Monday är här.

Några av artiklarna

Posted by hakank at 08:37 FM Posted to Diverse

augusti 29, 2003

Politisk kompass

Liksom några andra (t.ex. rabarberrabarber och Förvetet) har jag testat mig på den politiska kompassen (www.politicalcompass.org, eller snarare här eftersom den förra länken inte funkade i min webbläsare).

Mitt resultat är

Economic Left/Right: -7.25
Libertarian/Authoritarian: -5.33

Alltså sällar jag mig till den majoritet som nämns av Bengt Karlsson i denna kommentar.

På det cirka ett och ett halvt år sedan jag gjorde testet förra gången har jag gått några snäpp åt vänster, och är ungefär lika anarkistisk/libertansk som då. Anledningen är troligen att jag idag mer "strongly agree/disagree"-ade än förra gången. Hmm...

Posted by hakank at 09:26 EM Posted to Diverse | Comments (1)

augusti 28, 2003

Automatiska översättningar med svenska

Jag har länge letat efter en automatisk översättare där även svenska språket finns med. Varken googles Language tool eller AltaVistas Babel Fish har detta ärans och Vikingarnas språk.

Fagan Finder, Translation Wizard går det dock (halvtaskigt) att översätta till/från svenska (och en massa andra språk).

T.ex. testade jag att översätta en av mina helsvenska anteckningar: "engelsk" översättning. Läs det svenska originalet.

För att testa andra hållet, från engelska till svenska, tog jag, inte helt slumpmässigt, en text från Peter Lindberg, nämligen följande. Översättningen till "svenska" är här.

"Tvingat universum av yttranden" låter ju inte alls dumt!

Tja, det kan nog bli bra en dag...


[Via www.researchbuzz.com, fast jag läste det i min epostläsare.]

Posted by hakank at 05:03 EM Posted to Diverse | Comments (3)

augusti 26, 2003

Halvfullt eller halvtomt?

Tänk dig ett 4 deciliters mätglas framför dig som är fulltsändigt tomt ned till 0 decilitergränsen. Du lämnar rummet ett kort tag och när du kommer tillbaka ser du att det finns vatten upp till 2 decilitersgränsen.

Vad skulle vara det mest naturliga sättet att beskriva mätglaset nu?
* Glaset är halvfullt
* Glaset är halvtomt.

Har du ett svar redo?

OK! Låt oss gå vidare. Glöm nu bort det förra exemplet, sudda ut den mentala bilden fullständigt. Klart? Läs då vidare:

Tänk dig ett 4 deciliters mätglas framför dig som är fulltsändigt fyllt upptill 4 decilitergränsen. Du lämnar rummet ett kort tag och när du kommer tillbaka ser du att det finns vatten upp till 2 decilitersgränsen.

Vad skulle vara det mest naturliga sättet att beskriva mätglaset nu?
* Glaset är halvfullt
* Glaset är halvtomt.

Blev det samma svar på de båda frågorna? Varför/varför inte?

Not: Jag såg den första frågan på en sajt (med begränsad åtkomst) och det fick mig att fundera lite. Naturligtvis via en omväg om vitsens struktur och delar av Brian Arthurs teorier (som jag skrev om igår).

Posted by hakank at 09:08 FM Posted to Diverse | Comments (8)

augusti 25, 2003

Uppskattning av humor försvinner inte med åren

Appreciation Of Humor Doesn't Change With Age.

A Canadian study of humor in older adults has found that appreciation and emotional reactiveness to humor doesn't change with age. Older adults still enjoy a good laugh.
...
However, results from the study also suggest that the ability to comprehend more complex forms of humor may diminish in our later years. Why? The cognitive abilities required for humor comprehension include abstract reasoning, mental flexibility and working memory -- all are complex, higher mental functions believed to be associated with the frontal lobes. Biological evidence suggests that the brain's frontal functions may be the first to deteriorate with aging. While scientists continue to debate this evidence, it may explain why older adults can have difficulty understanding more complex forms of humor.

Vid sökning på forskaren Prathiba Shammi hittade jag lite annat om humorforskning:

Posted by hakank at 07:42 EM Posted to Diverse

augusti 23, 2003

Tiden och dubbeltittandet

Häromdagen var jag på väg till några vänner för att gå och äta sillamackor på Malmöfestivalen. Jag skulle vara där klockan ett och gående någonstans på gågatan kollade jag min klocka. Precis efteråt frågade en dam mig hur mycket klockan var. Och vad gör jag då? Tittar på klockan igen!

Känns detta igen?

Några tankeförsjunkna steg efter detta mikrodrama kom jag på anledningen till dubbeltittadet.

Första gången jag kollade klockan var det egentligen inte för att veta tiden (tio i ett), utan för att kontrollera hur lång tid det var till jag skulle vara på avtalad plats: "det är tio minuter kvar", eller snarare "tiden räcker gott och väl för att förflytta mig från denna punkt till mötesplatsen".

När damen sedan frågade om tiden fanns det alltså ingen egentlig lagrad representation av "klock-tiden" utan jag var tvungen att titta på klockan igen.

Möjligen skulle jag kunnat "resonera" mig fram till den aktuella tiden genom att komma ihåg hur visarna på klockan stod när jag tittade första gången, men så funkar tydligen inte min hjärna.

En mer visuellt funtad person (t.ex. Niklas Johansson på Enkelriktat) skulle kanske gjort denna (visuella) koppling och berättat tiden direkt, utan att behöva bete sig som vore man behäftad med tics eller extremt glömsk.

Posted by hakank at 10:52 FM Posted to Diverse | Comments (1)

augusti 22, 2003

Retorikmagasinet

När jag sökte på frasen captology och inför föregående anteckning, råkade jag komma in på Retorikmagasinet, en svensk tidskrift om retorik.

På sidan Om RetorikMagasinet skriver de: RetorikMagasinet behandlar retoriken i dess vidare mening. Magasinet vänder sig inte enbart till fackfolk, utan till alla som intresserar sig för språk, litteratur, politik och kommunikation.

Några artiklar finns även online.

Detta lite apropå Blind Hönas anteckning häromveckan Retorikskatt - med ljud som pekade på den underbara AmericanRhetoric.com.

Posted by hakank at 09:31 FM Posted to Diverse

Persuasiv teknologi - Captology

Via Discover Magazines artikel Built-In Spam hittade jag forskningsprojektet Captology, Stanford Persuasive Technology Lab.

Captology is the study of computers as persuasive technologies. This includes the design, research, and analysis of interactive computing products created for the purpose of changing people's attitudes or behaviors.

Några "kaptologiska" exempel finns här. Se även information om boken Persuasive Technology av BJ Fogg (Amazon-länk).


Ett näraliggande projekt är The Web Credibility Project.

Posted by hakank at 08:11 FM Posted to Diverse

augusti 21, 2003

Ordligheter - Recreational Linguistics

Jonas på Blind Höna har en rolig liten tävling om längsta ord med en och samma vokal. Se vidare hans Ooo, så långa ord och den där till hörande diskussionen. Jag kommer "vid tillfälle" att lägga upp mina findings som jag skrivit.

För den som tycker sådant är skoj finns det en del skrivet, nämligen i ämnet recreational linguistics eller logology som vissa kallar det.

Ecklers böcker är fulla med märkliga, galna eller bara roliga lekar och studier av ord.

En bok jag gärna skulle vilja placera precis till vänster om ovanstående böcker i min bokhylla är Language on Vacation från 1965 av Dmitri Borgmann. Men den är slut på förlag. Någon som har ett exemplar till salu?

Två andra böcker som dock inte är lika fängslande som Ecklers är

En bok som egentligen borde köpas in: Word Freak: Heartbreak, Triumph, Genius, and Obsession in the World of Competitive Scrabble Players, men eftersom jag inte spelar Scrabble så har det inte befunnits vara så angeläget.

Jag upptäckte precis en Yahoo grupp word oddities som är en kompanjongrupp till sajten A Collection of Word Oddities and Trivia.

service://googlesök på "recreational linguistics".

Magnus Bodin (som råkar vara en god vän) har gjort en massa roliga saker. Se även min useless programs-sida.

Posted by hakank at 08:08 EM Posted to Diverse

DNA-dator spelar spel

Det har den senaste tiden skrivits en del artiklar om DNA-datorer och DNA-beräkningar (DNA computer, DNA computing). Spännande område verkar det vara.

Nature: DNA computer unbeaten at tic tac toe. Tyvärr kommer jag inte åt det paper som refereras slutet av artikeln.

NewScientist.com: First game-playing DNA computer revealed.

Lite mer om DNA-beräkningar:

Posted by hakank at 09:09 FM Posted to Diverse

augusti 20, 2003

Nature-klassiker

Trots att jag ett bra tag har varit registrerad på Natures Physics Portal så jag har jag inte förrän i dag uppmärksammat den trevliga looking back som innehåller äldre Natureartiklar av "klassisk natur".

Man skriver: Since 1869, Nature has published some of the world's most important physics and astrophysics research, including the discovery of the neutron, the first laser, the discovery of superfluidity, the explanation of quasars, the invention of holography, and much more...

These papers are well worth revisiting, as much for their elegance and brevity as for their seminal content.

Jag länkar inte till sidorna eftersom jag misstänker potentiellt strul. Man måste alltså registrera sig, men det är kostnadsfritt.

Bland de cirka 50 klassikerna finns t.ex.


Posted by hakank at 08:53 EM Posted to Diverse

augusti 19, 2003

Forskning kring Open Source

Hittade precis sajten Free / Open Source Software (F/OSS).

In the spirit of free and open source software (F/OSS), we are attempting to establish a community in which information will be freely exchanged, so that we may further the understanding of open source and its implications outside the realm of software development. We invite researchers to post their papers on open source and free software here, and to add themselves to the research directory, so that our community can become steadily larger and more comprehensive.

Se online papers och mailinglista.

Posted by hakank at 09:49 FM Posted to Diverse

augusti 17, 2003

Kroppsspråk och kulturell rymd

Niklas Johansson på Enkelriktat har skrivit flera anteckningar om kroppsspråk. Det får mig att tänka på en bok jag köpte typ 1982, Body Language av Julius Fast. Det var, om jag nu minns rätt, en av de första som i populärform skrev om de olika kroppsställningar som "avslöjar en människas inre".

Jag kommer i alla fall ihåg att boken påverkade mig en hel del, och jag experimenterade rätt mycket med olika saker som att korslägga benen korrekt, hålla armarna vid sidan när jag var intresserad för att inte verka avvisande etc. Även om jag slutat med det mesta av detta självmanipulerande poppar det upp ibland.

En annan bok jag läste då var The Silent Language av Edward Hall, som är en antropologs syn på icke-verbal kommunikation Hans The Hidden Dimension som handlar om "kulturell rymd" (eller vad det kan heta på svenska) var också spännande.

Posted by hakank at 09:33 EM Posted to Diverse | Comments (8)

augusti 16, 2003

O-Yo

I går var jag på ett trevligt barnkalas. Ett av köksinslagen senare på kvällen var att jag och några andra vuxna lekte med en av födelsedagspresenterna, en "O-Yo" (som jag inte sett tidigare).

Det är en cirka 30 cm plastring med några centimeters kant. Fastsatt på innercirkeln är en cirka 10 cm solid cirkel. Till detta finns ett snöre fastsatt i ytterringen. Poängen är att man ska "joja" så att det uppstår en "extraordinary optical illusion", vilket vi efter lite experimenterande lyckades framkalla. (Not: Måtten är ungefärliga, liksom den fysikaliska beskrivningen. :-)

Vet någon mer om denna O-Yo och vad man mer kan göra med den? Enligt hörsägen ska man kunna göra rätt avancerade saker. En sökmotorsökning ger mig ingen ledtråd.

Uppdatering

På allmän begäran finns det nu en avbild av O-Yo'n, men det är tyvärr inget foto.

Däremot har jag med bland annat Mats 'Klocklös i Tiden' Anderssons (som påpassligt var på besök) hjälp lyckats föreviga min teckning. Snöret, som nog mer ser ut som en klubba, är mycket längre (cirka 50-60 cm), och jag är osäker på var någonstans det är fastsatt. Men principen framgår nog rätt klart. Tjockleken på O-Yon är någon centimeter.

Lite fakta om konstverket:
Teckningen är gjord med vänster hand i vardagsrumsljus (väster, cirka kl. 20, ställd persienn) , med blyerts 0.7 mm stift, på 80 g papper av märket "Yes". Det tog cirka 23 sekunder att rita, inga mentala eller fysiska förberedelser gjordes. Skuggor och andra grafiska effekter är en bieffekt av den manuella hanteringen av pappret.

Texterna är skrivna med höger hand och är (uppifrån) "Plast", "Snöre" resp "O-Yo".

Jag kallar teckningen "En och en halv evighet från mitt badrumsfönster - eller Ljuset, den främmande recensenten från Skymundan".

Posted by hakank at 05:56 EM Posted to Diverse | Comments (3)

augusti 13, 2003

Vänsterhäntas dag

Idag är det Vänsterhäntas Dag och har en egen sajt: www.left-handersday.com. Lustigt, jag skrev lite om vänsterhänthet förra veckan, men hade ingen aning om denna bemärkelsedag.

I dag skall alltså all högerdominans bannlysas.

Från artikeln The day the world turns left: If you find your home or office turned "back to front" on Wednesday, it's probably the work of the Lefties - not the political ones, but your left-handed colleagues and friends.

Wednesday marks the 11th anniversary of International Left-Handers' Day and left-handers will be declaring their homes and offices "lefty zones", where right-hand dominance, for once, will be banned.

The 28 000 members of The Left-Handers' Club will be talking of how frustrating it can be living with right-handers.

Posted by hakank at 09:53 FM Posted to Diverse

augusti 11, 2003

Mer kräm!

Jag fick precis beskedet från bostream om att jag om några veckor kommer att lite bättre kräm på nätet.

Grattis! Din scream beställning har bekräftats och du kan få leverans!
Du tillhör MALMÖ/XXXXX telestation och avståndet till stationen är 500 meter.
....
[D]in telestation MALMÖ/XXXXX [kommer] att aktiveras vecka 36 och vi kommer 
att påbörja kundinstallationer samma vecka.

(Namnet på telestationen har av integritetsskäl anonymiserats.:)


Vilket alltså innebär det för mig smått fantastiska 13 Mbps uppströms och nedströms, se bostreams tabell.
OK, det är upptill 13, så vi får se hur snabbt det egentligen blir.

Tyvärr är jag 200 meter från den magiska gränsen (300 meter) till att få 26Mbps. Men jag kommer inte att flytta igen endast för detta, 13 Mbps räcker troligen rätt bra.

Jag undrar hur sådana här erbjudanden kommer att påverka priserna på lägenheterna som finns inom 26Mbps-området.

Posted by hakank at 09:58 FM Posted to Diverse

augusti 08, 2003

Forskning om meditationens påverkan

Alterations in Brain and Immune Function Produced by Mindfulness Meditation (PDF) av Richard J. Davidson et.al. beskriver forskning kring hjärnans påverkan av meditation. Rapporten är publicerad i Psychosomatic Medicine. De har funnit vissa positiva effekter.

Abstract: OBJECTIVE: The underlying changes in biological processes that are associated with reported changes in mental and physical health in response to meditation have not been systematically explored. We performed a randomized, controlled study on the effects on brain and immune function of a well-known and widely used 8-week clinical training program in mindfulness meditation applied in a work environment with healthy employees.

METHODS: We measured brain electrical activity before and immediately after, and then 4 months after an 8-week training program in mindfulness meditation. Twenty-five subjects were tested in the meditation group. A wait-list control group (N = 16) was tested at the same points in time as the meditators. At the end of the 8-week period, subjects in both groups were vaccinated with influenza vaccine.

RESULTS: We report for the first time significant increases in left-sided anterior activation, a pattern previously associated with positive affect, in the meditators compared with the nonmeditators. We also found significant increases in antibody titers to influenza vaccine among subjects in the meditation compared with those in the wait-list control group. Finally, the magnitude of increase in left-sided activation predicted the magnitude of antibody titer rise to the vaccine.

CONCLUSIONS: These findings demonstrate that a short program in mindfulness meditation produces demonstrable effects on brain and immune function. These findings suggest that meditation may change brain and immune function in positive ways and underscore the need for additional research.

Posted by hakank at 07:16 EM Posted to Diverse | Comments (2)

augusti 07, 2003

Vänsterhänthet

Upptäckte precis en sajt för vänsterhänta: Allt för vänsterhänta.

Definitionen på vänsterhänthet är enligt Hur definieras vänsterhänthet?

Jag identifierar mig själv som vänsterhänt.Här är en liten inventering:

Förutom den första punkten - jag skriver sedan lågstadiet oftast med höger hand efter en övertalningskampanj av lärare och föräldragenerationen - så är min dominerande hand definitivt den vänstra, t.ex. ger jag kort och trollar med kort vänsterhänt. Jag håller både sked och gaffel i vänster hand, dvs skyfflar med vänster. Spelar gitarr och elbas som högerhänt (från början troligen av bekvämlighet eftersom det är jobbigt att stränga om), men om jag ska förevisa "luftfiol" blir det som vänsterhänt (luftgitarr och luftbas är högerhänt). När jag läser böcker "med penna" är det oftast med vänster hand jag stryker under texten eller skriver kommentarer/nyckelord. När jag - tyvärr alldeles för sällan - ritar blir det med höger hand jämnare (rundare cirklar, rätare linjer), men med vänster blir det oftare intressanta figurer. Även att skriva spegelvänt gör jag utan något större problem, det ser dock ännu värre ut än min normala högerhänta handstil. Jag håller tand-/hårborste, sax och kniv med vänster hand.

Mitt dominerande öga (se Vad är korslateral? är höger, och håller racket i racketsporter (speciellt pingis) i höger hand. Se Varför sägs det att vänsterhänta är så bra på idrott?, men det gäller inte mig.

När jag trollade, spelade elbas resp. pingis tränade jag alltid en del på "andra sättet" eftersom jag ansåg - och anser fortfarande - att det på något sätt tränar upp hjärnan med "nya spår". Några gånger upptäckte jag på detta sätt nya och mer effektivare grepp.

Det är alltså en salig blandning av x-hänthet. Det är sällan jag tänker på min vänsterhänthet eller ens bryr mig om det. Men emellanåt dyker det upp.

Posted by hakank at 08:08 EM Posted to Diverse | Comments (10)

Kasta smörgås

I går kastade jag smörgås (sten) vid Smygehuk efter att ha ätit de underbara sillamackor som finns att köpa där [ingen vits avsedd]. Slumpmässigt nog stötte jag idag på denna lärda redogörelse om den ädla konsten: The Physics of . . . Skipping Stones Walking on Water.

Naturligtvis blev jag nyfiken på vad som står om detta på svenska. Några artklar i högen.

Förklaring i Nordisk familjebok. På Älskar hon dig? står det att man använde även detta till spå kärlekstankar. Även Forskning och Framsteg har en liten notis.

Enligt en sida om Brantevik kallas det även för "fittemad" (jag vågar mig inte på en etymologisk härledning). Är det någon som vet andra namn på denna företeelse?

Posted by hakank at 01:52 EM Posted to Diverse | Comments (2)

augusti 06, 2003

Musikspelande i ungdomen ger bättre verbalt minne

Lite mer om musik.

Enligt Music instruction aids verbal memory ger musikutövning hos barn bättre verbalt minne. Det visuella minnet påverkas däremot inte.

According to a new study, children with music training had significantly better verbal memory than their counterparts without such training. Plus, the longer the training, the better the verbal memory.
...
Ho, Cheung and Chan propose that music training during childhood is a kind of sensory stimulation that "somehow contributes to the reorganization-better development of the left temporal lobe in musicians, which in turn facilitates cognitive processing mediated by that specific brain area, that is, verbal memory."

Originalrapporten heter Music Training Improves Verbal but Not Visual Memory: Cross-Sectional and Longitudinal Explorations in Children, men den har jag inte hittat.


Resultatet i undersökningen gäller för barn och ungdomar men även vi något äldre borde påverkas positivt av musikutövande. Så börja träna! Elbas är ett mycket trevligt instrument...

Posted by hakank at 09:10 EM Posted to Diverse

augusti 05, 2003

Du är vad du lyssnar på

Enligt en studie som refereras i You Are What You Hear, Psychologists Say har man kommit fram till olika personlighetstyper som baseras på vilken musik man lyssnar på.

The psychologists, Jason Rentfrow and Sam Gosling of the University of Texas, conducted surveys of thousands of people's musical tastes, then came up with four distinct personality categories. Here are some of the characteristics listed in each:

Intense and rebellious: Like rock, alternative, heavy metal; you're an extrovert and sensation seeker.

Reflective and complex: Favor classical, jazz, folk, blues; you are politically liberal and a good conversationalist.

Upbeat and conventional: Listen to country, religious, pop; you are conservative and shy away from new challenges.

Energetic and rhythmic: Fans of funk, hip-hop, soul, electronica; you are enthusiastic, outgoing and liberal.

Mina egna favoritmusikgenres är: jazz, funk, latin och all-hybriden jazzrock/fusion, klassisk musik (speciellt Bach och 1900-tals), minimalistmusik. Lyssnar gärna - när jag kommer åt - på kinesisk folkmusik såsom i klassiska Kung Fu-filmer. Samt Robyn och Spice Girls.

Man kan göra ett eget test på www.outofservice.com.

Posted by hakank at 07:16 EM Posted to Diverse

augusti 03, 2003

Optiskt kamouflage

Enkelriktat läste jag om optiskt kamouflage.

Vill man läsa mer om detta fascinerande ämne och även se lite rörliga bilder bör man gå till Optical Camouflage. Fler skojiga projekt av samma gäng finns här

Posted by hakank at 11:52 EM Posted to Diverse

Forskning om intelligens

Några Nature-artiklar om forskning om intelligens.

Mouse intelligence measured berättar om försök på möss som kanske kan förklara vad intelligens (även hos människor) egentligen är.

Scientists have long used a factor called general intelligence or 'g' to rate people's brainpower. The measure spans verbal, logical and mathematical tasks - so a person with a big 'g' tends to score highly in all intelligence quotient (IQ) tests, and do well in school and work.

Mice have a version of 'g', according to a team led by Louis Matzel of Rutgers University in Piscataway, New Jersey1. Animals that come top in one learning test often score better on others, they found: a maze champion might be a sniffing sensation too. "Once in a while you come across one that's absolutely stunning," says Matzel.


En relaterad artikel Chess and GO no-brainers?: Amateur chess and GO players do not use an area that is believed to house general intelligence, sometimes called 'g', US and Chinese researchers have found. Amateur chess and GO players do not use an area that is believed to house general intelligence, sometimes called 'g', US and Chinese researchers have found. "It's a provocative claim," admits team member Sheng He, who is based at the University of Minnesota in Minneapolis.

Posted by hakank at 07:10 EM Posted to Diverse

augusti 02, 2003

Skandinaviska länder har kortast time-to-takeoff

Enligt European economies show dramatic differences in innovativeness, says O.R. study har de skandinaviska ländernas produkter den kortaste tiden från start till take-off. Detta tolkas i artikeln som att vi är mest innovativa. Tyvärr står det inget i artikeln om produkternas kvalitet eller hur bra det gått för produkterna efter lanseringen.

A study of 137 new product launches in 16 European countries shows the persistence of major regional disparity in the era of the European Union, according to an article in a journal of the Institute for Operations Research and the Management Sciences (INFORMS®)

De produkter som studerats var: refrigerators, washing machines, freezers, dishwashers, color televisions, dryers, VCR's computers, CD players, and microwave ovens.

"While we expected some differences, we were surprised by the size of the differences," the authors write. "We were also surprised by the fact that Scandinavian countries tend to have the shortest 'time-to-takeoff' of all European countries. In contrast, the large economies of Europe – France, Germany, Italy, Spain, and the United Kingdom -- turned out to be less "innovative" than the Scandinavian countries."

Några av slutsatserna i rapporten:

* 'Time-to-takeoff' for new products differs dramatically between countries (for example, 3.3 years for Denmark and 9.3 years for Portugal). On average, time-to-takeoff takes about half the time in Scandinavian countries (4 years) as it does in Mediterranean countries (7.4 years).
* Cultural factors partly explains these differences. In particular, the probability of takeoff increases in countries that place high in an index of achievement and industriousness and low in uncertainty avoidance.
* Sales of most new products display a distinct takeoff in various European countries, at an average of 6 years after introduction.

De finns även en rekommendation hur man introducerar nya produkter i Europa: Based on their research, the authors recommend that European marketers introduce new products first in a few countries, employing what is called a waterfall strategy, rather than in many countries at once, what marketing literature calls a sprinkler strategy.

Posted by hakank at 09:34 FM Posted to Diverse

juli 18, 2003

Naturliga rörelser

Av en ren slump råkade jag även läsa artikeln Darwin in a Box där det skrivs om program som lär sig olika mänskliga rörelsemönster, t.ex. att gå. En av användningarna är att skapa naturliga rörelser som sedan visas i dyra Hollywood-produktioner.

A.C.T. - How it Works och Demos finns några mycket enkla demofilmer.

Posted by hakank at 09:49 FM Posted to Diverse

Skapa dina egna moln

Jag är inte alls någon expert i hur man skapar och renderar naturfenomen såsom moln men detta program verkar skojigt.

Se vidare Real-Time Cloud Rendering and Animation. Det finns också några snygga demonstrationer på sidan.

Man kan tydligen ladda ner det inom kort: A downloadable executable will be available July 22, 2003!

Posted by hakank at 08:32 FM Posted to Diverse

juli 13, 2003

Miljöoptimism - en liten sökmotorresearch

Efter det jag skrev häromdagen parentetisk om Julian Simon och hans teknik-/miljöoptimism gjorde jag lite sökmotorsresearch för att veta mera. Det började med Julian Simon men gick rätt snabbt över till en liten studie i Lomberg-debatten.


Julian Simon vs. systemtänkarna
Först letade jag specifikt efter mer material om kontroversen mellan Julian Simon och hans åsiktsmotståndare i systemdynamikerlägret. Jag hittade lite grand (jag har gjort lite länkningar till den ursprungliga texten):

I föredragsanteckningen Future growth skrivs t.ex. Of course, there are some critics criticizing the working of the Beyond the Limits concept [boken är skriven av några av de mest kända systemtänkarna. hakanks anm.]. I think the most important one is that of Julian Simon, in his well known book called Ultimate Resource. He rejects this very pessimistic scenario in favor of a more optimistic vision, saying that our standard of living has been rising, we have less resource shortage, we have lower cost, and in fact increased availability of resources including cleaner environment and greater access to natural recreation areas.


På sajten Sustainability: An Introduction for Environmental Studies Students skrivs:
... In contrast, cornucopians perceive the environment as rich in natural resources. Cornucopians expect technology and free markets to find substitutes for any resources that are in limited supply, and think that human ingenuity will preclude scarcities. In this view, there are no effective environmental limits on economic growth.

The most extreme cornucopians, such as economist Julian Simon, insist that human population growth is not a problem at all, because each person born offers skills and ideas which can be applied to counter any potential difficulties that humanity may face during their lifetime (Simon 1981, 1996). A related but less extreme viewpoint is that there is a limit to the human population the Earth can support, but that this limit is much higher than our present population. In this way of thinking, human population growth will level off on its own, through natural demographic transitions, before any catastrophes occur.

The contrasting views of the catastrophists and cornucopians (respectively) were expressed most famously in the Club of Rome's provoking book 'Limits to Growth' (Meadows et al. 1972) and a countering book titled Models of Doom: A Critique of the Limits to Growth (Cole et al. 1973). Meanwhile, the Green Revolution has made it possible to feed more people than ever before. Research shows that we produce enough food for everyone in the world, and that people are starving because of problems with the distribution of food. Also, it has become apparent that mineral resources are common on much of Earth and, for a number of reasons, are unlikely to be in short supply in the next 100 years (Hodges 1995).


Lomborg-debatten
Rätt snart hittade jag dock Lomborg-debatten, dvs diskussionen om dansken Bjørn Lomborgs bok Environmental Skepticism. Boken finns även översatt till svenska: Världens verkliga tillstånd. Lomborgs egen webbsida för boken är http://www.lomborg.com/ där han möter kritikerna. Det finns recensioner och kommentarer från andra som är mer positiva än de flesta av länkarna nedan.

Boken (som jag alltså inte läst) är uppenbarligen skriven i samma anda som Julian Simons skriverier, nämligen en stark miljö-/teknikoptimism som i princip innebär att de miljöproblem (eller befolkningsproblem) som vi nästan dagligen läser om, inte finns eller är starkt överdrivna. Å, om det vore så väl!

En recension av boken jag läste någon gång förra året var t.ex. Skeptical About The Skeptical Environmentalist i Skeptical Enquirer, som bl.a. går i genom några av felsluten i boken och är kritisk till den påstådda vetenskapsskepticismen i boken: The oddity is that the book, while claiming to be a skeptical review of a wide body of "doomsaying" environmental studies, should itself be subject to a healthy dose of skepticism. A reasonable layperson is likely to look askance at Lomborg's claims that virtually every environmental indicator is better than scientists claim, including world hunger, global warming, forest depletion, species extinction, loss of nonrenewables, acid rain, as well as water, air, and wastewater pollution. A reasonable person is also likely to view with marked disbelief Lomborg's claims that all that bad news is the result of a directed and concerted cabal of environmental pressure groups to conceal the truth. In a nutshell, the truth may be out there . . . but not in this book..

En rätt lång (58 sidor) genomgång av boken som är betydligt mer detaljerad och teknisk än föregående recension är Some Realism About Environmental Skepticism: The Implications of Bjørn Lomborg s The Skeptical Environmentalist for Environmental Law and Policy skriven av Douglas A. Kysar. Jag förstod inte riktigt alla tekniska (biologiska, ekologiska, ekonomiska) detaljer men fick ändå en känsla för denna debatt. Kysar verkar i alla fall vara sakligt argumenterande även om det här och där finns en del lite onödiga ironiska slängar åt Lomborg.

Det är mycket märkligt att - som Lomborg tydligen gör - endast utgå från ekonomiska indikatorer för att bedöma hur stora miljöproblemen är. Det verkar också, som vanligt i denna typ av debatter, som om åsiktsmotståndarna pratar rätt mycket förbi varandra genom att ha helt olika förutsättningar om vad som verkligen är problemet, hur man ska mäta effekter samt hur man ska tolka existerande data.
Kysar och andra gör det tydligt att det även är en mycket politisk debatt och inte bara handlar om vetenskapliga argument. Det är ju bara att jämföra med den pågående EMU-debatten som från början verkade vara en "teknisk" debatt!

Efter en mycket starkt kritik från mängder av framstående miljöforskare undersökte den danska "Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed" bokens vetenskaplighet och skrev sin dom i Decision regarding complaints against Bjorn Lomborg bl.a.:


Ruling:

Objectively speaking, the publication of the work under consideration is deemed to fall within the concept of scientific dishonesty.

In view of the subjective requirements made in terms of intent or gross negligence, however, Bjørn Lomborg's publication cannot fall within the bounds of this characterization. Conversely, the publication is deemed clearly contrary to the standards of good scientific practice.

Man ska dock notera att deras "dom" inte är en bedömning huruvida teserna som framförs eller slutsatser som drages är sanna eller falska vilket flera av Lomborgs kritiker hävdat eller antytt. I The Lomborg Case and the debate (från 10 januari 2003) klargör man:
The debate in progress on the Lomborg Case provides cause to correct a recurring and grave misunderstanding.

It appears from a series of contributions and statements made in the media that many journalists, commentators, politicians and scientists view the ruling from the Danish Committee on Scientific Dishonesty (DCSD) as a position adopted on whether Bjørn Lomborg's book "The Skeptical Environmentalist" is right or wrong-true or false, if you like. However, it is not DCSD's task to answer this question. In this, as in similar cases, DCSD's brief is solely to decide whether the procedures foreseeably adopted during the production of a scientific work have actually been observed.

Dvs man har endast bedömt om tillvägagångssättet (research, argument etc) varit vetenskapligt och inte huruvida slutsatserna är sanna eller falska.


Det finns mycket mer skrivet om Lomborgs bok och debatten. Här är några länkar, flera av dem har referenser till andra skrifter.


En rätt ny artikel (skrevs 9 juli 2003) är The Bad News Bearers

Några referenser som nämns i artikeln eller kommentarerna (finns i slutet av artikeln):


En i övrigt intresant sajt om "informationsförorening" är http://info-pollution.com/: Welcome to Info-pollution. Here I look at the wide variety information pollution. While I will try to look at all forms, I will concentrate on the areas I am most interested in, including anti-environmental myths and skepticism.

Posted by hakank at 09:57 FM Posted to Diverse

juli 09, 2003

Socialt avstånd - och semantiskt

Råkade stöta på lite artiklar om något som väl kan kallas för socialt eller psykologiskt avstånd.

Copycat waitresses get bigger tips refererar en undersökning som - enligt artikeln - är den första som studerar hur härmning av ett beteende påverkar den härmade. Här studerashur dricksen på en restaurang påverkas av hur kyparen beter sig.

En "related stories" var Help for names' sakes. When seeking help from a stranger, ask someone who shares your name: people are more likely to assist a namesake, an e-mail study has revealed. ...About 12% of those sharing both names responded, compared with less than 2% of people sharing none. A shared first name or surname got a smaller response, but was better than nothing.
Så man kanske skulle ta tillbaka namnet Andersson (som min far hette innan de bytte till Kjellerstrand). Enligt Eniro, privatpersoner finns det 250 stycken "Håkan Andersson". Vilket ju är avsevärt fler än 1.

En annan relaterad artikel: We like the look of lookalikes: We're more likely to trust someone who looks a bit like us, says a psychologist. The same tendency may have helped our ancestors to help their kin.


En liten aside: Själv har jag sedan länge varit fascinerad av semantiska avstånd, dvs hur nära ord är till andra och även hur man skapar ord som liknar varandra, speciellt vitsar. Se t.ex. mina små program Nearest words eller New Markov Words II eller Markov generated proverbs.

Posted by hakank at 10:15 FM Posted to Diverse | Kognitiva illusioner | Komplexitet/emergens | Program

juli 08, 2003

Skadliga metaforer?

I Natural Enemies--Metaphor or Misconception? görs en undersökning hur metaforer används i den biologiska vetenskapen, och speciellt användningen av metaforen "Natural Enemies". Man diskuterar även t.ex. "survival of the fittest". Se även Science Historians Ponder Naming 'Enemies' In Science Literature.

Naturligtvis är inte biologerna de enda vetenskapare som använder sådana "farliga" metaforer. Vi gör det alla och ständigt. För mer om metaforer se t.ex. en metafor-kurs. (Länk via Det perfekta tomrummet).

För övrigt kan jag verkligen rekommendera Metaphors We Live by som är en ypperlig bok om metaforer.

Posted by hakank at 11:08 FM Posted to Diverse | Comments (2)

juli 05, 2003

Bostreams mailserver nere

Suck!

Sedan cirka 21.30 i går kväll har Bostreams mailserver varit nere, vilken innebär att jag varken kunnat hämta eller skicka mail under alla dessa timmar.

Om du av någon anledning vill kontakta mig under tiden kan du t.ex. kommentera denna artikel. Tänk dock på att kommentarerna är publika så alla kan läsa dem.

UPDATE Hurra! Nu (12.37) funkar mailen igen!

Posted by hakank at 11:57 FM Posted to Diverse

juni 27, 2003

Which Reality Show's Right for You?

Ännu ett test: Which Reality Show's Right for You?. Här testas vilken dokusåpa man passar för.

Naturligtvis blev jag American Hero: Stars aren't born they're created -- just ask the Monkees. All you need is the big break and American Idol is it. Whether it as an impromptu serenade in the school cafeteria or the business presentation-turned-standup routine, you've always been a performer at heart..

Detta är från samma sajt som The Ultimate IQ Test vilket surrade runt på nätet för ett tag sedan (där jag ansågs vara "Visionary Philosopher"). Det finns en herrans massa andra test att göra.

Notera att man måste registrera sig för att göra testen.

Posted by hakank at 09:00 FM Posted to Diverse