« Growing Artificial Societies - recension | Main | Networks and Netwars - och andra böcker från RAND »

augusti 23, 2003

Tiden och dubbeltittandet

Häromdagen var jag på väg till några vänner för att gå och äta sillamackor på Malmöfestivalen. Jag skulle vara där klockan ett och gående någonstans på gågatan kollade jag min klocka. Precis efteråt frågade en dam mig hur mycket klockan var. Och vad gör jag då? Tittar på klockan igen!

Känns detta igen?

Några tankeförsjunkna steg efter detta mikrodrama kom jag på anledningen till dubbeltittadet.

Första gången jag kollade klockan var det egentligen inte för att veta tiden (tio i ett), utan för att kontrollera hur lång tid det var till jag skulle vara på avtalad plats: "det är tio minuter kvar", eller snarare "tiden räcker gott och väl för att förflytta mig från denna punkt till mötesplatsen".

När damen sedan frågade om tiden fanns det alltså ingen egentlig lagrad representation av "klock-tiden" utan jag var tvungen att titta på klockan igen.

Möjligen skulle jag kunnat "resonera" mig fram till den aktuella tiden genom att komma ihåg hur visarna på klockan stod när jag tittade första gången, men så funkar tydligen inte min hjärna.

En mer visuellt funtad person (t.ex. Niklas Johansson på Enkelriktat) skulle kanske gjort denna (visuella) koppling och berättat tiden direkt, utan att behöva bete sig som vore man behäftad med tics eller extremt glömsk.

Posted by hakank at augusti 23, 2003 10:52 FM Posted to Diverse

Comments

Du reflekterade i alla fall över varför du gjorde som du gjorde och kom fram till ett bra svar också. Det vette katten om jag hade gjort. :)

Posted by: Mats Andersson at augusti 23, 2003 09:28 EM