« Smart Mobs blogg | Main | Six degrees-projektet avslutat »

augusti 07, 2003

Vänsterhänthet

Upptäckte precis en sajt för vänsterhänta: Allt för vänsterhänta.

Definitionen på vänsterhänthet är enligt Hur definieras vänsterhänthet?

Jag identifierar mig själv som vänsterhänt.Här är en liten inventering:

Förutom den första punkten - jag skriver sedan lågstadiet oftast med höger hand efter en övertalningskampanj av lärare och föräldragenerationen - så är min dominerande hand definitivt den vänstra, t.ex. ger jag kort och trollar med kort vänsterhänt. Jag håller både sked och gaffel i vänster hand, dvs skyfflar med vänster. Spelar gitarr och elbas som högerhänt (från början troligen av bekvämlighet eftersom det är jobbigt att stränga om), men om jag ska förevisa "luftfiol" blir det som vänsterhänt (luftgitarr och luftbas är högerhänt). När jag läser böcker "med penna" är det oftast med vänster hand jag stryker under texten eller skriver kommentarer/nyckelord. När jag - tyvärr alldeles för sällan - ritar blir det med höger hand jämnare (rundare cirklar, rätare linjer), men med vänster blir det oftare intressanta figurer. Även att skriva spegelvänt gör jag utan något större problem, det ser dock ännu värre ut än min normala högerhänta handstil. Jag håller tand-/hårborste, sax och kniv med vänster hand.

Mitt dominerande öga (se Vad är korslateral? är höger, och håller racket i racketsporter (speciellt pingis) i höger hand. Se Varför sägs det att vänsterhänta är så bra på idrott?, men det gäller inte mig.

När jag trollade, spelade elbas resp. pingis tränade jag alltid en del på "andra sättet" eftersom jag ansåg - och anser fortfarande - att det på något sätt tränar upp hjärnan med "nya spår". Några gånger upptäckte jag på detta sätt nya och mer effektivare grepp.

Det är alltså en salig blandning av x-hänthet. Det är sällan jag tänker på min vänsterhänthet eller ens bryr mig om det. Men emellanåt dyker det upp.

Posted by hakank at augusti 7, 2003 08:08 EM Posted to Diverse

Comments

Jag är definitivt högerhänt. Dock finns det en lite egendomlig sak som jag gjorde bäst med vänsterhanden. Jag slog nummer på den gamla sortens telefoner med nummerskiva. Anledningen var att jag, eftersom jag är högerhänt, höll luren med högerhanden och då blev bara vänster hand kvar för att ringa.

Numera har jag lärt om så att jag håller luren i vänsterhanden eftersom jag inte kan skriva med den och på jobbet behöver jag kunna skriva samtidigt som jag pratar i telefon.

Vänliga hälsningar

Niklas Johansson

Posted by: Niklas Johansson at augusti 7, 2003 08:15 EM

Jag undrar hur mycket av sådana mikrobeteenden som beror på "rationella" val när vi är små. Det mesta kanske helt enkelt är en slump.

En "självklar" påminnare: Man ska inte glömma bort att vi har bara två händer, och när en uppgift kräver båda händer så görs den ena med vänster hand och den andra med höger.

Posted by: Håkan Kjellerstrand at augusti 7, 2003 08:27 EM

Jag är också född vänsterhänt, men fick lära om vid skolstarten. Håller dock fortfarande kniv och gaffel i "fel" hand. Jag skriver relativt obehindrat spegelvänt med vänster hand. När jag läser det skrivna i en spegel ser det inte nämvärt j-igare ut än min rättvända handstil.

När jag hoppade längd i barn- och tonåren gjorde det ingen skillnad om jag använde höger eller vänster som avstampsfot.

Posted by: Thorvald at augusti 7, 2003 10:41 EM

Thorvald: Om du skulle få för dig att hoppa längd i dag, skulle det göra någon skillnad vilken avstampsfot du använder?

Posted by: Håkan Kjellerstrand at augusti 7, 2003 10:47 EM

Nej, det tror jag inte. Det skulle nog bli lika mycket kortare med båda.

Posted by: Thorvald at augusti 8, 2003 09:00 FM

Och där gick den teorin åt skogen. :-)

Posted by: Håkan Kjellerstrand at augusti 8, 2003 09:24 FM

Jag är både vänster o högerhänt :)

Posted by: dr.zyme at september 15, 2004 10:09 EM

Är man både vänster- och högerhänt så kallas det ambidexter har jag för mig :P

Posted by: johan at november 17, 2005 10:48 FM

Några exempel på bloggares spegelvända skrift, inklusive Hakanks och undertecknads, återfinns här:
http://henriksundstrom.se/news.php?readmore=359

Ambidexter var ordet.

Posted by: Henrik Sundström at november 22, 2005 11:24 EM

Hej

Tack för tipset om www.alltforvansterhanta.se

Har tänkt på det flera gånger att det hade varit bra med specialprodukter, men har precis som många andra fått vänja mig vid att använda högerhänta produkter istället.
Nu slipper jag det.

Posted by: Mats at november 18, 2009 08:21 EM