« "Värd" till aprils månads skånska bloggaremiddag sökes | Main | Jag ger mig: Du har rätt Åsk, AdLand är en blogg »

mars 23, 2005

Förslag till nytt ord: SMSter

Förslag till nytt ord att införliva i det svenska språket: SMSter.

Så här skulle det kunna se ut i Nationalencyklopedin:


SMSter: (från "SMS" och "semester", uttalas "ess-em-ess-ter", nykonstruktion 2005-03-22) för att beteckna då en arbetatagare under sin ledighet kommunicerar med sina arbetskamrater kring arbetsrelaterade spörsmål via mobiltelefoners SMS-tjänst, e-post eller andra elektroniska hjälpmedel.

Begreppet är en förtätning (ihopslagning) av de två orden SMS ("Short Message Service", korta meddelanden som skickas via t.ex. mobiltelefon) och semester (lagstadgad ledighet från arbetet).

En korrekt användning av ordet kräver inte att arbetstagaren är ledig på just semester, utan det kan även vara frågan om sådan kommunikation under helger (då många tjänstemän är utan arbetsplikt), flextid (flexibel arbetstid) eller annan typ av ledighet eller bortavaro från arbetet då arbetstagaren är utan arbetsplikt.

Uttalsförtätningen sker på följande sätt:
"SMS" uttalas ess-em-ess
"semester" utalas sem-esster
varvid de två termerna slås ihop till
ess-em-essterJämför med tidigare nykonstruktioner:
sammansvärmning
hängmattematik/hängmatte

Posted by hakank at mars 23, 2005 07:12 FM Posted to Diverse

Comments

Haha! Lysande. :)

Posted by: Erik Starck at mars 23, 2005 08:14 FM

Genialt.

Posted by: Åsk at mars 24, 2005 02:17 EM

Jag vill inte vara sån men jag har bestämt för mig att jag såg ordet smster i Sydsvenskan för ett par veckor sedan. Jag återkommer när jag har bevis.

Posted by: Svante Pettersson at mars 25, 2005 07:07 EM

Svante: Ah, intressant. Självklart ska du vara sådan.

Och lika självklart kan jag ha hört ordet och sedan glömt ursprunget. Det har hänt förut även om det nog inte tillhör vanligheterna.

Här är lite word forensics.

"smster" finns inte på sydsvenskans sajt, men du har förhoppningsvis andra källor att ösa ur. (Hur ofta indexerar man om sökmotorn på sajten?).

Det är ganska osannolikt - men inte omöjligt - att jag läst det i papperstidningen eftersom det sedan länge inte är husorganet men skulle kunna ha setts i jobbets prenumeration. En mer trolig källa skulle vara Computer Sweden som jag pappersläser ganska noga, men inte heller på deras sajt har det hittats. Eller kanske att någon som läst det någonstans har skrivit eller sagt det och som jag sedan läst/hört.


Jag kan i och för sig precis förklara när jag "kom på" ordet, men det håller naturligtvis inte i en domstol eftersom minnesbilderna kan vara en efterkonstruktioner och rena inbillningar.

Det var när en av cheferna - som hade semester - skickade frågor till en av medarbetarna via SMS-meddelande. Jag stod precis 'där' vid diskbänken - troligen för att ta mina två sockerbitar till téet - när jag hörde någon bakom mig berätta det. Då kändes ordparet "semester" och "SMS" innehålla en "vitspotential" varpå hjärnan smakade på det (dvs gick i loop över det) ett antal gånger. Efter en stund, när jag satt 'där' i ett annat rum - med ryggen mot korridoren - kom jag senare kom på/kom ihåg ljudlikheten, och fnössade [av "fnissa" och "fnös"] till två gånger. Det koms då inte på att "javisst, det var ju det som stod i X eller sades av Y", men detta visar - som sagt - inte någonting.

Posted by: Håkan Kjellerstrand at mars 26, 2005 10:58 FM