februari 28, 2009

Bloggträff söndag 1 mars kl 17.00 på Kin Long i Malmö

Söndagen den 1:a mars klockan 17.00 är det bloggträff på Kin Long i Malmö. Alla är välkomna. Meddela gärna att ni kommer så vi kan reservera bord för ungefär rätt antal. Anmäl antingen bland kommentarerna här eller via mail, hakank@bonetmail.com

Det finns också en Facebookgrupp Bloggträffar i Malmöregionen, öppen där alla får bli medlemmar.

Posted by hakank at 05:14 EM Posted to Bloggmiddagar

juli 03, 2008

Bloggträff i Malmö nu på lördag 5 juli (2008)

Henrik Sundström ordrar bloggträff i Malmö nu på lördag,(kl 1400. Läs mer och anmäl ert intresse hos honom.

Posted by hakank at 06:55 FM Posted to Bloggmiddagar

juni 06, 2008

Blogglunch söndagen den 15/6 kl 13.00 samt Markovgenererade bloggträffsammanställningar

Zyrenna-Åsa manar till Blogglunch söndagen den 15/6 kl 13.00, naturligtvis på restaurangen Kin Long. Meddelena Åsa om du tänker komma.


Med anledning av en semantisk förrvirrning angående tidens riktning i en första version av kallelesen skriver hon i kommentarsflödet:


Någon borde testa [att skriva refererat för framtiden]. Skriva referatet i förväg och sedan jämföra med utfallet.

Sammanställningar om redan hända bloggträffar har gjorts. Men att skapa sammanfattningarna innan? Detta kändes som en utmaning!

Eftersom jag är alldeles för lat för att fantisera fram diskussionerna på en hel bloggareträff gjordes det näst bästa: utgick från de redan skriva sammanfattningarna. Det blev det Markovgenerering - inte helt förvånande för den som följt med ett tag. Se t.ex. Generering av Nobelpris-motiveringar (Markov såklart) för mer om Markovgenerering av texter.

Det aktuella programmet som skapar bloggträffsammanfattningar är Markovgenererade bloggträffsammanfattningar.

Om texten inte upplevs vara helt korrekt svenska, föreställ då att författaren är smått förvirrad, berusad eller skriver aningen för snabbt . Eller helt enkelt är poetiskt kryptisk, en kryptopoet .

Posted by hakank at 08:43 EM Posted to Bloggmiddagar | Språk | Statistik/data-analys | Comments (1)

maj 05, 2008

Sammanfattning av Bloggareträff uti Malmö, söndagen 4 maj 2008

Sammanfattning av Bloggareträff uti Malmö, söndagen 4 maj (2008), klockan 13:00 på Kin Long.


Det finns två versioner av denna sammanfattning. Välj ditt val och stå sedan ditt kast:

Den korta varianten

Vi [kom, hälsade, beställde, pratade, åt, hade trevligt, betalade, gick].


Den något längre varianten

Det var inalles sju (7) stycken deltagande bloggare som träffades på Kin Long.

Trevligt och mycket god mat var det som vanligt. Maten var som vanligt gudomlig. Tips: man bör inte deltaga i animerade diskussioner just när man äter så god mat.


Denna gång var det rätt mycket blogg- eller webbrelaterat som dryftades. Det kan bero på att det var ett antal (>4) månader sedan många av oss träffades sist, och det har hänt en del relaterat.


- Strax efter att vi blivit fulltaliga tog David upp sin mobiltelefon för att Jaikua att vi börjat vår bloggträff. Det kom då en kommentar om att telefonen inte verkade vara helt optimerad till att skriva långa (eller korta för den delen) texter. Varpå en stor minoritet av deltagarna (samtliga av manligt kön) tog upp sina mobiltelefoner. Exakt vad de sade vet jag inte men det kändes på något sätt högtidligt.


- Onceability
[Stavas det verkligen så? Om det är nytt men vedertaget uttryck borde man få mer än 10 träffar på favoritsökmotorn.]

Oavsett hur det stavas så betecknar "onceability" sådana funktioner på en pryl (tänk mobiltelefon eller datorprogram) som är så komplicerade att använda så att man använder funktionen endast en gång. Sedan glömmer man bort funktionen och/eller så hittar man inte manualen. Det är därför man endast använder de avancerade telefonerna till att ringa med och till essemessen.

En mot-gambit till detta är att ge apparaten till någon i den yngre generationen som garanterat kommer att hitta funktioner som du inte har någon aning om. Troligen kommer densamma ungdomen att ändra inställningarna så att du måste leta rätt på manualen för att kunna använda apparaten igen.


- Mer telefoner, det långt efter ovanstående telefonmania inträffade: Någon i sällskapet klagade på sin nya mobiltelefon att den hade kamera som denne inte använde: "Det gör den alldeles för tung" (obs! ej ordagrant citat. Citattecknen innebär endast att någon sade något).

Flera höll med om problemet att prylar inom normalt prisområde (speciellt mobiltelefon) har funktionalitet som inte används (zerobilitet?).
En kommentar var däremot följande: "Jag tycker det är bra med lite tyngre telelfoner som man känner av den i fickan. Är de för små så är det lätt att tro att man glömt den eller inte är medveten om den.".

Varpå ett förslag kom att telefonen borde bli tyngre beroende på hur många telefonsamtal/SMS man inte besvarat.

[Sammanställarens anmärkning: Av någon anledning kommer jag att tänka på Umberto Ecos underbara analys av jeans i hans "Vad kostar ett mästerverk". En poäng med jeans är att man - till skillnad från andra byxor - känner av dem, och blir ständigt medveten om sin kropp.]


Ovanstående förslag ledde osökt till:

- USB minne som blir större ju mer data som finns lagrat.
Se Tommys inlägg Kort minne. Diskussion fördes då naturligtvis hur man skulle kunna utnyttja denna typ av återkoppling. Några förslag:
- för att radera alla filer så "punkterar" man "ballongen"
- om man skakar den hör man på rasslet hur mycket data som finns (kanske även vilken typ av data det är). Det bör dock inte låta som något är löst eftersom då förfelar det sin avsedda verkan.


- En utlovad länk: Här är en trevlig blogg som använder spelteori och andra ekonimiska metoder för att analysera föräldraskap: Game Theorist - Musings on economics and child rearing.


- Någon (jag hakank) hade läst Framtidens bloggstjärnor (*, samt min fetning) :


Nästa hajp i bloggsvängen kommer inte vara en ytlig trendblogg utan en djup, nördig sajt med otroligt sakkunskap. Här är kandidaterna.

De fem kandidaterna till framtidens bloggstjärnor finns att läsa i artikeln. De är repektive en kollektiv litteraturblogg, en kollektiv musikblogg, en gruppblogg om musik, en modeblogg (!) samt en anonym tv-blogg.

Det noterades att det inte fanns någon representant av teknikbloggarna (übernördbloggaren), vilket ansågs som synd. Det har naturligtvis att göra med storleken på målgruppen.

Diskussion fördes om vad en nördblogg egentligen är. Generellt ansågs en modeblogg inte vara en nördblogg, däremot kan en blogg om enbart Gucciprodukter vara det, liksom en blogg som endast handlar om vänsterskor, eller enbart om produkter för vänsterhänta.

(*)
Jag tror att det var Veckans affärer som skrev originalartikeln. I dagens hypermedia är det svårt att veta vem som ursprungligen publicerat en artikel. Eftersom det med stor sannolikhet var på VA jag läste artikeln (möjligen via någon annan) så är det rätt att länka till dem. Tror jag...


- Mikrobloggning/sociala nätverkssystem
Eftersom David var med oss blev det en del prat om detta. Det noterades alltså att ett antal personer som varit aktiva inom den svenska bloggosfären numera i viss mån bytt fokus och skriver nu istället på sådana ställen som Jaiku.

Poängen är mycket att det både är ett socialt nätverk och att det finns en snabbhet i publikationer som t.ex. vanliga bloggar saknar, samt är mycket mer renodlat till att texta än de stora Yet-Another-Social-Networks(YASN)-härkena såsom Facebook.

Bloggvärldsbloggen skrev om detta för ett tag sedan: Mikrobloggar är det nya svart.

Den första diskussionen kring detta spårade snabbt ur eftersom någon undrade om det verkligen var "mikrobloggning": varför inte minibloggning, eller nanobloggning. Eller Ångströmsbloggning?

Det gjorde då också en undring hur stor (dvs liten) en bloggning måste vara för att vara mikro (och därmed svart). Ursäkta att det skojades till här. Men det är så det kan gå ibland.

Det relativt okända YASN-systemet Plaxo nämndes också. Det var inte många som kände till det. Det verkar inte har fått upp något större momentum i Sverige ännu. Man kan se det som en blandning av Facebook (kan skriva t.ex. blogginlägg) och Linked In, där man lägger in sina riktiga kontakter.

Diskussionen kom naturligtvis även in på vilken egentlig nytta man har av sådana YASN. Ett skäl så gott som något var att helt enkelt studera hur det sociala nätverket evolverar över tiden, när det exploderar och sedan stelnar.

Det nämndes även ett YASN som förr heter Klassträffen eller något liknande, men numera har ett engelskspråkigt namn (David kom ihåg det svenska namnet). [...En sökmotorsökning senare...] Ah, det var ju StayFriends. Där hade någon fått kontakt med gamla skolkamrater och tyckte det var funktionellt för just detta ändamål.

Ett aktuellt mem som visar konstigheterna i slika sociala nätverkssystem: Facebook in reality.


Till detta inte helt orelaterad:

- Videobloggning, youtubning.

Det sågs inte helt odelat positivt att fler och fler bloggar har inlägg med endast en inbäddad Youtube-film. Det ses (av vissa i alla fall) vara ungefär på samma nivå som ett inlägg med endast en länk till en artikel någon annanstans.

Sedan kom vi in på "riktig" videobloggning, dvs då bloggaren skapar en egen film. Här tyckte en hel del att det är mycket bättre med text eftersom det är svårt att skumma filmer för att se om det är intressant. Någon annan höll principiellt med men ansåg att videoföreläsningar var ett mycket bra påfund.

Ett trevlig exempel på videobloggning är den i svensk folkmun relativt okände trollkarlen Johan Ståhl som videobloggat (med kompletterande text) om sin resa till USA för några mycket ansedda föreställningar samt tävling i Las Vegas. Speciellt roligt är Tävling i Las Vegas där prisutdelningen videofieras.

(Efter detta kom vi in på trolleri och trolleriets psykologi, framförallt om man som gammal trollkarl kan bli lurad. Men det tillhör sådant som det inte skrivs om här. Not: inga hemligheter avslöjades.)


- Vad gäller luras så kom vi sedan in på att utbildare är tvunga att "lura" sina elever för att kunna förklara hur saker och ting fungerar. Efter ett tag kan man tillföra mer och mer detaljer för att få en mer sann bild.

Någon kommenterade att det var på samma sätt när man förklarar saker för sina barn. (Det specifika exemplet här var differentialekvationer men jag tror inte att det måste vara så extremt).

Varpå det kommenterades att matematiken är troligen den enda disciplinen som inte gör denna omväg kring att förenkla för eleverna utan förklarar från börjar "hur det är" med att börja med grunderna i stället för att "pedagogisera" ämnet. Till förfång för mången elever. (Naturligtvis är denna beskrivning i sig en förenkling av hur det verkligen är. Det finns många bra matteböcker och mattelärare. Så var det sagt.)

Här bevingades även uttrycket "Nils Holgersson-perspektiv" som den skånska varianten av helikopterperspektiv.


- Det torrprogrammerades inte i Excel, och i övrigt var det inte speciellt mycket matematiknörderier.

- Ett kärt ämne: hur mycket följer man statistiken på sin blogg.

Det verkar som om intresset överlag har minskat under åren, naturligtvis med några undantag. Någon hade inte kontrollerat sin besöksstatistik på flera månader.

Några var överens om att den mest intressanta var att man hade kontroll av länkar till sin blogg. Andra tyckte att det var mest intressant vilka ord som besökarna använde för att komma till bloggen.

I samband med detta utbrast en av deltagarna (hakank) sin starka irritation över den spam-farm som sedan några veckor försöker anropa mt-tb.cgi (som sedan länge är helt borttagen från systemet). Naturligtvis försöker de att få bättre rankning på sökmotorerna. Idioter!


- "Blogga ett inlägg om dagen"

Eftersom de allra flesta av deltagarna numera är mindre aktiva än tidigare pratades det om orsaken.

I vissa fall är fokus på andra publikationssystem (se ovan), i andra fall att man inte anser sig har något nytt att komma med, där kraven vad som är nytt och relevant att skriva om har ökat med åren.

Någon: "en tanke är att helt enkelt radera sin gamla blogg och börja om från början, med en helt annan inriktning än den nuvarande".

Någon: "jag ska testa att skriva ett inlägg om dagen under en månad..."

Varpå det naturligtvis blev en diskussion hur stort/litet en sådant inlägg måste vara för att det ska räknas. Pendangen till föregående uttalande var iofs "... oavsett hur stort eller litet det är".

Någon annan hade löst det genom att ha ett flertal specialinriktade bloggar (mer eller mindre anonyma och/eller skilda från existerande blogg), men - och det tyckte vi var lite roligt - kom inte ihåg alla de bloggar som skrevs på.

- Att själv skriva sina kommentarer under ett annat namn ansågs vara fusk och om det kommer ut blir det stor skandal: "Länkskandal i bloggosfären" var förslag på rubrik (om det var någon mer känd blogg än våra). Inte helt catchy rubrik, dock.


- Fusk i rekommendationssystem
Länk angående fusk i sådana system utlovades:
Shilling Recommender Systems for Fun and Profit.

Se även: ("recommendation system" | "recommender systems" | "collaborative filtering") (attack | shilling).


Det diskuterades även allmän osäkerhet i vissa typer av betygssättarsystem:

- för få betygssättare ger skevt medelbetyg

- vet inte alltid vad det egentligen är som betygssätts

- vet inte alltid när betygssättningen gjordes. Är det ett gammalt betyg kan saker och ting har förändrats (till det bättre eller sämre).


- Cocktails

I vissa sammanhang kring matbordet är det oundvikligt att whisky kommer upp på dagordningen. I detta sällskap är det istället cocktails som dryftas.

En sak som vi alla nu väntar på är en djup analys vilken typ av maträtt som passar bäst till vilken cocktail, såväl före som efter maten (endera eller bådadera).


- Skulle du läsa din blogg om du inte skrev den själv?

(Här låter vi allt annat i världen vara ceteris paribus, dvs vi antar bara att det inte är du som skrev din blogg, men att ditt liv i övrigt var detsamma. En märklig förutsättning, men OK.)

Flera (an|in)såg att man nog inte skulle läsa eller bloggbevaka sin blogg. Exakt av vilka skäl anfördes inte, men man kan skönja en viss koppling till att samma personer inte läser så många bloggar.

En deltagare medgav dock att det berodde på att denne som skribent vill styra händelsens utveckling, vilket ju inte kan göras som läsare. Någon annan skulle dock läsa sin egen blogg.

- Det klagades på alldeles för långa bloggtexter.

Med viss rätt.


- Typealyzer
Naturligtvis nämndes Typealyzer där man kan skriva in en URL varpå texten analyseras enligt en personlighetstyp.

(hakank: Jag blir alltid INTP eller INTJ på alla denna typ av texter. Ett av de få undantaget är det gamla litterära försöket Till min dagbok om jag hade någon. Vilket inte är så konstigt.)

Vissa tekniska saker kring systemet diskuterades.


- "Bloggar du för dina läsare eller för sökmotorerna?"

En förstulen kommentar kring Googles PageRank orsakade ovanstående fråga. Det är alltså inte bara frågan om vem som är målgruppen utan även "när" är målgruppen. Bloggar kommer traditionellt högt på sökmotorerna eftersom det dels länkas mellan varandra men även att det nu finns ett antal aggregatorer där text + länk kommer upp.

Exempel: mitt första inlägg om MiniZinc (Constraint Programming: Minizinc, Gecode/flatzinc och ECLiPSe/minizinc) efter någon timme fanns i en eller annan form på ett 10-tal svenska sajter - inklusive sökbart på google och yahoo - efter bara några timmar. ("minizinc" är tacksamt som att ha som test eftersom det fortfarande är relativt få som skriver om det. Tyvärr.)


Utlovad länk till Firefox-extension (add on) för visning av Google PageRank:
Live PageRank. PageRanken visas nere till höger i statusfältet.
Se även LivePR, som funkar inte så bra i skrivande stund.

Sedan är det en helt annan fråga hur mycket:

1) man kan lita på att detta är det korrekta PageRank-värdet som används av google själv

2) av PageRank som används av google vid en söksortering.

Posted by hakank at 08:35 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (12)

april 23, 2008

Bloggareträff uti Malmö, söndagen 4 maj (2008), klockan 13:00 på Kin Long

Berätta helst om du tänker komma genom en kommentar här eller via epost till mig: hakank@bonetmail.com.

Ja, det är väl inte så mycket mer att säga.

Mer än länka till information om tidigare bloggareträffar där det står vad vi tenderat att prata om och inte prata om (indirekt genom avsaknad av beskrivning av sådana ämnen), vem som har tenderat att komma och vem som inte ha tenderat att komma (även det indirekt genom att dessa personer - och det är väldigt många bara i Sverige som inte kommer på dessa bloggmiddagar - som inte står upptagna i listan över deltagare).

Välkommna du/ni som har bloggartendenser och befinner dig/er i Malmö vid den rubriken angivna tid-/platspunkten!

OK, en sak till då. Här är en karta till restaurang Kin Long, det är precis till väster om stora hotellet vid Malmös mittpunkt: Triangeln.

Posted by hakank at 09:51 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (10)

december 10, 2007

Blogglunch i Malmö-söndagen den 16:e december

Zyrenna-Åsa har ordnat en blogglunch söndagen den 16:e december, klockan 13.00 på restaurang Kin Long vid Triangeln, Rådmansgatan 1 (i Malmö alltså). Meddela gärna Åsa om du kommer.


En synnerligen summarisk summering av förra gångens diskussioner finns i kommentaren till Bloggträff i Malmö torsdagen 22 november 2007, 18:30 på Kin Long.

Posted by hakank at 08:16 FM Posted to Bloggmiddagar

november 04, 2007

Bloggträff i Malmö torsdagen 22 november 2007, 18:30 på Kin Long

Så var det dags igen med en bloggträff i Malmö.

Vi fortsätter med torsdagar, nämligen torsdagen 22 november, klockan 18:30 (2007 alltså). Som vanligt (när jag får bestämma) på restaurang Kin Long.

Ett sammandrag från förra träffen finns i den blogganteckning med den hyftat bra beskrivande titeln Sammanfattning Bloggträff Malmö 20071004. Men se även kategorin Bloggmiddagar (också det en ganska bra titel) för en mer samlad bild över tidigare träffar.

Just det: Meddela helst - antingen i en kommentar eller till hakank@bonetmail.com - att> du kommer (om du har för avsikt att komma vill säga) så att personalen på restaurangen kan anpassa bord etc till sällskapets sanna storlek.


[Ovanstående skrevs ursprungligen under läsningen av slutkapitlet i Ian Hackings intressanta bok Social konstruktion av vad? där han med filosofisk stringens analyserar (diskussioner om) sociala konstruktioner. Underbart! Möjligen kommer någon bloggträffdeltagare därför att göra en socialkonstruktivistisk analys av begreppet blogg.

"Ursprungligen" i ovanstående stycke refererar till att det först bestämdes en rumstid-koordinat men sedan skedde diskussioner avsedda att eventuellt förändra koordinaten. Efter intensitvt fejsbokande samt inte fullt så intentivt sony-ericssonande beslöts att hålla fast vid den ursprungliga planen. Under tiden denna diskussion fördes hanns det att läsa ut ännu en bok, nämligen den puttriga och inspirerande Quirkology av den brittiske psykologen Richard Wiseman (av Luck Factor-berömmelse). Se även bokens sajt quirkology.com.
]

Uppdatering
Och restaurangen heter Kin Long, och inget annat (t.ex. det som ursprungligen skrevs i rubriken).

Posted by hakank at 06:44 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (6)

oktober 07, 2007

Sammanfattning Bloggträff Malmö 20071004

Här är en kort sammanfattning av bloggträffen i Malmö 20071004.

Som vanligt skrivs denna sammanfattning under subtila hot. Denna gång att Åsa annars outar mig som en modebloggare. Ett problem med denna typ av hot är att den kan vara kontraproduktiv, t.ex. skulle man kunna tänka sig att jag hellre skulle vilja läsa Åsas outning än att skriva denna sammanfattning.

Deltagare:
Zyrenna-Åsa
Klocklös- och Ståupp Mats
Ståupp-Elin
Karl - "jag bloggar inte, men inte av princip" - Wettin
Användbart-Tommy och Tim (en ännu ej bloggande son)
hakank-Håkan


Det pratades om bland annat
* Vad "semi-professionell X" egentligen betyder. Det betyder inte att man gör X halvhjärtat eller halvbra, utan att man gör det men utan att det är ens huvudsakliga inkomst.

* Facebook - kan det vara något?
Vad är egentligen poängen med dessa sociala nätverk. Facebook förbereder att göra djupanalyser av vad som skrivs där och försöker att göra riktad reklam. Skiljer sig detta principiellt mot vad Google gör med Gmail-reklamen?

Och varför är man - efter t.ex. Orkut - förvånad att man sitter alldeles för lång tid med i grunden rätt meningslösa applikationer såsom att bli jämförd med sina vänner/kontakter i olika delar av världens mer eller mindre komplexa sfärer (exempel: filmsmak, vilken skådespelare man är mest lik, vilka prioriteringar man gör i livet).

Varför man - givet den -- sett i efterhand -- ganska dåliga erfarenheten av Orkut - man överhuvudtaget (och ganska aktivt) gick med i Facebook: Mestadels för att man är nyfiken på vad det är, men även mer specifika orsaker såsom att det finns just skoj applikationer som att jämföra filmsmak.


* Ståuppande
Varför man tycker om att stå på scen för att rolig och varför man inte tycker om att stå på scen för att vara rolig. En del i skillnaden är hur man uppfattar (och uppskattar) den förväntan som finns hos en publik som betalar dyra pengar för att bli underhållna.


* Om varför man bloggar.
Kan man ställa speciellt socialt ansvar på en person bara för att denna bloggar, dvs skilt från det sociala ansvar man kan ställa på alla sina medmänniskor? Nja, inte bara för att denne bloggar, däremot bör stort inflytande och en stor läsekrets medföra ett sådant ansvar.

Ungefär samma fråga: Måste man/bör man som bloggare följa med i de politiska (eller medmänsklighets-) aktioner som andra bloggare följer med i? Nja, ungefär samma svar.

Reminder: Man bör återigen tänka på att det inte finns någon som helst gemensam agenda för alla de som bloggar. Och tur är det.

* Den där underbara efterrätten på Kin Long (risdumpling med sesamfröfyllning). Den är väldigt söt och god. Någon annan deltagande delade troligen inte detta översvallande.omdöme

* Alex Schulmans "ödmjukhetsbloggning"
Flera deltagande hade följt A.S.:s blogg och flera andra hade inte gjort det. Någon: "Vem är Alex Schulman?".

De flesta kände igen sig i att bloggen tar mycket tid i anspråk, men inte så mycket att man uppfattade den som ett monster.


* Det förekom en del tekniska nörderier också, såsom en beskrivning av automatisk community detection av en persons Facebook-kontakter (borde detta hellre skrivas under Facebook-entryt ovan i stället för här?), några diskussioner om detaljer inom machine learning.

Någon reflekterade härvidlag över att det var färre matematikbloggare än på länge.


* Om att twingla (dvs överanvända Twingly-tjänsten)
Det vars ganska överens om att Twingly både kunde och hade missbrukats av bloggare för att få besök. Någon berättade om en synnerligen medveten protest ("socialt experiment") mot detta genom att twingla 50 (femtio) DN-länkar i ett och samma blogginlägg utan någon inramande handling, vilket gav som resultat att denne person blev portad från tjänsten. Flera andra exempel nämndes.

Ett problem - som naturligtvis är mycket mer generellt än Twinglylänkar - är man inte vet något om den blogg/bloggare som skriver en kommentar till tidningsartikel. Ofta gör man inte heller det med tidningens journalister, men på något sätt så garanteras det faktum att det skrivs i tidningen någon form av kvalitet.

Ungefär här kom vi in på att det tar lång tid att få ett förtroende för en bloggare. I och för sig kan man läsa (och bedöma) en enskild blogganteckning och få ut något av det, men det kräver många fler läsningar för att man ska få verkligt förtroende för bloggaren.

En kort diskussion om att Chain-of-trust möjligen kunde lösa detta problem utbrast i ena hörnet (vilket då kunde ha döpts till det nördvästra hörnet).

* Kin Long (den restaurang varvid detta utspelades) hade nyligen fått Nöjesguidens pris "Årets krog", varpå ägaren gratulerades till detta. I samband med detta kommenterades även att några japanska maträtter nu också fanns på menun. Den där Yakiniku kommer att testas nästa gång.

Det frågades för övrigt - möjligen inte alldeles seriöst - också om ägaren hade hört någon gäst säga att besöket berodde på att denne läst om restaurangen på en blogg. Något sådant hade dock inte hörts, däremot att flera läst om restaurangen på nätet.


* Pulsklockor och blodtryckmätare
Bl.a. om att använda pulsklockan under en hel arbetsdag för att lära sig hur man mår under vila och stress.

* Mer eller mindre privata saker som inte lämpar sig att offentliggöra i det öppna ljus som webben byk ändå utgör. Hit hör bl.a. bransch-skvaller, privata tankar samt Twingly-strategier.

Några saker som inte diskuterades
- Baudrillards teori om Simulacra specifikt sett ur bloggens (och andra virtuella sammfälligheters såsom Second Life) perspektiv
- Ian Hackings bok "The social constrution of what" om sociala konstruktioner
- den nya mobiltelefon som inköptes i fredags, en Sony-Ericsson PIi. Denna demonstration - förutom en IMBD-ning på Julia Roberts film Mary Reilly - inkluderade en demonstration av TrackId (en skoj tjänst som känner igen ett uppspelat musikstycke, t.ex. spelad på radio eller stereografiskt återgiven. Det rekommenderas att musikstyckets ljudström till telefon är avskilt från intensiva politiska diskussioner eftersom sådana stör tjänsten. Förmodligen har inte själva innehållet i argumenten något med detta att göra, endast dess styrka).
- forskning om retoriska grepp i eller spelteoretiska modeller kring hiphop-battling (c.f slutscenen i filmen "8 mile"). Någon sådan forskning kändes dock inte till.

Som tur blev det tillfälle att prata om dessa saker igår (lördags) kväll i en helt annan samkvämlighet.

Och varför pratar man inte om smart mobs längre?

Posted by hakank at 11:30 FM Posted to Bloggmiddagar | Comments (5)

september 19, 2007

Bloggträff i Malmö torsdagen 4 oktober 18:30 på Kin Long

Flera av mina virtuella (och inte fullt så virtuella) bloggande vänner har saknat de bloggträffar (a.k.a. bloggareträff, bloggmiddag, bloggaremiddag etc) som hållits i Malmö tidigare under åren.

Nu är det dags igen!

Tid: Torsdagen 4 oktober, klockan 18:30. Notera att det är för ovanlighets skull på en torsdag.
Plats: Kin Long, Rådmansgatan 1 Malmö. Det är alltså den kinesrestaurang (med alldeles fantastisk god kinesmat) som lever i västerskuggan av det stora hotellet på Triangeln.

Målgrupp: Målgruppen för dessa bloggareträffar är bloggare eller sådana som tidigare har bloggat men inte bloggar längre eller de som publicerar sig på en bloggliknande sak eller så, samt råkar befinna sig i Malmö-trakten den dagen (inklusive de som reser till Malmö enkom för denna träff). Resenärer från andra orter utanför Malmös normala kranssamfälligheter är naturligtvis välkomna, till och med extra välkomna.

Vad: Det finns ingen som helst agenda för träffarna mer än ha skoj, äta gott, diskutera det vi råkar diskutera och möjligen emellanåt dryfta någon fråga som är aktuell kring bloggande eller slika ting.

Tidigare träffar: Sammanfattningar om vad som pratats om tidigare finns sammanställt t.ex. här.


Meddela helst om du kommer, antingen med en kommentar här eller ett mail till hakank@bonetmail.com, dvs till mig.

Posted by hakank at 08:58 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (11)

januari 28, 2007

Sammanfattning Bloggträff Malmö 20070128

Här är en sammanfattning av Bloggareträff i Malmö söndagen 28 januari 13:00: På Kin Long naturligtvis (och Påminnelse: Bloggareträff i morgon (söndag 28 januari 2006)).


Deltagare var ungefär som anmälda, dvs
C. L. K. Aqurette
Martin Bagge
Mats Andersson (vars nya design är snyggare än den förra)
Elin Nordén
Christian Stenevi
thebe
Henrik Sundström ("glyttbloggaren")
Erik Starck
Åsa (ej Zyrenna) som vi kom fram till var antingen en ännu icke bloggande blivande bloggare eller varande bloggandes synnerligen anonymt. Det är för övrigt samma Åsa som var med på Bloggforum 2 och myntade begreppet blogg-apa.
hakank (eder ödmjuka rapportör).


Henrik kommer - som seden numera kräver - att lägga upp "bloggservietten" hos sig. Denna gång featuring vilka maträtter som uppåts. (Själv åt jag en fantastiskt god citronanka samt den där ännu fantastiskare dumplingsbaserade med sesamfrö-efterrätten.)


Vad pratades det om?
Ja, vad pratades det om? Ungefär detta. Det har utelämnats alltför personliga saker och saker som jag inte hörde eller har glömt. Övriga deltagare får på ett (t.ex. kommentera här) eller annat (skriva hos sig) sätt berätta eller komplettera.


* Som vanligt var det mycket trevligt, speciellt att träffa nya personer (här: bloggare), just ett av syftena med dessa små och chosefria sammankomster.


* Deltagarna presenterade sig själva i moturs/-sols ordning med Chrille som första presentatör. Tack och lov hade ingen med sig powerpointbilder eller sjöng sin presentation (eller det var snarare synd?).


* Varför kallas nu bloggträffarna i Stockholm för "bloggöl" och "bloggträff" här nere i Skåne som frågades om tidigare? En tes är att tiden för träffarna i Stockholm är mer öltid (dvs kvällstid) än den skånska tetiden (lördag/söndag eftermiddag).

I bloggeriets början (vi pratar 2002-2003) diskuterades vad bloggar kunde liknas med, varpå det ibland jämfördes med 1700-talens tehus där kulturella och intellektuella träffades för att språkas, vilket väl är ett trevligt sätt att beskriva vad det handlar om. Man kan här fråga sig om den allmänna tendensen för bloggar att vara mer ölställen än tehus?


* Cirka exakt en timme innan träffens början skrev Sigge Eklund om denna bloggträff på sin blogg. Det märks. Mats berättade då (till synes oimponerad som en redig skåning) om att när han blev länkad från Sigge om Stockholmträffen för några veckor sedan så märkte han det också.


* Dataspel och dess påverkan på ungdom (och äldre?) diskuterades till vänster sett från bordets norrsida samtidigt som humors favoritkomiker och -influenser diskuterades till höger. Man satt till höger (fortfarande sett från bordets norrsida).


* Företag har blivit medvetna hur ett fåtal missnöjda webbskribenter (t.ex. bloggare) med hög Google PageRank (dvs tenderar att komma högt i sökresultaten) kan påverka företagets rykte negativt. Flera företag försöker att föregripa sådan negativ publicitet genom att ha egna forum där kunderna får ge utlopp för sådan eventuell negativitet. Detta nämndes även förra bloggträffen.


* Mats arbetssituation kom upp. Finns det något gott i detta tråkiga?


* Begreppet "sucking up the blog" (eller något snarlikt, google tycker inte om just denna fras) diskuterades. Det innebär att man kopierar alla sina tidigare blogginlägg för att kunna lägga in dem i ett nytt publikationssystem. Mer generiskt kallas detta för scraping, eller - på den som vanligt märkliga svenglisheringen "skrejping").


* En tidigare bloggträff diskuterade powerpointbloggning. Erik berättade om att detta nu fanns. Länk, Erik?


* Man pratade även om mer experimentella bloggar, t.ex. bloggning på Klingon (finns tydligen: http://bologh.blogspot.com/, men jag vet inte vad där står så det görs ingen länkning), bloggning på runomål (och där man inte får skriva några som helst anakronismer) vilket vi inte kände till. Däremot finns det tydligen en vikingblogg skriven på gammelsvenska (länk någon?). Embryo diskuterades naturligtvis och det var så det började denna diskussion.


* Roddmaskin diskuterades, men inte så mycket som man kunde tro. Någon hade sin far(far)?s roddmaskin anno 1920-talet med åror och fjädrar (dock ingen tjära).


* Upplösningen av Lasse O'Månsson-mysteriet nämndes.


* En påminnelse tid Mats som betyder något helt annat (nämligen att han inte ska glömma bort att skicka mig en viss datamängd till mig): fotsvett.


* Högt och lågt blodtryck pratades det om, liksom vilopuls. Högt blodtryck kan bero på överträning. Olika typer av träningsfilosofi, dvs att träna hemma respektive träna på gym. Någon fick gymmet "ont i axeln för jag tittade på hans apparat hela tiden" blir måhända en klassiker.

(Inom parentes: Fingrarna tycker uppenbarligen att det skulle heta "blogtryck", vad nu det kan innebära. Lågt blogtryck än kanske det jag hade i slutet på förra året då ingenting alls skrev.)


* Yale ("Yet Another Learning Environment" som är ett trevligt verktyg för machine learning/datamining) pratades det om. Det är inte helt trivialt att arbeta med, men har mängder med användbara "operatorer". Jämfört med Weka (som dels är mitt dataminingfavoritredskap, dels finns Weka inkorporerat i Yale) så är t.ex. visualiseringen mycket bättre, t.ex. Density och SOM. Rekommenderas att titta på.


* Enligt en felhörning drömde jag om att bli bankomat när jag var liten. Det ville jag inte, däremot akrobat. Den drömmen var inte speciellt lång, det kanske skulle gått bättre med en bankomatdröm.


* Efter några timmar upptäckte mattebloggarna plötsligt och chockerat att det inte hade pratats matematik alls, varpå man kom fram till:

(En aside: Jag googlade på mattebloggarna och fick förslaget: "modebloggarna". Kul.)


* Google Reader vs. Bloglines, där de flesta i detta delsamtal tydligen fortfarande använder Bloglines. Vad jag förstår har Google Reader ännu inte prenumerationer på sökningar (något som är synnerligen användbart och är ett stort skäl till varför jag själv kör Bloglines).


* Ett bloggforum version &pi (placerad i Malmöregionen) diskuterades. Kanske med övriga nordiska länder och som handlar inte bara om bloggar utan även om andra användarorienterade interativa media (wikis, communities etc). Man fantiserade om sponsorer. Eldsjäl?


* Jag har glömt minst en sak.

Saker som inte sades
Som vanligt var det fler sades som inte diskuterades än vad som inte pratades om. Kanske inte så konstigt egentligen. Här är några saker som inte sades:

* Det glömdes bort att fråga Chrille om hans clownintresse.

* Jag upptäckte nyligen radiokanalen SR Atlas (nätradio): En kanal som spelar pop från hela världen. Här hörs också gäster, humor och reportage från ett Sverige där kulturer möts..

* Vi fick denna gång inte reda på vad en riktig blogg är (jag tror inte ens att frågan kom upp trots en viss provokation). Däremot höll flera med om att det var riktig mat vi åt.

Posted by hakank at 09:20 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (18)

januari 27, 2007

Påminnelse: Bloggareträff i morgon (söndag 28 januari 2006)

Bara en påminnelse alltså.

Läs mer i Bloggareträff i Malmö söndagen 28 januari 13:00: På Kin Long naturligtvis där partikulärerna står, liksom vem som kommer och inte kommer.

Om du är intresserad att komma - och inte tidigare anmält detta ditt intresse till just denna specifika bloggarträff i morgon söndagen 28 januari 2007 klockan 13:00 och några timmar framåt på restaurangen Kin Long i Malmö som ligger i västerskuggan av Det Stora Hotellet vid Triangeln eftersom det var där som det bestämdes att denna träff skulle vara - är du välkommen att kommentera här (dvs här) eller där (dvs där bloggträffen presenterades förra gången).

Eller om du inte orkade läsa igenom sista delen av förra meningen eller av andra skäl som jag inte tänker bry mig om att fråga fast är nyfiken på ändå utan att för den delen ligga sömnlös över det inte vill kommentera här eller där så maila mig detta ditt intresse för denna bloggträff.


Ja, det var alltså den korta påminnelsen som blev några stavelser längre än nödvändigt eftersom jag ville ha med ett speciellt ord eller fras på maximalt två ord som man skulle kunna tänka sig ha en tävling om att gissa på för de som var så beskaffade (dvs de tävlingsbefuntade), men inga priser förutom äran av att ha gissat rätt skulle i så fall ha utfärdats, och om det verkligen skulle vara en tävling skulle en ledtråd ha varit given i det ovanstående. Till detta skulle man då också kunna ha en tävling i att gissa om det är

(Så. Nu finns det i denna anteckning mer än endast en länk och en kort kommentar kring länken, så pingning till olika bloggportaler kan göras med relativt gott samvete. Hmm, textmassan finns alltså, men var finns det för den stora allmänheten intresse? Det är en bra fråga.)

Posted by hakank at 09:25 FM Posted to Bloggmiddagar | Diverse

januari 14, 2007

Bloggareträff i Malmö söndagen 28 januari 13:00: På Kin Long naturligtvis

En sammanfattning av tillställningen finns nu i Sammanfattning Bloggträff Malmö 20070128.


Eftersom jag nu tillåter kommentarer här igen innebär det ju att detta är en "riktig blogg" (obs: provocerande struntprat!).

Detta innebär att jag nu och återigen kan tillåta mig att utlysa en bloggareträff i Malmö, dvs en träff för de bloggare som råkar vara i Malmö just då (inklusive de som är ditresta endast för träffen) .

Den förslagna tiden är alltså söndag 28 januari klockan 13:00.
Plats är naturligtvis Kin Long (bredvid hotellet på Triangeln), dels eftersom det är min personliga favoritrestaurang, dels för att vi inte haft en bloggareträff där på ett bra tag. De har också ett nytt stuk på maten (vad nu "stuk" heter på gastronomiska) genom att det endast är "riktiga" kinesiska rätter (dvs sådant som tidigare fanns på specialmenyerna), och så har byggt om lite. Den där efterrätten med dumplings och sesamfrö är väl värd att prova (väldigt sött och gott, och det tycker i alla fall jag om).


Om du är nyfiken på vad som pratats om på tidigare träffar är ett tips att läsa om dem (eller google: ( bloggträff | bloggareträff |bloggmiddag) malmö). Det är alltså inte alls bara bloggning och sådant utan en massa andra saker som deltagarna råkar vara intresserade av. Ett kännetecken hos de allra flesta bloggare jag har träffat är att de är intresserade och det ofta av många olika saker, och sådana personer är alltid skoj att träffa.

En sak att då diskutera är kanske varför de träffar med bloggare som görs i Malmö eller Skåne i övrigt tenderar att kallas för "bloggmiddag", "bloggträff" etc, men de som görs i Stockholm kallas för bloggöl. Är det det skånska respektive stockholmska kynnet som skiljer månne?

Meddela gärna att du kommer på träffen genom att kommentera denna anteckning eller ett mail till hakank@bonetmail.com. Du får också gärna själv sprida denna inbjudan; länka gärna till just denna anteckning.

P.S. #1. Av någon anledning är det månne på plats att säga att dessa träffar inte på något sätt är officiella organ för någon åsiktsinriktning (varken politiskt, religiöst, sportsligt eller annat) utan helt enkelt ett sätt att träffas in persona där minsta gemensamma nämnaren är att man bloggar (eller har bloggat). Och anledningen till att träffen presenteras på en blogg är att det är ju ett naturligt kontaktsätt.


P.S #2. Om du bloggar och är kan en massa om roddmaskiner så blir i alla fall jag extra glad om du kommer.

Kontinuerlig uppdatering: Anmälda
De som på ett eller annat sätt hittills har anmält sitt intresse (preliminärt eller opreliminärt) är följande:
Åsa (Zyrenna-Åsa, alltså) Åsa har anmält förhinder.
C. L. K. Aqurette
brother (Martin Bagge)
Mats Andersson
Elin Nordén
Christian Stenevi
thebe
thebes (t)roliga sällskap (se thebes kommentar nedan)
Erik Starck
hakank (eder högaktningsfulla)


Posted by hakank at 07:26 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (22)

november 08, 2006

Sammanfattning Bloggträff Malmö 20061105

allmän begäran och grund av provokativ sammanfattning (att det bara var fashionista.diskussioner) kommer här en kortfattad sammanfattning av det som avhandlades på Bloggträff Malmö 20061105.

För namn på deltagare och deras bloggnamn och dess länkar, mötets ort och plats, vädrets väder och eventuell vindens vind, se ovanstående länkar.

Nedanstående är definitivt inte allt som diskuterades, däremot det som koms ihåg efter några dagar (denna sammanfattning var alltså inte planerad utan - som antyds ovan - framkvämd och -provocerad). Såtillvida är nog detta en av de mest komprimerade sammanfattningar på länge (om man undantar då det inte gjordes några sammanfattningar alls). Det är inte ens säkert att det är det viktigaste, viktigt eller ens det oviktigaste. (Det är dock en bearbetning av en sammanfattning som tidigare publicerats informellt till vissa av deltagarna via mailprotokoll. Ni får själv gissa vilka deltagare det var.)

- Diskussion om bloggbegreppet där vi inte kom något längre denna gång. Heller.

- Bloggforum 4.0 och huruvida vi kommer att gå på det och vad som skulle få oss att gå dit. Många av deltagarna har varit på åtminstone ett sådant tidigare. Flera antydde att det kanske vore en idé att utöka forumet räckvidd så att andra community-baserade system såsom Wiki täcks in.

- Återkoppling till (den mandatoriska) bloggbegreppsdiskussionen: Det blir mindre och mindre intressant om det specifikt är en blogg som teknisk plattform. Det som fortfarande är intressant i detta är att bloggar mestadels är för individbaserade (eller grupper av individer) som kommunicerar, snarare än det mer (normalt) löst hållna wikisarna eller andra sociala system (forum etc).

- Man kunde notera att det smugit in sig en Wiki-fundamentalist nu när blogg-fundamentalisterna blivi blogg-liberaler.

En "X-fundamentalist" betyder här någon som har nödvändiga och tillräckliga villkor för att något ska kallas X, t.ex. "blogg" eller "wiki". En X-liberal är på motsvarande sätt någon som inte bryr sig om att så hårt definiera begreppen.

- Skillnad i webb-uppfattning/-beteende mellan ungdomar och oss äldre (som var med typ och såg webben födas och lekte i barnrum): ungdomar tenderar att hänga på ett par forum men inte några andra ställen. Och bryr sig inte om vad som finns utanför dessa forum. Kanske inte använder de generella sökmotorerna heller. [Det gavs ingen exakt definitionen av "ungdomar" här.

- Det förekom faktiskt två olika och ganska animerade diskussioner om sanningsbegreppet och forskningens mål. Både diskussionerna var mellan sannings-fundamentalister (korrespondensteoretiker) och sannings-liberaler (dvs har en mer pragmatiska syn på sanning etc).

- varför åtminstone en av bloggdeltagarna aldrig sade att han/hon skriver saker på sin blogg utan på inflika dennes bloggnamn här

- olika sätt att läsa fackböcker. Samt hur svårt det kan vara att läsa andras böcker med understrykningar etc. Eller ens egna med understrykningar. Varför stryker man under?, frågades det.

- Tommys spambekymmer (som - visade sig - inte var spam), och sedan en allmän diskussion om spam, både email- och blogg-sådan. Och eländiga verktyg för detta.

- Många svenska bloggar(e) fick PageRank 6 för någon månad sedan.
Det pratades även om Google PageRank och varför bloggar tenderar att få bra PageRank. PageRank är endast en del (bland många) av Googles metod för att visa sökresultatordningen.

Jag lovade en länk där man kunde se sin PageRank: Live Page Rank som kontaktar flera olika Google-stationer.

- Dåliga gränssnitt på telefoner.

- Word-of-mouth, där några i församligen inte ansåg att det var att rekommendera till kunder eftersom man inte kan styra det ordentligt. Bättre att företaget skapar ett eget forum där produktanvändarna kan skriva av sig. Företaget "äger" diskussionen bättre då.

I samband med detta diskuterades huruvida det var odelat positivt att alla företag skaffar sig en blogg.

- Det förekom rätt mycket diskussioner på västra sidan av bordet om vad Simon/Per på Infontology håller på med och kommer att hålla på med, liksom vad Tommy håller på med och kommer att hålla på med. De arbetar i samma bransch då det är både förståeligt och förlåteligt.

Man kan nu notera att Infontology-gänget publicerat sina idéer: Infontology blir mer aktivt.

- Erik frågade Håkan om han besökt några Skiftes-föreläsningar sedan sist. Håkan svarade "Nej. Har du?". Erik svarade: "Nej" på denna fråga.

- Någon sade i anslutning till denna bloggs tystnad och sedan transformering till en länkdumparblogg: "Det är iofs bättre att länkblogga än inte alls". Men man tycker inte om det. Och det håller man med om.

- Det diskuterades tidsserieanalyser, modellering av tidsserier samt Thebes senaste kluriga gåta. Några förslag framfördes men Thebe var obeveklig i att avslöja något.

- Ingen beställde samma mat som någon annan. Man började räknas ut medelvärdet av maten, men sedan kom den in så att försöket avbröts.

- Vi pratade faktiskt om den där Prada-filmen. Den får man väl se när den kommer på en filmkanal. Och Meryl Streep är faktiskt Meryl Streep.

- Om jag nu minns rätt så var det tre vänsterhänta i församlingen samt en neutraliserad vänsterhänt.

- En felhörning: "Bloggflöjt" istället för "blockflöjt". I sammanhanget var det ganska kul.

- Länk: Deception Blog.

- Vi satt till 20:30 och sedan satt vi inte där längre.

Posted by hakank at 07:40 EM Posted to Bloggmiddagar

april 25, 2006

Blogglunch söndagen tjugotredje april tjugohundrasex/tvåtusensex/i år

Med:
Åsa, Thebe, Mats, Tommy, Henrik, Håkan.

Mat (kinesisk, delar av):

Inte mat utan bloggserviett å därför avsedd pappersmaterial:


På utrymmet nedan skulle det förevisas fotografier på deltagarna fotograferandes andra deltagare symboliserande myten att bloggare endast bloggar om andra bloggar. Så blev det inte.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Posted by hakank at 05:50 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (5)

november 13, 2005

Sammanfattning Skånska bloggareträffen 13 november 2005 (Malmö)

Sammanfattning av Inför Bloggforum - Bloggmiddag i Malmö (länk till Mats - Klocklös i Tiden - Andersson originalkallelse).


Plats: Restauran Kin Long uti Malmö centrala smet.
Tid: 13 november 2005
Deltagare
Mats Andersson (*)
Håkan Kjellerstrand
Steffanie
Åsa
Thebe
Henrik Sundström
Tommy Sundström
Skeptikern


(*) Sammankallande Mats Andersson blev opassligt nog opasslig. Han kryar förhoppningsvis på sig.


Nästa gång
Nästa skånska bloggmiddag blir troligen endera söndagen 4 december eller 11 december. Det är undertecknad (dvs jag) som sammankallar. Man får ha åsikter om vilkendera av dessa två söndag som passar bäst. Plats: i Malmö, med viss sannolikhet inom några hundra meters radie från Triangeln, men även en annan sannolikhet någon annanstans, t.ex. Lund.


Följande pratades det om (en delmängd)

* I sedvanlig ordning har en massa saker glömts bort (och inte komts ihåg att de glömts bort). Med-deltagare får gärna komplettera dessa bortglömda saker, och för den delen även ihågkomna saker.


* Kronologiteten i nedanstående har slumpats runt ordentligt. Det är alltså varken omvänd eller o-omvänd kronologisk ordning. (Tyvärr har denna slumpning gjorts manuellt och som sådan kan den vara systematiskt biaserad, och man kan möjligen lista ut att två saker ligger nära i tid genom att de inte ligger nära i nedanstående beskrivning. Detta bias har dock justerats för på ett inte-så-slumpmässigt sätt, t.ex. genom att faktiskt lista saker som hör ihop ihop.)


* Det var första gången Thebe och Tommy var på dessa de skånska bloggträffar. Kul att träffa dem.


* Rundpresentation i fin cirkelrörelse kring det rektangulära bordet gjordes. Flera sensationella (nåja) avslöjanden gjordes, men väldigt få nämns här nedan.


* Tommy visade - och lyckades även försälja ett exemplar av - sin nya bok: Användbarhetsboken
bästa sätten att göra fungerande webb
. På Tommys blogg finns kompletterande material.


* Henrik Sundström kommer eventuellt att starta "Glyttbloggen". (Hoppas, det där var kanske hemligt?)


* Bloggforum 3.0 talades det om men inte så mycket som det kunde förväntas med tanke på denna middags temanamn. Det var endast två av de närvarande som skulle besöka evenemanget, vilket eventuellt förklarar saken.

Det förklarades även vad Bloggforum är (om det nu över huvudtaget kan förklaras). En av de stora poängerna är - för vissas del i alla fall - att träffa de personer man läst regelbundet i flera år. Att det även är intressanta föredrag eller diskussioner är grädde på moset.


* Det förekom en något uppgiven åsikt att det blivit mycket tråkigare att läsa bloggar (än tidigare) eftersom de flesta upprepar sig och är så förutsägbara. Personen med denna åsikt erkände att dennes egen blogg kändes som en sådan.

Troligen växer bloggosfören inte längre så mycket som den gjorde i somras. Eventuellt beror det på att blogg-begreppet nu förlorat en del av sin "magiska glans" och att de bloggar som man stöter på inte verkar speciellt "revolutionerande" (eller vad man nu har för förväntningar på vad en blogg skulle kunna göra med ens liv).

Några "bloggavhopp" noterades också.


* En svårbesvarad fråga var på vilket konkret sätt svenska bloggare egentligen påverkat samhällsdebatten eller -utvecklingen.

Å andra sidan kan svaret på den frågan vara helt irrelevant för varför just en bloggare bloggar. Varje bloggare har sina egna personliga skäl för sitt bloggande. Det är dock svårt att sammanfatta dessa skäl i några klatschiga ord som gör att journalister skriver om det eller att det uppmärksammas på ett vettigt sätt.

Det hördes i förbigående att någon tidning hade skrivit en artikel om bloggning varpå en faktaruta med fyra faktum om bloggar presenterades. Två av dessa faktum var felaktiga. Säger detta något om tidningar och/eller om bloggar?


* Man saknar expertbloggare (eller åtminstone expertkommentatorer) som kan gå in i debatter för att förklara hur saker egentligen ligger till, t.ex. faktafel/faktarätt, eller längre analyser kring ett ämne eller problem. En inte försumbar del av blogganteckninngarna är mer eller mindre tyckanden utan argumentation eller källhänvisning där sådan skulle behövas för att föra debatten framåt. Sådant kan bli tröttsamt att läsa i längden, och man slutar att läsa sådana bloggar.

Bloggarna som publika insändarsidor, men det finns inte någon redaktör som redigerar i urvalet. Vilket är på både gott och ont.

Kravet på bloggar - som man får ut något av att läsa - är mycket större nu än säg för bara ett år sedan. Kanske det slutar med att man nästan undantagslöst endast läser de bloggare man redan känner på ett eller annat sätt eller de man vill umgås med IRL. Det snabba rubrikläsandets tid av bloggar är kanske snart förbi?


* Något som skulle kunna liknas vid skvaller kunde höras emellanåt, vilket naturligtvis inte förs vidare för publik läsning.


* Problemet att vara aktiv bloggare när man fått ett (nytt) jobb. Det är troligen inte bara det att tiden inte räcker till utan även att "energin" (ni förstår vad jag menar) inte räcker till för att skriva.

En fråga är om skrivandet i en blogg har några speciella förutsättningar som annan typ av publikt skrivande inte har. Man skulle kunna tänka sig att den omedelbara responsen - eller förväntan av en sådan - gör att man inte bara behöver tid att skriva själva blogginlägget utan även känna sig ha tid att svara på (eventuella) kommentarer. Liksom att avsaknaden av omedelbar respons gör att man inte tycker det är lönt att skriva längre. De allra flesta bloggarna är ju privatpersoner som inte har något direkt ekonomiskt incitament för sitt skrivande, så det ska mycket till att faktiskt vara aktiv.


* Hur ofta måste man blogga för att kallas för aktiv bloggare? Någon hade läst "några gånger i veckan"; men eftersom begreppet "aktiv bloggare" är väldigt luddigt, liksom dess syfte, kom man inte till någon konsensus; varför man nu skulle behöva göra det.


* Som vanligt pratades det om hur man bevakar bloggar och annan nyhetsliknande information. Flera använde Bloglines eller andra flödesbevakare. Återigen andra bloggbevakade helt manuellt. Det kunde inte skönjas någon trend var gäller sådant sedan tidigare diskussioner.


* Thebe och hakank fortsatte diskussionen kring Sesemans matematiska klosterproblem samt lite Constraint Logic Programming. Man försöker nu att försöka med en något mer analytisk ansats för att studera antal och existensen av unika lösningar (dvs symmetrisk över spegling och rotation). Ett idé - vilket gränsar till fusk - är att studera vad man gjort kring magiska kvadrater. Man kom sedan på att förutsättningarna är olika eftersom det för magiska kvadrater är unika tal, vilket inte är fallet med Sesemanska kvadrater.


* Skeptikern har nyligen sett Star Wars III-filmen och kommer snart att skriva (fet-?)ner den. Det ser vi fram emot.


* En eventuell urholkning av intressant.se och liknande ämnestjänster pratades det om. Vissa av deltagarna pingar inte intressant.se (eller nyligen.se) längre bl.a. eftersom inläggen som pingas där inte är relevanta för de ämnen som pingar, eller så används de för rent kommersiellt syfte, varvid tjänsterna förlorar en stor del av sin poäng.

Möjligen är denna "utspäddhet" något som är att förvänta när ett fenomen blir tillräckligt utbredd eller upp-buzzat.


* Kvälltidningar diskuterades, och det grymtades kring deras undergångsrubriksättning och skapande av nyheter där inga finns, samt försöken att skrämma upp läsare (e.g. fågelinfluensan eller ökad brottlighet), t.ex. genom att endast fokusera på *-chocker av olika slag. Skönjer vi samma tendens hos bloggarna? Möjligen hos vissa, men definitivt inte hos alla.

Ett problem är att statistiska uppgifter kan missförstås av både skribenterna och läsarna. Man borde kräva att journalister fått ordentlig utbildning i hur man tolkar och beskriver statistiska uppgifter, t.ex. forskningarrapporter.

Ett mer mer revolutionerande förslag är att det vore bra om även läsarna hade fått utbildning i statistik innan de får lova läsa tidningar av nyhetskaraktär.


* Vad gäller statistik får man inte blanda ihop en statistisk profil om en grupp och egenskaper hos en person som tillhör denna grupp (personen kan vara representativ för gruppen i ett visst avseende men behöver inte vara det). Att basera sin åsikt om en person endast med statistiskt underlag om gruppen är felaktigt och gränsar till fördom (om det inte är fördom).


* Att ha fast arbete (till skillnad från att arbeta i en pool eller som projektarbetare). En nackdel är att man inte får någon djupare kontakt med de andra medarbetarna. En fördel är att man inte får någon djupare kontakt med de andra medarbetarna.


* Det skrevs naturligtvis en "deltagarserviett" med av Henriks Sundström medtagna papper och pennor (i vardera färger). Artisteri på hög nivå avkrävdes. Förhoppnings dyker bildbevis upp å Sundströms webbpublikationssystemsidor.


* hakank berättade om den gången han blev förargad. (Nej, det räcker faktiskt inte att bara påstå att 1 + 1 = 3).


* Mycket om och kring PUL blev det, bl.a. kring olika polisanmälningar som gjorts mot bloggare den senaste tiden (vissa möjligen apokryfiska genom endast en bloggkommentar).

Flera kritiska röster kring PUL hördes ("en ohygglig styggelse" skulle någon kunna ha sagt), men det var även några som försökte att förvara - eller åtminstone förstå - sentimentet bakom lagen, dvs att skydda enskilda så att de inte blir utsatta för personangrepp. Det berättades om historiken bakom PUL.

Generell kritik av svensk lagstiftning, speciellt visavi EU anfördes.


* I samband med PUL diskuterades problemet att man via webbinformation lätt kan sammanställa information om personer via sökmotorer.

Det noterades att flera av deltagarna använder pseudonymer i sina bloggar vilket diskuterades, varpå bl.a. just google-(o)säkerhet nämndes som skäl.


* Vi vet att arbetsgivare googlar på potentiella nya arbetstagare. Gäller detta även t.ex. försäkringsföretag? Troligen inte eftersom de redan har mycket bra statistik som underlag för sin bedömning, samt att de varken har tid eller kan vara säkra på att det verkligen är rätt person som det står om.

I samband med detta berättades om en artikel i en dagstidning där en bild var felaktig liksom eventuellt även ett påstående om var denna person gör nuförtiden. Möjligen berodde dessa felaktigheter på att någon journalist "enkelt googlat" på personens namn. Är journalister mindre källkritiska nu när det går att så enkelt att hitta information via webben?


* Man noterade att det inte fanns någon uttalad politisk bloggare med i församlingen.


* Vissa av de närvarandes bloggar ansågs av vissa jobbfilter att de innehåller pornografisk material, vilket gör dem osurfbara via jobbdatorn. Man försökte lista ut vad det pornografiska materialet bestod av. En bild på en naken anka torde näppeligen inte kunna uppröra ens den mest lättupprörde föräldern. Möjligen gjorde filtren

Posted by hakank at 08:51 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (13)

oktober 31, 2005

Skånsk bloggmiddag söndagen 13 november, Malmö

Mats Andersson är den sammankallande kraften inför november månads skånska bloggareträff den 13 november (i Malmö). Läs mer i hans Inför Bloggforum - Bloggmiddag i Malmö.

Oktober månads träff beskevs en smula i Sammanfattning Skånska bloggareträffen 9 oktober 2005.


(Något off-topic och inte så viktigt att det tarvades en egen blogganteckning: För övrigt har jag börjat pinga intressant.se igen efter flera månaders bortafälle. Var därför tvungen att testpinga med de senaste inläggen. Ledsen om det uppfattas som en spamliknande verksamhet.)

Posted by hakank at 07:42 EM Posted to Bloggmiddagar

oktober 10, 2005

Sammanfattning Skånska bloggareträffen 9 oktober 2005

Nedanstående är en sammanfattning om vad som pratades om på gårdagens bloggareträff. Förprat inför middagen finns att läsa här och här.


Plats: Restaurang Aten

Deltagare
David Hall
Mats Andersson
Jonas Odencrants (krusipo)
Erik Starck
Henrik Sundström
Håkan Kjellerstrand


Framåt
Plats (någonstans i Malmö eller Lund) och dag (troligen söndagen 6 november) för november månads skånska träff bestämmer Mats.


Bloggserviett
Man skapade en bloggserviett (eller snarare baksidan av ett anteckningsblockspapper a.k.a. anteckningsbloggspapper) som avbildades å elekronisk media och förhoppningsvis dyker upp någon gång.

Några saker som det pratades om

* Troligen har jag glömt både det enda och det andra här; och vissa saker har med avsikt tigits om.

Det var åtminstone en parallelldiskussion där det missades den icke-deltagande delen. Som nedan skrivs får andra deltagare gärna fylla i, med små detaljer eller stora penseldrag när sådana har missats.

Efterhand nya associationer om vad som avhandlades dyker upp kommer det att uppdateras via kommentarsfunktionen.


* Erik sammanfattade igår.


* Som vanligt var det trevlig, intressant och skojigt. Extra roligt var att träffa två nya deltagare i dessa bloggareträffar: Jonas och David.


* Vi blev både glada och överraskade när Henrik kom. Precis som utlovats (se kommentarerna).


* Mobiltelefoner och dess rätt uschla användargränssnitt. Om mobiltelefontillverkarna nu ska få oss att använda telefonen som en all-användningssak som kanske till och med ska ersätta datorn bör det vara enkelt (vad nu det innebär) att göra samma saker som datorn.

Det visades fina mobiltelefon och undrades hur man gör så enkla saker som att lyssna på musik, skriva mail och surfa samtidigt. (Brasklapp: Möjligen går detta redan i någon modell.)


* Åtminstone en deltagare kände emellanåt behov att redogöra för orsaken till att denne skriver just en specifik blogganteckning just när den skrives. Eventuellt kan det bero på att om man skriver relativt sällan krävs det att man måste ha något viktigt att säga, och denna viktighet kanske måste förklaras om det inte är något tydligt dagsaktuellt.

[För att citera mig själv: Varför man nu måste redogöra för sina skäl att skriva något på sin egen blogg...]


* Det diskuterades också principer för publikation av blogganteckningar. Gör man någon research t.ex. bland de svenska bloggarna innan man publicerar något? Gäller sådan princip för alla typer av anteckningar (såväl korta länksvättar som längre analyser)?

Vi var inte överens här men de flesta hade nog åsikter att "rikigt roliga/intressanta länkar" kunde skvättas ut rätt frikostigt (om man nu har en sådan blogg) även om andra svenska bloggare skrivit om det och man inte egentligen tillför något nytt.

Denna diskussionen kom efter en uttrycklig fråga från bloggare A om bloggare B skrivit något om Wolfram-Tones, automatgenererade telefonsignaler m.h.a. cellulära automater.

B svarade då att nej, det har ju redan skrivits om av Vetenskapsnytt Stefan Geens så det gick inte för sig.

Den tillfrågade bloggare B sade att han har för länge sedan skrivit ned sina "riktlinker" för bloggpublicering, men ännu inte bloggat dem (av skäl som dessa riktlinjer möjligen skulle förklara).


* Elekroniska pryttlar som drivs med metanol i stället för traditionella batterier eller trådad ström. Se t.ex. Dagens PS från i höstas. Det användningsområde man tydligen mest har diskuterat här är mobiltelefoner, men varför kan man inte använda tekniken för att driva stationära saker såsom printerservrar, webbkameror och kanske till och med datorer?

Någon med en livlig syn på teknik (och hushållsinköp) frågade om man var tvungen att köpa metanolen lika ofta som man köper mjölk i närbutiken fick raskt svaret att en apparat troligen skulle kunna drivas flera månader med en och samma "dunk" metanol.


* Eriks blogg Framtidstanken blev glädjande nog omnämnd i denna veckas Bloggkrönika. Skoj för honom! (OBS Ingen ironi.)


* Enligt förberedelserna skulle vi diskutera om dessa bloggträffar format fungerar, dvs fyller någon funktion och är tillräckligt formella/informella . De gör de och det är de. Så var det bestämt.


* Efter en rundfrågning om församligen kände till den svenska extrem-metalgruppen "Messugah!" pratades det allmänt om musik. Mats Andersson musikgrupp Cosmic Relief pratades det om, som enligt utsago fått fina melodier.


* Google Reader hade testats av en Blogline-användare som inte var imponerad men som ansåg att det kunde bli intressant efter några versioners förbättringar.


* Det observerades att dessa bloggträffar ofta är lokaliserade väldigt nära Triangeln i Malmö. Några spekulationer till detta lades fram; samtliga bekräftades.


* 19 november är det Bloggforum version 3.0. Än så länge finns det inget program framlagt. Flera av oss väntar med spänning på vad som komma skall. Det synkades preliminärt med dagar, övernattning och transportsätt för de personer som beslutat sig att bese eventet. (Av detta kan man dra slutsatsen att åtminstone två deltagare har för avsikt att åka. Eller så satt en person och synkade med sig själv, vilket i så fall var en underlig syn.)


* Jonas på Fikakultur berättade om sina studier i fikakultur. Det gjordes naturligtvis en kort jämförelse mellan fikadiskussioner och de diskussioner som fördes på bloggmiddagarna. Båda kännetecknades av en stor mix mellan olika ämnen och att det gjordes ständiga och plötsliga hopp mellan ämnen. (begrepp som "höga" och "låga" nämndes inte men fanns där underförstått).

En lite mer intressant jämförelse skulle nog vara att jämföra fikadiskussioner och de diskussioner som förs på bloggarna. Det är något som Jonas gärna får skriva om.


* hakank redogjorde för sina tankar om varför det finns så många olika definitioner på vad en blogg är i Bloggen som förlängning av favoritmedia: Varför betraktar vi bloggar på olika sätt? (som publicerades för sent att ha som obligatorisk läsning till träffen). De flesta som åhörde detta verka tycka att det låg något i detta.

Han fick också snälla kommentarer om sin analys av begreppet "anmälan" i kommentaren till denna träffs Påminnelse ....


* Som några gånger tidigare kom vi in på ironi och hur man hanterar sådant i virtuella kommunikationer, bloggar, mail, forum etc.

En deltagare (som påstår sig tillhöra den proto-ironiska generationen) beskrev sin ironi-strategi på ungefär följande sätt: Rätt ofta bemöter jag ironi (om jag förstår att det är ironi) med att låtsas inte förstå att det är ironi. Ett problem är här att den andra personen kan missförstå ironin eller ha samma strategi som jag vilket kan eskalera i det härliga. Beroende på hur viktigt det är kan jag avbryta denna eskalering genom att emotikonera lite grand eller faktiskt förklara att det var skämt eller ironi (och förlorar möjligen ansiktet). På en direkt fråga om jag skämtar svarar jag alltid sanningen.

Vi var överens om att ironi kan vara svårt och därför en konst att behärska, så väl första ironi som deriverade ironistrategier.


* En liten debatt bröt ut kring debatter på bloggar och på andra ställen. En risk med diskussioner är ju att de spårar ur och personer förändrar sina åsikter till positioner som de egentligen inte står för.

Här kom vi till slut fram till den filosofiska frågan om en konflikt fortfarande finns även om ingen debatterar den längre. Självklart finns det konflikter även om den är nedtystad. (Eftersom detta är så självklart antar jag att vi pratade förbi varandra eller egentligen pratade om något annat. Någon får gärna upplysa detaljerna.)


* Henrik blev sugen på att göra en grafologisk analys av bloggservietten. (Eller var det någon annan handstil han ville analysera? Någon kvinnlig musikartist?)


* Baserat på en idé av Erik myntades begreppet Powerpoint-bloggning (alt. OH-bloggning), vilket innebär att man istället för att skriva långa texter skriver sina tankar i punktform.

Man diskuterade även fenomenet Powerpoint och ansåg att "powerpointa" snart har fått sitt fäste i det svenska språket för att beteckna en presentation gjord med vilket presentationsverktyg som helst. Såväl Microsoft-bashning samt -försvar hanns faktiskt också med.


* Självgoogling pratades det också om. Något tyckte att det var lite orättvis att man inte säger att man "yahooar" fram en uppgift..


* hakank berättade om sina studier i det - för honom - fascinerande programspråket J (ett vektorspråk som är en kusin till APL, skapad av en av APL:s uppfinnare, Kenneth Iverson). Det hade hoppats på att en bloggning skulle göras om detta språk innan denna bloggträff. (Och det avslöjades att inlärandet av detta språk var en av orsakerna till de gångna veckornas bloggtystnad.)

Det framkom i samtband med detta ett önskemål om en redogörelse om vilka andra programspråk som bara har en bokstav. Fritt från huvudet kände denne nedtecknare till följande enbokstavsspråk: A, B, C, D, J, K, R, S, Z., samt anser att det är ett elände med sådana namn eftersom de är synnerligen googleovänliga.


* En förflugen kommentar om Eriks begränsat-skrivande-blogg 50 ord och en bild gav upphov till diskussioner om liknande skrivande, t.ex. personer kring gruppen OuliPo, specifikt nämndes George Perec och dennes e-lösa bok, på svenska kallad "Försvinna"..

(För mer om denna typ av skriverier rekommenderas t.ex. MadInkBeard.)


* hakank fick sitt exemplar av pappersversionen av Magenta från David. Mycket trevligt.


* Träffens längsta samlade (fokuserade) diskussion var kring wikipedia och susning.nu .

Bl.a. undrades det om det kommer att komma en kommersiell konkurrent till dessa öppna kunskapsbanker och vad det skulle innebära. Det framgick inte riktigt vad detta skulle innebära, men Nationalencyklopedin och liknande onlineuppslagsböcker ansågs vara en sådan konkurrent (NE är inte öppen eller möjlig att ändra för gemene man).

Finns det någon idé att starta en egen "allomfattande wiki" när wikipedia (och i Sverige även susning.nu) finns? Varför skulle man inte lägga in sina inlägg på dessa existerade wikis? Är dessa wikis "svarta hål" som kommer att äta upp all annan öppen informationssamlingar? Två kommentarer gjordes på detta: 1) Ett skäl till att vilja starta en egen wiki är att man vill äga informationen, t.ex. lägga in egna annonnser, få egna googlepoäng etc, och helt enkelt vilja marknadsföra sin wiki som en wiki. 2) Ett annat skäl är att är en existerande auktoritet (eller intressent) inom ett område och inte vill blanda detta med de associationer som finns för existerande wikis.

Det upplevdes också som oroande då mer eller mindre akademiska skrifter hänvisar endast till en öppen wiki som auktoritet inom ett område utan att göra någon källkritisk analys. Ett problem är att wikis kan ändras på ett sätt som en (fysisk och redan tryckt) bok inte kan förändras. Men detta är också styrkan hos en wiki.

Naturligtvis lades även en konspirationsteoretisk fundering fram: Tänk om dessa wikis egentligen är en konspiration? Man har lyckats få väldigt många att länka till dem eftersom de ofta har bra och hittills korrekt information. Men så en dag, t.ex. 17 oktober 2006 (datum taget ur luften så läs inte in något där) ändras samtliga sidor till att bli politisk propaganda eller reklam för någon religiös sekt.

Summering av några liknande diskussioner: Förtroende är en färskvara.


* Det är inte längre samma blogg som ligger först vid en sökning på ordet "blogg" hos google respektive Yahoo!. Förändringen på google var förväntad. (P.g.a. cookies, andra inställningar och google-/yahoo!-dans kan resultatet ha förändrats sedan detta skrev, vilket gör att denna kommentar verkar konstig. Ledsen i så fall.)

Posted by hakank at 08:50 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (18)

oktober 05, 2005

Påminnelse: Skånsk bloggmiddag söndagen 9 oktober, 14.00

Påminnelse: Skånsk bloggmiddag söndagen 9 oktober, 14.00 restaurang Aten, Malmö (Notera att klockslaget är ändrat jämfört med det ursprungliga. 14.00 är alltså det som gäller.)

Se mer info i den refererade blogganteckningen: t.ex.
* vem som kommer (läs även kommentarerna)
* vad som eventuellt ska hända (läs även kommentarerna)
* etc.


Hittills har cirka 8 personer anmält sitt positiva intresse. Om du själv är intresserad att komma: kommentera i bloggen eller maila mig (hakank@bonetmail.com).

Posted by hakank at 06:58 FM Posted to Bloggmiddagar | Comments (10)

september 12, 2005

Skånsk bloggmiddag söndagen 9 oktober, 14.00 restaurang Aten, Malmö (OBS! Klockslag ändrat)

Härmed föreslås oktober månads bloggmiddag (bloggträff) gå av stapeln söndagen den 9 oktober 2005, klockan 13.00 14.00 på restaurang Aten i Malmö. OBS! På grund av ett missförstånd i kommunikationerna är det alltså klockan 14.00 som gäller. Hoppas att detta inte strular till det för någon.

Aten har ett grekiskt kök, kanske inte helt oväntat med tanke på dess namn. Adressen dit är Davidshallsgatan 23 (Malmö). Karta och vägbeskrivning finns att bese på Eniro.

En feature denna gång är att David HallMånhus Beta kommer att komma (och träffdatumet är speciellt anpassat för denna hans turné i regionen)! Det ska bli väldigt trevligt att äntligen få träffa denne bloggräv. (Den observante observanten kanske noterar en viss likhet mellan denne bloggrävs namn och restaurangens adress. Det är som man säger en ren slump; eller möjligtvis inte.)


Några saker att redan nu föra till dagordningen:

- Om David får för sig att hålla ett kort anförande - förutom den korta presentationen - om något som faller honom in, så tänker i alla fall inte jag stoppa honom de första minuterna (detta ska dock inte ses som något löfte om att vara helt tyst under denna period).

- Diskussion om dessa bloggmiddagar. Frågor som kan diskuteras: Passar formatet, funkar det att ha dem en gång i månaden, bör de vara mer strukturerade eller kanske mindre strukturerade etc.

- Ev. kommer brother (om han kommer) att förklara lite kring sina bloggspam, och kanske till och med reder ut begreppen. Inget fancy krävs av honom, eller någon annan för den delen; han får därför inte någon Whyteboard att leka med.


Du som bloggar och bor i Skånetrakten (eller vill resa till Malmö över ett längre avstånd) är välkommen till denna träff! Du behöver inte alls vara någon gammal bloggarräv som känner alla de andra deltagarna utan kan vara en nybliven bloggare som är nyfiken på bloggning och vill träffa andra som bloggar. Det är dock en fördel om du tycker det är skoj att prata och diskutera med andra människor.

Om du är intresserad av att komma, kommentera i så fall i denna bloggning eller skicka ett mail till hakank@bonetmail.com (dvs till mig) och anmäl ditt intresse.


De specifika ämnena som tas varje gång upp beror helt på deltagarnas intresse, nyfikenhet och uthållighet och har hittills aldrig kunnat förutspås i förväg (med enstaka undantag). Den som är nyfiken på vad dryftades den förra bloggareträffen kan skumma igenom Sammanfattning bloggareträff 4 september.

Posted by hakank at 06:24 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (24)