« Alster på Karlskrona Konsthall | Main | FYI: Kommentarerna är påslagna igen »

januari 14, 2007

Roddmaskin inköpt, länkar och annat

Häromdagen kom min roddmaskin. Det blev en Abilica WinRower, införskaffad via Sporttema. Kul!

(Med så långt, Mats? :-)


Bakgrund och syfte
I stort sett har den enda systematiskt idrottsliknande aktiviteten - förutom då vardagsmotion som att gå till kaffemaskinen för att hämta tevatten och tillbaka, gå i trapporna hemma eller till föräldrarna för att hjälpa dem med deras dator, gå till affären för att köpa mjölk eller gå de c:a 8 minuterna mellan hem och jobb - som utövats sedan 2000 har varit Tai Chi Chuan, och det har slarvats lite med detta den senaste tiden. Före 2000 hade det tränats systematiskt, men med stora luckor emellan aktiviteterna: Bordtennis (70-talet), Kendo (80-talet) samt löpträning/joggning (diverse olika tal).

Tai Chi:n är för mig en alldeles förträfflig träning. Förutom att det är en bra meditation och kan användas som självförsvar är det även en utmärkt gymnastik, framförallt om man tränar de snabbare formerna såsom sabel (bredsvärd) och snabbformen. Den enda nackdelen är att jag inte tränar överkroppen så mycket (sabeln är t.ex. inte tung).

Det beslöts förra året (men inte som nyårslöfte eftersom jag lovat att aldrig utge sådana) att börja träna även annat.

Eftersom jag aldrig varit traktad av att "gå på lokal" för att utöva gymnastiska övningar, så planerades det att köpa någon form av maskin för hemmabruk, och den enda maskin som jag seriöst har funderat på har varit en roddmaskin (med cykel som reserv), troligen eftersom många säger att det ger bra allroundträning, samt att det på något sätt känts rätt för mig. (Jag antar också att galärslavscenerna i Ben Hur som besågs i den tidiga ungdomen på något sätt har påverkat undermedvetet, men det är hursomhelst en sak mellan mig och Freud.)


Syftet med motionen har de senaste 3-4 åren (sedan den rena bantningsdelen inte längre varit någon issue) är helt enkelt att hålla uppe och förhoppningsvis förbättra en rätt bra smidighet och grundkondition. Om jag i framtiden skulle få¨för mig att tävla i inomhusrodd skulle jag själv bli ganska (men inte alldeles) förvånad .

Man kan notera att jag inte tränat roddmaskin tidigare på gym eller annorstädes och alltså inte fått någon formell instruktion om korrekta rörelser. Den finns lite videos på nätet, men det är nog inte tillräckligt. Efter några veckors träning på egen hand är det smart att kontakta någon instruktör på något närstående gym för tips (t.ex. det gym som finns 29 våningar plus ett stenkast från hemmet).


Länkar
Här är lite mer information om roddmaskiner eller - som det heter på engelska - indoor rowing som hittats under inköpsförberedelserna. Andra engelska namn är rowing machine, (eller "rowing erg"). På svenska kan det heta inomhusrodd.


* Wikipedia: Indoor Rower

* Rowing Wiki: Ergometer

* Rowing Benefits & Cautions

* Concept2 som är den bästa roddmaskinssajt jag stött på. Det finns även en svensk variant.

Concept2 är också den maskin som jag helst skulle velat ha här hemma, men den är betydligt dyrare (cirka fyra gånger mer) än den givna födelsedagsbudgeten (SEK 4000) klarade av. Enligt uppgift är det Concept2 som många gym har, vilket torde tala för dess kvalitet (alternativt dess försäljningsorganisations effektivitet).

Indoor Rowing Training Guide, version 2 (PDF): En trevlig och fet (253 sidor) introduktion med tips om träning för både nybörjare och mer avancerade roddare. Finns i andra format här. Rekommenderas!

* Concept2 Forum som är väldigt aktivt. Jag började att RSS-bevaka men slutade eftersom blev alldeles för mycket inlägg. Där finns naturligtvis Concept2-relaterade diskussioner men även mer märkesneurala diskussioner förs.

* Kaloriförbränning för inomhusrodd jämfört med andra aktiviteter: CalorieLab.

* Några videos
Eftersom jag, som sagt, inte har fått någon formell träning i roddmaskin är det bra med audiovisuell information. En Tubning på ergometer eller rowing machine ger några trevliga videos

Denna verkar vara vettig: Rowing Machine Technique

Via Google Video finns en instruktionsvideo med "stick man", Instructional Rowing Video.

ABC News har ett intressant 15-minuters reportage om "Indo Row" Fitness Program. Not: Man måste dock först genomlida 30 sekunders reklam.

En annan video: Rowing Ergometer


Varför just Abilica WinRower?
Efter genomläsandet av Concept 2 Training Guide kom jag fram till att jag ville ha följande funktioner för att kunna träna enligt de metoder som beskrivs i träningsguiden (kombinerat med en pulsklocka, se nedan):
- total träningstid
- antal "årtag" per minut
- hastighet
- distansen, hur långt man rott

WinRower (och flera andra maskiner) visar även uppskattad kaloriåtgång men det känns inte speciellt viktigt, speciellt som pulsklockan (se nedan) även visar sådant.

Abilica WinRower var en av de få maskiner som jag hittade som uppfyllde såväl funktionskraven som budgetkravet. Än så länge är jag nöjd med beslutet.

Man kan notera följande om WinRower:

- hastighet och distans visas i miles/timme respektive miles, vilket är lite tråkigt men det är för den händige inga problem att skriva ett konverteringsprogram som förvandlar till (kilo)meter respektive km/h och sedan ha ett papper vid sidan om apparaten.

- ett tips: när jag monterade ihop maskinen - vilket var rätt enkelt - hade jag lite problem att sätta in låspinnen ("lock pin") och trodde först att hålet var felborrat. Det visade sig (och detta antyds faktiskt i manualen i avsnittet hur man ställer undan maskinen) att man ska lyfta skenan lite ovanför golvet när man sätter in låspinnen. Då gick allt som en dans.

Som sagt beställdes maskinen från Sporttema. Jag pratade/mailade med dem före och efter köpet och de var snabba, trevliga och tillmötesgående i sina svar.

Nördigheter
Naturligtvis finns det nördigheter kring rodd/roddmaskiner: The Physics of Ergometers, från FAQ: Physics of Rowing.

Eventuellt relaterat: wiseGeek What Does 200 Calories Look Like?

För antydan om vidare nördigheter se avsnittet Pulsklocka nedan.


Relaterade bloggar
Det finns åtminstone två indoor rowing-bloggar:
Indoor Rowing with Olympic Gold & Silver Medalist Xeno. Rowing Machine: Rowperfect & Concept2

The Daily Erg - Rowing Science

Dessa två svenska generella motions-/träningsbloggar följer jag numera:
Gymguiden
Motionsguiden

Böcker som beställts
Vad jag förstått finns inga specifika böcker om roddmaskiner, förutom Concept2:s Training Guide (se ovan). Däremot har beställts några böcker om vattenrodd som rekommenderats av andra:

Mind over Matter - Lessons on Life from the Art of Rowing (ISBN: 0618001840 ). För att citera beskrivningen på Bokus: "In an exploration of the sport, the author reflects upon the metaphysical voyage into the soul."

Volker Nolte: Rowing Faster (ISBN: 0736044655), Steer to ultimate success with sound training and racing principles, plus instruction, drills and insights, from rowing's top coaches.

Pulsklocka
I samband med detta köptes även en pulsklocka (Polar F4) och det är egentligen här det riktigt nördroliga i träningen börjar, med möjligheter till dataanalys, olika formler för att räkna ut pulsnivåer etc.

Men det där tar jag en annan gång.

Ett boktips kring detta kommer i alla fall: Camilla Porsman Pulsträning (ISBN: 9185225037).


FAQ:
- Ja, jag skriver noga ner tider etc (numera inklusive Tai Chi-träningen)
- Nej, jag har inga planer på att varje dag blogga om träningstider eller annan -data varje dag.

Extra för ordvitsare eller andra
Som tips för en ordvitsare att tråka den som nyligen inköpt en roddmaskin alternativt att roddmaskinsinköparen själv berättar om sina upplevelser med en språklig pendang, kommer här en lista av ord som börjar på ro-: ro_ord.txt.

T.ex. kan man konstruera fraser som:
- Detta är verkligen rogivande.
- Ta nu träningen med ro.
- Om du tröttnar är det bara att programmera en robot som gör jobbet. (Roboten Anna, någon?)
- Va, har du inget roder. Hur styr du då?
- Vad fin maskinen är. Ja, jag rodnar bara vid tanken.
- Detta är verkligen en kunglig träning, nästan så man blir rojalist.
- Jepp, jag kommer att skriva en bok om upplevelserna. Det blir naturligtvis en roman. Och när den filmas får man en massa royalties.
- De första månadernas träning känns som man är förälskad. En romans, alltså.
- Alternativt: Roddens motsvarighet till biltävlingarnas Le Mans: Ro Mans.
- Om jag inte svarar dig när jag tränar är det bara att ropa.

Ja, så kan man orda om man är road.


Andra bloggar om: .

Posted by hakank at januari 14, 2007 01:51 EM Posted to Sport, idrott, hälsa

Comments

Rodd är kul! Otroligt jobbigt, men kul.

Jag är en ivrig roddare på Concept2-maskiner på gymmet (Sats har Concepts maskiner). Brukar köra 1000 eller 2000 meter som uppvärmning 5 - 6 ggr/veckan. Den längre sträckan är fruktansvärt plågsam om man försöker hålla effekten på en hygglig nivå. Jag är inte så snabb och brukar få runt 3:25 - 3:30 på 1000m och 7:10 på 2000m om jag pressar (500 meters varvtider på ca 1:45 och 30 - 32 årtag/min).

I bokväg rekommenderar jag också "The Amateurs" av David Halberstam (ISBN 0449910032) som handlar om roddarna i OS 1984.

Jag är ingalunda någon expert (håller ju egentligen mer på med landsvägscykel), men kan tipsa om att ha ganska lågt motstånd (på Concept2-maskinerna tycker jag 3 - 4 på den 10-gradiga skalan är vettigt) och träna mycket på själva roddrörelsen.

/Erik


Posted by: Erik Tjernlund at januari 14, 2007 05:03 EM

Tack för dina tips, Erik.

Vad gäller tider etc så kommer jag att ta det mycket lugnt nu början och som du påpekar just tränar på att få in rätt rörelser.


Det finns f.ö. en rankningslista över inomhusroddstider med Concept2-maskinen.


Jag får försöka lista ut hur man gör motsvarande på min WinRower.

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at januari 14, 2007 06:40 EM

Thanks for linking to my blog - it's great to see readers from around the world...I only wish I understood yours so that I could return the favour!

Posted by: Alan Thomas at januari 15, 2007 09:10 FM

Alan: And thank you for your great blog.

I've sent you an email with a summary of this blog post.

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at januari 15, 2007 05:37 EM

Rodd - skoj! Det utövar jag då och då på lokal, som variation i uppvärmning eller inomhusbaserad konditionsträning. Sist fick jag dock en enorm smärta i nacken på ena sidan vilket förmodligen berodde på att jag kollade grannroddarens panel för att se till att jag höll ett betryggande avstånd i vattnet (ja, lite fantasi får man väl ha?! Möjligen var just den fantasin inte så bra med tanke på den smärta den åsamkade i flera dagar).

Men jag läser ditt inlägg och konstaterar kärnpunkten i alltihopa! Du har alltså gått igenom allt detta med roddmaskin och en heltäckande teori kring dess motionella effekter bara för att få skaffa en rolig _leksak_!! :-) Dvs, pulsklockan ... tja, det är inte utan att jag kan förstå det. Man kan ju faktiskt göra endel beräkningar, tidsseriemodeller eller så, på träningsdata. Och det är ju ett skojigt mervärde, även om träning i sig för det mesta bär sin egen skojighet! :-)

Posted by: thebe at januari 16, 2007 08:40 EM

thebe: Ja, just nu är det för mig endast att koncentrera på tekniken. Alla mer eller mindre blöta fantasier får komma sedan.

Du har - nästan - rätt angående kärnpunkten i träningen. Den träning (Tai Chi) som jag ett antal år gjort utan pulsklocka blir lite skojigare med den nya apparaten (Vissa skulle säga att det vore bättre att lära sig en helt ny form för att få variation. Och kanske har de rätt när de säger så.) Att träna roddmaskins med pulsklocka har jag läst att det är bra, och jag tror - nästan - på allt jag läser, i alla fall om det är bra eller sant.

Vad gäller dataanalysen glömde du bort (eller så inkluderas det i ditt "eller så") att data minea datan, t.ex. för att få reda på sådana saker som (som jag inte lägger i traditionella tidsseriemodeller):
- vilka veckodagar tenderas att få högt maxpuls
- är man mest effektiv (definierat t.ex. som hög medelpuls eller så) efter en vilodag eller inte?
- hur ser korrelationen mellan medelpulsen i rodd och maxpulsen i sabelformen.

Etc. Sådant är ju skoj.

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at januari 16, 2007 10:20 EM

Jag fattade så långt, men sen blev det svårt. :)

Posted by: Mats Andersson at januari 18, 2007 02:34 EM

Mats: (en senkommentar). Vi kan ta resten på middagen, med Whyteboard eller som en charad (jag vill dock inte dansa roddmaskin).

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at januari 25, 2007 08:42 EM

Tyvärr är det nog så att roddmaskinen på gymmen mest användas för uppvärmning. Det är synd att det är så.

Jag tränar en hel del själv med en roddmaskin på gymmet, tycker detta träningsredskap är ett utmärkt sätt att träna på.

Hittade förresten en bra sida på nätet som bla beskriver roddmaskiner.
Kolla in denna sida: Roddmaskin

Posted by: Backen at september 9, 2009 11:22 EM