« november 2006 | Main | februari 2007 »

januari 30, 2007

Problem med telefonen ("den fasta", "snigeltelefonen")

Till dem som berörs: Det är nu problem att nå mig på min vanliga (fasta, "akustiska", "snigel-") telefon. Ring mig på mobilen istället, för den funkar som den ska. Eller skicka mail.

För övrigt är det också temporära skvättar strul med internet också, så sajten kan vara seg, långsam eller onåbar. Möjligen, men troligen inte, är problemen relaterade.

2007-02-19: Uppdatering
Ovanstående gäller inte längre. Telefonen funkar igen.

Posted by hakank at 07:58 EM Posted to Diverse | Comments (1)

januari 28, 2007

Sammanfattning Bloggträff Malmö 20070128

Här är en sammanfattning av Bloggareträff i Malmö söndagen 28 januari 13:00: På Kin Long naturligtvis (och Påminnelse: Bloggareträff i morgon (söndag 28 januari 2006)).


Deltagare var ungefär som anmälda, dvs
C. L. K. Aqurette
Martin Bagge
Mats Andersson (vars nya design är snyggare än den förra)
Elin Nordén
Christian Stenevi
thebe
Henrik Sundström ("glyttbloggaren")
Erik Starck
Åsa (ej Zyrenna) som vi kom fram till var antingen en ännu icke bloggande blivande bloggare eller varande bloggandes synnerligen anonymt. Det är för övrigt samma Åsa som var med på Bloggforum 2 och myntade begreppet blogg-apa.
hakank (eder ödmjuka rapportör).


Henrik kommer - som seden numera kräver - att lägga upp "bloggservietten" hos sig. Denna gång featuring vilka maträtter som uppåts. (Själv åt jag en fantastiskt god citronanka samt den där ännu fantastiskare dumplingsbaserade med sesamfrö-efterrätten.)


Vad pratades det om?
Ja, vad pratades det om? Ungefär detta. Det har utelämnats alltför personliga saker och saker som jag inte hörde eller har glömt. Övriga deltagare får på ett (t.ex. kommentera här) eller annat (skriva hos sig) sätt berätta eller komplettera.


* Som vanligt var det mycket trevligt, speciellt att träffa nya personer (här: bloggare), just ett av syftena med dessa små och chosefria sammankomster.


* Deltagarna presenterade sig själva i moturs/-sols ordning med Chrille som första presentatör. Tack och lov hade ingen med sig powerpointbilder eller sjöng sin presentation (eller det var snarare synd?).


* Varför kallas nu bloggträffarna i Stockholm för "bloggöl" och "bloggträff" här nere i Skåne som frågades om tidigare? En tes är att tiden för träffarna i Stockholm är mer öltid (dvs kvällstid) än den skånska tetiden (lördag/söndag eftermiddag).

I bloggeriets början (vi pratar 2002-2003) diskuterades vad bloggar kunde liknas med, varpå det ibland jämfördes med 1700-talens tehus där kulturella och intellektuella träffades för att språkas, vilket väl är ett trevligt sätt att beskriva vad det handlar om. Man kan här fråga sig om den allmänna tendensen för bloggar att vara mer ölställen än tehus?


* Cirka exakt en timme innan träffens början skrev Sigge Eklund om denna bloggträff på sin blogg. Det märks. Mats berättade då (till synes oimponerad som en redig skåning) om att när han blev länkad från Sigge om Stockholmträffen för några veckor sedan så märkte han det också.


* Dataspel och dess påverkan på ungdom (och äldre?) diskuterades till vänster sett från bordets norrsida samtidigt som humors favoritkomiker och -influenser diskuterades till höger. Man satt till höger (fortfarande sett från bordets norrsida).


* Företag har blivit medvetna hur ett fåtal missnöjda webbskribenter (t.ex. bloggare) med hög Google PageRank (dvs tenderar att komma högt i sökresultaten) kan påverka företagets rykte negativt. Flera företag försöker att föregripa sådan negativ publicitet genom att ha egna forum där kunderna får ge utlopp för sådan eventuell negativitet. Detta nämndes även förra bloggträffen.


* Mats arbetssituation kom upp. Finns det något gott i detta tråkiga?


* Begreppet "sucking up the blog" (eller något snarlikt, google tycker inte om just denna fras) diskuterades. Det innebär att man kopierar alla sina tidigare blogginlägg för att kunna lägga in dem i ett nytt publikationssystem. Mer generiskt kallas detta för scraping, eller - på den som vanligt märkliga svenglisheringen "skrejping").


* En tidigare bloggträff diskuterade powerpointbloggning. Erik berättade om att detta nu fanns. Länk, Erik?


* Man pratade även om mer experimentella bloggar, t.ex. bloggning på Klingon (finns tydligen: http://bologh.blogspot.com/, men jag vet inte vad där står så det görs ingen länkning), bloggning på runomål (och där man inte får skriva några som helst anakronismer) vilket vi inte kände till. Däremot finns det tydligen en vikingblogg skriven på gammelsvenska (länk någon?). Embryo diskuterades naturligtvis och det var så det började denna diskussion.


* Roddmaskin diskuterades, men inte så mycket som man kunde tro. Någon hade sin far(far)?s roddmaskin anno 1920-talet med åror och fjädrar (dock ingen tjära).


* Upplösningen av Lasse O'Månsson-mysteriet nämndes.


* En påminnelse tid Mats som betyder något helt annat (nämligen att han inte ska glömma bort att skicka mig en viss datamängd till mig): fotsvett.


* Högt och lågt blodtryck pratades det om, liksom vilopuls. Högt blodtryck kan bero på överträning. Olika typer av träningsfilosofi, dvs att träna hemma respektive träna på gym. Någon fick gymmet "ont i axeln för jag tittade på hans apparat hela tiden" blir måhända en klassiker.

(Inom parentes: Fingrarna tycker uppenbarligen att det skulle heta "blogtryck", vad nu det kan innebära. Lågt blogtryck än kanske det jag hade i slutet på förra året då ingenting alls skrev.)


* Yale ("Yet Another Learning Environment" som är ett trevligt verktyg för machine learning/datamining) pratades det om. Det är inte helt trivialt att arbeta med, men har mängder med användbara "operatorer". Jämfört med Weka (som dels är mitt dataminingfavoritredskap, dels finns Weka inkorporerat i Yale) så är t.ex. visualiseringen mycket bättre, t.ex. Density och SOM. Rekommenderas att titta på.


* Enligt en felhörning drömde jag om att bli bankomat när jag var liten. Det ville jag inte, däremot akrobat. Den drömmen var inte speciellt lång, det kanske skulle gått bättre med en bankomatdröm.


* Efter några timmar upptäckte mattebloggarna plötsligt och chockerat att det inte hade pratats matematik alls, varpå man kom fram till:

(En aside: Jag googlade på mattebloggarna och fick förslaget: "modebloggarna". Kul.)


* Google Reader vs. Bloglines, där de flesta i detta delsamtal tydligen fortfarande använder Bloglines. Vad jag förstår har Google Reader ännu inte prenumerationer på sökningar (något som är synnerligen användbart och är ett stort skäl till varför jag själv kör Bloglines).


* Ett bloggforum version &pi (placerad i Malmöregionen) diskuterades. Kanske med övriga nordiska länder och som handlar inte bara om bloggar utan även om andra användarorienterade interativa media (wikis, communities etc). Man fantiserade om sponsorer. Eldsjäl?


* Jag har glömt minst en sak.

Saker som inte sades
Som vanligt var det fler sades som inte diskuterades än vad som inte pratades om. Kanske inte så konstigt egentligen. Här är några saker som inte sades:

* Det glömdes bort att fråga Chrille om hans clownintresse.

* Jag upptäckte nyligen radiokanalen SR Atlas (nätradio): En kanal som spelar pop från hela världen. Här hörs också gäster, humor och reportage från ett Sverige där kulturer möts..

* Vi fick denna gång inte reda på vad en riktig blogg är (jag tror inte ens att frågan kom upp trots en viss provokation). Däremot höll flera med om att det var riktig mat vi åt.

Posted by hakank at 09:20 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (18)

januari 27, 2007

Påminnelse: Bloggareträff i morgon (söndag 28 januari 2006)

Bara en påminnelse alltså.

Läs mer i Bloggareträff i Malmö söndagen 28 januari 13:00: På Kin Long naturligtvis där partikulärerna står, liksom vem som kommer och inte kommer.

Om du är intresserad att komma - och inte tidigare anmält detta ditt intresse till just denna specifika bloggarträff i morgon söndagen 28 januari 2007 klockan 13:00 och några timmar framåt på restaurangen Kin Long i Malmö som ligger i västerskuggan av Det Stora Hotellet vid Triangeln eftersom det var där som det bestämdes att denna träff skulle vara - är du välkommen att kommentera här (dvs här) eller där (dvs där bloggträffen presenterades förra gången).

Eller om du inte orkade läsa igenom sista delen av förra meningen eller av andra skäl som jag inte tänker bry mig om att fråga fast är nyfiken på ändå utan att för den delen ligga sömnlös över det inte vill kommentera här eller där så maila mig detta ditt intresse för denna bloggträff.


Ja, det var alltså den korta påminnelsen som blev några stavelser längre än nödvändigt eftersom jag ville ha med ett speciellt ord eller fras på maximalt två ord som man skulle kunna tänka sig ha en tävling om att gissa på för de som var så beskaffade (dvs de tävlingsbefuntade), men inga priser förutom äran av att ha gissat rätt skulle i så fall ha utfärdats, och om det verkligen skulle vara en tävling skulle en ledtråd ha varit given i det ovanstående. Till detta skulle man då också kunna ha en tävling i att gissa om det är

(Så. Nu finns det i denna anteckning mer än endast en länk och en kort kommentar kring länken, så pingning till olika bloggportaler kan göras med relativt gott samvete. Hmm, textmassan finns alltså, men var finns det för den stora allmänheten intresse? Det är en bra fråga.)

Posted by hakank at 09:25 FM Posted to Bloggmiddagar | Diverse

januari 26, 2007

The Blog Authorship Corpus

Den som har lust att göra dataanalyser på engelskspråkiga bloggtexter bör kika på The Blog Authorship Corpus:


The Blog Authorship Corpus consists of the collected posts of 19,320 bloggers gathered from blogger.com in August 2004. The corpus incorporates a total of 681,288 posts and over 140 million words - or approximately 35 posts and 7250 words per person.

...

The corpus may be freely used for non-commercial research purposes.

Zipfilen (nedladdningsbar via ovanstående sida) är 305Mb. Datan uppackad är 840 Mb, bestående av 19320 XML-filer med enkelparsrade taggar såsom <Blog>, <date>, <post>.

Kodningen av författarna görs i filnamnet, t.ex.
3802222.female.13.Student.Gemini.xml, dvs löpnummer, kön, ålder, sysselsättning samt stjärntecken (!).

Det görs en analys i J. Schler, M. Koppel, S. Argamon and J. Pennebaker Effects of Age and Gender on Blogging .

Via Data Mining: Text Mining, Visualization and Social Media


(Det vore trevlig med motsvarande corpus av svenska bloggtexter. Och hellre YYYYMMDD-födelsedata än stjärntecken.)

Posted by hakank at 07:32 FM Posted to Blogging | Statistik/data-analys | Comments (3)

januari 24, 2007

Gustav Holmberg pratar om meteorologi i P1

Gustav Holmberg, ur-bloggare, medkotterist och vetenskapshistoriker pratar om meteorologi i dagens (repriserad från 21 januari 2007) UR Bildningsbyrån:


I Bildningsbyrån i P1 får vi även höra om meteorologins historia. Idéhistorikern Gustav Homberg berättar om hur vi fick väderobservationer och också om samspelet mellan meteorologin och oss ”vanliga” väderobeservatörer. Vi pratar om olika sätt att förutsäga väder.

Hoppas att programmet blir publikt tillgängligt snart.

Uppdatering Tack till Johan för hans språkliga korrektion av "meterologi" till det korrekta "meteorologi". Den vanliga [24700 på google] felstavningen beror säkert på att vi har ett meter-system och inte meteor-system... Och ett - något senare - tack till Hr. Klippspringer som påpekade rättstavningen av det berörda ordet i första uppdateringsmeningen när det skulle vara felstavat. Suck, det är inte lätt det här. Hr Klippspringers Sesemania-referens blir något mer förståelig om man läser detta.

Hmm, det här var ju ett bra sätt att få kommentarer. Men då ska det vara intresantta (sic!) felstavingar (sic!),:-)

Posted by hakank at 09:25 EM Posted to Diverse vetenskap | Comments (7)

Stadsplanering och hälsa

[Till avdelningen att kolla in lite mer på. Speciellt nu när vardagsmotionsavståndet till arbetet är 7 minuters gångväg i stället för tidigare 10 + busstur + 20.]

Science News: Weighing In on City Planning:


[Lawrence] Frank is part of an emerging area of cross-disciplinary science that's examining the relationship between the shapes of our cities and the shapes of our bodies.

He and other researchers have evidence that associates health problems with urban sprawl, a loose term for humanmade landscapes characterized by a low density of buildings, dependence on automobiles, and a separation of residential and commercial areas. Frank proposes that sprawl discourages physical activity, but some researchers suggest that people who don't care to exercise choose suburban life. Besides working to settle that disagreement, researchers are looking at facets of urban design that may shortchange health.

As scientists investigate the relationship between sprawl and obesity, a compact style of city development sometimes called smart growth might become a tool in the fight for the nation's health. However, University of Toronto economist Matthew Turner charges that "a lot of people out there don't like urban sprawl, and those people are trying to hijack the obesity epidemic to further the smart-growth agenda [and] change how cities look."


Vissa resultat verkar kanske vara självklara, men det som är självklart behöver inte vara sant, och en god forskare studerar "självklara" samband.

In 2004, Frank and his colleagues produced additional connections among urban form, activity, and obesity. The data on more than 10,500 people in the Atlanta area indicated that the more time a person spends in a car, the more obese he or she tends to be. But the more time people spend walking, the less obese they are.

...

But Brownson, Ewing, and others caution that these associations don't prove that sprawl causes laziness or weight gain. Most of the studies provide only a snapshot of different people at a single time. Such studies can't prove that living amid sprawl leads to inactivity; it may also be that inactive people choose to inhabit areas where driving is the easiest way to get around.

In other words, people with different health habits and different propensities to gain weight may sort themselves into different kinds of neighborhoods.


En alternativ teori till att boende i en tätort orsakar viktökningar är att personer med vissa hälso-vanor och tendens till viktökning "sorterar" sig till tätbebyggelser.

That's what Turner suggests is going on. Turner conducted a study that tracked people over time, as some of them moved from one neighborhood to another. He and his collaborators found no change in weight associated with moving from a sprawling locale to a dense one, or vice versa.

"We're the only ones that have tried to distinguish between causation and sorting ... and we find that it's sorting," he says. "The available facts do not support the conclusion that sprawling neighborhoods cause weight gain."


Vidare teorier och referenser finns i artikeln.


Se även
Seatte Times: 2 studies: Urban sprawl adds pounds, pollution
Intervju med Reid Ewing
Matthew Turner publikationer
Bok av Howard Frumkin, Lawrence Frank, and Richard Joseph Jackson: Urban Sprawl and Public Health -
Designing, Planning, and Building for Healthy Communities
(ISBN: 1559633050).

Posted by hakank at 08:43 EM Posted to Komplexitet/emergens | Sport, idrott, hälsa

januari 23, 2007

Magiskt tänkande

New York Times-artikeln Do You Believe in Magic? handlar om "magisk tänkande", såsom att tro att saker/händelser hör ihop som inte hör ihop, t.ex. vidskepelse och övertolkning av sammanträffanden.

Psychologists and anthropologists have typically turned to faith healers, tribal cultures or New Age spiritualists to study the underpinnings of belief in superstition or magical powers. Yet they could just as well have examined their own neighbors, lab assistants or even some fellow scientists. New research demonstrates that habits of so-called magical thinking — the belief, for instance, that wishing harm on a loathed colleague or relative might make him sick — are far more common than people acknowledge.

These habits have little to do with religious faith, which is much more complex because it involves large questions of morality, community and history. But magical thinking underlies a vast, often unseen universe of small rituals that accompany people through every waking hour of a day.


Vidare i artikeln.“The question is why do people create this illusion of magical power?” said the lead author, Emily Pronin, an assistant professor of psychology and public affairs at Princeton. “I think in part it’s because we are constantly exposed to our own thoughts, they are most salient to us” — and thus we are likely to overestimate their connection to outside events.

Via Mind Hacks, som även länkar till The Psychologist-artikeln The Psychologist">Magical thinking - Reality or illusion? (är sönder i skrivande stund).


Se även
Wikipedia-artikeln Magical Thinking.
Emily Pronin och dennes publikationer
Recension: Stuart Vyse 'Believing in Magic - The Psychology of Superstition'

Posted by hakank at 09:55 EM Posted to Sammanträffanden | Skepticism, parapsykologi etc

Viktminskning ur ett spelteoretiskt perspektiv (ABC:s Primetime-såpa)

Om man hotar någon med något ("gör X annars gör jag Y") så är det viktigt att hotet är trovärdigt. Dvs om personen A hotar en annan person (B) så måste detta hot vara av sådan art att det är möjligt för A att utföra Y, att det är inte är osannoligt att A gör Y om inte bör gör X, liksom att B faktiskt kan påverka att X utföras etc. Detta kallar spelteoretiker för trovärdigt hot ("credible threat").


ABC Primetime har satt ihop en tävling (som jag inte har sett) som använder just begreppet trovärdigt hot ("credible threat").

Det är två lag med personer som tidigare försökt banta och inte lyckats, och som ska tävla mot varandra för att se vilket lag som bantar mest. Varje person som lyckats banta 15 pound (~ 15 * 0.45 = 6.8 kg) får ett poäng och det lag som får flest poäng vinner.

De två lagen fick olika typer av regler och motivation, och de vet inte hur det andra laget är beskaffat (min fetning):


The tea company volunteers are all trying to lose weight in order to feel better and to help their team win…all positive motivation. The baseball team volunteers have all that, but with a very different motivation: fear of humiliation. They are facing a most unusual threat based on an aspect of Game Theory known as the credible threat.


En av de mest namnkunnigaste spelteoretikerna Barry Nalebuff utformade det trovärdiga hotet:


Each volunteer from the Bluefish agreed to model a tiny bathing suit and have photographs taken. They signed an agreement that says if they do not lose 15 pounds in two months, the embarrassing photos will go up on a Jumbotron scoreboard during one of the team's home games.

"You can always start a diet tomorrow," Nalebuff says. "The trouble is deciding when to begin. For these people, there is no more tomorrow. It has to start now!"

Nalebuff is confident that having backed themselves voluntarily into a corner — with the key to their own success — they will all lose the weight they'd been unable to in the past.

The contest is not only a weight loss game, it is an experiment looking at positive versus negative motivation. Will the Bluefish's negative credible threat prove more effective in losing weight than Bigelow Tea's positive motivation of being part of a team?

Will Game Theory succeed? Will any of the participants be able to lose 15 pounds?


Andra artiklar om detta är t.ex.
A Sure Fire Way to Lose Weight? - An Unusual Weight Loss Motivator: the Fear of Public Humiliation

The Credible Threat Of Shame For Weight Loss?


Jag tänker faktiskt inte berätta mer (den kanske kommer på svensk TV eller håller på). Detaljer står att läsa i artiklarna ovan.


Sidokommentar om löften
På samma sätt som ett hot ska vara trovärdigt bör även ett löfte vara trovärdigt.

Ett vanligt knep när man ska börja eller sluta någonting, t.ex. motionera respektive röka, är att man berättar det för sina närmaste högt och tydligt. Detta utan att vara berusad, skämtsam eller ironisk, dvs löftet ska vara trovärdigt (och man inte lätt ska kunna komma undan att man var berusad, skämtade eller var ironisk). Man kan även publicerar det på en publikt tillgänglig icke-anonym blogg och som pingar t.ex. nyligen.se för mer allmän tillgänglighet.

Från denna och tidigare nyliga skriverier om hälsa, motion och "weight management" kan man få för sig att jag nu håller på med hårdbantning. Så kan man säkert tolka det, men det vore felaktigt.


Se även
Spelteoretiska analyser av nyårslöften
Recension: Thomas Schelling "The Strategy of Conflict". Schelling skriver mycket om trovärdiga hot/löften i den recencerade boken.
Samt andra saker i kategorin Spelteori och ekonomi.

Posted by hakank at 08:04 EM Posted to Spelteori och ekonomi | Sport, idrott, hälsa | Comments (2)

januari 22, 2007

Wii Sports Experiment

Ett skoj sätt att träna på...

En amerikansk kille ("hey_suburbia") beslöt sig för att träna med Nintendo Wii Sports-spel, där man alltså använder hela kroppen, och har "intelligenta joysticks" istället för de gamla vanliga. Det är till och med så att en spelointresserad person som jag skulle kunna tänka mig att köpa sådana där saker. (Och vilken reklam för Nintendo allt detta är.)

Läs mer i Wii Sport Experiment:


I outlined a 6 week game plan for myself, the idea being that I would continue ALL normal activity and eating habits, and simply add 30 minutes of Wii Sports to my day. For the past month and a half, I’ve stuck to these guidelines very strictly.

Resultatet av hans försök visas med en massa bilder, video och en fin graf över viktminskningen (cirka 4.8 kg på sex veckor).


Via Motionsguiden som i november 2006 skrev Varför träna när man kan börja spela dataspel?.

Posted by hakank at 06:49 EM Posted to Sport, idrott, hälsa | Comments (8)

januari 20, 2007

En test med en ny Movable Type

som inte alls gick bra utan rullade tillbaka till förra versionen. Ledsen för pingspam och allt annat.

Posted by hakank at 06:08 EM Posted to

Två skeptiska bloggare

Här är två intressanta svenska bloggare som skriver skeptiskt om parapsykologi, pseudovetenskap och liknande saker:

Garvarn's blog_ Thoughts on Superstition, Pseudoscience and the Paranormal. Engelskspråkig blogg som startade i slutet av december. Har hittills bl.a. kritiskt granskat klassiska parapsykologiska experiment.

På jättars axlar: Vetenskap & politik från Uppsala. Måns Eriksson skriver även om t.ex. matematik.

(Det var f.ö. Måns som tipsade om Garvarn's blog.)


Se även
Vetenskap och Folkbildning, dess skrift Folkvett vars samtliga nummer (förutom det senast utgivna) finns tillgängliga, samt dess forum.

Kategorierna Skepticism, parapsykologi etc och Sammanträffanden.

Posted by hakank at 08:53 FM Posted to Skepticism, parapsykologi etc | Comments (3)

januari 18, 2007

Statens folkhälsoinstitut: "Fysisk aktivitet lika bra som medicin mot depression"

Fysisk aktivitet lika bra som medicin mot depression är titeln på pressreleasen där Statens folkhälsoinstitut presenterar skriften Fysisk aktivitet och folkhälsa (PDF, c:a 1.7Mb).

Man skriver bl.a.:

Skriften ”Fysisk aktivitet och folkhälsa” visar att fysisk aktivitet är effektiv i att mildra symtomen hos personer diagnostiserade som svårt, måttligt eller milt deprimerade. Flera olika studier har visat att fysisk aktivitet är minst lika effektivt som psykoterapi och andra studier har visat att det är minst lika effektivt som medicinering.

..

- Det som sägs i boken är uppseendeväckande. Man skulle kunna tänka sig de rubriker som skulle bli följden av om det kom fram ett läkemedel med motsvarande verkningar, kommenterar generaldirektör Gunnar Ågren på sin blogg.

Se även Gunnar Ågrens blogg.


Not: Jag har endast bläddrat i skriften, men det låter intressant.

Posted by hakank at 10:21 EM Posted to Sport, idrott, hälsa

januari 17, 2007

Länkar 20070117

Förhalningens formel
We're sorry this is late; we really meant to post it sooner - Research into procrastination shows surprising findings
Slashdot: Formula For Procrastination Found
collision detection: The formula of procrastination

Amusia: "tonblindhet"
Mind Hacks: Without music
BBC: Amusia


Makt och personlighet
collision detection: Study: Powerful people can't draw a reversed "E" on their foreheads
Paper: Adam D. Galinsky, Joe C. Magee, M. Ena Inesi, Deborah H Gruenfeld
Power and Perspectives Not Taken (Microsoft Word)


"Ölögon" (beer goggles)
BBC: 'Beer goggles' effect explained (via Improbable Research)


Rankningssystem i schack
(jag spelar inte schack speciellt mycket men är nyfiken på olika typer av rankningssystem):
Mark Glickman Research Page
A Conversation with Mark Glickman
(via Statistical Modeling, Causal Inference, and Social Science)
Cf. t.ex. Wikipedia ELO Rating System


Klimatforskning
Physics Today: The physics of climate modeling (via Real Climate)


Bayesian Poisoning
Does Bayesian poisoning exist? (via Wikipedia Bayesian Poisoning via Statistical Modeling, Causal Inference, and Social Science Statistical models and spam)

Posted by hakank at 09:32 EM Posted to Diverse vetenskap

Två saker att påminnas om: blodgivning och organdonation

OK, jag har själv slarvat. Det behövs en påminnelse eller två...

Ge blod: Geblod.nu. (Jag gav blod fram till för några år sedan, men har sedan uteblivit p.g.a. för mycket "administration". Svepskäl...)

Donera organ (anmäl ditt ställningstagande till donationer): Donationsrådet. Registrera via webben: Anmälan till donationsregistret (bekräftelse skickas till bokföringsadressen). Detta är nu gjort i alla fall.

Posted by hakank at 07:17 EM Posted to Diverse

januari 15, 2007

Hur mycket kan man sänka världsrekorden? (extremvärdesanalys)

Daily Time-artikeln World record in 100 metres can be lowered, study predicts diskuterar hur mycket nuvarande världsrekord bör kunna sänkas i olika sportgrenar. Analysen är gjord med den statistiska metoden extremvärdesteori (extreme values).

The world record in the 100-metre sprint can be lowered by another half-second before man reaches his limits, according to an expert in the field of extreme values. The men will hit a wall when Asafa Powell’s current record of 9.77 seconds mark is reduced to 9.29, a study by Prof John Einmahl of Germany’s Tilberg university predicted on Thursday.

...


Den undersökning som diskuteras är John Einmahl, Jan R Magnus: Records in athletics through extreme-value theory (PDF). Från inledningen:

How fast can humans or cheetahs run? What is the total (insured) loss of hurricane Katrina? Is a specific runway at JFK airport long enough for a safe landing? How high should the Dutch dikes be in order to protect us against high water levels? How long can we live? These questions all relate to extremes. In this paper we shall be interested in two questions on extremes relating to world records in athletics. The first question is: what is the ultimate world record in a specific athletics event
(such as the 100m for men or the high jump for women), given today's state of the art? Our second question is: how `good' is a current athletics world record? An answer to the second question will enable us to compare the quality of world records in diffrent athletics events.


På sidan 12 finns en fin tabell Ultimate world records, their precisions, and the current world
records
återspeglad här nedan. Dvs det nuvarande världsrekordet på 100m (män) är 9.77. Enligt analysen ska man kunna pressa ner detta till 9.29.

Men Women
Eventendpointprecision world record endpointprecision world record
100m 9.29 0.39 9.77 10.11 0.40 10.49
110/100m h. 12.38 0.35 12.88 11.98 0.19 12.21
200m 18.63 0.88 19.32 20.75 0.57 21.34
400m - - 43.18 45.79 1.83 47.60
800m 1:39.65 1.44 1:41.11 1:52.28 1.39 1:53.28
1500m 3:22.63 3.31 3:26.00 3:48.33 2.78 3:50.46
10,000m - - 26:17.53 - - 29:31.78
marathon 2:04:06 57 2:04:55 2:06:35 10:05 2:15:25
shot put 24.80 1.25 23.12 23.70 0.86 22.63
javelin throw 106.50 10.30 98.48 72.50 2.99 71.70
discus throw 77.00 2.85 74.08 85.00 8.10 76.80
long jump - - 8.95- - 7.52
high jump 2.50 0.05 2.45 2.15 0.05 2.09


Mer om detta
Econometrists Tilburg University Calculate the Ultimate Athletics Records

Den data som används i undersökningen finns tillgänglig från:
* Track Field Athlectics (Hans-Erik Pettersson)
* International Association of Athletics Federations (IAAF)

Mer om den extremvärdesanalys samt introducerande litteraturreferenser finns i Extremvärdesanalys av webbesök.

Posted by hakank at 05:39 EM Posted to Sport, idrott, hälsa | Statistik/data-analys | Comments (1)

januari 14, 2007

Bloggareträff i Malmö söndagen 28 januari 13:00: På Kin Long naturligtvis

En sammanfattning av tillställningen finns nu i Sammanfattning Bloggträff Malmö 20070128.


Eftersom jag nu tillåter kommentarer här igen innebär det ju att detta är en "riktig blogg" (obs: provocerande struntprat!).

Detta innebär att jag nu och återigen kan tillåta mig att utlysa en bloggareträff i Malmö, dvs en träff för de bloggare som råkar vara i Malmö just då (inklusive de som är ditresta endast för träffen) .

Den förslagna tiden är alltså söndag 28 januari klockan 13:00.
Plats är naturligtvis Kin Long (bredvid hotellet på Triangeln), dels eftersom det är min personliga favoritrestaurang, dels för att vi inte haft en bloggareträff där på ett bra tag. De har också ett nytt stuk på maten (vad nu "stuk" heter på gastronomiska) genom att det endast är "riktiga" kinesiska rätter (dvs sådant som tidigare fanns på specialmenyerna), och så har byggt om lite. Den där efterrätten med dumplings och sesamfrö är väl värd att prova (väldigt sött och gott, och det tycker i alla fall jag om).


Om du är nyfiken på vad som pratats om på tidigare träffar är ett tips att läsa om dem (eller google: ( bloggträff | bloggareträff |bloggmiddag) malmö). Det är alltså inte alls bara bloggning och sådant utan en massa andra saker som deltagarna råkar vara intresserade av. Ett kännetecken hos de allra flesta bloggare jag har träffat är att de är intresserade och det ofta av många olika saker, och sådana personer är alltid skoj att träffa.

En sak att då diskutera är kanske varför de träffar med bloggare som görs i Malmö eller Skåne i övrigt tenderar att kallas för "bloggmiddag", "bloggträff" etc, men de som görs i Stockholm kallas för bloggöl. Är det det skånska respektive stockholmska kynnet som skiljer månne?

Meddela gärna att du kommer på träffen genom att kommentera denna anteckning eller ett mail till hakank@bonetmail.com. Du får också gärna själv sprida denna inbjudan; länka gärna till just denna anteckning.

P.S. #1. Av någon anledning är det månne på plats att säga att dessa träffar inte på något sätt är officiella organ för någon åsiktsinriktning (varken politiskt, religiöst, sportsligt eller annat) utan helt enkelt ett sätt att träffas in persona där minsta gemensamma nämnaren är att man bloggar (eller har bloggat). Och anledningen till att träffen presenteras på en blogg är att det är ju ett naturligt kontaktsätt.


P.S #2. Om du bloggar och är kan en massa om roddmaskiner så blir i alla fall jag extra glad om du kommer.

Kontinuerlig uppdatering: Anmälda
De som på ett eller annat sätt hittills har anmält sitt intresse (preliminärt eller opreliminärt) är följande:
Åsa (Zyrenna-Åsa, alltså) Åsa har anmält förhinder.
C. L. K. Aqurette
brother (Martin Bagge)
Mats Andersson
Elin Nordén
Christian Stenevi
thebe
thebes (t)roliga sällskap (se thebes kommentar nedan)
Erik Starck
hakank (eder högaktningsfulla)


Posted by hakank at 07:26 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (22)

Catalog Card Generator

Catalog Card Generator. Via Good Math, Bad Math.(Handskriften - scribble - klarar tyvärr inte av de nationella tecknen, såsom å. ä respektive ö.)

Posted by hakank at 06:19 EM Posted to Diverse | Comments (1)

FYI: Kommentarerna är påslagna igen

För information kan nämnas att man nu kan kommentera här igen. Fortfarande görs moderering innan publikation.

Bakgrunden till att kommentarsfunktionen temporärt togs bort finns i Några nyheter från ledningen.

Posted by hakank at 02:07 EM Posted to Diverse | Comments (2)

Roddmaskin inköpt, länkar och annat

Häromdagen kom min roddmaskin. Det blev en Abilica WinRower, införskaffad via Sporttema. Kul!

(Med så långt, Mats? :-)


Bakgrund och syfte
I stort sett har den enda systematiskt idrottsliknande aktiviteten - förutom då vardagsmotion som att gå till kaffemaskinen för att hämta tevatten och tillbaka, gå i trapporna hemma eller till föräldrarna för att hjälpa dem med deras dator, gå till affären för att köpa mjölk eller gå de c:a 8 minuterna mellan hem och jobb - som utövats sedan 2000 har varit Tai Chi Chuan, och det har slarvats lite med detta den senaste tiden. Före 2000 hade det tränats systematiskt, men med stora luckor emellan aktiviteterna: Bordtennis (70-talet), Kendo (80-talet) samt löpträning/joggning (diverse olika tal).

Tai Chi:n är för mig en alldeles förträfflig träning. Förutom att det är en bra meditation och kan användas som självförsvar är det även en utmärkt gymnastik, framförallt om man tränar de snabbare formerna såsom sabel (bredsvärd) och snabbformen. Den enda nackdelen är att jag inte tränar överkroppen så mycket (sabeln är t.ex. inte tung).

Det beslöts förra året (men inte som nyårslöfte eftersom jag lovat att aldrig utge sådana) att börja träna även annat.

Eftersom jag aldrig varit traktad av att "gå på lokal" för att utöva gymnastiska övningar, så planerades det att köpa någon form av maskin för hemmabruk, och den enda maskin som jag seriöst har funderat på har varit en roddmaskin (med cykel som reserv), troligen eftersom många säger att det ger bra allroundträning, samt att det på något sätt känts rätt för mig. (Jag antar också att galärslavscenerna i Ben Hur som besågs i den tidiga ungdomen på något sätt har påverkat undermedvetet, men det är hursomhelst en sak mellan mig och Freud.)


Syftet med motionen har de senaste 3-4 åren (sedan den rena bantningsdelen inte längre varit någon issue) är helt enkelt att hålla uppe och förhoppningsvis förbättra en rätt bra smidighet och grundkondition. Om jag i framtiden skulle få¨för mig att tävla i inomhusrodd skulle jag själv bli ganska (men inte alldeles) förvånad .

Man kan notera att jag inte tränat roddmaskin tidigare på gym eller annorstädes och alltså inte fått någon formell instruktion om korrekta rörelser. Den finns lite videos på nätet, men det är nog inte tillräckligt. Efter några veckors träning på egen hand är det smart att kontakta någon instruktör på något närstående gym för tips (t.ex. det gym som finns 29 våningar plus ett stenkast från hemmet).


Länkar
Här är lite mer information om roddmaskiner eller - som det heter på engelska - indoor rowing som hittats under inköpsförberedelserna. Andra engelska namn är rowing machine, (eller "rowing erg"). På svenska kan det heta inomhusrodd.


* Wikipedia: Indoor Rower

* Rowing Wiki: Ergometer

* Rowing Benefits & Cautions

* Concept2 som är den bästa roddmaskinssajt jag stött på. Det finns även en svensk variant.

Concept2 är också den maskin som jag helst skulle velat ha här hemma, men den är betydligt dyrare (cirka fyra gånger mer) än den givna födelsedagsbudgeten (SEK 4000) klarade av. Enligt uppgift är det Concept2 som många gym har, vilket torde tala för dess kvalitet (alternativt dess försäljningsorganisations effektivitet).

Indoor Rowing Training Guide, version 2 (PDF): En trevlig och fet (253 sidor) introduktion med tips om träning för både nybörjare och mer avancerade roddare. Finns i andra format här. Rekommenderas!

* Concept2 Forum som är väldigt aktivt. Jag började att RSS-bevaka men slutade eftersom blev alldeles för mycket inlägg. Där finns naturligtvis Concept2-relaterade diskussioner men även mer märkesneurala diskussioner förs.

* Kaloriförbränning för inomhusrodd jämfört med andra aktiviteter: CalorieLab.

* Några videos
Eftersom jag, som sagt, inte har fått någon formell träning i roddmaskin är det bra med audiovisuell information. En Tubning på ergometer eller rowing machine ger några trevliga videos

Denna verkar vara vettig: Rowing Machine Technique

Via Google Video finns en instruktionsvideo med "stick man", Instructional Rowing Video.

ABC News har ett intressant 15-minuters reportage om "Indo Row" Fitness Program. Not: Man måste dock först genomlida 30 sekunders reklam.

En annan video: Rowing Ergometer


Varför just Abilica WinRower?
Efter genomläsandet av Concept 2 Training Guide kom jag fram till att jag ville ha följande funktioner för att kunna träna enligt de metoder som beskrivs i träningsguiden (kombinerat med en pulsklocka, se nedan):
- total träningstid
- antal "årtag" per minut
- hastighet
- distansen, hur långt man rott

WinRower (och flera andra maskiner) visar även uppskattad kaloriåtgång men det känns inte speciellt viktigt, speciellt som pulsklockan (se nedan) även visar sådant.

Abilica WinRower var en av de få maskiner som jag hittade som uppfyllde såväl funktionskraven som budgetkravet. Än så länge är jag nöjd med beslutet.

Man kan notera följande om WinRower:

- hastighet och distans visas i miles/timme respektive miles, vilket är lite tråkigt men det är för den händige inga problem att skriva ett konverteringsprogram som förvandlar till (kilo)meter respektive km/h och sedan ha ett papper vid sidan om apparaten.

- ett tips: när jag monterade ihop maskinen - vilket var rätt enkelt - hade jag lite problem att sätta in låspinnen ("lock pin") och trodde först att hålet var felborrat. Det visade sig (och detta antyds faktiskt i manualen i avsnittet hur man ställer undan maskinen) att man ska lyfta skenan lite ovanför golvet när man sätter in låspinnen. Då gick allt som en dans.

Som sagt beställdes maskinen från Sporttema. Jag pratade/mailade med dem före och efter köpet och de var snabba, trevliga och tillmötesgående i sina svar.

Nördigheter
Naturligtvis finns det nördigheter kring rodd/roddmaskiner: The Physics of Ergometers, från FAQ: Physics of Rowing.

Eventuellt relaterat: wiseGeek What Does 200 Calories Look Like?

För antydan om vidare nördigheter se avsnittet Pulsklocka nedan.


Relaterade bloggar
Det finns åtminstone två indoor rowing-bloggar:
Indoor Rowing with Olympic Gold & Silver Medalist Xeno. Rowing Machine: Rowperfect & Concept2

The Daily Erg - Rowing Science

Dessa två svenska generella motions-/träningsbloggar följer jag numera:
Gymguiden
Motionsguiden

Böcker som beställts
Vad jag förstått finns inga specifika böcker om roddmaskiner, förutom Concept2:s Training Guide (se ovan). Däremot har beställts några böcker om vattenrodd som rekommenderats av andra:

Mind over Matter - Lessons on Life from the Art of Rowing (ISBN: 0618001840 ). För att citera beskrivningen på Bokus: "In an exploration of the sport, the author reflects upon the metaphysical voyage into the soul."

Volker Nolte: Rowing Faster (ISBN: 0736044655), Steer to ultimate success with sound training and racing principles, plus instruction, drills and insights, from rowing's top coaches.

Pulsklocka
I samband med detta köptes även en pulsklocka (Polar F4) och det är egentligen här det riktigt nördroliga i träningen börjar, med möjligheter till dataanalys, olika formler för att räkna ut pulsnivåer etc.

Men det där tar jag en annan gång.

Ett boktips kring detta kommer i alla fall: Camilla Porsman Pulsträning (ISBN: 9185225037).


FAQ:
- Ja, jag skriver noga ner tider etc (numera inklusive Tai Chi-träningen)
- Nej, jag har inga planer på att varje dag blogga om träningstider eller annan -data varje dag.

Extra för ordvitsare eller andra
Som tips för en ordvitsare att tråka den som nyligen inköpt en roddmaskin alternativt att roddmaskinsinköparen själv berättar om sina upplevelser med en språklig pendang, kommer här en lista av ord som börjar på ro-: ro_ord.txt.

T.ex. kan man konstruera fraser som:
- Detta är verkligen rogivande.
- Ta nu träningen med ro.
- Om du tröttnar är det bara att programmera en robot som gör jobbet. (Roboten Anna, någon?)
- Va, har du inget roder. Hur styr du då?
- Vad fin maskinen är. Ja, jag rodnar bara vid tanken.
- Detta är verkligen en kunglig träning, nästan så man blir rojalist.
- Jepp, jag kommer att skriva en bok om upplevelserna. Det blir naturligtvis en roman. Och när den filmas får man en massa royalties.
- De första månadernas träning känns som man är förälskad. En romans, alltså.
- Alternativt: Roddens motsvarighet till biltävlingarnas Le Mans: Ro Mans.
- Om jag inte svarar dig när jag tränar är det bara att ropa.

Ja, så kan man orda om man är road.


Andra bloggar om: .

Posted by hakank at 01:51 EM Posted to Sport, idrott, hälsa | Comments (9)