« november 2004 | Main | januari 2005 »

december 30, 2004

Hjälp andra hjälpa

Hjälp Asien NU! finns länkar till organisationer som förmedlar bidrag, flera med elektronisk betalning via SMS, Visakort eller enkel direktbetalning hos svenska banker.

(Länk via brother/Martin Bagge.)

Se även denna Aftonbladetartikel.

Posted by hakank at 05:52 EM Posted to Diverse

december 24, 2004

God Jul alla!

En God Jul tillönskas härmed alla, speciellt till de trogna läsarna.

Så har det äntligen - efter en lång höst som startade redan i maj - blivit jul och med detta två veckors (citat "välförtjänst" slut citat) ledighet. Det ska bli skönt.

Ett planerat projekt är att läsa en bok eller två.
Bo Rothstein: Sociala fällor och tillitens problem (recension)
Robert D. Putnam Bowling Alone : The Collapse and Revival of American Community (sajt som bl.a. innehåller data från Putnams undersökningar).

Ett annat projekt är att kika lite mer på Go-spelet. När det spelades för många år sedan var det mest oteoretiskt och intuitivt, som i och för sig räckte rätt långt i vänskapskretsen. Får se om de där dataprogrammen kan ge en ny kick. (Till alla som spelar detta anrika spel tillönskas naturligtvis en Go Jul.)


Sist en liten julreflexion: I går, under det den årliga julbordet julmiddagen framkom det att tomten verkar vara ute och kommer att ersättas med änglar (not: det är än så länge ett obekräftat rykte). Det är i så fall lite trist eftersom tomten är en av de sista föredömena som inte har en perfekt krobbsbyggnad. Som tröst kan man här minnas Ally McBeal-avsnittet Saving Santa (säsong 3).

Posted by hakank at 10:51 FM Posted to Diverse | Comments (6)

december 20, 2004

Skånsk bloggareträff: söndagen 9 januari 13.00, Kin Long Malmö

Som diskuterats i både Skånsk bloggaremiddag: en sammanfattning och Återkommande skånsk bloggträff föreslås föreslås härmed att nästa bloggareträff i Skåneland sker på följande:
Tid: Söndagen 9 januari, klockan 13.00
Plats: Kinesrestaurangen Kin Long, Malmö (karta).


Det föreslås också att man där diskuterar och tar fram ett förslag om eventuella återkommandeheter av dessa bloggareträffar; i övrigt fri diskussion och förtäring. (Och om vi skulle glömma bort det förstnämnda är det ju inte hela världen.)

Svara gärna i denna blogganteckning eller skicka mail till mig: hakank@bonetmail.com om du avser att komma. Jag kommer att uppdatera denna anteckning fortlöpande med aktuell intressestatus. Helst bör svaret komma några dagar innan söndagen den 9:e januari, men gärna så tidigt som möjligt.

Välkomna!


Intresserade intressenter
För närvarande (2004-12-21:57:33:21 Windows XP-klocketid) har följande anmält sitt intresse att deltaga:

Mats Andersson (Klocklös i tiden)
Jonas Bergenudd (Nätverkssamhället)
Magnus Bodin (bodin.org)
Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)
Martin Persson (MittInternet.com)
Erik Starck (Framtidstanken)
Åsk/dabitch Wäppling (ascii log)


Som gäst kommer även den namnkunnige Magnus Bodin (bodin.org) som jag och andra i mer än ett år har försökt få att blogga, av skäl som troligen är lätt föreståeliga efter ett besök på hans sajt. [Se kommentarerna för bakgrunden till denna strykning.]

Uppdatering 2005-01-07
Magnus Bodin har lämnat återbud.
Erik Starck har lämnat bud.

Posted by hakank at 09:48 EM Posted to Blogging | Comments (9)

december 18, 2004

MelbournePhilosopher gör en spelteoretisk analys av julklappsspelet

MelbournePhilosopher gör en spelteoretisk analys av julklappsinköpens dilemma i Prisoner's Christmas:

Everyone has heard of the prisoner's dilemma, but most people would hesitate if you asked them if they thought there was ever a real situation in which is was played out precisely.

I am proud to announce an annual country-wide championships for this game, in which people play with their families, friends and even their co-workers. It is called Christmas, and over the years has resulted in some novel solutions.

Posted by hakank at 08:43 FM Posted to Spelteori och ekonomi | Comments (3)

december 17, 2004

Fredagsfyran v51 -04 Tema: Motion

Fredagsfyran v51 -04:

Såhär i juletider och med sista Fredagsfyran innan julhelgerna måste vi ju ta itu med vårt dåliga samvete efter alla julbord.

1. Motion: Hur, var, när och varför?

Vad: Tränar Tai Chi Chuan, a.k.a. Taijiquan, sedan 2000. Lite mer om bakgrunden till detta finns Mina första 1000 dagar med Taiji.

Var/när: I stort sett alla kvällar, träningen tar mellan 30 - 60 minuter och det görs främst hemma i vardagsrummet. En dag i veckan är det träning för lärare, förutom denna termin som endast har varit på egen hand. Det kan dock bli någon dag i veckan med träning mellan 0 och 10 minuter.

Varför: Att överhuvudtaget börja motionera var ett projekt för att må bättre och ta bort överflödiga IT-kilon. Tai Chi Chuan var speciellt lockade eftersom det - förutom motion - är en meditation och kampkonst. Möjligen är det inte optimalt om man vill banta eller få stora biceps ...

De 30 gångminuterna till/från jobbet bör nog också räknas som motion, liksom trappan.

2. Går det att få bra motion utan att gå på gym?

Jajamensan. En anledning till att jag tränar Tai Chi Chuan är just att det inte behövs något speciellt redskap (förutom bredsvärdet när sådant tränas) eller administrationen att flytta sig till punkt B en viss tidpunkt.

3. Vad är viktigast när man skall motionera?

Att inte börja för hårt när man väl börjar, och att fortsätta även när det känns trist eller tungt. Tids nog kommer resultatet (vilket mål man nu har med motionen). Det bör vara mestadels roligt.

4. (Hur) motionerar du?

Förstår inte riktigt skillnaden till punkt 1, men OK.

Ibland tränar jag mest för motionens skull, för att hålla kroppen i form, men andra gånger är det mer fokus på meditationsdelen eller kampkonstdelen. Det är bra att kunna skifta fokus när man kommer till de där ofrånkomliga platåerna i träningen då man tycker att inget händer på ett bra tag.

Posted by hakank at 12:15 EM Posted to Fredagsfyran

Mer om SwarmStream och BitTorrent

Apropå SwarmStream.

Från Coding in Paradise: Coding In Paradise: Why BitTorrent is Important and SwarmStream is Doomed

Overview:
1. How Useful is Swarming and the Onion Networks SwarmStreaming Product?
2. What are the Potential Drawbacks of the SwarmStream Product?
3. Why BitTorrent is Important and SwarmStream is Doomed

Posted by hakank at 06:57 FM Posted to Systemutveckling

On-Line Guide for Newcomers to Agent-Based Modeling in the Social Sciences

Robert Axelrod and Leigh Tesfatsion:
On-Line Guide for Newcomers to Agent-Based Modeling in the Social Sciences
A Guide for Newcomers to Agent-Based Modeling in the Social Sciences (PDF).

Den senare kommer att vara ett kapitel i boken Handbook of Computational Economics Vol. 2: Agent-Based Computational Economics

Posted by hakank at 06:46 FM Posted to Agentbaserad modellering | Comments (2)

december 16, 2004

Ursula Le Guins Övärlden-serie (Earthsea) som TV-serie

En av mina absoluta favoriter bland ungdomslitteraturen (vi pratar 60-70-talet) är Ursula Le Guins Övärlden-serie (Amazon Earthsea Series). Det är en utvecklingsroman om en pojkes inre och yttre resa till att bli en namnkunnig trollkarl, med onda krafter som ska besegras och med goda krafter som hjälp.

Jämfört med Harry Potterböckerna (om man nu måste jämföra med HP) är den djupare, något råare och alltså inte alls lika puttrig, och vänder sig väl till en lite äldre målgrupp. En stor fördel är att Le Guin förklarar "logiken" (läs: magin) i världen bättre än vad Potter-böckerna gör vilket gör det blir mer trovärdigt och fängslande.


Nu har den alltså blivit TV-serie som sänds i amerikansk TV. Se vidare Scifi Channel SciFi.com EarthSea.

Le Guin är själv stark kritisk till adaptionen. Hon skriver i
Slate: A Whitewashed Earthsea: How the Sci Fi Channel wrecked my books:
...
I don't know what the film is about. It's full of scenes from the story, arranged differently, in an entirely different plot, so that they make no sense. My protagonist is Ged, a boy with red-brown skin. In the film, he's a petulant white kid. Readers who've been wondering why I "let them change the story" may find some answers here.

LeGuins egen sajt går inte att komma åt just nu, och har troligen blivit slashdottad.

Via Slashdot.


Men oavsett allt detta måste man bara se TV-serien.


Upddatering
OK, dålig var den inte, men jag förstår att Le Guin är upprörd. Ramhandlingen är samma även om det presenteras på ett annorlunda sätt än i böckerna (och rent berättartekniskt kanske det funkar bättre för TV), men vissa saker är helt annorlunda. Det är lite Dragon Slayer över TV-serien, puttrig, lite kärlek, våld och sex. Som en vanlig amerikansk actionserie alltså. Tack och lov var det inga biljakter i all fall...

Författarinnans efternamn ska naturligtvis vara med mellanslag och har ändrats.

Posted by hakank at 10:08 EM Posted to Böcker | Comments (2)

En test av något. Sorry.

Detta är egentligen bara en test av något av teknisk karaktär.
Det står alltså inget viktigt.

Inte heller här står något viktigt.

Posted by hakank at 06:33 EM Posted to Diverse | Comments (4)

december 15, 2004

Åtkomst till hakank.blogg

Har noterat att en del har problem att komma åt hakank.blogg. Om du också har sådana problem: maila mig hakank@bonetmail.com så försöker jag fixa det. Det är inte jag som medvetet jäklas med er, utan en sak i min firewall, och som förhoppningsvis ska fixa om några veckor eller så.

[Detta är väl ungefär som att fråga: "Hör ni inte mig så säg till" när man står och håller föredrag. Skillnaden är att de flesta föredrag inte sökmaskinspindlas/-cachas eller RSS-bevakas. Tyvärr får man nog säga.]


Uppdatering
En temporär fix har nu gjorts som borde råda bot på de flesta åtkomstproblem.

Uppdatering 2
Ledsen, men ovanstående fix funkade inte så bra. Status är nu tillbaka till utgångspunkten, dvs att det finns vissa åtkomstproblem.

Posted by hakank at 06:18 FM Posted to Blogging | Comments (5)

december 14, 2004

Nyligen: en ny svensk pingcentral

intressant-Johan har gjort det igen, och har precis släppt sajten Nyligen.

Hans presentation av tjänsten finns i Nyligen uppdaterade bloggar - nyligen.se, det det bl.a. står:
Nyligen.se är ett mycket enkelt komplement till intressant.se (som bl.a. utesluter rena dagboksbloggar) - nu får alla bloggar med svensk anknytning vara med.

Instruktioner för hur man pingar finns här.

Posted by hakank at 08:58 EM Posted to Blogging

Återkommande skånsk bloggträff föreslås

Detta är för alla bloggburna intresserade, och är alltså inte begränsat till skåningar.

I Skånsk bloggaremiddag: en sammanfattning har - bland mycket annat - föreslagits en återkommande Skåne-träff för bloggburna intresserade. Här följer förslag på tid och plats för detta event.

Tid
Eftersom det geografiska upptagningsområdet är rätt stort kanske helgen passar bäst? Ett förslag är helt enkelt att fortsätta på den inslagna vägen, dvs söndag klockan 13.00. Och det återkommande elementet: Vad sägs om första söndagen i månaden?

Hmm, det skulle i så fall innebära att nästa träff blir den söndagen den 2:a januari. Ja, jag bangar i alla fall inte.


Plats
Jag föreslår fortfarande kinesrestaurangen Kin Long (i Malmö), tills någon har ett bättre förslag. Enligt mångas utsago, och definitivt min egen, är det Malmös bästa kinesrestaurang, mycket därför att de har "riktig" kinesmat. (Det är således min stamkrog.)

Karta för att hitta till restaurangen finns här (vid Triangeln, precis intill det stora feta hotellet).

Synpunkter, jubelrop, dissningar?

Just det, som lite reklam kan sägas att alla de tidigare bloggträffar jag varit med på har det varit trevligt, upplyftande och inspirerande. Många trevliga människor och nya kontakter.

Se vidare:
Skånsk bloggaremiddag: en sammanfattning
Bloggarmiddag i Lund i går i regnet

Posted by hakank at 08:41 EM Posted to Blogging | Comments (6)

december 13, 2004

SwarmStream

Detta är något att kika vidare på.

Onion Networks SwarmStream presenteras i JavaLobby Expert Presentation: SwarmStream: WAN, Caching, and Swarming for Java.

Presentatören säger bl.a. (fast på engelska då och kanske inte riktigt så familjärt) "om du är imponerad av Bittorrent kommer du fullständigt flippa ut när du kikar på SwarmStream".

Så här beskrivs SDK:n: The SwarmStream SDK is a comprehensive suite of acceleration technologies that greatly enhance the raw speed and reliability, of enterprise, consumer, and military applications over Wide-Area Networks. Onion Networks redefines state-of-the-art by being the first company to provide WAN Acceleration, Caching, Random Access Acceleration, Self-Healing Data Transfer, and Grid Acceleration all in a single, easy to integrate package. From downloadable movies to enormous CAD files to XML messages, only SwarmStream provides the reliable and dependable performance needed for today's networked applications.

Swarmingtekniken förklaras lite mer här.


Om inte annat så kan rekommenderas att leka med en simulering: Swarming Content Delivery Simulation (f.ö. gjord i RePast Agent Simulation Toolkit).

Uppdatering
New Scientist skriver om SwarmStream i Data swarms to speed net streaming

Posted by hakank at 07:42 EM Posted to Systemutveckling

LinkRanks

PubSubs LinkRanks är en relativt ny tjänst som beräknar en rank för olika domäner. Så här beskrivs LinkRank kortfattat: LinkRanks are a measure of how many pages link to each particular site, with more weight given to fresher links and to links from a wider variety of pages.

En mer detaljerad beskrivning - med formler och allt - finns att läsa här. Algoritmen jämförs t.ex. med Googles PageRank:
Unlike Google's PageRank system, LinkRanks are not iterative. Rather, we base LinkRanks on a simple formula that only looks at local links - links which are within one or two steps of any target site. Also, it's important to note that we only look at links which are in weblog entries - we don't read any of the other links on the page, like the side bars or blogrolls.

Det höga syftet med systemet beskrivs sålunda: The intent of this system is not to measure the strength of any particular domain, but rather the relative likelihood that you'd find and follow a link to that domain. As such, the links are what's really important, not the pages themselves.

För tillfället ligger w3.org, amazon.com samt nytimes.com i täten som alltså har LinkRank 1, 2 respektive 3. De 100 högst rankade domänerna visas, liksom de som är nya i topp-100 och de som åkt ur listan. Både dagens aktuella värde och gårdagens värde visas för varje domän.

Det går även att söka på andra domäner, vilket har gjorts på några slumpmässigt utvalda svenska domäner (som tidigare studerades för ett annat ändamål). Not: Diff-värdet är alltså värdet för Today minus värdet för Yesterday, så ett negativt värde innebär en ökning.

DomainTodayYesterdayDiff
tesugen.com86028801-199
mymarkup.net 14166 11485 2681
kornet.nu 15276 14475 801
hakank.org 28290 27027 1263
x42.com 35386 30966 4420
www.frantzell.org 35866 34181 1685
www.mats-andersson.se 36213 35480 733
susning.nu 55277 53710 1567
www.swepett.pp.se 56065 54696 1369
tiger.se9198449166773167
www.intressant.se 919809 916687 3122
www.gustavholmberg.com 925254 919664 5590
enkelriktat.monkeytoys.com 927815 953647 -25832
www.sodergren.com 967217 962080 5137
www.karlsson.at 967226 962120 5106
infontology.typepad.com 967306 962134 5172
www.bergenudd.net 967311 962107 5204
www.hultberg.org 967334 962132 5202
www.torstensson.com 987458 977716 9742
www.natkreatur.com 1001633 1004669 -3036
www.unstruct.org 1066970 1150862 -83892
www.thomasandersson.com 1094377 1165526 -71149
blog.raven.nu 1128762 1113191 15571
bodin.org 1093221 1162418 -69197
skeptikern.com 1094377 1165526 -71149


Det verkar dock vara lite konstiga värden här och där, men som de skriver så är det en testversion: This is just a test! We need help refining this formula to make it more representative of weblogs and the web in general. Since this is new, we're liable to change the ranking scheme at any time; the ranks are therefore likely to be pretty volatile. Please don't feel badly if your domain has a low ranking - no doubt this is the fault of the formula (and not a reflection on the quality your site).


Detta påminner ju om Alexas Traffic Watch. Tyvärr är det något strul med Alexa så det går inte att komma åt dess rankningar. Det skulle också vara intressant att se om det finns något samband med rankningen och Lemonad-Jonas cirkelresonemang 2.

Uppdatering några sekunder senare
Glömde bort följande instruktion som finns i beskrivningen.

If you comment on LinkRanks in your blog, we'd like you to try an experiment with us. In weblog entries that talk about LinkRanks, include this URN somewhere:

http://psi.pubsub.com/20040413:linkranks:1

Posted by hakank at 06:11 EM Posted to Sajter | Comments (26)

december 12, 2004

Fraktalbloggare?

I Artikeln om bloggning i InternetWorld myntar Annica Tiger begreppet "Nollbloggar" (och hon utvecklar detta lite i Nollbloggar). Betydelsen är att i många bloggar kommenteras det aldrig eller mycket sällan i. Den förstnämnda artikeln är skriven - bör noteras - med glimten i ögat, men med en viss ironi (och detta motto torde väl stå för den innevarande blogganteckningen också).

Annica Tigers blogg tillhör ju den andra gruppen bloggar, dvs den där det alltid är fullt med långa diskussioner och dit man gärna går och läser. Men vad ska man kalla sådana bloggar som Annicas, dvs motsatsen till noll-bloggar? Kanske "Ett-bloggar"?

Kommen så långt i tankarna kom begreppet "fraktal-bloggar" upp. Det skulle motsvarar de bloggar som ligger mitt emellan de båda extremerna: har ibland många kommentarer men oftast är det inga eller ett fåtal.

Steget till att undersöka hur det ligger till med detta för en näraliggande blogg var naturligtvis inte långt. Så här är fördelningen av antal kommentarer på hakank.blogg och hur många blogganteckningar som har detta antal kommentarer.


Antal kommentarer: Antal anteckningar
0: 498
2: 66
1: 50
4: 35
3: 34
5: 19
6: 10
8: 10
7: 7
9: 4
10: 3
11: 2
14: 2
21: 1
12: 1
23: 1

Förklaring: Det finns 498 blogganteckningar som har 0 kommentarer, 66 anteckningar med 2 kommentarer osv. Samt en långkörare med 23 kommentarer; glädjande nog en som eventuellt fortfarande pågår: Skånsk bloggaremiddag: en sammanfattning.

(Man kan här notera att det finns fler anteckningar med 2 kommentarer än med 1 kommentar, och fler med 4 kommentarer än med 3 Detta beror på att jag försöker att svara på alla kommentarer så en gästkommentarer resulterar i en egen kommentar, in alles 2. Att det är så pass många som 50 anteckningar med endast en kommentar är lite skamligt.)

Här är en bild som åskådliggör detta. Den röda linjen är ett försök att göra en linjär regression över datan.

distribution of the number comments on hakank.blogg

Som förklarades mer i den liknande analysen Statistikknarkande: Antal webb-besökare och power law kan man räkna ut en koefficient för denna regressionslinje, vilket för den nu studerade datan är 2.33.

Alltså: Jag är en (fraktal) 2.33-bloggare!


För mer information om power laws och fraktaler hänvisas till den ovan nämnda Statistikknarkande: Antal webb-besökare och power law.

Man bör dock komma ihåg nedanstående citat från Mandelbrot (citerades bl.a. i Benoit Mandelbrot intervjuad i New Scientist: A fractal life) som tar udden ur en del av fraktal/power law-forskningen: [Question:] Fractals seem to appear all over nature and in economics. Even the internet is fractal. What does that say about the underlying nature of these phenomena?

[Mandelbrot:] Well, it depends on the field. Circles and straight lines also appear everywhere. Does this mean that all those phenomena have something in common? Of course not. The roughly circular trajectory of a planet around the sun is due to gravitational interactions. Berries are round because a sphere has a smaller skin. The beauty of geometry is that it is a language of extraordinary subtlety that serves many purposes.


Lustigt nog fick hakank.blogg (bland andra) ett annat värde idag, nämligen 0.36. Det var i Lemonad-jonas o/ordning-anteckning cirkelresonemang 2. Värdet gäller förhållandet mellan antal länkar i blogganteckningarna och antal länkar till sin egent blogg. (Jag funderar fortfarande vad detta värde egentligen innebär och återkommer till Jonas om något kommes på.)

Så på samma dag helg har vi fått två matematiska dimensioner för bloggar:
* antal självrefererande länkar
* fördelningen av kommentarer

Ska vi försöka hitta en tredje så att det blir en fin tredimensionell modell?

Posted by hakank at 12:11 FM Posted to Blogging | Statistik/data-analys | Comments (14)

december 11, 2004

Monte Carlo Simulation in Excel: A Practical Guide

Monte Carlo Simulation in Excel: A Practical Guide:

Monte Carlo simulation is often used in business for risk and decision analysis, to help make decisions given uncertainties in market trends, fluctuations, and other uncertain factors. In the science and engineering communities, MC simulation is often used for uncertainty analysis, optimization, and reliability-based design. In manufacturing, MC methods are used to help allocate tolerances in order to reduce cost. There are certainly other fields that employ MC methods, and there are also times when MC is not practical (for extremely large problems, computer speed is still an issue). However, MC continues to gain popularity, and is often used as a benchmark for evaluating other statistical methods.

This article will guide you through the process of performing a Monte Carlo simulation using Microsoft Excel. Although Excel will not always be the best place to run a scientific simulation, the basics are easily explained with just a few simple examples.


Se även
The Basics of Monte Carlo Simulations
MathWorld: Monte Carlo Method (med referenser)

Posted by hakank at 08:45 EM Posted to Statistik/data-analys

Owen Densmore: Open Source Research, A Quiet Revolution

Owen Densmore: Open Source Research, A Quiet Revolution, en kort genomgång av den "öppna forskningen" kring komplexa system och agentbaserad modellering.

Abstract:
The Open Source revolution is not limited to operating systems, file sharing and web servers. It is flourishing in other areas as well. This paper introduces the reader to a quiet revolution occurring in the research community, where open source research includes not only algorithms and shared techniques. It also includes hardware design and open community collaboration as well. One research community in particular, the complex adaptive systems researchers, is introduced here in detail.


Se även
Owen Densmore, den gamla hemsidan, där det finns många intressanta länkar, t.ex. till hans agentbaserade simuleringar, hans power law projekt.
Bloggen som Densmore numera skriver: Backspaces.net
Hans artiklar i O'Reilly Net

Posted by hakank at 08:16 EM Posted to Agentbaserad modellering

google suggest: Några etyder

Häromdagen kom Google Suggest som ger kompletteringar av sökorden efterhand man skriver. Se t.ex. Google blog I've got a suggestion.

Här är några exempel kopplat till personliga eller andra svenska förhållanden samt det svenska språket. Vilket troligen inte är särskillt rättvisande. Men testa själv, vetja!

"kjeller" (dvs början av "kjellerstrand") ger
"kjellerup"
"kjeller norway"
"kjellerup kommune"
"kjellerups"
"kjellerup sygehus"

Hmm, är det norska förslag?

"håkan " (med mellanslag) ger
"håkan ludwigson"
"håkan ludwigson bridge"
"håkan hellsröm"
"håkan nesser"
"håkan lans"
"håkan"
"håkan ludwigson bridge photo"
"håkan hardenberger"
"håkan hellstrøm" (danskt/norskt ö, alltså)
"håkan ludwigson photos"
"håkan ahlström"

Ja, det är ju inget att säga något om. Förutom det där ø då.
Håkan Ludwigson är tydligen någon fotograf eller kopplad till reklamsammanhang. Känner inte till honom tidigare (borde jag det?).


Sökning på "malmö " (med mellanslag)
"malmö aviation"
"malmö"
"malmö stadsbibliotek"
"malmö högskola"
"malmö stad"
"malmö airport"
"malmö konsthall"
"malmö redhawks"
"malmö copenhagen"
"malmö university"
"malmö karta"

Inga egentliga märkligheter här.

Ett mer specifikt svenskt ord: "andtruten"
Efter "andtr" slutade det att komma något förslag.

Och slutligen, en sökning på "grönk" gav följande:
"grönklitt"
"grönköping"
"grönköpings veckoblad"
"grönkål"


Några synpunkter:
* det är intressant att antalet träffar (för en del av orden) visas
* första testerna visade lite dominerande av norska sökningar, men det tror jag var en slump
* Det är lite irriterande att om man skriver in blogg och trycker Enter så kompletterar sökningen till "blogger"


Se även
Suggested Google Alphabet som visar de första föreslagna fraserna som kommer upp för respektive bokstäver.

Tilläggas kan förslagen för följande bokstäver som ingår i det svenska språket:
å: "å" (som i det vattenfyllda naturfenomenet som håller på att bli mer och mer fyllda av toalettpapper och mindre av fisk.). Första sökresultat är www.aa.com .
ä: "ä" Den första sajten som dyker upp är shop.ae.com.
ö: "ö" (som i det vattenomslutna naturfenomenet som håller på att bli antingen större eller mindre, beroende på vad man anser om växthuseffekten) Första sökresultatet är home.in.tum.de/~jain/software/oe-quotefix.

Posted by hakank at 07:16 EM Posted to Sökmotorer | Comments (6)

december 05, 2004

Google och Wayback machine

Noterade precis att google länkar till Wayback machine (precis till höger om sajtlänken, tillsammans med "Open this result in new window" och "Site info" (dvs Alexas sida för sajten).

Hur länge har detta pågått? I morse eller igår (eller så) noterade jag att det var fler tomma rader i sökresultatet, men såg inte att det var nya länkar där.

Aha, det är inte på alla sökningar som ger detta, utan bara vissa, t.ex. "wayback machine", tydligen endast för toppdomäner. OK, det kanske har funnits där länge...

Posted by hakank at 09:24 EM Posted to Sökmotorer | Comments (5)

Skånsk bloggaremiddag: en sammanfattning

Som tidigare nämnts var det bloggaremiddag i dag, på Ming Palace i Lund (om det blir ett stamställe för sådana träffar borde det nog döpas om till Ping Palace).

Närvarande var Mats Andersson (sammankallande tillika tillfrågare om kaffe efter maten), Åsk Wäppling (bl.a. med den eminenta ascii- email virus- och virus archeology- bloggen som tyvärr inte har RSS), mittinternet-Martin samt undertecknad. Varken Åsk eller Martin hade undertecknad träffat tidigare, Mats däremot flera gånger.

Mycket trevliga människor allesammans. Och mycket trevligt var det. Den obligatoriska servietten kommer enligt utlovade löften att presenteras på minst ett av ovanstående ställen vid lämpligt tillfälle. Den innehåller - förutom själva placeringen av bloggarena samt en förklarande text - även en äkta kinesisk sojafläck.

Uppdatering
Nämnda foton av nämnda Mats finns, som Mats nämnde nedan, hos Mats.


Bl.a. avhandlades följande, troligtvis inte i omvänd kronologisk ordning däremot med såväl komentarer som trackbacks:
* blogg
* bloggare
* bloggarest
* en del skoj eller pikanta jag-mötte-nästan-Lassie-historier (men ingen jag-är-Lassie, vilket var väldigt skönt)
* reklam
* reklam-sajter
* nerderier av andra slag
* djuplänkar, Kottkeaffären [en mer modern länk är http://www.kottke.org/04/12/sony-ken-jennings-and-me länk] och andra affärer
* att Konsums oändlighetstecken var en bra symbol (och det skulle vara skoj med "Bäst före: <liggande åtta>" som reklam)
* ovanligheten att gå från PHP till Perl
* Xxxxx Xxxxxxx (en svensk icke-bloggare men skriver ändå någonstans)
* Linux och Windows och Mac - fast inte så mycket
* att datorfläktar med ljus är coola, speciellt de gröna
* Magnus Bodin, hans calculator-in-the-URL och bokstavskexprojekt (tillsammans med andra, URL-en off net för tillfället)
* det svenska ordet för cliff hanger (ett förslag som framkom var "stupfälla" men det röstades snart ned utan votering)
* professionaliseringen i den svenska bloggosfären (där det var en del delade meningar huruvida det var positivt eller inte)
* finns det någon svan i den svenska bloggosfärens ankdam? I så fall, vem?
* att man endast borde äta mat som har De Lux i namnet
* reklam-konton
* att det är smart att servetterna har instruktion hur man håller pinnarna
* att det är lite trist att begreppet blogg blir uppmärksammat i mer traditionell media genom att en duktig bloggare slutar att skriva sin sådan
* att det borde skapas en bloggcommunity för dem som klagar på att det är för långt att pendla till och från det nya huset man köpte för att det skulle ligga långt utanför stadens larm
* att det är långt från Köpenhamn till Luleå men lite kortare den omvända sträckan
* att det borde skapas fler temabloggar
* Expedition Robinson (kom in lite här och där i samtalet)
* att det är tråkigt med spam och bloggspam och framförallt att det är så korkade program som lämnar sitt hundbajs spam
* mailinglistor, communities och andra eletroniska tillställningar
* att det är exakt ett års sedan förra 5 december
* Cred, karma och konsten att sköta en server
* Mats sade en sak som han sedan mutade oss andra att hålla tyst om
* att man inte helt sällan skriver bättre saker i kommentarerna till sin egen blogganteckning är i själva huvudanteckningen, vilket kanske borde höjas till en princip för en blogg.

Ehuru det icke fördes något formellt protokoll över sammanslutningens interstrukturella diskurs kommes det möjligen på saker i efterhand vilka då endera kommer att placeras under rubriken "Uppdaterat" nedan (som skapas för detta ändamål om sådant ändamål behöver ändamålas) eller inflikas i kommentarerna.

Uppdatering
Tillägg:
* huruvida man ska skapa ett nytt fönster på länkarna, samt olika sätt att surfa med flera fönster och tabbar
* att det är många bloggar att hålla reda på nu
* prenumerationer på Bloglines är ett bra sätt att bevaka saker
* att man borde ge bort en blogg till sina kompisar som julklapp
* att det troligen kommer alternativa ankdammar snart
* att Mats borde ha en speciellt kategori för hans trevliga tävlingar
* projektförslag: skapa en konverteringstabell mellan storleken på mynten i olika länder
* det holländska uttrycket för "Va?" är "Ehh?" eller något snarlikt
* man kan förstå holländare trots att de inte kan engelska, i alla fall om man liftar med dem
* det gavs en (möjligen apokryfisk) förklaring på domännamnet hos en av deltagarna

Posted by hakank at 06:41 EM Posted to Blogging | Comments (30)

december 04, 2004

Expedition Robinson äntligen slut

Så, nu är det äntligen slut.

Det är inte många minuter jag har missat av årets Expedition Robinson och inget program har helt missats. Tyvärr, för jag önskar att det vore betydligt fler missade minuter.

Här är en liten baksidan-av-kuvertet-kalkyl. I ett normalt 30-minutersavsnitt har det varit ungefär:
* 10 minuter reklam
* 5 minuter naturbilder (i och för sig vackra men inte riktigt det jag var ute efter)
* 10 minuter gräl eller tjafs
* 5 minuter tävlingar.

För lördagarnas entimmesprogram (eller repriserna som gick på söndagen) är det bara att multiplicera med 2 förutom att tävlingarna där också var 5 minuter.

Så det har väl varit ungefär en långfilmslängd intressant TV. Rätt dålig utdelning alltså, vilket är minst lika dålig spenderad tid. Tänk så många böcker som skulle hunnits läsas eller blogganteckningar skrivas.

Jag kanske skulle ha lyssnat mer på mitt löfte efter 2000-års Big Brother: "Aldrig mer!". Vi får väl se om det blir någon annan såpa att följa om 4 år (för det är nämligen så länge som evigheten varar i vår TV-dominerande värld).


Den enda orsaken till att jag började kolla in såpan (som jag inte sett tidigare mer än några enstaka minuter) var ur spelteoretiskt intresse efter lite läsningar i usenetgruppen alt.tv.survivor (en sökning på "game theory" i denna grupp visar några intressanta trådar). Den antydan om vidare skriverier kring detta som gavs i Tillökning har alltså inte infriats.

Tävlingen började i och för sig rätt bra med lite skojiga tävlingar, men sedan blev det tråkigare. Men inte tillräckligt tråkigt för att sluta helt eftersom det ändå fanns hopp att det skulle arta sig. Och visst var det många överraskningar och bra cliff hangers i slutet på avsnittet så att man blev nyfiken på nästa avsnitt (heter det "cliff hangers" i TV-världen?). Så låt oss komplettera med följande på vårt lilla kuvert:

* 1 minut överraskningar och cliff hanger bonus.

Vilket kanske motsvarar ett extramaterial på en DVD, t.ex. deleted scenes eller en intervju med en av huvudrollsinnehavarna. Nej, jag kommer inte att köpa DVD:n om en sådan kommer, inte ens om Robert Aschberg är med ett kommentatorspår.

För övrigt hade jag en annan favorit som vinnare än den som vann.

Posted by hakank at 09:32 EM Posted to Spelteori och ekonomi | Comments (10)

december 02, 2004

Livets logik och geners ordning

Swedish Research News skriver rapporterar om ett pressmeddelande från Lunds universitet The logic of life brings order to our genes

It is tricky enough to get a soccer team of eleven players to cooperate and work as one – but what would it be like if there were 25,000 players on the field? What would the rules be like, and how many referees would it take to make sure that the rules were followed? As it happens, our genomes consist of networks of roughly 25,000 interacting genes, and these networks are obviously very stable and resilient to changed conditions. Out of billions of cells, not a single one falls into chaos. How can order be maintained?

This is a question that scientists have been pondering since the 1960s, and it may now have been answered by theoretical physicists at Lund University. In the most recent issue of the Proceedings of the National Academy of Sciences USA, professor Carsten Peterson and his collaborators Björn Samuelsson and Carl Troein demonstrate how this is possible [...]. The American physician and scientist Stuart Kauffman – a pioneer in the field, who formulated and attempted to solve the problem as early as 1967 – is their co-author.


Papret som refereras är
Stuart Kauffman, Carsten Peterson, Björn Samuelsson, Carl Troein: Genetic networks with canalyzing Boolean rules are always stable (PDF)


Se vidare
Stuart Kauffman
Carsten Peterson
Björn Samuelsson
Carl Troein
(De tre sistnämnda från Avdelningen för teoretisk fysik i Lund)

Se även Livets logik ger ordning åt gener (forskning.se)

Posted by hakank at 07:48 EM Posted to Komplexitet/emergens | Comments (4)