« december 2004 | Main | februari 2005 »

januari 30, 2005

Bloggforum 2004 finns som ljudfil

Den 15 november 2004 hölls Bloggforum 2004. Det har skrivits en hel del om detta tidigare, och för att göra det enkelt så länkas endast till googlesökningen "bloggforum 2004" Stockholm.

Tyvärr missade jag och flera andra denna händelse. Men nu finns en möjlighet att ta igen en del eftersom den nu finns som audiofil. I alla fall merparten, det saknas cirka 10 minuter i början. Det är jonathan på j|turn som spelade in eventet. Se vidare Audio: Bloggforum Stockholm 2004.

Mycket intressant. Tack jonathan!


En fullständig länklista för informationen till denna anteckning:
Bloglinesprenumeration på intressant.se, kategori Bloggosfären ->
intressant.se-entry Audio: Bloggforum Stockholm 2004 ->
j|turn: Audio: Bloggforum Stockholm 2004

Posted by hakank at 09:04 FM Posted to Blogging

januari 29, 2005

Lite om rekommendationssystem (recommender systems, collaborative filtering)

För ett tag sedan (och troligen främst via Henrik Torstenssons Filmtipset - jag är imponerad!) fick jag ett nyuppväckt intresse för rekommendationssystem (recommender systems, collaborative filtering). Bl.a. genom att tillbringa ett antal timmar med just Filmtipset som har flera olika varianter av rekommendationer (se nedan för några exempel). Om du är intresserad av film rekommenderas ett besök. För att få bra rekommendationer krävs att man registrerar sig och betygsätter ett gäng filmer (troligen rätt många).

Under denna tid satt jag och betygsatte (så ärligt som möjligt) knappt 1000 filmer, till viss del just för att testa hur bra rekommendationerna är. Tilläggas kan att jag är inte alls lika betygsaktiv där nu som då men går gärna in och kollar betygen och kommentarerna för olika filmer som är titt-aktuella.

Funktionen att se vilka personer som är mest lika ens egen betygssättning finns naturligtivs liksom vilka filmer som är lika en specifik film, och de funkade ungefär som förväntat men jag blev inte speciellt överraskad. Det finns även andra finesser. Speciellt tyckte jag om "X:s overrated/underrated" som visar de filmer som en person (X) har betygssatt och som är mest över eller under genomsnittsbetyget. Att det är enkelt att göra egna filmlistor är också en bra sak.

Denna fascination gjorde naturligtvis att jag kikade vidare på (och läste om en del) litteratur kring slika system. Nedan är några av dessa. Det fanns även en halvbakad plan på att skriva ett eget litet bloggrekommendationssystem men andra projekt - såväl privata som icke-privata - fick högre prioritet.

Här är alltså lite att läsa om sådana system:

Greg Linden, Brent Smith, Jeremy York Amazon.com Recommendations - Item-to-item Collaborative Filtering där man förklarar Amazons rekommenationsmetod och jämför med andra varianter, t.ex. user-to-user. Man kommer där fram till att Amazons metod är bättre än de andra. (Inte helt oväntat; samtliga tre författarna arbetar på Amazon.)

Badrul Sarwar, George Karypis, Joseph Konstan, John Riedl: Item-based Collaborative Filtering Recommendation Algorithms är en mer teknisk genomgång av olika typer av algoritmer.

Shyong (Tony) K. Lam, John Riedl (GroupLens-projektet) Shilling Recommender Systems for Fun and Profit som diskuterar hur man avslöja försök till fusk och penetration (shilling) i rekommendationssystem.

Daniel Lemire, Sean McGrath: Implementing a Rating-Based Item-to-Item Recommender System in PHP/SQL som innehåller mer praktiska saker för att skapa ett rekommendationssystem inklusive källkod i PHP och SQL (precis som titeln antyder). Den är en praktisk kommentar till implementationen av metoden beskriven i Daniel Lemire, Anna Maclachlan: Slope One Predictors for Online Rating-Based Collaborative Filtering. Systemet som implementerades är inDiscover (som jag inte kollat in).

Upendra Shardanand, Pattie Maes: Social Information Filtering: Algorithms for Automating "Word of Mouth". Klassiker.


Jag har försökt hitta någon bra modern bok i ämnet, men har inte funnit någon som passar. Den närmaste är nog Word of Mouse: The Marketing Power of Collaborative Filtering av Eric Vrooman, John Riedl, Joseph Konstan, men är ej beställd.


Ett system att kika vidare på är Collaborative Filtering Engine (CoFE) som är en open source-implementation skriven i Java och använder MySQL-databas. Det finns två exempel som man kan köra, bl.a. data från MovieLens-projektet. API-dokumentationen finns här.

Till slut ett tips om en ny Yahoo!-grupp: RecommenderSystems.


Se även
Grouplensprojektets publications
James Thorntons Collaborative Filtering Research Papers


Några tidigare anteckningar i ämnet:
InfoVis: Collaborative Filtering
Farliga rekommenderare.

Posted by hakank at 12:14 FM Posted to Rekommendationssystem

januari 26, 2005

Ny skånsk bloggareträff: söndagen 6 februari 13.00, Kin Long Malmö

Som skrevs i Återkommande skånsk bloggträff föreslås har de skånska bloggarena planerat att träffas en gång (första söndagen) i månaden, där man självklart inte behöver vara skånsk eller bo i Skåne för att vara med. De förra gångerna var om inte allmänt bejublade så i alla fall mycket trevliga.

Det är ju månad snart! Så det är dags igen!

Jonas Bergenudd skrev att han eventuellt hellre ville ha dessa träffar en annan veckodag än söndagar och lite senare på kvällen. Jag föreslår dock att vi diskuterar mer om dagar, städer, restauranger, tider och sådant på den nedan föreslagna dag/stad/restaurang/tid/etc-träffen; så please bear with me with this one så diskuterar vi kommande evenemang då. Är det OK för alla? [Personligen tycker jag att det är bra om det är samma plats och en i förväg väldefinierad dag samt lätt ihågkommen definition, eftersom det blir enklare för alla, t.ex. att man slipper att eniroa varje gång för att veta var man ska och eventuellt planera lite längre i förväg. Men jag ska väl inte föregripa diskussionen så här prematurt.]


Till slut kommer då kallelsen:
Tid: Söndagen 6 februari klockan 13.00, år 2005
Plats: Kinarestaurangen Kin Long Malmö (länken är till Enirokarta). Telefonnummer till restaurangen: 040-611 94 04 . Bord kommer att vara beställt i mitt förnamn (dvs "Håkan").

Meddela gärna om du kommer, antingen som en kommentar i denna blogganteckning eller per mail till hakank@bonetmail.com.


Här är deltagarna som hittills har anmält sitt intresse, eventuellt senare interfolierade med förändringar:
Mats Andersson (Klocklös i tiden)
Martin Brother Bagge (Utsikt från en etta i Ronneby)
Jonas Bergenudd (Nätverkssamhället)
Magnus Bodin (bodin.org)
Petter Duvander (Petter Duvander)
Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)
Svante Pettersson (Svantlog)
Erik Starck (Framtidstanken)
Jimmy Wilhelmsson (Informatören)
Åsa (Åsas anteckningar)

Posted by hakank at 08:17 EM Posted to Blogging | Comments (15)

januari 18, 2005

Tai Chi Chuan-terminen börjar (Malmö och Lund)

Nästa vecka (dvs den som börjar med måndagen 24 januari) startar nybörjarkurserna i Tai Chi Chuan på Svenska Tai Chi Chuan Institutet. Kurser hålles både i Malmö och Lund, se webbsidan för närmare information om tider och mer information om kurserna.

Söndagen den 23 januari kl 13.00 är det uppvisning på Sorgenfriskolan i Malmö, där man visar upp ett tvärsnitt av vår breda repetoar, med Tai Chi och Qi Gong. Där visas också svärd, sabel, partnerövningar och snabba Tai Chi former.

Det är alltså detta jag har tränat sedan 2000. Se gärna t.ex. bloggkategorin Tai Chi Chuan samt en kort introduktion och länksida här.

Posted by hakank at 06:11 EM Posted to Tai Chi Chuan | Comments (1)

Ny blogg: Prylfeber

Prylfeber är en splajsans ny blogg som förevisar nya skoj prylar. Bakom den står Wille som emellanåt kommenterar här på bloggen och Roger som jag faktiskt arbetat tillsammans med i något projekt för länge sedan.

Sedan är jag inte så säker på att jag skulle kalla en Airbus för en "pryl", men det är en definitionssak. :-) Ett sånt där exoskelett vore också skoj att ha.

Posted by hakank at 01:06 EM Posted to Blogging | Comments (7)

januari 16, 2005

Förstaversionerna av Mozilla Search Plugins för ett par "useless program"

Av någon anledning började jag för en stund sedan kika lite mer på Mozilla Search Plugins (Mycroft-projektet) till Mozilla och dess derivat såsom Firefox. Det är den där sökrutan som finns längst upp till höger (hos min Firefox i alla fall) där man kan välja vilken "sökmotor" man kan söka i.

Så jag tyckte det kunde vara roligt att skapa sådana plugin till några av mina egna program, t.ex. för några av dem som nämndes i Chiasmus-ord (omkastningar av bokstäver mellan ord).

De allra första försöken finns på hakank's Mozilla Search Plugins. Och för att göra det enkelt så listas de här nedan också. Läs gärna instruktionerna här nedan innan eget försök göres.

Egentligen ska man väl registrera dessa plugin så att de kommer med på Mycroft Download-sidan, t.ex. för att underlätta installationen av dem, men så har alltså inte gjorts.

Uppdatering: Det finns nu en länk för att installera dessa plugins.


Varningar och instruktioner

* Notera att det är ett experiment och kräver visst trixande. Men det har funkat för mig utan problem på Windows XP med Firefox version 1.0.

* Detta funkar inte för Microsoft Internet Explorer.

* Klicka på "Install"-länken

ELLER

Spara och kopiera både .SRC och .PNG-filerna från listan nedan till webbläsarens searchplugin-katalog. Det är alltså katalogen searchplugins i webbläsaren katalog.
Möjliga kataloger:
C:\Program Files\Mozilla Firefox\searchplugin (Windows)
eller ~/firefox/searchplugin/ (för Linux etc).

Man bör kopiera både SRC- och PNG-filen, men egentligen räcker det med SRC-filen. PNG-filen innehåller den bild som visas i listan. (Se sist i denna anteckning för en request.)

* Starta om webbläsaren.

Noter:
* Eftersom man bara har ett sökfält att arbeta med har det gjorts vissa default-värden, t.ex. att språk är svenska om det finns möjlighet till flera, att bara ett fält används om det finns flera etc.

* Inga garantier lämnas. Men säg gärna till om det är något konstigt, roligt eller något annat som önskas i pluginväg.


Filerna
Här är listan över programmen som "Mycroft-pluggats" samt tillhörande filer.


ProgramMycroft SRCMycroft PNGInstall
Chiasmus chiasmus.src chiasmus.pngInstall
Combograms combograms.src combograms.png Install
De Acronymizer deacronymize.src deacronymize.pngInstall
Devil's Word devilsword.src devilsword.png Install
MakeRegex makeregex.src" makeregex.pngInstall
Simple Rhyme simplerhyme.src simplerhyme.pngInstall
Word Meld wordmeld.src wordmeld.pngInstall


Så, och nu är det nog dags att kika lite mer på dokumentationen (PDF).
Uppdatering: Det har nu gjorts. Det finns en massa roliga saker att göra, faktiskt mer än vad jag först trodde. Till exempel var det väldigt enkelt att göra en installationslänk .


Request
Som ovan skrevs är det samma ikon för varje plugin, ett "h" (för "hakank"). Egentligen tycker jag det skulle vara snyggare med följande symbol: /h/ dvs slash-h-slash eller möjligen ett h, dvs ett kursivt "h". Problemet är att mina förmåger att skapa snygga ikoner är låga. Någon som har ett tips på ett bra program där man bara skriver in texten man vill ha och vips blir det en fin bild som man kan använda i ovan nämnda syfte. Det kan vara på endera Linux eller Windows-plattform.

Posted by hakank at 09:43 EM Posted to Program

januari 15, 2005

Chiasmus-ord (omkastningar av bokstäver mellan ord)

Johnny Söderberg på stationsvakt (Sonny Jöderberg på vaktionsstat) skrev i Freila om hur han tycker det är roligt att leka med ord. En sysselsättning som jag också är road av.

I kommentarerna hos Johhny nämnde jag några program som eventuellt kan hjälpa till vid sådana ordlekar. (Se nedan för den fullständiga kommentaren.)

Ett exempel som Johnny tar upp är den s.k. chiasmus-tekniken, dvs att byta ut delar av ett ord med ett annat, t.ex. att de första bokstäverna byter plats (se även nedan under "Mera om chiasmus"). Exempel:

Laila Freivalds blir Faila Lreivalds
Johnny Söderberg blir Sonny Jöderberg
Sture Pyk blir Pure Styk

Det totades därför ihop ett litet program för slika operationer på två ord där operationerna för närvarande är:

Programmet finns till allmänt beskådande och användande på Chiasmus words (characters). Johnny får härmed en officiell cred för inspirationen till detta program.

En exempelkörning på orden "Laila" och "Freivalds" blir som följer

Original words:
Laila Freivalds

Language: Swedish

Switching first N characters

N=1: Faila Lreivalds
N=2: Frila Laeivalds
N=3: Frela Laiivalds
N=4: Freia Lailvalds
N=5: Freiv Lailaalds

Switching vowels of order O
O=1: Leila Fraivalds
O=2: Laila Freivalds
O=3: Laila Freivalds

Switching syllables (including vowels) of order S
S=1: Freila Laivalds
S=2: Freila Laivalds
S=3: Freiva Lailalds

Switching syllables (excluding vowels) of order S
S=1: Fraila Leivalds
S=2: Freila Laivalds
S=3: Freiva Lailalds

Tips: Om man vill leka med ett enda ord, t.ex. "stationsvakt", kan man dela upp det så att första ordet blir "stations" och det andra "vakt". Det var nämligen så "vaktionsstat" i det inledande stycket tillkom. Uppdatering: En funktion för detta har nu byggts in i programmet.

Om du saknar någon operation i programmet får du gärna önska så får vi vad som kan göras, givet möjlighet, tid, lust och/eller andra nödvändiga resurser.

/Kjellan Håkerstrand a.k.a. Kåhan Strallerkjend

Uppdatering 1: 2005-01-16
Programmet har nu även följande funktioner:
* Det finns möjlighet att göra en "egen-chiasmus", dvs att byta bokstäver i ett och samma ord, t.ex. för att skapa konstruktioner såsom Kåhan Strallerkjend eller något på stationsvakt.

Välj Do single word chiasmus för detta.

* P.g.a. ovanstående tillägg som skapar en massa konstruktioner, finns det även möjlighet att slå av/på utskrifter av detaljerna för respektive konstruktion. Det är alltså valet Print all details. När man arbetar med egen-chiasmus kan det vara lämpligt att ha utskriften inaktiverad.

Ett exempel med all utskrift: Leila Freivalds.

* Det görs nu också en summering av samtliga konstruktioner som är rakt-upp-och-ned presentation utan fetstil etc. Summeringen visas allra sist på sidan. Summeringen för "Laila Freivalds"-sökningen ser ut så här.

Tips: det kan vara en idé att endast arbeta med små bokstäver i namn eftersom versalerna tenderar att störa helhetsintrycket.

Slut på uppdatering 1

Uppdatering 2: 2005-01-17
Nytt i denna version är:
* det finns möjlighet att göra en chiasmus på de resulterande ordparen (länken Chiasmus this word pair i summeringslistan). Exempel: första generationen av "johnny söderberg" är t.ex. "söde johnnyrberg". Om man nu gör en chiasmus på detta ordpar får man t.ex. "john södenyrberg" (och man får även originalparet "johnny söderberg"). Ja, så kan man hålla på tills man tröttnar eller maten blir klar.

* för en-ords-chiasmus presenteras de två resultatsträngarna ihopslagna inom parentes. För den vanliga två ords-chiasmus behövs ju ingen sådan ihopslagning.

* lite intelligens: om man skriver in två ord i första ordfältet men inget i det andra fältet, delas det automatiskt upp i två ord som läggs i respektive ordfält. Detta för att det ska bli enkelt att använda Mozilla Search pluginen för detta program som skrevs om i Förstaversionerna av Mozilla Search Plugins för ett par "useless program". Dessa plugins arbetar nämligen endast med ett sökfält. Säg till om det är för mycket intelligens, för då slår jag på en flagga för detta beteende.

Slut på uppdatering 2


Mer om chiasmus
chiasmus.com är en trevlig sajt som förklarar olika typer av chiasmus. Begreppet förklaras vidare i What is Chiasmus?. De tekniker som används i programmet kallas där Chiasmus of Letter Reversal, men se också t.ex. Phonetic Chiasmus.


Den (nästan) fullständiga kommentaren hos Johnny
Här är, som utlovats ovan, den fullständiga kommentaren på Johnnys Freila-anteckning (nästan eftersom kommentaren om att jag hade missat att det fanns en 1000-teckens begränsning i Johnnys kommentarssystem har tagits bort samt att URL:arna har länkats enligt gängse webbpraxis):

Johnny: Om du tycker om att vända på ord kanske du skulle bli road av program som gör en del av arbetet.

Ett exempel är programmet "Word Meld" som går igenom en ordlista och föröker hitta likheter till ett visst ord. Ibland blir det småroligt, oftast inte. Men det skapas en massa förslag i alla fall.

Programmet ger bl.a. följande varianter på "freivalds" (resultatet är något redigerat; inom parentes visas ordlisteordet som matchade):
* freivallmo (vallmo)
* freivalpig (valpig)
* freivaluta (valuta)
* freivaldehyd (aldehyd)

Med ditt efternamn, dvs Söderberg får man t.ex. följande:
* flöderberg (flöde)
* söderberest (berest)
* söderbergonom (ergonom)
* söderbergfast (bergfast)

Om inte annat kan de föreslagna orden vara utgångspunkt får egna övningar.

Två varianter av programmet finns:
En Javaversion samt en vanlig webbapplikation (som är långsammare).

Och om du känner för det kan du även kika på liknande program på Useless programs.

T.ex. Combograms som listar vilka ord man kan skapa från bokstäverna i ett annat ord.
. (Det var alltså detta program som användes i Mats Anderssons ordtävlingar i höstas.)

Eller Vowels Away som kollar vilka ord som är lika om man tar bort vokalerna från orden.

Orden "freivalds" och "förvildas" är alltså 'konsonantidentiska' eftersom de båda motsvarar konsonantföljden "frvlds". Jag drar dock inga större politiska slutsatser av detta.

Posted by hakank at 08:14 EM Posted to Program | Språk | Comments (3)

januari 09, 2005

Sammanfattning Skånsk bloggareträff: söndagen 9 januari

Här är en sammanfattning av Skånsk bloggareträff: söndagen 9 januari 13.00, Kin Long Malmö.

Sammanträffande:
Mats Andersson (Klocklös i tiden)
Jonas Bergenudd (Nätverkssamhället)
Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)
Martin Persson (MittInternet.com)
Erik Starck (Framtidstanken)

Anmälda men ej närvarande men med giltigt förfall:
Magnus Bodin (bodin.org), förfall
Åsk/dabitch Wäppling (ascii log), förfall.

Anmälda men ej närvarande med ej giltigt förfallt:
Inga


Martin har redan skrivit en del. Där finns också tillfället förevigat medelst digital fotografi. Lite märkligt ritades det inte på någon serviett, så en sådan har inte fotograferats. Mats har självklart redan kommenterat detta.


Metabeslut om fortsatt mötande, nästa träff
Församligen var inte direkt emot att träffas regelbundet första söndagen varje månad, vilket är ett tillräckligt bra skäl att fortsätta att försöka träffas regelbundet.

Det var en liten diskussion om det var bra eller dåligt att alla samlingarna är på samma ställen varje gång, eller om det skulle ambulera mellan olika restauranger. Det blev dock inte beslut taget på detta. Mats framförde den braiga fördelen med en och samma plats att man inte behöver leta rätt på nya platser varje gång.

Vi var dock överens om att Malmö/Lund var två bra städer som kunde locka tillräckligt många. Efter denna diskussion var vi mer undantagslöst överens om någonting. Ett bra tecken på en trevligt och utbytesgivande samling.

Hur som helst: Jag kommer att sammankalla till nästa träff som då planeras att bli Söndagen 6 februari 13.00, Kin Long Malmö. Karta och sådant kommer att bifogas.

Diskussionspunkterna
Redan nu får reserveras att det kommer troligen att kommas på ytterligare saker efterhand, vilket gör det nedanstående kommer att uppdateras efterhand de koms på. Det har även fyllts på med lite kompletterande information, t.ex. länkar.

* Som ständig punkt på dagordningen diskuterades vad en blogg är eller inte. En del av oss framhärdar i att det är intressant att diskutera detta medan andra tycker det är rätt meningslöst.

Några menar att begreppet blogg och bloggning kommer att vara så urvattnad inom ett år att det förlorat sin mening. Vad är det då man håller på med när man håller på med det man gör? Och är det då viktigt att urskilja detta från annan webbpublicerande/-kommunitet?

* Diskussion om ICA Kurirens lista över mest beundrade svenskar år 2004. ICA Kurirens sajt är onåbar just nu så det följer inte någon länk dit. Däremot hittades nedanstående lista på Jerrys Ord.

De första på listorna är följande, men vi hade inte riktigt koll på den mer än att Henke Larsson var överst på den manliga listan och kungen inte längre var på förstaplatsen.

Kvinnor
1. Carolina Klüft (7)
2. Margot Wallström (23), Drottning Silvia (1)
4. Liza Marklund (15)
5. Mona Sahlin (11)

Män
1. Henrik "Henke" Larsson (24)
2. Göran Persson (2)
3. Kung Carl Gustaf (1)
4. Jan Guillou (11), Stefan Holm (–)

Därav följde en fundering vad som gör att man överhuvudtaget beundrar någon, och mer specifikt hos dem som finns med på listorna. Några tankar:
- att man uppnår något som är väldigt svårt att uppnå
- att man lyckas tjänar en massa pengar (det brukar vara kopplat till den förra punkten)
- att man beundrar någons "hantverk" t.ex. hos en musiker eller författare
- att man har stort ansvar och tar svåra beslut

Vi hade själva svårt att ge exempel på personer som vi beundrar. Några musiker nämdes, Kamprad togs upp som ett exempel (men hur svensk är han numer?). Håkan nämnde sina husgudar.

* Jonas anteckning Är bloggar en säkerhetsrisk?. Vi var nog överens om att för mycket information om vad man kommer att göra, när man är hemma, avsaknad av hund och alarm inte är bra. Förhoppningsvis finns det ännu inte någon tjänst som samlar denna information i ett system för legalt utmanande individer.

Här gick diskussionen även in mer generellt på hur personliga vi var på våra bloggar och nackdelarna/fördelarna med detta.

Följande fråga ställdes: Hur mycket mer personligt skulle du skriva om du var helt anonym eller i alla fall mer svåridentifierbar? För vissa skulle det troligen inte innebära någon förändring alls. För andra skulle man kunna skriva mer fritt. Detta ledde naturligtvis in på diskussionen om Per Gudmundsson skulle kunna fortsätta blogga i samma stil fast anonymt. Nej, eftersom han har (hade) en unik stil. [Märkligt nog började vi här inte diskutera hur man automatiskt identifierar en blogg, men det var också en av de få lapsusarna som inträffade.]

* Vem äger rättigheterna till DNA för en person? Kan man copyrighta det? Vad skulle det innebära att copyrighta ett DNA. Skulle något vara tillåtet eller förbjudet som inte var tillåtet eller förbjudet? Någon berättade att någon domstol hade nekat en person rättighet till sitt DNA, men vad var det egentligen denne person förlorat (källa?)? [Ja, det var mest frågetecken i denna diskussion.]

* Klarar det existerande samhället av att hantera den nya tekniken? Klarar de existerande mänskliga sociala relationerna av att hantera de nya möjligheterna, riskerna och utmaningarna?

Här kom vi även in på att samhället med sin centralstyrning troligen får svårt att konkurrera med utvecklingen av nätverk på olika nivåer, t.ex. världsvida ekonomiska nätverk eller virtuella sociala sådana. Kanske ett samhälle i stället ska bygga på en decentraliserad tanke, vilket kanske kräver att man måste lära sig tänka på ett annat sätt.

(En författare som tagit upp detta till viss del är Mitchel Resnick i sin Turtles, Termites, and Traffic Jams: Explorations in Massively Parallel Microworlds. För vidare diskussioner om liknande saker kan även hänvisas till min kategori Komplexitet/emergens.)

* Det diskuterades topplistor i allmänhet och weblogs.se:s/intressant.se:s i synnerhet. Det hänvisades till Intressant-Johans anteckning Topplistan på intressant.se om hur topplistan är konstruerad.

Är topplistor rättvisa, är de användvara? Vi var nog överens om "nej", respektive "ja". Ett stort problem är också att de är möjliga att manipulera på olika sätt, så bör - naturligtvis - tas med en nypa salt.

Bloggrelaterade topplistor bör troligen diversifieras i åtminstone en för relativt nya inom bloggvärlden som kanske mer är intresserade av bloggar som allmänt anses som "bra" och "intressanta" och en lista för mindre nya bloggare som visar nya bloggar eller bubblare.

* Mer generellt (och fler frågor): Vem äger information om en person, t.ex. sjukdomshistoria, ekonominiska transaktioner, fysiska trajektorer överhuvudtaget t.ex. vilka affärer/restaturanger man besöker eller hos vem man tillbringar natten. Detta med anledning av information som finns t.ex. via RFID-kort, mobiltelefon, kreditkortsköp.

Vad skulle det i så fall innebära att någon äger denna information?

Det är inte självklart att systemet (läs staten, landstinget eller företagen/butikerna) ska äga/sitta på denna information. Det är klart att för sjukjournalerna måste läkare ha tillgång till informationen. Hur löser man det?

Hur ser en lösning ut på detta problem? Är det en viss typ av samhälle som krävs och därmed en förändring av samhällsstrukturen? Måste det vara en och samma lösning för alla dessa typer av möjligheter?

Varför är man rädd att sätta digitala spår? Är det vettigt att vara rädd för alla sådana avtryck? Vilken typ av informationsbevakande bör man rimligen vara rädd eller uppmärksam på?

Hur många skulle acceptera att vara "fullständigt registrerad" vad gäller t.ex. inköp och geografisk position om de fick - säg - 10% rabatt på företagens produkter?

Aftonbladets Johan Hakelius Ge fan i vilket sorts mjöl jag har i påsen togs här naturligtvis upp.

Vi kom väl bara överens om att detta är svårt och att det finns motstridiga intressen. Samt att det är viktigt att frågorna diskuteras både på systemnivå och individnivå.

* Google-sökningar. Förstaplats för sökningar på paradigmskifte respektive nätverkssamhället är inom den svenska bloggosfären . Vad gäller "nätverkssamhället" är det nog inte så svårt att gissa, men vem har första plats för "paradigmskifte"? Försök gissa innan ni kikar.

Enligt vissa opublicerade experiment verkar det numera vara svårare att google-bomba sig fram till en första plats. Tyvärr är informationen om försöket för lite för att kunna göra en mer vetenskaplig bedömning.

* Daniel Dennett, Richard Dawkins. The Brights, Transhumansism.

Det berättades även anledningen till att Håkan inte är aktiv inom The Brights-rörelsen även om han sympatiserar med själva andan.

* Det började en diskussion om vilka böcker de senaste årtiondena som var "viktiga" att läsa. Gödel, Escher Bach nämndes liksom Dawkins böcker om gener och memer, sedan gick diskussioner över till memer och hur olika typer av mänsklig påverkan görs.

Några länkar kring detta:
Susan Blackmore: The Meme Machine
Everett M Rogers: Diffusions of Inventions
Malcolm Gladwell The Tipping Point

* Eftersom det numera finns så många svenska bloggar med många diskussioner som sker över en lite längre period är det svårt att hålla reda på de som är intressanta. Diskussionen kan ju komma direkt eller med en fördröjning på flera timmar eller dagar. Hur bevakar man detta?

Martin hade ett förslag om att man skulle bli notifierad om en diskussion var på fler än X kommentarer, där X=4 enligt Martin. Se Martins egen formulering. Andra menade att X borde nog vara mer än 4 eller ansåg att antal kommentarer inte är tillräckligt för att avgöra om en diskussion är intressant eller inte. Det skulle - menade någon - troligen också krävas att det var olika personer som kommenterat. Och någon kommenterade att det kunde vara enkelt att fuska i ett sådant system [Varför man nu ville fuska. Det fungerar en gång sedan lär man sig att inte gå till denna blogg.]

Martins förslag sågs naturligtvis som ett gryende korn till en användbar tjänst.

* Vi pratade lite om semantic webb och att den existerande strukturen på webbsidor är rätt trist.

Det finns nu möjlighet att länka till någon och att inte länka till någon. Det saknas däremot en funktion att göra negativar länkar, dvs att man inte "tycker om" det som skrivs hos någon annan. Naturligtvis skulle Google och andra sökmotorer respektera detta. Och lika naturligtvis skulle sådant missbrukas.

* Kommer publicerande av obekräfade rykten eller osanningar via t.ex. bloggar göra att läsarna bli bättre på källkritik?

En liten rundfråga gjordes om hur mycket källgransning som gjordes innan man publicerade något och hur man rättar en uppgift som sedan visades vara felaktig. Man man nog rätt överens: Man rättar felaktigheter i originalanteckningen. Det nämndes också några självuppleva exempel där man själv gått på skämt eller myter.

Däremot var det ingen som t.ex. försökte spåra alla som läst anteckningen för att se till att de inte sprider felaktigheterna vidare.

Det diskuterades även hur mycket man anger källor. Några tumregler: Cred ges till svenska bloggare, men kanske inte till alla amerikanska. Man försöker inte att spåra hela vägen utan man länkar endast till den blogg/sajt där man såg informationen.

* Hur bevakar man bloggar? Där var det lite olika. Några använder Bloglines, andra använder lokala RSS-aggregatorer och återigen andra använder inte aggregatorer alls utan bevakar helt manuellt.

* Man kan sälja allt på Ebay, vilket ju inte är så konstigt. Det konstiga är att folk verkligen köper det. Jonas berättade att i dagens Metro fanns en artikel om att att man säljer online-konton med bra resultat. Se artikeln Dataspel mer lönsamt än att arbeta i låglöneländer (sidan 7).

Det är en stor marknad. "Handeln inom världarna uppgår troligen till mer än 2 miljarder dollar årligen. På den nivån är det jämförbart med ekonomisk aktivitet i många mindre regioner, provinser och till och med ett fåtal länder".

Man kan här också fråga sig varför det den senare tiden har skett en nedgång i denna aktivitet jämfört med i somras.

Vem är det som köper dessa saker och varför gör man det? En fråga som frågades men inte besvarades var om en person skulle lida skada om det kom fram att denne spelade på ett sådant köpt konto. [Senare tanke: Troligen inte om det nu är så utbrett.] För i så fall kanske man skulle kunna sälja icke-publicering av sådant på EBay.


Uppdatering
Andra saker som avhandlades:
* Varför vissa personer fortfarande tycker att mail är bättre sätt att kommunicera med istället för SMS eller ICQ etc.

* Intressanta TV-program att se fram emot såsom Numb3rs. Från About the Show: Inspired by actual events, NUMB3RS depicts how the confluence of police work and mathematics provides unexpected revelations and answers to the most perplexing criminal questions.

* Wired-artikeln och bloggen The Long Tail.

Därefter fördes lite diskussion om power law-analyser, t.ex. Fraktalbloggar och Statistikknarkande: Antal webb-besökare och power law.

* Kommer vi få tillbaka IT-hysterin nu, eller är det tillräckligt många som lärt sig läxan?

* Massa bra idéer om hur filmbolagen ska göra för att minska den stora (påstått) olagliga nedladdningen av filmer.

* Agentbaserad modellering och (till viss del) dess nytta i praktiska livet
För lite mer om detta se t.ex. kategorin Agentbaserad modellering.

Här är en agentbaserad modellering av myror och hur de letar efter mat. Appleten är skapat i NetLogo och kräver alltså Java.

Det andra programmet som talades om var Repast

* P2P-nätverk, Svärmprogram

Posted by hakank at 07:07 EM Posted to Blogging | Comments (17)

januari 06, 2005

Påminnelse: Skånsk bloggareträff: söndagen 9 januari 13.00, Kin Long Malmö

Påminnelse Skånsk bloggareträff: söndagen 9 januari 13.00, Kin Long Malmö.

Posted by hakank at 10:26 FM Posted to Blogging | Comments (3)

januari 05, 2005

Vacuum Card Deck

Vacuum Card Deck är en Oblique Strategies-inspirerad wiki av "52 cards of conversation starters". Några exempel:
How do you keep track of birthdays?
What software do you think in?
Take advantage of weak ties

Flera av dessa har diskuterats i Yahoo!-gruppen vacuum-egroup som har följande programförklaring: How can people organize in their minds and personal interactions information about a network so large that strains the limits of the imagination? Vacuum tries to provide insight, tools, and clues to find out.

Se även:
Edward Vielmetti, hans blogg Vacuum

Brian Eno's Oblique Strategies slumpgenerator

Posted by hakank at 08:48 EM Posted to Diverse vetenskap

Program för att skapa stickmönster och intarsia-raster från en bild

knitPro har en webbapplikation för att skapa ett stickmönster eller intarsia-raster från en bild. Notera att bilden inte får vara större än 1 MB.

Via Erik Stattin, närmare bestämt här.

Till mor och far: Jag vet inte riktigt hur användbart det är till stickning eller intarsia, men är ni intresserad kan jag visa hur det funkar vid nästa besök. Det ligger ju helt i linje med den där andra saken vi ska ta upp.

Uppdatering
Jag försökte liksom Erik att göra en fin bild att lägga upp, men det lyckades inte i Firefox version 1.0, där man endast kunde spara som en HTML-sida (med en embedded-länk); samma resultat i Mozilla. Däremot fungerade det i både Internet Explorer och Opera 8.0 att spara som en PDF-fil. Sedan går det säkerligen att konvertera från PDF till något bildformat med de rätta verktygen. (Originalbilden som användes i experimentet finns här och den resulterade PDF-filen här.)

Posted by hakank at 07:52 EM Posted to Diverse | Comments (4)

Google på 60 Minutes

Bloggen A Whole Lotta Nothing länkar till 60 Minutes-inslaget om Google. Se vidare Google on 60 Minutes för länk till AVI-filen.

Via Kottkes 60 Minutes wrong again! inklusive uppdateringar. Notera dock den tredje kategoritillhörigheten av inlägget, dvs den förutom google och weblogs.

Posted by hakank at 07:22 EM Posted to Sökmotorer

Six Apart Guide to Comment Spam

Six Apart Guide to Comment Spam beskriver olika tekniker för att förhindra bloggspam i Movable Type-bloggar. En bra sak är att det finns pro et cons för respektive metod.

This document describes how malicious or unwanted comments ('comment spam') affect weblogs, the techniques spammers use to abuse weblogs, and the tactics that can be used to prevent and defend against these attacks. Also included is a review of the strengths and weaknesses of each tactic, instructions for implementing them on your weblog and ones which we recommend for the best protection.

Throughout this document, we refer to comments and comment spam, but these references apply to all reader-submitted content, including both comments and TrackBacks, except where specified.


Uppdatering
Just det, det kan här också vara på sin plats att länka till Getting the most out of MT-Blacklist.

Posted by hakank at 07:13 EM Posted to Blogging