« augusti 2004 | Main | oktober 2004 »

september 21, 2004

Tillökning

Om allt går som det ska kommer det i eftermiddag ske en tillökning i datorfamiljen. Lillebror (6 år) beräknas då att få en storebror (med födelsemåtten 2.8, 1, 160 samt diskettstation). Vi är lika mycket glada som förväntansfulla inför denna händelse.

Detta innebär att sajten kommer att gå upp och ned de närmsta dagarna i och med att olika saker installeras, testas eller helt enkelt misslyckas. Vi ber om ursäkt i förväg.


För övrigt har det den senaste veckan följts Expedition Robinson ur ett speciellt perspektiv (som inte är speciellt förvånande för den som läst bloggen de senaste månaderna). Möjligen kommer det att skrivas om detta vid tillfälle.

Uppdatering
Det första steget av cirka tre är nu avklarat: Sätta upp datorn, och få Windows XP att rulla snyggt.

De kommande stegen är: Installera Linux på den nya maskinen, uppdatera Linux på den gamla och göra någon form av nätverklösning mellan dem.

Posted by hakank at 07:30 FM Posted to Blogging | Comments (2)

september 10, 2004

Fredagsfyran: Om böcker och bloggning

Veckans fredagsfyra är Fredagsfyra v 37 - 04 om böcker och bloggning.

1. Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja se som bloggare?

Här definierar jag författare som någon som skriver böcker, artiklar eller papers, då inte nödvändigtvis skönlitteratur.

Några som jag gärna skulle sett som bloggare:

Vad gäller de två senare kanske det inte är så mycket för att de nödvändigtvis ska blogga, utan mer för jag är nyfiken på vad de skulle skriva om de levde nu, oavsett media. (Ett härligt sätt att återuppväcka intressanta människor!)

Just det, vore jag tvingad att bara välja en av ovanstående författare, skulle det bli Persi Diaconis. Eller Ludwig Wittgenstein.

2. Borde fler bloggare försöka ge ut sina anteckningar i bokform (se Supermamman?

Ja, det tycker jag. En stor anledning till detta är att det finns några svenska bloggare som jag personligen skulle vilja se publicerade för en större allmänhet (och med all den PR etc som sådant innebär).

Det kanske krävs en hel del redigeringsarbete att i efterhand göra bok av blogganteckningarna, men det torde gå. Däremot borde det fungera om man från början har i tankarna att göra det till en bok, där bloggen helt enkelt utgör ett skissblock.

En fråga här är hur mycket av själva bloggandet som man vill behålla. Steffanie undrade hur kommentarerna skulle hanteras. En annan fråga är hur man förmedlar känslan av dynamik och länkandet (om det nu är en sådan blogg). Jag skulle kunna tänka mig en variant där man har sidorna i någon form av fliksystem - tänk stora feta uppslagsverk - så att det är lätta att hitta en tidigare anteckning. (Jag fnyser åt det självklara förslaget att sonika referera med sidnummer.)

En ytterligare kommentar om detta: Om någon bloggare blir känd (av någon annan anledning än att denne bloggar) så kommer säkert allting som denne skrivit att bli intressant, inklusive de mest introverta bloggningarna.

3: Skulle DIN blogg kunna redigeras om till bok?

Nej, absolut inte. Eller troligen inte. I alla fall inte hela bloggen. Möjligen, möjligen små delar av den, med stora delar av redigering och tillägg.

På bloggen finns det text motsvarande cirka 900 sidor inklusive kommentarer, citat och HTML-kod (räknat på 2000 tecken per sida). Av detta skulle man kanske kunna extrahera en 50-sidor. Hmmm, med källkod som appendix samt ett långt förord och litteraturförteckning skulle det kunna bli hela 65 sidor! Och med en målgrupp på cirka 40 personer, för ni skulle väl alla köpa den?


4. Vore en bok skriven i bloggform (en post = ett kapitel), en bra idé?

Det beror lite på vad "skriven i bloggform" innebär. Om det finns möjlighet till kommunikation med författaren och denne verkligen brydde sig om kommentarerna, så varför inte. Om det endast vore en alternativ form av kapitel-för-kapitel-publikation skulle det lika gärna kunna göras med helt statiska HTML-sidor eller PDF-filer, vilket naturligtvis skulle kunna vara intressant i sig.

Posted by hakank at 09:01 EM Posted to Fredagsfyran

september 04, 2004

Ten Recurring Economic Fallacies

Ten Recurring Economic Fallacies, 1774-2004

Posted by hakank at 09:57 EM Posted to Spelteori och ekonomi | Comments (2)

Första intryck av MT 3.11 samt lite tips vid eventuell uppdatering

Efter ett antal (=3) försök att uppdatera till Movable Type version 3.11 från 2.6 verkar det ha gått vägen.

Nu funkar kommentarerna, både med och utan TypeKey och det var dessa jag hade problem med i förra uppdateringarna.

Först besvaras de kommentarer som kom in idag under förra uppdateringarna. Sist i anteckningen finns lite tips vid en eventuell uppdatering.


David Pettersson var som vanligt rask framme och frågade följande. Notera att det gällde förra uppdateringen. Nu finns det dock inte några sådana problem.

Hur fungerar de här linjerna mellan inläggen egentligen? Jag ser en linje mellan inlägget jag kommenterar just nu (En ny test...) och det innan. Men inte mellan "Game studies" och "Movable Type...".

Som sagt, problemet verkar inte finnas nu.


Inte långt därefter frågade Peter Löfgren
Hur är det förresten - lönar det sig att uppgradera från 2.6x versionerna? Jag är egentligen helt nöjd med det nuvarande systemet och kommer inte på några kritiska brister.

och för en liten stund sedan frågade Annica Tiger:

Det verkar vara bökigt att uppdatera. Är det värt besväret?

Svar på dessa två frågor. Den stora anledningen till att jag uppdaterade var stödet för blockering av bloggspam. Den nya versionen av MT samt MT Blacklist verkar lösa rätt många problem (se nedan för länk till installationspaketet).

Om det är värt besväret? Det var - som framgått under dagen - stora problem och en massa timmar har gått till spillo. Eventuellt kan tipsen nedan förkorta uppdateringstiden något.
Vi får helt enkelt se om spamkommentarerna minskar.

Ett annat skäl till uppdateringen var att jag hade en hopplöst gammal version (2.64) och det är bra att vara på den nya utvecklingslinjen (version 3.*).


Några kommentarer än så länge:

* MT själv har bättre stöd för kommentarer, med TypeKey som möjligen är en bra sak: En besökare behöver bara registrera sig på bloggen en gång (och det är enkelt) sedan tillåts alla vidare kommentarer. För de kommentatorer som inte använder TypeKey görs ett manuellt godkännande per kommentar.

* Det stora testet blir vad MT Blacklist verkligen kan göra. Kommer det att bli mindre kommentarspam? Det finns även en massa andra features t.ex. automatisk uppdatering av master listan. Det ska tittas på senare.

* Skoj med stöd för fetstil, kursiv, understrykning samt dialog att skriva in URL-ar i MT:s redigeringsläge. Inte speciellt mycket, men trevligt.

* Bookmarkleten för QuickPost - dvs att snabb-blogga något - är bättre än förra versionen. Där finns nu även kategorier och annat (som möjligen fanns i gamla 2.6 men de hade jag i så fall missat).

* Jag återkommer nog med fler kommentarer om detta.


Några tips vid uppdateringen.

Notera att jag inte brydde mig om att bevara utseende eller andra ändringar som gjorts i mallarna, förutom "Main Index". Och jag brydde mig inte heller om andra plugin än MT Blacklist. Har man andra plugins bör vaksamhet iakttagas. Vaksamhet bör i alla fall iakttagas. Och inga garantier lämnas etc etc.

* tag backup på både MT-katalogen (där filer och program finns) samt databasen.

Detta är mycket viktigt eftersom uppdateringen kanske inte funkar första gången. Jag lyckades först på tredje försöket.

* om ni har kört den gamla MT Blacklist, ta bort (eller döp om) de gamla filerna . De är åtminstone:

./extlib/jayallen/*
./plugins/Blacklist.pl
./mt-blacklist.cgi

Jag tror att problemet jag hade första uppdateringen berodde på att dessa filer fanns kvar i systemet.

* Uppdatera MT enligt anvisningarna.

Eventuellt måste rättigheter på kataloger och filer justeras.
* Om du vill ha MT Blacklist för att spärra bloggspam:

Installera eller uppdatera enligt anvisningarna som finns i paketet, som finns att ladda ner via Developer's Contest Plugin Pack: 2004.

* Sedan uppdaterade jag i stort sett alla mallar (templates) förutom "Main Index" genom att kopiera in de som finns på Default Templates.
Varning. De tidigare ändringarna försvinner alltså och det är därför bloggen ser ut som den gör nu.

Det som verkar vara viktigt är att man får in taggen <MTCommentFields> i "Comment Listing Template" för att TypeKey ska aktiveras.

Uppdatering: Det kan vara en bra idé att uppdatera stylesheets också. Se Default Styles. Den variant som används i skrivande stund är "Gettysburg".

* Ett problem jag hade var att administratörssidorna såg helkonstiga ut i min favoritwebbläsare. Lösningen på detta var att tömma cachen och starta om läsaren. Då blev det genast finare.

Posted by hakank at 08:54 EM Posted to Blogging | Comments (10)

Game Studies

Game Studies

Posted by hakank at 08:11 EM Posted to Spelteori och ekonomi

Nytt försök att uppdatera till MT 3.11

Förra försöket att uppdatera till Movable Type 3.11 gick inte så bra. Så jag försöker på en ny kula.

Till er som kommenterat innan idag: Alla kommentarer kom som mail och de besvaras när uppdateringen antingen är klar eller anses vara hopplös.

Det är alltså rätt meckigt...

Posted by hakank at 07:35 EM Posted to Blogging | Comments (5)

september 02, 2004

Analys av påstått valfusk i Venezuela

Folkomröstningen i Venezuela påstås har varit utsatt för valfusk. Några amerikanska dataloger har gjort en statistisk analys av röstdatan, och hittar inget som stödjer att det tyder på att det är något statistisk ovanligt. Det kan naturligtvis - som de skriver - vara fråga om någon annan typ av fusk (se nedan) .

www.venezuela-referendum.com finns papret Analysis of Voting Data from the Recent Venezuela Referendum, skrivet av Edward W. Felten, Aviel D. Rubin samt Adam Stubblefield. Det är hållet på en pedagogisk nivå som förklarar metoderna som använts.

Abstract (mina emfaser):
After the August 15 referendum in Venezuela on whether or not to recall president Chávez, opposition groups examined the polling data and made accusations of fraud due to statistical anomalies in the reported election results that they claim could not have occurred if the election were run fairly. However, our analysis of the same data, based on simulations, did not detect any statistical anomalies that would indicate obvious fraud in the election.

We emphasize that a lack of statistical evidence does not imply the absence of fraud. Rather, it rules out certain classes of fraud. In any case, the fraud that is alleged is not the type that we would expect a cheating government to employ. In particular, we believe that the forms of election fraud that are most likely to succeed, such as voting machines silently switching some fraction of Yes votes to No votes inside the computer, would not produce observable statistical anomalies.

Electronic voting is more susceptible to widespread fraud than less automated mechanisms. The fact that the opposition is highly suspicious of the outcome is due, in part, to the choice of electronic voting machines in a simple Yes/No election. While we did not find any statistical evidence for the claims of caps on the machines or other specific accusations of fraud, we are concerned that wide scale unobservable fraud is much easier to realize in electronic voting machines than in, for example, precinct based paper systems.

På samma sida kan man ladda ner en datafil om man vill göra egna analyser. (Det finns även ett Python-program men det var tyvärr inte fullständigt.)

Via EurekAlert!

Posted by hakank at 06:58 EM Posted to Statistik/data-analys | Comments (7)