« oktober 2007 | Main | december 2007 »

november 06, 2007

Markus Arvidson: Den fabricerande människan - Om bedrägeri som vardaglig interaktionsform

När detta skrivs (tisdag 6 november 2007, lite över 19) intervjuas sociologen Markus Arvidson i Vetenskapsradion - Forum om bedragare. Det relevanta avsnittet presenteras på följande sätt:


Är du socialt intelligent? Har du förmåga att tolka det sociala spelet, har du lätt för att smälta in i olika sociala miljöer och har du kanske rent av lite skådespelartalang? Grattis, då passar du utmärkt som bedragare! I alla fall enligt sociologen Markus Arvidson vid Karlstad universitet, som nyligen disputerade på en avhandling om just bedragare och bedrägerier som socialt fenomen.

Arvidson har skrivit doktorsavhandlingen Den fabricerande människan - Om bedrägeri som vardaglig interaktionsform (PDF).
Verkar mycket intressant.

Se även
* avhandlingspresentationen Den fabricerande människan (Karlstads Universitet)
* Dalarnas Tidningar: Han är expert på bedrägeri.
* polisen.se: Hur lätt blir du lurad?

* En viss förklaring till min fascination kring detta ämne förklaras bl.a. i kommentarerna i Om vardagligt beteende och rutiner

Posted by hakank at 07:11 EM Posted to Diverse

november 04, 2007

Bloggträff i Malmö torsdagen 22 november 2007, 18:30 på Kin Long

Så var det dags igen med en bloggträff i Malmö.

Vi fortsätter med torsdagar, nämligen torsdagen 22 november, klockan 18:30 (2007 alltså). Som vanligt (när jag får bestämma) på restaurang Kin Long.

Ett sammandrag från förra träffen finns i den blogganteckning med den hyftat bra beskrivande titeln Sammanfattning Bloggträff Malmö 20071004. Men se även kategorin Bloggmiddagar (också det en ganska bra titel) för en mer samlad bild över tidigare träffar.

Just det: Meddela helst - antingen i en kommentar eller till hakank@bonetmail.com - att> du kommer (om du har för avsikt att komma vill säga) så att personalen på restaurangen kan anpassa bord etc till sällskapets sanna storlek.


[Ovanstående skrevs ursprungligen under läsningen av slutkapitlet i Ian Hackings intressanta bok Social konstruktion av vad? där han med filosofisk stringens analyserar (diskussioner om) sociala konstruktioner. Underbart! Möjligen kommer någon bloggträffdeltagare därför att göra en socialkonstruktivistisk analys av begreppet blogg.

"Ursprungligen" i ovanstående stycke refererar till att det först bestämdes en rumstid-koordinat men sedan skedde diskussioner avsedda att eventuellt förändra koordinaten. Efter intensitvt fejsbokande samt inte fullt så intentivt sony-ericssonande beslöts att hålla fast vid den ursprungliga planen. Under tiden denna diskussion fördes hanns det att läsa ut ännu en bok, nämligen den puttriga och inspirerande Quirkology av den brittiske psykologen Richard Wiseman (av Luck Factor-berömmelse). Se även bokens sajt quirkology.com.
]

Uppdatering
Och restaurangen heter Kin Long, och inget annat (t.ex. det som ursprungligen skrevs i rubriken).

Posted by hakank at 06:44 EM Posted to Bloggmiddagar | Comments (6)