« My Constraint Programming Blog | Main | Programspråket Icon och några Project Euler problem »

januari 02, 2009

Musikutmaning: Tolv låtar - eller snarare: N musikinspelningar

Åsk (vars blogg inte är åtkomlig i skrivande stund) kedjebloggade mig i Musikutmaning: Tolv låtar som ska säga något om mig.

Eftersom jag är en lat person (eller låt oss kallade det för Mashupinspirerad) så återanvänds mycket av det som skrevs i Musikfrågor på en liknande fråga. Notera att det alltså görs en förskjutning av frågan så den inte enbart handlar om specifika låtar utan även större musikkompileringar. I slutet blir det dock några specifika låtar, samt att det (sist) har tillförts saker som inte tidigare varit känt i vidare kretsar. Jag skippar citeringar, blockquotes eller andra anföringsindikatorer för att ange att texten är från den gamla blogganteckningen.


Följande är några av de skivor som påverkade musikintresset i en ny riktning på ett eller annat sätt. Vi får se hur många det blir. Talen inom parentes är åren då skivan inköptes.

* Nicke Lilltroll "den med ekorrar" (1967?)
Nicke Lilltroll och speciellt den där historien om ekorrar: "så kom en ekorre till och tog sig en nöt", påverkade mig troligen mycket i min uppfattning av humor. Möjligen skulle man kunna kalla detta för proto-hiphop.

Så, resten är musikaliska inspirationer.

* Ekseption: Ekseption (1969)
Den första icke-topplisteskiva som inköptes (innehöll iofs Beethovens femma i fet rock-version som blev en stor hit). Musikrollen bassist upptäcktes, här representerad av Cor Dekker. Låt:: Beethovens femma.

* Osibisa: Osibisa (1972)
Svänging world music, perfekt partymusik.

* Hoola Bandola Band: Vem kan man lita på (1972)
Här kommer så några år med svensk proggmusik. Påverkade politiskt men inte speciellt mycket musikalisk.

* Charlie Parker (1975)
Egentligen ingen speciell platta, men vi kan väl säga "The Best of Charlie Parker". Ville förstå det här med jazz och lyssnade, lyssnade, läste och lyssnade. Till slut började jag inse det geniala med denna musikstil och började själv spela slik musikstil.

* Frank Zappa: Zoot Allures (1976)
Första Zappaplattan jag lyssnade ordentligt på: Rockmusik är mer än dunkadunka, 4-ackordsmusik eller gitarryl. (Hade nu spelat elbas i melodiösa rockband något år.)

* Samla Mannas Manna: Klossa Knapitatet (1976)
Svenskar kan också spela spännande musik. Kallades emellanåt för svensk Frank Zappa-kopia, men SMM (senare *Z*) hade ofta en svensk folklighet och en något mildare form av humor än FZ.

* Jaco Pastorius: Jaco Pastorius (1976)
Pastorius var bassist i Weather Report, framförallt på den fantastiska plattan "Heavy Weather", och blev sedan en husgud. Se även Husgudar - Jaco Pastorius.

* Pat Metheney: Bright Size Life (1978?)
Började nu också lyssna på annan ECM-musik. ECM-musik kännetecknas av att det är väldigt "luftigt" arrangemang (se även kommentar nedan under JSB).

* Earth, Wind and Fire: I am (1979)
Symbolen för det allra bästa inom discofunk-musiken (något som jag gärna lyssnade på och dansade till och sedemerade även spelade). Låt:: September.

* Johan Sebastian Bach: Musikalisher Opfer (1980)
Lyssnade i stort sett endast på Bach när jag läste Douglas Hofstadters "Gödel, Escher, Bach" (det står mycket om Bach i boken, härav titeln), och blev sedan mer genuint intressad av klassisk musik. Det var troligen Bach som gjorde mig uppmärksam hur viktig tystnaden är i musiken, något som minimalisterna (Reich, Glass etc) sedan accentuerade, liksom även ECM-skivorna. (Om jag skulle ta upp musiken igen på gamla dar skulle det bli generalpaus :-)

* Level 42: Level 42 (1980)
Med Mark King, ännu en rackarns duktig bassist. Spelade "slap bass" underbart. Fast på den där konserten 81/82 i Lund var det alldeles för hög volym för att vara njutbart.

Övriga och senare inköpta plattor är mer eller mindre (logisk) utveckling av ovanstående brytpunkter. Möjligen skulle intresset för indisk (via John McLaughlin), japansk (via vem?) och senare kinesisk musik ha egna entries.

Tre låtar som inte finns med på skivorna ovan, men som betyder mycket för dig.
* Musiken från filmen Gudfadern (köpte 1972 en mandolin för att kunna spela dessa låtar samt "Duelling Banjos" (sic!) från "Den sista färden")
* Jaco Pastorius "Three Views of a Secret" ("skärgårdslåten", har många minnen till denna låt)
* Den kinesiska folksången "On the General's Orders" som används som tema i Wong Fei Hung-filmerna (dvs Hong Kong/Kung fu-filmer, Jackie Chan) såsom "Once upon a time in China N".


2009-01-02: Nytt tillägg till ovanstående:
- Rick Astley: "When I falling in love" eftersom det är en av de få låtarna jag sjungit solo offentligt och det sporrad efter en helgs sångkurs. Publiken var inte speciellt stor och hade blivit inlockad utan att veta vad de gav sig in på.
- "Somewhere" från Leonard Bernsteins West Side Story, av nästan samma orsak som ovan.

För övrigt lyssnas musik numera nästan enbast via Sveriges Radios P2 (eller på ett i jobbet delat rum kompromisslösningen P3) samt - och främst - via last.fm (ja, jag kör Linux). De "kanaler" (kluster) jag då tenderar att välja är inte speciellt förvånande:
- Osibisa
- Ennio Morricone (för filmmusik. Fast det var Nina Rota som skrev Gudfadern-musiken.)
- Earth Wind & Fire
- Jaco Pastorius
- Johan Sebastian Bach
- Level 42

Posted by hakank at januari 2, 2009 07:28 EM Posted to Musik

Comments

Kul musiklista. Gjorde en spellista i Spotify där det mesta kom med, för den som inte kör Linux då... :-)

http://open.spotify.com/user/sim/playlist/4MoWCLqxFh7Fb4dD9GKw9W

God forts.

Posted by: Simon at januari 2, 2009 09:27 EM

Spotify funkar för övrigt utmärkt under Wine i Linux för mig.

Posted by: ctail at januari 3, 2009 12:05 EM

Simon och ctail: Nu har ni inspirerat mig till att testa Spotify med Wine.

Är det någon som har en inbjudan att erbjuda?

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at januari 3, 2009 12:55 EM

Jag har massor. En är nu skickad till din bonetmail-adress.

Posted by: ctail at januari 3, 2009 05:35 EM

Stort tack, ctail!

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at januari 3, 2009 06:09 EM

Och det funkar naturligtvis alldeles utmärkt!

Upptäckte precis att jag ju registrerade mig i september men gav då upp eftersom det inte fanns någon ren Linux-klient. Ledsen att ha ödslat en av dina inbjudor i onödan, ctail.

Posted by: hakank [TypeKey Profile Page] at januari 3, 2009 06:26 EM