« Blogglunch söndagen den 15/6 kl 13.00 samt Markovgenererade bloggträffsammanställningar | Main | "Ett handstickat nät" - Jorun Boklövs B-uppsats om svenska stickbloggare »

juni 09, 2008

Sydsvenskan: Dagens hälsoprognos (med avseende på vädret)

På sin vädersida har Sydsvenskan en intressant länk "Dagens hälsoprognos" (kräver Flash). Programmet som poppar upp visar hur olika psykiska/fysiska tillstånd påverkas av hur vädret är just nu eller hur det har/kommer att förändras.

Följande "hälsoväder" rapporteras:
- Förkylning
- Huvudvärk
- Migrän
- Nedstämdhet
- Ledbesvär
- Sömnlöshet

T.ex. så kan man se att i södra Sverige finns det just nu följande väderrelaterade risker:
- liten risk för förkylning
- hög risk för huvudvärk
- hög risk för migrän
- ingen risk för nedstämdhet
- ingen risk för ledbesvär
- mycket hög risk för sömnlöshet.

Hur respektive tillstånd påverkas av vädret beskrivs kortfattat i programmet.


Källkritik
Eftersom jag inte sett denna typ av program förut och verkligen inte är något expert inom området (väder och hälsa) var jag tvungen att kolla lite mer om vem som står bakom.

Det är SMHI (som knappast tarvar någon presentation) och ett - för mig okänt - företag som heter Insun som tagit fram programmet i samarbete med Sydsvenskan.

Själva programmet Hälsoprognosen (presentation etc) har Insun tydligen tagit fram. De presenterar det så här på sin sajt:


Hälsoväder (bioväder) med väderprognos. En hälsoprognos som visar hur vädret påverkar din hälsa.

Denna produkt innehåller två delar: Hälsovädret samt en kompletterande Väderprognos (femdygns). Väderprognosen, som även innehåller meteorologens vädersammanfattning och en förklaring till vädersymbolerna, är tänkt som ett stöd till Hälsovädret. Detta för att lätt kunna jämföra relationen mellan de två. Hälsovädret ger en indikation på hur vissa hälsotillstånd (förkylning, huvudvärk, migrän, nedstämdhet, ledbesvär och sömnlöshet) kan påverkas av vädret de kommande dagarna. Förklaringar till detta redovisas även i textform. Hälsoprognosen kommer inom kort att kompletteras med en pollenprognos och UV.

Företaget presenterar sig så här:


Insun AB är ett produktionsbolag som, under eget varumärke, levererar informations- eller underhållningsrelaterade produkter till organisationer och företag. Produkterna, som i huvudsak är väderrelaterade, kombinerar information och rörlig grafik med inriktning på ny media.

Det låter i alla fall vettigt.


Noter
Jag vet inte hur pass väl detta stämmer, hur vetenskapligt det är eller om det endast är en "underhållningsrelaterad" produkt. Idealet vore naturligtvis att göra en vetenskaplig undersökning där man t.ex. varje morgon i ett par veckor känner efter hur man mår med avseende på de olika tillstånden och sedan kontrollerar hur bra prognosen stämde (eller med tillbörlig förskjutning i tiden). Det räcker inte att som jag gjort, att gå in och kolla endast då jag känner mig med huvudvärk eller sömnbesvär.

Intressant nog ger sökningen insun hälsoprognos på google exakt 2 träffar (eller 8 expanderade), samtliga till Insun-sajten.

Posted by hakank at juni 9, 2008 09:18 EM Posted to Sajter