« Artikel i Impuls om bloggning (där man råkar vara med) | Main | Programspråket Groovy: Tre år senare »

april 17, 2007

Blogg: ctail.avadeaux.net

ctail.avadeaux.net är en relativt (typ en månad) ny blogg som skrivs av en mycket skärpt person som jag känner på något sätt. Av språkförenklingsskäl kallas skribenten i det nedanstående för X.

I sin första postning, Programförklaring, förklarar X sin syn på bloggningen:


[D]et som ligger bakom bloggexplosionen är snarare attityden hos de flesta bloggare, nämligen att man skriver mest för sin egen och skrivandets skull, och om någon läser eller inte gör egentligen inte så stor skillnad. Den potentiella offentligheten i att bloggen finns på Internet gör förstås att skrivandet känns aningen mer meningsfullt än om texten hamnar i en hemlig bok i en låda, och dör i samma ögonblick som den skrivs, och det är säkert viktigt, för bloggarens fåfänga om inte annat. Men det motsäger inte att bloggen, trots att den är offentlig, finns till i första hand för skribenten och inte för läsarna. Att denna idé sammanfaller med att man har börjat skriva upp och ner är antagligen mest en slump.

Om sin anonymitet:


Jag väljer att inte skylta med mitt namn på bloggen. Inte för att det är någon stor hemlighet utan för att jag inte tycker att det finns någon anledning. De som känner mig vet vem jag är, och om ni inte känner mig skulle mitt namn ändå inte säga er någonting, förutom att ni kanske skulle förväxla mig med någon av de två halvkända personer som har samma namn.


Om vad som kommer att hända framgent på bloggen:


Det dominerande ämnet, åtminstone till en början, kommer att vara cocktails – därav bloggens namn ctail. Att blanda och dricka cocktails är ett intresse jag odlat i ett par år, men som ingen jag känner delar i nämnvärd grad.

...

Utöver cocktailinlägg är min tanke att här ska dyka upp annan kuriös eller användbar information om ämnen jag utforskat eller funderat över, vilket lär bli en blandning av huvudsakligen ytliga ämnen, såsom andra drycker, mat och musik, men med ett och annat djupare politiskt eller filosofiskt inlägg.

Skulle ämnena helt glida ifrån cocktailämnet så funkar namnet ju ändå: bloggen blir då i sig en cocktail av mina intressen och åsikter.


Några ämnen som behandlas är t.ex.
- Digital musik och mp3-avkodningens mysterier
- vår (o)förmåga att förstå statistiska argument i Den statistiska lögnmarginalen
- genomgång av olika dryckeskonster: Arak och annan anissprit, Dry Martini (så att vi får det avklarat) och samt en trevlig analys Det urvattnade arvet efter agent 007.


Jag delar inte X:s passion för cocktails, däremot är det intressant att läsa personer som skriver passionerat om sina intressen.

Posted by hakank at april 17, 2007 06:40 EM Posted to Blogging

Comments

Jag tror att personen x uttrycker ungefär vad många med mig också tycker. Man vill självklart olika som individer men det gör det roligare och mer meningsfullt att skriva om möjligheten att bli läst finns. Om man sen vill skriva personliga krönikor, debattera politik eller dela med sig av sina favoritämnen är ett personligt val, inte något tvång. Alla vill inte nödvändigtvis stå rampljuset eller tävla med betalda yrkesskribenter i medierna, heltidsbloggare eller företagsbloggarna. Det bästa med det personliga bloggandet, tycker jag just nu, är att inte behöver skriva på beställning eller leverera på tid. Att nätet är relativt sökbart gör att även små ämnen eller frågor kan få sina läsare.

Posted by: coolamorsan at april 17, 2007 07:20 EM

Håller med dig, Coola morsan (hej igen, förresten). En del av denna fördel är att man kan ha ett skriveriuppehåll på en månad eller så och trots det så finns det i alla fall någon som läser.

Det ska ses som en hyllning till alla de andra kringtjänsterna - förutom sökmotorerna - som tvinnar ihop bloggar, bloggare och andra läsare i ett världsomspinnande (sic!) nät. (Hyllningen ska i detta specifika fall troligen gå till http://nyligen.se/ .)

Posted by: Håkan Kjellerstrand at april 17, 2007 07:34 EM